Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – tre exklusiva nyheter ur fasta sortimentet

Grab a Bottle – tre exklusiva nyheter ur fasta sortimentet

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Det finns massor av goda nyheter på Systembolagets vagnar som varje vecka fylls med exklusiva tillfälliga lanseringar. Fyra gånger om året förgylls även det fasta sortimentet, inte alltid till bredden, men med vassa spjutspetsar. När sommarens lättja lagt sig är det dags för ett lite tyngre arsenal framför spisen och hemmamiddagarna. Klassiker på tallriken och klassiker i glasen - vad kan gå fel?

Louis Roederer Collection 242, Frankrike, Champagne, Nr 7602, 469 kr (hel) & 249 kr (halv).

Med en något lägre dosage än tidigare Brut Premier framträder ett friskt och sprudlande läckert uttryck av både druvor och terroir. Kalk, mineral och sälta framför fluffigt värmande frukt. Citrusfruktig syra, torrt, sirligt och i en mycket vacker komposition. Finns som både hel- och halvflaska, så det är bara att välja storlek efter antal gäster. Perfekt som välkomstskumpa eller som föråkare tillsammans med blinier toppade med kallrökt lax, dill och smetana.

Domaine Jean-Noël Gagnard Chassagne-Montrachet Les Masures 2019, Frankrike, Bourgogne, Nr 5464, 469 kr

Exklusivt vingårdsvin från Côte de Beaune med tjusig terroirtypicitet. En ekologisk och biodynamisk odlad chardonnay elegant balanserad mellan gul frukt och fat, hasselnötter och brynt smör med ett syrligt grepp i texturen. Mycket fin längd som avslutas i en fyllig men fruktsyrlig längd, väldigt gott! Servera vid 12°C till sjötunga meunière eller hälleflundra med en ljuvlig beurre blanc.

Louis Jadot Santenay 2015, Frankrike, Bourgogne, Nr 77493, 249 kr

Begynnande mognad i denna pinot noir även denna med ursprung Côte de Beaune i Bourgogne. Charmerande vin från toppårgången 2015 med toner av mörka bär, mogna jordgubbar, pomerans, lakrits och sandelträ. Fullt koncentrerad
med silkeslen frukt, frisk syra, fint strukturerade tanniner och välbalanserad rak ryggrad. Öppna, ge lite luft och servera vid 16-18 °C till boeuf bourguignon, helgrillad kyckling eller knaprigt stekt lax.

Annons

Laurent-Perrier Millésimé Brut 2008

Laurent-Perrier Millésimé Brut 2008

Land:Frankrike, Champagne
Pris:599 ,-
Alkoholhalt:%
Volym: ml

Laurent-Perrier Millésimé Brut 2008

Land:Frankrike, Champagne
Pris:599 ,-
Alkoholhalt:%
Volym: ml

Med en tydlig mineralitet inleds doften och följs upp av mogen grapefrukt och vita stenfrukter. Smaken är mycket generös, komplex och tydligt energisk med fruktiga inslag av röda äpplen och citrus och autolytisk karaktär av rostade nötter och brioche. Avslutet är långt med den för huset karaktäristiska pomeransen och mogen citrusfrukt. Vinet med sin sofistikerade mousse och syra är en gastronomisk champagne som förgyller rätter med sina eleganta smaker och mjuka struktur. Här ser vi ett bord dukat med skaldjur och fisk, framförallt till exklusivare rätter av plattfiskar.

NR: 75308

 

Mer grab a bottle

Grab a Bottle - tre viner till midsommar
Vintips – tre grymma budgetbubbel
Vintips - bubbel till Sveriges nationaldag
Vintips – tre klockrena rödviner till pasta
Vintips - Prisvärd chardonnay till studentskivan

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.