Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – Tre bra röda till Boeuf Bourguignon

Grab a Bottle – Tre bra röda till Boeuf Bourguignon

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 1 minut

Grått, mörkt, dimmigt, regnigt. Nej, november är sannerligen inte årets roligaste månad. Men vad gör det när man kan pigga upp tillvaron med en väldoftande, långkokad och smarrig boeuf – och vin! Andreas Grube tipsar om tre prima pavor som matchar perfekt och som du hittar på de flesta Systembolag.

couvent-des-jacobins-rouge

Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge 2021, Frankrike, nr 5283, 229 kr

En klassisk fransk rätt mår såklart alldeles lysande med klassiskt franskt i glaset. Här är en röd bourgogne i bra prisklass som bjuder på allt det man vill ha i stilen. Här finns röda solmogna bär och lite syrliga lingon tillsammans med örtig krydda och stänk av kanel. Frisk och charmig, dessutom med fin längd och gott om finess.

xavier-vignon-cotes-du-rhone

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vielles Vignes 2021, Frankrike, nr 2151, 125 kr

Även när man söker sig lite längre söderut hittar man viner som gör sig snyggt till boeuf bourguignon. Personligen älskar jag att matcha rätten med den här typen av lite kryddigare viner som man hittar i Rhône. Just det här exemplaret görs på hundra procent grenache, och här bjuds både gott om hallon och plommon, men också stänk av svartpeppar, torkad timjan och lagerblad. Otroligt mycket vin för pengen.

Grab a Glass
I samarbete med Riedel

winetable_pinot_noir_veloce

Pinot Noir/Nebbiolo, 2-pack, 649 kr

Serien Riedel Veloce är döpt efter det italienska ordet för snabb och är en kollektion vinglas i kristall med tunn hög stam och en elegant diamantformad kupa. Det här glaset är särskilt framtaget för mjuka röda viner med frisk syra, såsom nebbiolo och gamla världens pinot noir. Glaset lyfter fram fruktsötman i vinet och balanserar på så vis den höga syran. Kupan är vid nertill och relativt smal upptill, vilket gör att frukten och friskheten också förstärks i doften.

les-sorts-seleccio

Les Sorts Selecció 2021, Spanien, nr 70217, 125 kr

Jomenvisst kan man gå åt ett ännu lite kryddigare håll med den här ljuvliga rätten. Här åker vi till Spanien, närmare bestämt Montsant, och slår upp en blend på grenache, carignan och syrah i glaset. Här hittar du mogna mörka körsbär, violtoner, nymortlad svartpeppar och vanilj, toppat med försiktiga stänk kakao. Härligt stramt och kryddigt, samtidigt med fin höjd i syran. Ösa gärna på lite extra med kryddorna i grytan så blir matchningen perfekt.

 

Förra veckans Grab a Bottle av Pär Strömberg

Mer grab a bottle

Vintips – tre klockrena rödviner till pasta
Vintips - Prisvärd chardonnay till studentskivan
Vintips – triss i riesling till vårens primörer
Vintips - Tre viner till vårens primörer
Vintips – tre vårfriska roséer i fast sortiment

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.