Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på "Ett friskt vin fullspäckat av nyanser"

"Ett friskt vin fullspäckat av nyanser"

Bild på Lena Ekberg
Lena Ekberg Vinskribent

Lästid: 1 minut

Intressanta nyheter lanseras tätt i dessa dagar, men ibland kommer ett vin som hojtar till sådär lite extra. Det här är en sådan flaska. Läckert citrussolig och mineralstinn, dessutom från ett ursprung som väcker nyfikenhet och har sina speciella särdrag – Santorini, Grekland. Och på tal om gamla stockar… Välkommen, Monsignori.

Santorini glänser i full vinprakt – entré för Cuvée Monsignori

En vulkanö med stekande sol, riktigt tuffa vindar och karg, fattig, torr mark. Vinregionen Santorini. Jordmån? Egentligen ett lager av vulkaniskt material, sandigt och grusigt. Ett under att vinrankor alls kan växa här, men på denna utsatta plats har de äldsta vingårdarna faktiskt en historia som är över 200 år lång. Rankorna binds lågt, som små korgar, för skydd och en chans för rankan att ta tillvara på vatten på bästa sätt.

Det är nästan lite andaktsfullt att i glaset ha ett vin på druvor från stockar som har ett par hundra års erfarenhet av anpassning och leverans. Det skänker stadga åt en föränderlig tid och är väl en av anledningarna till att det verkligen går att fastna i ursprung och rötter. Just dessa är dessutom original. Stockarna är alltså oympade, vinlusen har inte gillat förutsättningarna på Santorini och rankorna växer på sin egen rotstock. Det betyder ett längre aktivt liv, om än med mindre skörd, och därmed mer koncentration och djup.

Huvuddruvan, som står för absoluta merparten av de omkring tio odlade druvorna på ön, är gröna assyrtiko. Inte helt ovanlig i tillfälliga hyllan, men har du inte provat den tidigare är det ett supergott tillfälle att göra det i ett möte med Argyros Cuvée Monsignori, helt och fullt på denna druva. De tuffa villkoren, 200 år gamla stockar och receptet i vineriet – sval temperatur och elva månader på jäst i ståltank – ger ett friskt vin fullspäckat av nyanser. Här finns citrus i olika form, från syrlig till mogen. Gula plommon, stenfrukter och örter. Och den speciella mineraliteten, med viss rökighet, känns självklar. Årgång 2017 har fått sin tid i flaskan, men går att stoppa undan ytterligare några år för den som vill. Och på tallriken? Vita firren och en grönsallad med fetaost, färsk citron och basilikaolja. Vego på grillat grönt med limeaioli. Eller citronkyckling med örter och goda oliver.

Argyros Cuvée Monsignori 2017, 14%, nr 93183, 325 kronor – tillfälligt sortiment

Estate Argyros är en av de största och äldsta producenterna på Santorini. Nya vineriet stod klart 2015 och fjärde generationen med Matthew Argyros finns vid rodret. Ur produktionen finns just nu även nya vinet Argyros Atlantis White (nr 75274, 159 kr) på Systembolaget och vanligen listas även Argyros Assyrtiko och Argyros Vinsanto.

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.