Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Från christmas ale till gudars skymning

Från christmas ale till gudars skymning

Bild på Sanna Lindberg
Sanna Lindberg Ölskribent

Lästid: 1 minut

De smakrika brygdernas tid är nu. Sanna Lindberg listar sex ölnyheter som gör december ännu gladare.

December är vår rikaste ölmånad. Förutom att ölantalet på Systembolagets hyllor nästan dubblats tack vare julölen, ser hantverksbryggerierna till att fylla på det lokala sortimentet. Månadens roligaste ölsläpp fortsätter att leverera och i släppet från 2 december finns tropisk humlejos, fruktiga surisar och eleganta julölskomplement. Sanna Lindberg har plockat fram sex öl som gör december ännu godare.

Lokala sortimentet 2 december

Startime från Spike Brewery, Göteborg, TS 33978, 29:50 kr, 33 cl, 5,2% 

Inte slutar vi väl dricka hazy pale ales bara för att det är december? Det här är en riktig josig tropisk karamell, lättsam med balanserade beska.

Scarecroe DDH IPA från Brewski, Helsingborg, TS 31551, 34:90 kr, 33 cl, 7%

Den totala kontrasen till vintermörker och julöl. Även i Brewskis mått mätt en rejält fruktig IPA som torrhumlats dubbelt – tropisk humlejos där beskan hamnat i andrarummet.

Stiggy Fingers från Stigbergets, Göteborg, TS 34196, 47:90 kr, 44 cl, 7 %

New England IPA i, också denna, en rejält humlejosig stil. Engima-humlen får ta för sig och lämnar tydliga spår av ananas. Beskan påtaglig men fortfarande i fin balans.

The local hops fresh hop ale från Remmarlöv, Eslöv, TS 34174, 26:90 kr, 33 cl, 5,6 %

Lokal humle och lokal malt i en elegant ale, där humlen tar för sig med precis lagom beska. Ett helt svenskt (!) öl som passar vår vintergastronomi perfekt.

Christmas Ale från Electric Nurse, Härryda, TS 31627, 29:90, 33 cl, 5,5 %

Ett par eftersläntrare till julöl dyker också upp i detta släpp. Electric Nurse har gjort en apelsinknäckig ale, i medelfllig stil och med en tydlig, men balanserad beska. Lyckas du spara ölet hela vägen fram till jul är det till julbordets varma denna ska knäckas.

Gudars Skymning från Ängöl, Kalmar, TS 34193, 45 kr, 33 cl, 10 %

Julen är inte komplett utan en barley wine framför brasan. Ängöl släpper årligen sitt bidrag som är maltigt söt likt en sirapslimpa med typiska smaker av kanderat apelsinskal och gräddkola. En salt bit ost eller pepparkaka är sagolikt gott.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.