Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Galicien – en druvguide om godello

Galicien – en druvguide om godello

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Druvan godello har levt många liv, ena dagen nästan utrotad för att nästa stå inför en enorm renässans. En lokal spansk druva som trivs bäst i Galicien och främst i gulddalen Valdeorras - vi har tagit ett grepp om druvan som gör bland de hetaste vita vinerna i Europa just nu, viner med energi, kraft och ett jävlaranamma!

HISTORIA

Man har spårat druvan godello tillbaka till 1531 då den för första gången nämndes i skrift. Med sin proveniens härrörande i staden Godella i Valenica såg den ut att gå en välmående framtid till mötes. Det sägs att den kan ha sin motsvarighet i den gröna druvan viognier från norra Rhône, på grund av dess slående likheter och historien skvallrar om munkar som på väg till Santiago de Compostela, tog med sig och planterade rankor.

Men något hände på vägen och druvan föll i glömska. Först drabbades den av phylloxera som plågade de flesta europeiska vingårdar under 1800-talet vilket hade en massiv inverkan på det spanska vinlandskapet. Dessutom är själva druvan inte lätt att arbeta med. Den kan vara svår att odla och ger ofta låga skördar. Kombinera det med en rad exportbegränsningar som general Franco införde. Många vinmakare kände att det helt enkelt inte var värt ansträngningen då 70-talets förynging och modernisering av spanska viner och 80-talets Parkerisation inte hade plats för en såpass obskyr grön druva som godello.

Lyckligtvis har flera vinmakare, tack vare svåra otillgängliga lägen och små plotter som aldrig omplanterats, återupptäckt skatten och på senare tid har viner på druvan återigen vunnit popularitet, tack vare ett projekt kallat REVIVAL.

Kärt barn har många namn och de lokala synonymerna inkluderar agodello, agodenho, agudanho, agudelha, agudelho, agudello, agudelo, agudenho, berdello, godelho, godella, godenho, prieto picudo blanco, ojo de gallo, trincadente och verdelho do dão (dock inte verdelho från exempelvis Madeira).

 

GEOGRAFI

Som sagt ovan är godellos hemvist pin-pointad till nordvästra Spanien och Galicien, men även till viss del i nordligaste Portugal, i gränslandet mellan de båda länderna på den iberiska halvön.

Idag hittar vi odlingar i flera DO’s, framförallt i Valdeorras men även i Ribeiro, Ribeira Sacra, Monterrei och Bierzo hemma i Spanien och främst i Douro i Portugal, då under namnen gouveio och gouveio roxo.

Druvan trivs i bergig terräng och i ett varierande klimat, maritimt och kontinentalt i en mix med av terroir och spännande mikroklimat. I Valdeorras, där godello verkar trivas allra bäst, är jorden rik på skiffer vilket ger tydligt mineraliska aromer till vinet.

 

EGENSKAPER

Godello är, liksom granndruvan albariño, en druvsort som ger energiskt syrliga viner med smaker av exotisk frukt, mineraler och sälta. Men godello besitter även en inneboende kraft och kvalitet att leverera fylliga viner med närmast vaxig textur och tropisk smakkaraktär. I många experter ögon i dag anses den vara en av de bästa vitvinsdruvorna i världen, eller som brittiska vinkritekern Jancis Robinson benämner den: Glorius Godello!

Rankorna trivs i torra svala klimat – men kräver samtidigt omsorg och omvårdnad. Druvorna växer i små klasar, har mediumtjockt skal och syrligt saftig smak. Godello har även egenskapen att utvecklas och lagras fint på ek till skillnad från grannen albariño. Med sparsmakade låga skördeuttag får man koncentrerade viner med bi-vaxiga toner, honung, örter, stenfrukt med betydande komplexitet.

 

NUTID

Godello har nu återtagit sin plats i hela Spanien, och även i Portugal om än i en något mindre utsträckning.

Lyckligtvis förlorade vi inte Godello för alltid. Och för det kan vi tacka Horacio Fernández Presa som på 1970-talet lanserade det tidigare ovan nämnda projektet REVIVAL som fokuserade på att omstrukturera vingårdarna i Valdeorras för att återuppliva inhemska druvor i regionen, då framförallt godello.

Tack vare Horacios arbete njuter vi fortfarande av godello idag. Och vinmakarna i Valdeorras fortsätter att hylla mannen som de kallar Godellos Fader.

Vill man matcha godello med mat passar vinerna utomordentligt bra till skaldjur. Men vinernas, ofta lite fylligare kropp och komplexitet, gör att de också fungerar till kraftigare och smakrikare mat som bläckfisk med paprika eller ansjovis, grillad tonfisk, lättare kycklingrätter och lagrade hårdostar. Pulpo a la Gallega, grillad bläckfisk kryddad med torkad paprika och olivolja är en klassiker, servera gärna med kall skivad kokt potatis.

 

FRAMTID

Unga viner av druvan godello är ofta lika de av chardonnay, framförallt i mötet av frisk syra, mjuk textur och lätt smörighet i avslutningen, oavsett om vinet lagrats på fat eller ståltank. Godello är kapabel att ge exceptionellt vitt vin; strukturerad, komplex och vackert parfymerad. I de bästa årgångarna producerar de ledande odlarna flaskor som kan jämföras med koncentrationen och längden hos en Premieur Cru Meursault. Men där slutar jämförelsen, det är inte en poor-mans-white-burgundy, godello har sin egen komplexa profil och är unik i sitt slag. Här i Sverige finns det endast en renodlad godello i fasta sortimentet, ett knappt 20-tal i beställningssortimentet och det släpps regelbundet viner av druvan godello i tillfälligt sortiment på Systembolaget, i skrivande stund fem stycken. Jag spår dock att de här siffrorna kommer att ändras drastiskt den närmsta tiden. I sommelierlägret är godello redan stekhet och bland vinskribenter och journalister likaså. Snart får även konsumenterna upp ögonen och smaklökarna för denna oslipade diamant.

Några producenter att hålla ögonen öppna för är:

Viña Somoza i Sverige genom Tryffelsvinet
Rafael Palacios i Sverige genom Vini Buoni/Oenoforosgruppen
Bodegas Estefania S.L. i Sverige genom Viña Española
Dominio de Tares i Sverige genom Terrific Wines
Bodegas Valdesil i Sverige genom Johan Lidby Vinhandel
Viña Costeira i Sverige genom Vinoteket
Bodegas Mengoba i Sverige genom Quaffable Wines
El Paraguas i Sverige genom Divine
Telmo Rodriguez i Sverige genom Wine Affair
Peña das Donas saknar representation i Sverige
Soto del Vicario saknar representation i Sverige
Bodegas Pazos del Rey i Sverige genom Fine Wine Services
Martín Codax i Sverige genom Spring Wine
Raul Pérez i Sverige genom Johan Lidby Vinhandel
Bodegas Emilio Moro i Sverige genom Viña Española
Virgen de Galir i Sverige genom We & Wine
Veronica Ortega i Sverige genom Principium Dryck
Joaquín Rebolledo i Sverige genom Sigva
Bodegas Godelia i Sverige genom Robert Rask Vinhandel

 

PROVA PÅ GODELLO

Flaskbild på Valdesil Pezas de Portela

Bodegas Valdesil Pezas da Portela 2020, Spanien, Galicien, TSE 93673, 329 kr

Lokala favoritdruvan godello från elva olika vingårdslägen i byn Portela i Valdeorras med inbjudande aromer av gul stenfrukt, mineral och havssälta. Örtig med otrolig textur, torr och stram men bjussig, generös och charmig i fin lång eftersmak av grön frukt, örter, sälta och mineral. Vinstockarna är 60-90 år gamla och växer utan uppbindning som så kallade bush vines. Odlingarna ligger på 450-650 meters höjd. Sjunde generationen Prada-Gayoso driver Bodegas Valdesil som även har sin egna plantskola och alla vinstockar härstammar från de rankor man ursprungligen planterade i slutet av 1800-talet. (Johan Lidby Vinhandel, finns i nio butiker)

winetable_nyprovat_raul_perez_vizcaina_la_del_vino

Raúl Pérez Vizcaina la del Vivo 2020, Spanien, Bierzo, TSE 93656, 281 kr

Tät frisk och fyllig med koncentrerad gul frukt, örter, floral, välbalanserat och kraftfullt med torr struktur och frisk läskande syra. Ett mycket välgjort och intressant vin på 95 % godello från en vinmakare som med mycket energi och tydlig filosofi tillsammans med vinet fyller dessa flaskor från Bierzo. (Johan Lidby Vinhandel, finns i tio butiker)

Flaskbild på Joaquin Rebolledo

Joaquin Rebolledo Godello 2021, Valdeorras, Nr 2553, 119 kr

Valdeorras ligger i provinsen Galiciens östra inlandsdel. Odlingarna ligger 700 meter över havet intill floden Sil. Handskördad godello med mindre andelar av albariño, treixadura, loureira och torrontés som vuxit upp ur skiffer och lerjordar. Inbjudande aromatisk av gula äpplen, päron och honungsmelon, frisk av mineraler och citrusstänk. Smaken är fyllig efter att ha vilat tre månader på sin jästfällning och bjuder oss paraguayo, vit persika, honungsmelon, örter och fräschör i form av bergssalt och mineraler.  Familjen Rebolledo har producerat vin området i fyra generationer. Det här vinet med sin fyllighet och lätta fruktsötma tar sig gärna an havskräftorna som du låtit gratinera på grillen med ett vitlöksspäckat örtsmör. (Sigva, finns i 14 butiker)

Mer att läsa:

Galicien – en introduktion till fantastiska viner av Maja Berthas

Grab a Bottle – Tre viner som passar till skaldjur av Pär Strömberg

Annons

Marzal Albariño 2021

Marzal Albariño 2021

Land:Spanien
Pris:229 ,-
Alkoholhalt:12.5%
Sockerhalt:3 g/l
Volym:750 ml

Marzal Albariño 2021

Land:Spanien
Pris:229 ,-
Alkoholhalt:12.5%
Sockerhalt:3 g/l
Volym:750 ml

Här har vi en Albariño med ungdomliga aromer av lime, gröna äpplen och vit persika. Tillsammans med de ungdomliga smakerna kommer mineraltoner som påminner om havet. Med smak av färsk frukt, hög syra och en kittlande känsla på tungan. Passar utmärkt på egen hand som aperitif eller till fiskrätter. Gör sig även otroligt bra med milda dessertostar.    

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.