Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Varmt, kryddigt och ljuvligt sött

Varmt, kryddigt och ljuvligt sött

Bild på Sanna Lindberg
Sanna Lindberg Ölskribent

Lästid: 1 minut

Glöggen är här och som vanligt är utbudet enormt – både på gott och ont. Att hitta glöggens guldkorn är lite av en utmaning men här listar Sanna Lindberg julevärmarna vi inte får missa.

I år listar Systembolaget på över hundra glöggetiketter – högt och lågt. Många gånger med smaksättningar som inte har en gnutta med julen att göra. Det är superbär, mynta-te och chili. Det finns de som bubblar och andra som slår sockerrekord. Sötman är dock inte bara till ondo, den behövs för att bära fram kryddorna på ett harmoniskt sätt. Dock krävs något som balanserar den, till exempel syra eller alkohol vilket starkvinsglöggarna ofta lyckas bäst med. Jag tror aldrig tidigare det varit så svårt att hitta en riktigt god, traditionell glögg – men dom finns och här är några av dem.

tomtemorsstarkvinsglögg_winetable

Tomtemors Starkvinsglögg nr 32633, 105 kr

Årets favorit är en starkvinsglögg från Malmköping där julens kryddor macererat i spriten som elegant och tydligt sedan får smaksätta vinet. Nejlika, kanel och kardemumma dominerar och den runda sötman är påtaglig, men i fin balans av både syra och alkohol.

skogsglögg_winetable

Grythyttan Skogsglögg nr 96460, 98 kr

En återkommande favorit som i år finns tillgänglig på de flesta bolag. En syrlig bas av svenska lingon och blåbär som kryddats med kryddnejlika, pomerans, kanel och ingefära. Både fräscht och fylligt.

lillahyttnäs_winetable

Lilla Hyttnäs, nr 71269, 99 kr

Norska Hyttnäs är en ekologisk starkvinsglögg framtagen i samarbete med Carl Larsson-gården. Smakrik, fyllig och rund med bland annat sura körsbär, kardemumma, honung och apelsinzest.

winternegroni_winetable

Winter Negroni från Stockholm Bränneri, nr 87404, 192 kr

Wow! Färdigblandad Negroni att servera direkt över en isbit. Ginfräschör blandas med bitterbeska, syrliga svartvinbär, kryddig kanel och kardemumma. Friskt, läskande och fräscht med lång julig eftersmak. En julcocktail du vill njuta av mer än en gång.

YuleMoost_winetable

Yule Moost från Hyllie Bryggeri, 35 kr, glasbanken.se

Julmust hör glöggminglet till! Detta en kul hybrid mellan julmust och öl med precis lagom stora portioner av syra, rostad malt och julkryddor. Smaken torr och rik. Alkoholen blott 3,5% – vuxenläsk när den är som allra bäst! Kan köpas i dagligvaruhandeln i Skåne eller på glasbanken.se

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.