Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – viner för hemmets lugna vrå

Grab a Bottle – viner för hemmets lugna vrå

Lästid: 1 minut

Kung vinter har anlänt och det med besked. Krispigt kallt och kanske härligare än någonsin att få mysa in sig i köket tillsammans för att förbereda långa goda middagar. Här listar vi tre läckra viner, lika matvänliga som lätta att tycka om.

Bourgogne Aligoté Joseph Drouhin 2019, Frankrike, Bourgogne, nr 5500, 125 kr

Druvan aligoté har varit en del av Bourgognes landskap i över 200 år men är ändå långt ifrån lika känd som chardonnay. Denna butelj är ett flirtigt fynd från en klassisk vinegendom vars vingårdar drivs biodynamiskt. Häll upp i stor kupa och snurra toner av gula äpplen, solmogna plommon och citron. Här finns skön rondör och frisk syra. Jag tror vi tar och grillar en fin bit fisk och serverar med rostade jordärtskockor och brynt smör.

Col d’ Orcia Rosso di Montalcino 2019, Italien, Toscana, nr 2576, 149 kr

Bästa husvinet att till exempel korka upp när det vankas pizza? Medan den kryddiga tomatsåsen puttrar på spisen får en ung och livlig sangiovese fylla glasen. Mörka saftiga bär och livlig fräschör, samtidigt med den där läckra strukturen som Montalcinos jordar gärna bjuder på. Jag laddar min pizza med allt gott den halvtomma kylen har att erbjuda så här års – grönkål, oliver, en salig blandning ostar och så den där goda tomatsåsen (hett tips – har du en gammal parmesanskalk över så låt den puttra med tomaterna).

Chinon Fabien Demois 2019, Frankrike, Loire, nr 2759, 119 kr

Cabernet franc i all sin djupa frukt och kryddiga skönhet. Det här en favorit i vinterköket som tar sig an såväl côte de boeuf som en värmande linsgryta full av smak. Fabien Demois jobbar ekologiskt och med stor respekt för naturen, där han i skrivande stund är i sluttampen för en demetercertifiering. Ett vin fullt av fruktig lust och energi – snygg och tillgänglig idag, men kommer också utvecklas fint under ett par år framöver.

Mer grab a bottle

Vintips – tre klockrena rödviner till pasta
Vintips - Prisvärd chardonnay till studentskivan
Vintips – triss i riesling till vårens primörer
Vintips - Tre viner till vårens primörer
Vintips – tre vårfriska roséer i fast sortiment

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.