Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat tillfälligt sortiment 31 maj 2024

Nyprovat tillfälligt sortiment 31 maj 2024

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 13 minuter

Maj månad må ha varit stökig när det handlat om lanseringarna i det tillfälliga sortimentet och vi har nu nått vägs ände. Den femte och sista av månadens släpp är en stor skara där fokus ligger på roséviner. Jag har provat det mesta och valt ut det bästa, så håll till godo och kom ihåg, gör smarta val och drick mindre men bättre!

Gå direkt till..

Webblanseringen torsdag 30 maj kommer med fina viner från Olivier Leflaive, Domaine des Comte Lafon och Philip Togni pluss ett antal toppslott från Bordeaux med årgång 2021 och hela 12 viner från Produttori del Barberesco från årgång 2019.

Här kommer alla vinerna på en och samma gång, hela 50 flaskor lanseras och det en hel del av skrapet från de tidigare decimerade lanseringarna tidigare i maj som äntligen fått sin rättmätiga plats. Jag har inte hunnit med att prova allt, som ni vet har jag rest en del och missat en del provningar. Jag har dock försökt skrapat i hop det bästa av det mesta. Från juni är allt på banan igen och helt i sin ordning.

Några viner som jag inte provat men som jag ändå vågar drista mig till att tipsa om, dels på grund av producentkännedom men också av tidigare provade årgångar är: För dig som är född 1987 släpps nu Domaine Rolet Arbois Pinot Noir 1987, där ’86:an varit i toppform när den lanserats. Jag skulle även hålla ögonen öppna för två kaliforniska klassiker, Dominus Estate Napanook 2019 och Frog’s Leap Rutherford Cabernet Sauvignon 2020.

 

MOUSSERANDE VIN

En glasflaska med Gosset Grande Reserve Brut, ett champagne från Champagne i Frankrike

Gosset Grande Reserve Brut

Produkt från Frankrike, Champagne

art nr 93514

750 ml

12%

499 kr

Klassisk toppchampagne med anor från 1500-talet. Brödig nos, utvecklad och elegant med toner av rostat bröd, gul stenfrukt och röda äpplen. Smaken är koncentrerad, även den tät av gul stenfrukt, äpple, citrusfrukt, bröd, gula kex och fransk nougat med mjuk mousse, fet krämig textur och mineraliskt bett i avslutet. Blenden ligger på hälften/hälften chardonnay/pinot noir med ett tionde pinot meunier som vilat fyra år på sin jästfällning innan degorgering. Gosset grundades 1584 av Pierre Gosset, och är det äldsta vinhuset i byn Aÿ. Gosset äger sammanlagt 12 hektar vingårdar vid byarna Aÿ, Bouzy, Mareuil och Rilly. Sedan 1994 ingår Gosset i familjegruppen Renaud-Cointreau och idag har man sitt huvudkontor samt sin vinanläggning i Epernay. (Divine, 4 800 fl.)

En glasflaska med Cantina Vini Armani Casa Belfi Anfora Vino Bianco Frizzante, ett vitt vin från Venetien i Italien

Cantina Vini Armani Casa Belfi Anfora Vino Bianco Frizzante

Produkt från Italien, Venetien

art nr 93315

1500 ml

10.5%

399 kr

Ekologiskt biodynamiskt odlad glera buteljerad i magnum. En naturligt kodad pet nat, oklarnad och grumlig, mörkt gul med schampotoner i nosen, gula och vita blommor. Smaken fruktig med lätt pärlande mousse och jästiga toner. Vid provningen var det påtaglig närvaro av musighet. Ett vågat köp, men tar med det på grund av formatet och att det spontanjäst på terrakotta amforor. (Amka Vinimport, 500 fl.)

En glasflaska med Cleto Chiarli Lambrusco del Fondatore 2023, ett rött vin från Emilia-Romagna i Italien

Cleto Chiarli Lambrusco del Fondatore 2023

Produkt från Italien, Emilia-Romagna

art nr 91140

750 ml

11.5%

149 kr

Från Emilia-Romagna Lambrusco di Sorbara, ett sprudlande rött vin med frisk rödbärig godisdoft. Smaken koncentrerat och lätt pärlande av jordgubb, hallon, bärigt och örtigt, syrligt av lingon och körsbär i en finish med hög skarp syra. (Valid Wines, 14 940 fl.)

En glasflaska med António Lopes Ribeiro Wines Pita Pet-Nat 2022, ett vitt vin från Portugal

António Lopes Ribeiro Wines Pita Pet-Nat 2022

Produkt från Portugal

art nr 95054

750 ml

12%

199 kr

Lätt grumlig och oklar med djup gul färg. En ren pet nat med gräsig gulfruktig nos, vita bär och stenfrukt. Lätt spritsig mousse, torr och stram struktur, pigg och läskande fräschör med ett torrt avslut i en bittercitrusbesk touch. (Jakobsson & Söderström, 4 200 fl.)

 

VITT VIN

En glasflaska med Arilds Vingård Kalles Kulle 2021, ett vitt vin från Sverige

Arilds Vingård Kalles Kulle 2021

Produkt från Sverige

art nr 90540

750 ml

12%

225 kr

Svenskt stilla med besked. Aromatisk sursyrlig nos av fläder, svartvinbärsblad och passionsfrukt. Mjukt fruktig och floral med fint i hängande eftersmak av fläderblom och vilda örter. Ett friskt vin med balanserad syra och torr finish. Bravo! (Arilds Vingård, 3 500 fl.)

En glasflaska med Montanet-Thoden La Sœur Cadette Vézelay Galerne 2022, ett vitt vin från Bourgogne i Frankrike

Montanet-Thoden La Sœur Cadette Vézelay Galerne 2022

Produkt från Frankrike, Bourgogne

art nr 94893

750 ml

13%

269 kr

Ekologiskt, naturligt och reduktivt, en knallpulver chardonnay med gulfruktig nos, mjuk av vanilj och örter. Driven syra, koncentrerad frukt, läskande frisk och ståtlig strukturerad. Torrt och egensinnigt charmigt med grön frukt och gula plommon i en nötig finish med charmerande mineralisk sälta. Ett sidoprojekt från Catherina Montanet på La Sœur Cadette tillsammans med holländaren Tom Thoden. (Vin & Natur, 1 800 fl.)

En glasflaska med La Colombera Derthona 2022, ett vitt vin från Piemonte i Italien

La Colombera Derthona 2022

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 92706

750 ml

14%

199 kr

Timorrasso från Colli Tortonesi i Piemonte, med rökig och lätt reduktiv inledning. Området har länge stått i skuggan av mer kända regioner i Piemonte men har nischat och specialiserat sig på just druvan timorasso som fler och större aktörer även fått upp ögonen för. Nötig gulfruktig nos, driven syra, minerlisk och salt, grönörtig med mandel och citrusfrukt, grönfruktig med grapefruktzest i avslutet. La Colombera drivs av vinmakaren Elisa Semino tillsammans med sin bror och pappa. (Vintedge, 5 400 fl.)

En glasflaska med Vernaccia di San Gimignano Vigna Santa Margherita 2022, ett vitt vin från Toscana i Italien

Vernaccia di San Gimignano Vigna Santa Margherita 2022

Produkt från Italien, Toscana

art nr 90314

750 ml

13.5%

199 kr

Ekologisk vernaccia med aromer av äpple och citrusfrukt och med frisk syradriven och läskande fräsch grön frukt. Mineraliteten är tydlig med en avslutande aptitretande sälta. Det dricks alldeles för lite vitt från Toscana, bättring kräves! Firman Panizzi grundades av Giovanni Panizzi italienska i San Gimignano. Han lanserade sin första årgång vin 1989, då med denna klassiska Vernaccia di San Gimignano. Sedan 2005 driver Luano Niccolai firman, och i snart tio år har sonen Simone Niccolai styrt över vineriet. Nötter, örter och gul frukt i nosen, Sälta och mineralitet, energiskt och drivet hög syra och torr finish med nötiga inslag. Unikt personligt och eget men mycket gott. (Panache, 1 200 fl.)

En glasflaska med La Staffa Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 2023, ett vitt vin från Marche i Italien

La Staffa Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 2023

Produkt från Italien, Marche

art nr 90211

750 ml

12.5%

175 kr

Unge Riccardo Baldi tog över efter sin pappa redan vid 19-års ålder och har genomgående ökat kvalitén och förutsättningarna för sin ekologiskt odlade verdicchio. Vi känner hans pet nat Mai Sentito sedan tidigare och det är med glädje vi får tipsa även om hans classico superiore. Citrusfrisk nos, örtig med toner av jenka och grapefrukt i en torr och stram struktur med läskande frisk syra och energisk mineralisk havssälta. (Handpicked Wines, 2 400 fl.)

En glasflaska med Királyudvar Furmint Sec 2021, ett vitt vin från Tokaj i Ungern

Királyudvar Furmint Sec 2021

Produkt från Ungern, Tokaj

art nr 90182

750 ml

13.5%

289 kr

Ett kungavin från kungens vineri med ett kungligt driv, en toppfurmint med salinitet och mineral i nosen, päronfrukt och vita vinbär, kaprifol och honung med lätt oxidativ touch. Driven syra, torr nästan tanigt grusig textur, charmigt och fullständigt energiskt, nästan elektriskt, med gul frukt, stenfrukt, gula päron, päronkompott, komplex och vibrerande spännande med hög sälta och mineralitet, koncentration och fyllighet med fin lång naturligt präglad eftersmak. Furmint är underskattat bland folket men upptäck gärna denna ungerska skatt, för Tokaj har så mycket mer att erbjuda än de söta ”puttar” vi kommer ihåg från förr. (Wine Trade, 480 fl.)

En glasflaska med La Maison Carrée Chasselas sur lie Non Filtré 2023, ett vitt vin från Three Lakes i Schweiz

La Maison Carrée Chasselas sur lie Non Filtré 2023

Produkt från Schweiz, Three Lakes

art nr 90242

750 ml

11.2%

289 kr

Ekologisk chasselas från Neuchâtel, inte hör det till vanligheterna på våra hyllor. Men när det bjuds tycker jag att alla nyfikna vinälskare ska hugga direkt. Mjuk inbjudande nos av gul stenfrukt, smörkola, vanilj och örter. Lätt spritsig på tungan med driven syra, läskande fräschör, naturligt och jästigt i avslutet. Druvorna har legat på sin egen jästfällning och vinet är ofiltrerat. (Vinum Alpes, 600 fl.)

En glasflaska med Meyer Family Vineyard Old Main Road Chardonnay 2022, ett vitt vin från British Columbia i Kanada

Meyer Family Vineyard Old Main Road Chardonnay 2022

Produkt från Kanada, British Columbia

art nr 90513

750 ml

13.5%

395 kr

Ännu ett måste för den nyfikne vinälskaren, högkvalitativ chardonnay från terrasserade odlingar i Okanagan Valley i British Columbia. Från en passionerad vinfamilj som tillämpar minimalistiska metoder i både vingården och vinkällaren för att säkerställa att varje flaska uttrycker vingårdarnas karaktär. Charmig och mjukt gulfruktig nos med inslag av vanilj nötter och smör. Tät sammansatt, fyllig och komplex, generös textur med frisk genomskärande syra genom bred frukt, mycket välbalanserat. Jak och Janice var nyligen på besök i Sverige och visade upp fler av deras fantastiska viner. Bara att hålla tummarna för att även Systembolaget vill ha mer av denna kanadensisk kraft och urenergi! (Handpicked Wines, 360 fl.)

 

ROSÉ VIN

En glasflaska med Gute Vingård Rosè 2023, ett rosévin från Sverige

Gute Vingård Rosè 2023

Produkt från Sverige

art nr 94706

750 ml

12%

192 kr

Illrosa färgad med doft av smultron och solvarma geléhallon. Smaken hänger inte riktigt med i charmen, med sursyrlig och lätt artificiell bärighet. Ändå mycket väl värt att ge det en chans, vi måste stötta den lokala svenska vinnäringen, go for it! (Gute Vingård, 2 000 fl.)

En glasflaska med Leitz Rüdesheim Pinot Noir Rosé 2023, ett rosévin från Rheingau i Tyskland

Leitz Rüdesheim Pinot Noir Rosé 2023

Produkt från Tyskland, Rheingau

art nr 90296

750 ml

12%

149 kr

Pinot noir av högsta kvalitet från ett antal olika vingårdslägen planterade på sluttningarna i och runt byn Rüdesheim. Johannes Leitz har valt att inte göra röda viner på sin pinot noir så resultatet av hans roséer är makalösa. Polka och mynta, hallon, smultron och melon i ett sprakaknde potpurri med läskande frisk syra och hög energi i ett torrt långt örtbärigt avslut. Lätt, friskt och mycket och gott! (Johan Lidby Vinhandel, 7 800 fl.)

En glasflaska med Kruger-Rumpf Pinot Noir Rosé 2023, ett rosévin från Nahe i Tyskland

Kruger-Rumpf Pinot Noir Rosé 2023

Produkt från Tyskland, Nahe

art nr 92980

750 ml

12%

139 kr

En enkel, ljus och knastertorr rödbärig rosé med koncentrerat fruktiga smaker av smultron och grapefrukt av hundra procent pinot noir från Nahe. Sirlig och syrlig av röda bär med stengrusig mineralitet. Läskande frisk och energisk med tydliga bärtoner och sälta. Ett vin som med allokering och prisbild kommer dyka upp lite här och var under sommarens alla festligheter, stilfull kvalitet till bra pris. (Wine Affair, 9 600 fl.)

En glasflaska med Ziereisen Schmätterling Rosé 2023, ett rosévin från Tyskland

Ziereisen Schmätterling Rosé 2023

Produkt från Tyskland

art nr 93321

750 ml

11.5%

145 kr

Ett udda rosévin från Baden av pinot noir och regent från den egensinniga och mycket speciella vinmakaren Hanspeter och hans fru Edeltraud. Reduktiv inledning, rödbärig med inslag av örter. Sval och lätt, friskt syrligt och torrt, tämligen enkel smakbild i årgångens konstellation men fint strukturerat, josigt och läskande. (Johan Lidby Vinhandel, 3 000 fl.)

En glasflaska med Schloss Gobelsburg Rosé 2023, ett rosévin från Niederösterreich i Österrike

Schloss Gobelsburg Rosé 2023

Produkt från Österrike, Niederösterreich

art nr 94019

1500 ml

12%

239 kr

Vem önskar sig inte en magnumbutelj med svalkande smarrig rosé i sommarhettan? Det får du här, druvan heter zweigelt och har gett pigga örtiga toner av röda bär, läskande och friskt, energiskt med syrlig frukt, gul stenfrukt och vattenmelon, grapefrukt och örter. Ett helt torrt avslut får skjuts av en saliverande syra i avslutet. (Solera, 4 200 fl.)

En glasflaska med Henri Bourgeois Sancerre Rosé 2023, ett rosévin från Loiredalen i Frankrike

Henri Bourgeois Sancerre Rosé 2023

Produkt från Frankrike, Loiredalen

art nr 90412

750 ml

12.5%

219 kr

En pinot noir från Sancerre-maestro själv, idag i tionde generation genom Henris barnbarn Arnoud. Syrlig rödbärig nos, solmogen röd frukt, citrus och äpple, piggt och generöst. Väl sammansatt och strukturerat med fin balans mellan syra och frukt. Enbart druvor från egna vingårdar används i produktionen och naturligtvis är de ekologiska. (Ward Wines, 2 400 fl.)

En glasflaska med G.D. Vajra Rosabella Rosato 2023, ett rosévin från Italien

G.D. Vajra Rosabella Rosato 2023

Produkt från Italien

art nr 90351

750 ml

13.5%

129 kr

Från Barolo-producentetn Vajra en pigg och läskande fräsch rosé med smultron, vit persika, paraguayo och örter, energisk syra, fylligt fruktig textur och tvärtorr finish med skönbärig örtig eftersmak som även skönjer en ton av smörkola. Pussssst, kan behöva ett glas till av Rosabella nu! (Morningstar Brands, 16 200 fl.)

En glasflaska med Josetta Saffirio Langhe Rosato 2023, ett rosévin från Piemonte i Italien

Josetta Saffirio Langhe Rosato 2023

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 94988

750 ml

12.5%

149 kr

Sara Vezzas precision lyser genom även i denna rosé av hundra procent nebbiolo uppvuxen ur kalksten och sand. Ett underbart friskt och härligt vin. Tomtemor bjuder även denna sommar på en inbjudande doft av rosor och körsbär i en välbyggd koncentrerad djup bärrikedom. Ljuvligt av smultron och jordgubb, elegant och läckert, tätt och fruktigt generöst med torr finish som även ger en finurligt örtig och bärig touch. (Tryffelsvinet, 6 000 fl.)

En glasflaska med San Fereolo La Lupa 2022, ett rosévin från Piemonte i Italien

San Fereolo La Lupa 2022

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 94567

750 ml

13%

239 kr

Charmig och egen rosé av dolcettodruvor från Nicoletta Boccas biodynamiska odlingar. Här känner man verkligen odlandet och terroiren genom druvans karaktär, om än i ett lättare anslag än i hennes djupa röda viner. Mörkt rosa-röd med lätt volatil inledning, blodapelsin och apelsinblom i nosen, örtig och driven. Härligt rund textur med frisk syra, bärig och josig trots torr stram struktur. Ljust röd frukt, syrlig av tranbär, lingon och granatäpple, torr tät och udda, men mycket matglad och naturligt fantastisk. En stor gastronomisk favoritrosé! (Panache, 1 500 fl.)

En glasflaska med Venus La Universal Dido La Solució Rosa 2022, ett rosévin från Katalonien i Spanien

Venus La Universal Dido La Solució Rosa 2022

Produkt från Spanien, Katalonien

art nr 92174

750 ml

13.5%

239 kr

Seriös rosé från Montsant i Spanien. På lokalpatriotiskt manér har en blend av garnatxa negra, macabeu, ull de llebre, carinyena, garnatxa blanca och garnatxa gris med naturliga handlag och fokuserad passion gett ett utsökt orange-rosa matrosévin. Volatil inledning, syrligt rödbärig direkt i nosen. Tät, fruktig och energiskt läskande frisk syra, men kanske något tunn frukt. Tidigare årgångar har i och för sig bjudit på mer orangevinsvibbar med en tanninstruktur och aprikostoner. Kanske var en flaskvariation eller så har de en ny stil på G. Vilket som så är det ett vin att skriva hem om. (Vinovativa, 900 fl.)

En glasflaska med José Luis Ripa Sáenz de Navarrete Ripa Rosado 2020, ett rosévin från Rioja i Spanien

José Luis Ripa Sáenz de Navarrete Ripa Rosado 2020

Produkt från Spanien, Rioja

art nr 93585

750 ml

13.5%

299 kr

Femte årgången av denna rosé, eller är det snarare ett lätt rött vin, hursomhelst, levererat med lätt mognad på ett par till skillnad från övriga startfältet. Från Rioja och med Tondonia i ryggen, då producenten av detta enda egna vin, är ingift i familjen Heredias. Orangerosa färg, kryddig nos, oxidativ med röda äpplen och röda bär. Strukturerat med hög syra, energiskt, vuxet och ett verkligt aptitligt gastrovin med lätt bittercitrusbett i finishen. (Quaffable Wines, 600 fl.)

En glasflaska med Chivite Las Fincas Rosé 2023, ett rosévin från Navarra i Spanien

Chivite Las Fincas Rosé 2023

Produkt från Spanien, Navarra

art nr 94813

750 ml

13.5%

139 kr

Las Fincas Rosé är framtaget i samarbete med familjen Arzak som driver en tre-stjärnig Michelinkrog i San Sebastián. Udda formad flaska, ljust rosa, örtig och rödbärig, torr och lätt med solmogen söt frukt i avslutet. En genom garnacha tinto och tempranillo framtagen rosé genom saignéemetoden. Chivite är en av Spaniens äldsta vingårdar med anor sedan 1647 och druvorna till detta vin kommer från vingården Legardeta, på en höjd av 580 meter över havet, i norra Navarra. (Wine Affair, 6 600 fl.)

En glasflaska med Viore Rosado 2023, ett rosévin från Kastilien-León i Spanien

Viore Rosado 2023

Produkt från Spanien, Kastilien-León

art nr 93015

750 ml

14%

99 kr

Från Toro medc en brorslott garnacha och lite mindre del tinta de toro från gårdar på cirka 700 meter över havet. Mörk färg, geléhallon och sötfriska artificiella körsbär där det finn både hög syra, frukt och grönbesk bitter och lätt tannin-närvaro. Servera riktigt svalt då vinet tenderar att gå outspädd hallonsaft annars. (Valid Wines, 6 600 fl.)

En glasflaska med Vento’z Rosé 2023, ett rosévin från Vinho Verde i Portugal

Vento’z Rosé 2023

Produkt från Portugal, Vinho Verde

art nr 92745

750 ml

12%

119 kr

Hundraprocentig espadeiro från Vinho Verde som vilat med sin jästfällning. Lokala druvor och egna metoder måste premieras när marknaden svämmar över av tillgjort bös, dessutom när det kommer till ett fullkomligt överväldigande bra pris. Här en charmig rosé med tät fruktig rödbärig nos, söt solmogen och syrligt blåfruktig med mineralisk sälta i en tvärtorr finish. (Vinunic, 5 400 fl.)

En glasflaska med Chichateau Pink Punk 2023, ett rosévin från Serbien

Chichateau Pink Punk 2023

Produkt från Serbien

art nr 93932

750 ml

13%

160 kr

Ekologisk cabernet franc, merlot och cabernet sauvignon från Fruška Gora och det lilla garagevineriet Chichateau. Ett av förra sommarens succéviner som tog slut fortare än kvickt. Ljust transparent rosa med helt genomskinlig flaska befäst med bygelkork, som gjort för att poppas i picknick sammanhang där man kan behöva korka igen på grund av stoj och stim, men inte behöver spara för en längre tid. Pink Punk är ett vin som skall drickas, klunkas, svalt och helst omgående, inte på grund av någon annan anledning än att det är oemotståndligt. Ljus ton av smultron, hallon och jordgubb, pigg och alert med läskande frisk syra, torrt och strukturerat med lätt grepp där en aptitlig blodgrapebeska ger en extra kick i avslutet. (Balkanwines, 1800 fl.)

 

RÖTT VIN

En glasflaska med Domaine de la Chapelle Bizot Chiroubles 2022, ett rött vin från Bourgogne i Frankrike

Domaine de la Chapelle Bizot Chiroubles 2022

Produkt från Frankrike, Bourgogne

art nr 93469

750 ml

14.5%

199 kr

Bojo-Cru'n Chirouobles presenterar här en charmig gamay som vuxit upp ur byns granitjordar. Mörkt lilaröd till färgen, mörkt blåfruktig i nosen och ungdomligt rödfruktig i smaken. koncentrerad och tät med ett örtigt, kryddigt och eldigt avslut. (Philipson Söderberg, 1 500 fl.)

En glasflaska med Paul Prieur Sancerre Rouge Les Pichons 2021, ett rött vin från Loiredalen i Frankrike

Paul Prieur Sancerre Rouge Les Pichons 2021

Produkt från Frankrike, Loiredalen

art nr 90543

750 ml

13%

349 kr

Ekologisk pinot noir från Loire och välrenommerade producenten Paul Priuer et Fils, där elfte generationen Luc Prieur gör burgundiskt inspirerade viner i Sancerre från gamla stockar, naturligt och utan tillsatt svavel. Rödfruktig, lätt volatil nos, stram torr och syrlig, örtigt och bärig med jordgubb, vildhallon och syrliga skogsbär med ceder och sandelträ touch. Mycket charmigt! (Gullberg by Stockwine, 360 fl.)

En glasflaska med Domaine de la Janasse Terre d'Argile 2022, ett rött vin från Rhonedalen i Frankrike

Domaine de la Janasse Terre d'Argile 2022

Produkt från Frankrike, Rhonedalen

art nr 90196

750 ml

14.5%

211 kr

Från berömda egendomen Domaine de la Janasse, Côtes-du-Rhône-Villages med en angenäm blend på grenache, syrah, mourvèdre och carignan. Djupt rökig och örtig med svart frukt och mörka bär. Silkeslen och mjuk textur, sötfruktig med hallon, lakrits och söt tobak med garrigueörter i en lång mjuk koncentrerad eftersmak. Bra vin i stor allokering till vettigt pris. Gott! (Budbreak, 12 000 fl.)

En glasflaska med Château de Camensac 2021, ett rött vin från Bordeaux i Frankrike

Château de Camensac 2021

Produkt från Frankrike, Bordeaux

art nr 92024

750 ml

12.5%

355 kr

Cabernet sauvignon och merlot från Haut-Médoc och en anrik vingård som drivs i samröre med fler kända slott, som exempelvis Chasse-Spleen. Svartfruktig ekfatsnos med tydliga toner av läder, tobak och choklad. Torr, stram och koncentrerad, svartvinbär och mörka plommon i en blyertsvässig mineralitet och grönörtighet i avslutet. (Derivino, 1 200 fl.)

En glasflaska med Domaine de l'Hortus Grande Cuvee 2021, ett rött vin från Languedoc-Roussillon i Frankrike

Domaine de l'Hortus Grande Cuvee 2021

Produkt från Frankrike, Languedoc-Roussillon

art nr 95104

750 ml

13.5%

279 kr

Klassiks och tydlig GSM-blend från Pic Saint Loup i Languedoc-Roussillon där druvblenden mourvèdre, grenache och syrah trivts bra i jordarna som består av lera och kalksten. Aromatisk örtig och mörkbärig nos, pigg och friskt syrligt bärig där viol, vildhallon, lakrits, lavendel och torkad garrigue dominerar med täta tanniner, läskande fräschör i en driven örtig finish. (Swedish Wine Cellar, 1 200 fl.)

En glasflaska med Trediberri Langhe Nebbiolo 2023, ett rött vin från Piemonte i Italien

Trediberri Langhe Nebbiolo 2023

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 90389

750 ml

14%

199 kr

Hajpad ekologiskt odlande producent i Barolo bestående av far och son samt en bästa vän, beläget i byn Berri i La Morra, därav namnet. Drivande är sonen Nicola där fadern Federico Oberto är en mycket respekterad vinmakare med många år hos Renato Ratti. Ljuvlig nos med aromer av körsbär, rosor, viol och mandelmassa. Läskande frisk syra, driven bärighet och torra tanniner, välbyggt och tillgängligt redan nu. Kanonpris för dig som vill lära känna riktigt bra nebbiolo. (Gullberg by Stockwine, 2 100 fl.)

En glasflaska med Promis Ca'Marcanda, ett rött vin från Toscana i Italien

Promis Ca'Marcanda

Produkt från Italien, Toscana

art nr 90231

750 ml

14.5%

359 kr

Årgången är en redan en klassiker i Bolgheri, varm och torr med fint vattentillflöde mot slutet av sommaren och innan skörd gav perfekta druvor i området. Blenden av merlot, syrah och sangiovese ur mörka jordar har tillsammans med det gynnsamma klimatet gett ett fylligt och strukturerat vin med hög fräschör med fruktdriven syra. Det må vara Gajas minsta supertoscanare, instegsvinet, så att säga, men inte flirtar de med publikvänligheten för det. Jag provade vinet på plats i augusti förra året, när det var nyligen buteljerat, och då upplevde jag det som mycket stramt och tannintätt. Den strukturen är förvisso kvar men en viss uppluckring av stramheten kan skönjas. Avslutet är torrt med små grusiga tanniner, svartfruktigt med örter och kryddiga fat, högst personligt och mycket kvalitativt. Definitivt ett vin som kan drickas ungt som det är nu, men bara med något års väntan kan det nog ge full pott. (Lively Wines, 6 900 fl.)

En glasflaska med 4kilos 12 Volts 2021, ett rött vin från Balearerna i Spanien

4kilos 12 Volts 2021

Produkt från Spanien, Balearerna

art nr 93161

750 ml

12%

259 kr

Ekologiskt från Mallis med musik i generna. 4Kilos har varit en storfavorit hos mig sedan starten 2006 och äntligen är de nu med en leverantör i Sverige som jag hoppas att vi kan lita på. Svartrödfruktig, örtig nos. Sirlig och slank stil, mörkt bärig med mineralisk sälta, hög syra och läskande fräschör. Ett kraftfullt vin med rustik elegans och egensinnig finess av elegans. En lokala blend med mestadels den lokala druvan callet. I augusti 2006 startade Francesc Grimalt och Sergio Caballero 4Kilos Wines, ett företag dedikerat till att producera viner som återspeglar druvans styrka och dess nyanser men med ett unikt och genuint tillvägagångssätt, modernt paketerat. Francesc Grimalt, vinmakare och tidigare partner och tekniker för Anima Negra Cellar på Mallorca, är främst känd för att vurma de inhemska druvorna på Spaniens, om inte hela världens , vinscen. Sergio Caballero är musiker, grundare och med-regissör för Sonar-festivalen, en av södra Europas mest kända musikfestivaler. Etiketten är målad av LA-baserade konstnären Gary Baseman. (Lively Wines, 840 fl.)

En glasflaska med Lukas Van Loggerenberg High Hopes 2022, ett rött vin från Western Cape i Sydafrika

Lukas Van Loggerenberg High Hopes 2022

Produkt från Sydafrika, Western Cape

art nr 92127

750 ml

13.5%

249 kr

Höga förväntningar från Swartland och Lukas favoritplotter när han skördar det bästa av lokal syrah, grenache noir och cinsaut. Att dessutom producera ett av världsmästare-sommelieren Arvid Rosengrens favoritvin, kan inte vara enkelt med så höga förväntningar. High Hopes inleder med lätt volatilitet och spritade körsbär i nosen, torra tanniner med mjuk textur, läskande syra och glou glou, SKÅL! (Carovin, 1 344 fl.)

En glasflaska med Staglin Family Salus Cabernet Sauvignon 2019, ett rött vin från Kalifornien i USA

Staglin Family Salus Cabernet Sauvignon 2019

Produkt från USA, Kalifornien

art nr 90332

750 ml

15%

1199 kr

Svenskättlingen Fredrik Johansson är mannen bakom Staglins värdegrunder och vinmakande. Ett familjevineri som ägs och drivs av mor och dotter, som dedikerat sitt liv för att ge tillbaka till medicinsk forskning där all vinst år till bättre behövande. Svartvinbär direkt i nosen, med mer mörk frukt, svart frukt, grusig mineralitet, rostad ceder och sandelträ. Mjuk, len och läskande frisk med seriöst texturell kropp och mjuka avrundade tanniner. Det råder ingen brist på koncentration och fyllighet med dess otroligt aromatisk nos, koncentrerad och seriös, svartfruktig och mörkt bärig med integrerade fat. Mjuk len och skön textur, vanilj och örter, läder, ceder och komplexa nötiga toner, mycket stort och väldigt gott. (Swedish Brand, 240 fl.)

 

Förra veckans tillfälliga lansering 24 maj

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.