FRÅN CHRISTMAS ALE TILL GUDARS SKYMNING

De smakrika brygdernas tid är nu. Sanna Lindberg listar sex ölnyheter som gör december ännu gladare.

December är vår rikaste ölmånad. Förutom att ölantalet på Systembolagets hyllor nästan dubblats tack vare julölen, ser hantverksbryggerierna till att fylla på det lokala sortimentet. Månadens roligaste ölsläpp fortsätter att leverera och i släppet från 2 december finns tropisk humlejos, fruktiga surisar och eleganta julölskomplement. Sanna Lindberg har plockat fram sex öl som gör december ännu godare.

Lokala sortimentet 2 december

Startime från Spike Brewery, Göteborg, TS 33978, 29:50 kr, 33 cl, 5,2% 

Inte slutar vi väl dricka hazy pale ales bara för att det är december? Det här är en riktig josig tropisk karamell, lättsam med balanserade beska.

Scarecroe DDH IPA från Brewski, Helsingborg, TS 31551, 34:90 kr, 33 cl, 7%

Den totala kontrasen till vintermörker och julöl. Även i Brewskis mått mätt en rejält fruktig IPA som torrhumlats dubbelt – tropisk humlejos där beskan hamnat i andrarummet.

Stiggy Fingers från Stigbergets, Göteborg, TS 34196, 47:90 kr, 44 cl, 7 %

New England IPA i, också denna, en rejält humlejosig stil. Engima-humlen får ta för sig och lämnar tydliga spår av ananas. Beskan påtaglig men fortfarande i fin balans.

The local hops fresh hop ale från Remmarlöv, Eslöv, TS 34174, 26:90 kr, 33 cl, 5,6 %

Lokal humle och lokal malt i en elegant ale, där humlen tar för sig med precis lagom beska. Ett helt svenskt (!) öl som passar vår vintergastronomi perfekt.

Christmas Ale från Electric Nurse, Härryda, TS 31627, 29:90, 33 cl, 5,5 %

Ett par eftersläntrare till julöl dyker också upp i detta släpp. Electric Nurse har gjort en apelsinknäckig ale, i medelfllig stil och med en tydlig, men balanserad beska. Lyckas du spara ölet hela vägen fram till jul är det till julbordets varma denna ska knäckas.

Gudars Skymning från Ängöl, Kalmar, TS 34193, 45 kr, 33 cl, 10 %

Julen är inte komplett utan en barley wine framför brasan. Ängöl släpper årligen sitt bidrag som är maltigt söt likt en sirapslimpa med typiska smaker av kanderat apelsinskal och gräddkola. En salt bit ost eller pepparkaka är sagolikt gott.

Prenumerera på WineTables Nyhetsbrev! Läs mer

Senaste artiklarna

STUNDER FÖR VIN

Från fredagens bubblande frihetskänslor till söndagens generösa lugn. Linda Pérez plockar stunder ur helgen och matchar med goda drycker.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

AMARONE – EN kärlekshistoria

Historia, drivkraft och torkad men inte torr passion. Maria Brander Sporre reser till Verona får att så fröet till en livslång kärlekshistoria.

STJÄRNBUBBEL & RÖDTJUTANDE JULKÄNSLOR

Rödtjut, kalasöl, hemkryddad snaps och körvänlig kriek. Linda Pérez delar drycker ur en ljuvligt o-perfekt jul.

MYSIGA MIDVINTERBRYGDER

Sanna Lindberg listar fem goda julbordsvänliga brygder att lägga vantarna på i sista minuten.

Fem (l)ju(v)liga viner.

Grünern till vardagens lökhack, det rediga glaset port i guldkantade gnistor och vinet som trotsar etablissemanget. Maja Berthas har plockat fram fem säkra kort.

WHAT'S NOT TO LOVE?!

Det blir en aromatisk jul med Berliner Weisse i tv - soffan i år. Därtill ostronfrossa, nyårskungar, nationalörter, vibrerande närvaro, budgetpang och sjungande viner. Pär Strömberg har listat julens och nyårets pang. What's NOT to LOVE!?

Reflexvästar, hjälpsamma outlaws och vinfält i solen

Karin Faxén Sporrong om vardagen och vinet – bland futtiga ljuskällor och solskensgult vin.

Guldkorn på beställning

Från romantisk pinot noir till nyårsnattens sippvänliga bubblor. Linda Pérez listar sex beställningsviner att njuta under festhelgerna.

JULSUSIGA COCKTAILS!

Från Glöggroni som värmer vinterbitna kinder till en snöig sidovagn. Andreas Grube har jultwistat upp fyra goda cocktailklassiker.