Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Enris och förföriska körsbär – vi testar Mackmyras nya whisky Körsbärsrök

Enris och förföriska körsbär – vi testar Mackmyras nya whisky Körsbärsrök

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 1 minut

På onsdag, den 25 november, släpps den senaste i raden av Mackmyras specialserie Moment: Körsbärsrök. Wine Tables spritredaktör Andreas Grube har provsippat de exklusiva dropparna. Topp eller flopp? Läs här vad han tycker!

Moment är en serie whisky som Mackmyra gör i högst begränsade upplagor när destilleriets master distiller Angela D’Orazio stöter på något eller några fat som hon tycker har något speciellt och som hon ser potential att utveckla. Hittills har det blivit ungefär trettio Moment genom åren och det senaste släppet i raden har man alltså döpt till Körsbärsrök. Ett rätt poetiskt namn som också säger mycket vad det här handlar om i smakväg.

Här har D’Orazio plockat några fat whisky som destillerats 2010 och där en del av spriten lagrats på före detta bourbonfat och den andra delen på fat som tidigare innehållit körsbärsvin.

Så vad smakar den? Doften har en fin rödbärig rondör med gott om enrisdoftande rök, vanilj, apelsinskal, russin och Mackmyras så typiska päronkolakänsla. I munnen följer samma smaker med, men här växer körsbärskänslan fram ännu tydligare, tillsammans med en skön kryddighet, nötter och en sötaktig överton. Känslan i gommen är oljigt fet och i eftersmaken växer en lätt sälta fram över enrisen, körsbären och vaniljen.

Körsbärsrök är en whisky med klart höstig känsla, med både barrskog och värmande brasa i karaktären. Inte minst är jag glad över hur väl integrerad röken är; här är den en krydda, en ingrediens, utan att på det minsta sätt ta över anrättningen.

Som alltid kostar ju Momentwhiskyn en del: Körsbärsrök går loss på 1 199 kronor. Samtidigt hör serien till det allra mest intressanta Mackmyra gör, och det är här Angela D’Orazio får blomma ut i sin fulla potential, ta ut svängarna och skapa unik och egensinnig whisky. Och Körsbärsrök är i min gom en av de roligare Moment på länge.

Mackmyra Moment Körsbärsrök (nr 83522, 1 199 kr) släpps i beställningssortimentet den 25 november. Upplaga: 1 500 buteljer.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.