Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – tre viner med udda ursprung

Grab a Bottle – tre viner med udda ursprung

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Vi är vana att viner kommer från Frankrike, Italien, Tyskland och Spanien, i viss mån även från USA, Australien och Sydafrika och det finns naturligtvis fler välkända vinproducerande länder som är välrepresenterade på Systembolagets hyllor. Men det görs naturligtvis vin i stor mängd och av hög kvalitet i områden som sällan syns eller hörs i bruset. Här presenteras två viner som görs i direkt närhet av kriget i Ukraina, vinbönder som delar sina drabbade bröders och systrars sorger och som behöver all stöttning de kan få och ett vin kommer från andra sidan jorden invid Uruguays Atlantkust. Håll till godo, lägg något gott på grillen och njut av vårkvällarnas ljus.

winetable_itsabargain_garzon_reserva_albarino

Garzón Reserva Albariño 2021, Uruguay, Maldonado, Nr 2471, 99 kr

Ett möte mellan sött och salt i denna albariño från Uruguay där söt exotisk frukt och örter, päron, lime och persika möter friska, läskande, krispiga mineraler och bergssälta. Kommer till ett mycket bra pris med tanke på vilken udda och säregen fågel det är. Lättviktsflaska och veganvänligt från ett familjeägt viner vid Atlantkusten. 2018 blev de tilldelade utmärkelsen ”New World Winery of the Year” av Wine Enthusiast, bara en sån sak. Självklara valet till färska skaldjur men även grillade diton.

winetable_itsabragain_rkatsiteli_qvevri

Rkatsiteli Qvevri, Georgien, Kakheti Region, 128 kr, nr 2195

Amforajäst rkatsiteli i klassiska lerkärl som gett toner av aprikoser, honung och hjortron. Knastertorrt men ändå läskande och zestigt där skalkontakten bidrar med viss tanninstruktur. Den fylliga texturen fullmatad med aprikos ger lite dessertvinsvibbar trots torrman. Druvorna skördades i oktober under skördefesten som kallas Rtveli och jäst i nergrävda krus. Det här vinet älskar jag till grillad nyfångad abborre eller till en örtspäckad sik.

I samarbete med Riedel

vinglas syrah

Riedel Veloce, Syrah/Shiraz, 2 pack, 699 kr

Glaset passar till fylliga, aromatiska viner med en måttlig mängd tanniner så som nya världens Shiraz. Formen på kupan förstärker doften och den generösa smaken, vilket ger vinet en perfekt balans mellan frukt, syra och strävhet.

winetable_itsabargain_castel_mimi

Castel Mimi Grande Reserve 2019, Moldavien, Codru, Nr 2613, 99 kr

Moldavisk feteasca negra veganvänligt och på lättviktsflaska. Rödfruktig av körsbär, skogshallon och svartavinbär, pepprig och örtig, tämligen enkel men lättsam med viss tanninstruktur och fin fruktsyra. Området gränsar mot Ukraina och många av vinbönderna på båda sidor av floden Pruth är drabbade av kriget. Fyndpris för ett enklare bordsvin till vårens första helkvällar vid grillen.

Annons

Nyetimber Classic Cuvee

Nyetimber Classic Cuvee

Land:Storbritannien, England
Pris:429 ,-
Alkoholhalt:12%
Sockerhalt:8,5 g/l
Volym:750 ml

Nyetimber Classic Cuvee

Land:Storbritannien, England
Pris:429 ,-
Alkoholhalt:12%
Sockerhalt:8,5 g/l
Volym:750 ml

British sparkling när det är som bäst! Nyetimber Classic Cuvee är hanteverksmässigt gjort enligt traditionell metod, med en andra jäsning på flaska, och har legat på sin jästfällningen i 36 månader. Resultatet då? Ett bubbel med vacker koncentration och djup, med smaker av gula och röda äpplen, brioche, mandel, grapefrukt och ett stänk honung. Kan drickas precis som den är, varför inte som aperitif? Även perfekt till rökt lax, sushi, färska skaldjur eller en bit ost. Se när Wine Table provar vinet här.

NR: 96018

Mer grab a bottle

Vintips - Rött vin till grillen
Vintips – gott från Grekland
Vintips - Vin till ostron
Öltips – tre klassiska pilsner
Vintips - Nyheter som kvalat in genom beställningssortimentet 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.