Engelskt mousserande – från klarhet till klarhet i raketfart
Lästid: 3 minuter
Storbritanniens vinnäring växer så det knakar, och går från klarhet till klarhet vad gäller kvalitet. Och det är de mousserande vinerna från England som driver utvecklingen framåt. Andreas Grube tar en titt på en blomstrande vinnäring.
English Sparkling har de senaste åren tagit världen med storm, och det är inte svårt att begripa varför. Bubblet som produceras i de södra delarna av landet – med traditionell metod och med klimat och jordmån som i mångt och mycket liknar Champagne – är helt enkelt suveränt bra och har dessutom en egen karaktär och identitet.
Och, det går fort framåt för kategorin – siffrorna talar sitt tydliga språk: Vingårdsarealen i Storbritannien som helhet har mer än fördubblats de senaste åtta åren – och fyrdubblats sedan år 2000. Av totalen på närmare 3 800 hektar står England för närmare 98 procent. Vad gäller antalet vinerier räknar man idag till totalt 197 stycken – varav 195 ligger just i England. Mousserande viner är den överlägset största kategorin: 2021 buteljerades närmare nio miljoner flaskor English Sparkling, vilket är 68 procent av den totala vinproduktionen.
Vad gäller export av det engelska bubblet märks tydligt att vi skandinaver är stora fans: Norge är den största exportmarknaden, med Sverige på tredjeplats, Finland på sjunde och Danmark på nionde.
Och visst är det lätt att förstå förtjusningen. Producenterna här satsar hårt på kvalitet och det investeras både pengar och kunskap i produktionen, och man kikar också på både subregionala indelningar och hårdare regelverk för att maximera kvalitet.
I Sussex ligger till exempel vinhuset Rathfinny, grundat 2010 av Mark Driver och hans fru Sara. De driver ett pågående arbete för att göra just Sussex till en skyddad ursprungsbeteckning.
– Man pratar ju alltid om specifika regioner när det gäller stora viner. Champagne, Tasmanien, Rheingau, Napa och så vidare. Och vi tycker att Sussex står stadigt på egna ben. Samtidigt blir det tydligare för konsumenten, England är en alldeles för vid term, säger Mark Driver.
Att en nation som producerar vin på traditionell metod jämförs med Champagne är såklart ofrånkomligt, särskilt när även det svala klimatet, de kalkrika jordarna och de klassiska druvsorterna är desamma. Och jodå, visst tål England jämförelsen: Jag har genom åren provat igenom ett stort antal viner från en mängd producenter, och kvaliteten är enormt hög. Det här är generellt viner med smakdjup, finess, elegans, renhet, rikedom och harmonisk längd.
Samtidigt är även priset på English Sparkling i paritet med just Champagne, vilket faktiskt handlar om en medveten strategi från britternas sida.
– Dels handlar det ju om faktiska produktionskostnader, det är dyrt att göra kvalitetsvin på traditionell metod. Men det handlar också om att signalera att engelskt mousserande är en högkvalitativ premiumprodukt. Vi menar att vi kan utmana champagne vad gäller kvalitet och då är det rimligt att vi också ligger i ungefär samma prisnivå, säger till exempel Julia Trustram Eve är marknadsdirektör på samarbetsorganet Wines of Great Britain.
Julia har över trettio års erfarenhet från olika positioner i den brittiska vinnäringen och hon skriver under på att utvecklingen gått framåt radikalt åren.
– För bara tio femton år sedan visste knappt ens engelsmännen själva att det gjordes vin här, men idag vet alla att vi är en bubbelnation att räkna med.
Samtidigt är Storbritannien en väldigt ung vinnation, och Julia Trustram Eve tror att vi kommer få se en fortsatt snabb utveckling och ett förfinande av stilar och uttryck.
– Vi är ett ungt vinland. I Frankrike har man haft flera hundra år på sig att förfina systemet, men vi är nutidshistoria som pågår här och nu, säger hon.
Annons
Gusbourne Brut Reserve 2018
Gusbourne Brut Reserve 2018
Engelskt bubbel med anor och framtid, precision och elegans. Ett piggt vin med inslag av färsk citron, röda och gröna äpplen, pocherade päron, rostade nötter och nybakad brioche. Förförisk mousse, djup intensitet och bra längd. Duka fram som bubblande aperitif till en läcker löjromstoast – eller varför inte till engelsk cheddar?