Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 17 november

Nyprovat – tillfälligt sortiment 17 november

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 9 minuter

Det är mitten av november och det är som mörkast ute nu innan snön faller och vi med den (en otillbörlig Ulf Lundell quote?). Pär Strömberg har Nyprovat en ansenlig skara viner men tyvärr långt ifrån allt. Några viner som är Oprovade men som kan rekommenderas på grund av tidigare årgångar och kunskap och producenten är bland andra Laherte Frères Les Grandes Crayères Blanc de Blancs Millésime 2019, Jules Desjourneys Mâcon Fuissé Bois de la Croix 2019, Hirsch Vineyards 2021 Chardonnay och Pinot Noir samt Pierre Frick Pinot Gris Macération Pur Vin 2022. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

Nyprovat tillfälligt sortiment 17 november och webb 16 november.

I webblanseringen är det en ovanligt het och fullkomligt magisk line-up där vi erbjuds Cavalottos Bricco Boschis 2019 och Riserva 2017, Cornelissens lysande Magma 2020, Coche-Durys elegans, Jaques Prieurs finess och Raveneaus magi. Även Gajas toppviner, Accomassos kultförklarade Vigna Rocchette 2012. Vidare Sandrones bästa, Michel Gros toppers och Sassicaias Tenuta San Guido. Se till att vara redo, vinerna kommer endast i exklusiva små allokeringar och brukar gå åt innan man ens hunnit “refreshat browsern”.

 

MOUSSERANDE VIN

Flaskbild på Bollinger PN AYC18

Bollinger PN AYC18, Frankrike, Champagne, TSE 93855, 1099 kr

Prestigechampagne från Aÿ av 100 procent pinot noir på stilfullt Bollingermanér. Fjärde årgången hittills av denna PN-svit som anses var snäppet under den stora legendariska Bollinger Champagne Vieilles Vignes Francaises. Mjuk mousse, nos av grillad citron, citrus, gula äpplen och gula plommon i en stor komplex fyllig kropp, hög frisk syra, fet textur, sötfruktig och mineralisk finish.. (Arvid Nordquist Vin och Sprithandel, 2300 fl.)

Flaskbild på Cave des Producteurs de Vouvray Insolent Brut Sans Sulfites Ajoutés

Cave des Producteurs de Vouvray Insolent Brut Sans Sulfites Ajoutés, Frankrike, Loiredalen, TSV 94432, 199 kr

Ekologisk chenin blanc från kooperativ med cirka 30 medlemmar fördelat över 400 hektar. Initialt reduktiv och instängd lätt dammig nos, som följs upp av gul frukt, ylle, kaprifol och honung. Småmoussig med hög syra, men ändå lite platt torr känsla i avslutet. Priset gör den värt det och med lite luft, en bättre lokal och med goda vänner kommer den nog göra susen. (The WineAgency, 5400 fl.)

Flaskbild på Alta Alella AUS Bruant Brut Nature 2021

Alta Alella AUS Bruant Brut Nature 2021, Spanien, TSE 93892, 229 kr

Ekologisk Cava av pansa blanca (xarel-lo) som jäst andra gången på flaska under kork istället för kronkapsyl. Därav den lite udda förslutningen i form av en klämma, istället för grimma, som kan vara lite knepig att få loss. Mjuk mousse med aromer av melon, grapefrukt, lime och citrus, söt frukt och frisk hög syra. Då egendomen omgärdas av en naturpark, ställdes hela produktionen om till ekologisk, för att främja naturlivet. (Handpicked Wines, 2000 fl.)

 

VITT VIN

Flaskbild på Skepparps GP Solaris 2022

Skepparps GP Solaris 2022, Sverige, Skåne, TSV 93781, 238 kr

Krusbär, grapefrukt, fläder, passionsfrukt och svartvinbärsblad i en sirligt syrlig och gröngräsig kompott med hög syra och torrt avslut. Skepparps mousserande Grand Prix håller jag som en av de bättre av de svenska vinerna. Här kommer det stilla vita fint till sin rätt och kanske börjar vi småningom skönja terroir och druvtypicitet som vi så småningom kan kalla lokalt. Bra jobbat! (Skepparps Vingård, 3500 fl.)

Mer om Skepparps Vingård och svenska viner av Tina Johansson

 

Burkbild på Djuce Meinklang Knusprig Grüner Veltliner 2022

Djuce Meinklang Knusprig Grüner Veltliner 2022, Österrike, TSV 92902, 70 kr (Burk, ink. pant)

Ekologiskt och biodynamiskt praktiserande familjegården Meinklang i samarbete med svenska Djuce. Orangelight, aprikos, persika, citrus och örter och en ton av vitpeppar med frisk syra, läskande fräschör och mineralitet och saliverande sälta. Torr med apelsinzestig touch i avslutet. Härlig grüner veltliner där musten spontanjäste på ståltank och sedan fick vila ett år tillsammans med jästfällningen. (Provinum Vinhandel, 4800 fl.)

Mer om vin på burk av Pär Strömberg

 

Flakbild på Heinrich Leithaberg Chardonnay 2022

Heinrich Leithaberg Chardonnay 2022, Österrike, Burgenland, TSE 94364, 199 kr

Mer ekologik och biodynamik från Burgenland. Biodynamiska metoder har legat Heinrich-familjen nära under en lång tid, de är till och med grundare av ”Respekt”, ett certifierande organ för biodynamisk vinodling i Österrike. Kul med chardonnay från Österrike, har provat några enstaka och de är alltid väldigt livliga. Fyllig och fet med gul chardig frukt, tät fyllig och örtig med vanilj, fat och naturlig jästfeeling. Långt energiskt avslut. (Lively Wines, 1800 fl.)

Flaskbild på Boekenhoutskloof Semillon 2020

Boekenhoutskloof Semillon 2020, Sydafrika, Franschhoek, TSE 92781, 259 kr

Legendarisk semillon från uppåt 100 åriga stockar och ett genidrag av vinmakaren Marc Kent. ett sällsynt och speciellt vin som alla nyfikna vinälskare borde prova. Reduktiv inledning som övergår i gul frukt med lätt fatton, örter, ceder och tydliga florala element. Smaken är intensiv och generöst fyllig av gul frukt, citrusfrukt, limezest, stjärnfrukt, örter och vanilj. Topprankat av Tim Atkins som gett höga poäng och utmärkelsen White Wine of the Year för tidigare årgångar. (Tuesday Wine, 600 fl.)

Flaskbild på Kershaw Clonal Selection Chardonnay 2021

Kershaw Clonal Selection Chardonnay 2021, Sydafrika, Elgin, TSE 93916, 399 kr

Ännu en vinmakare som hittat “hem” till rätt importör, vilket skapar fördelen att vi i avlägsna lilla Sverige kommer att få se och höra, förhoppningsvis också prova mer av den brittiska smått excentriske vinprofessorn (Master of Wine class of 2011) Richard Kershaw. Med “vingården först” som devis har han tagit non-interventionist winemaking till ett nytt steg i Sydafrika och är en av de mest inflytelsesrika personerna i det nya Sydafrikas vinvärld. Initiealt vag hint av reduktion, fylligt gul fruktig, mogen syrlig frukt, välbalanserat med frisk hög syra, energi och torra (nästan som) tanniner, verkligen ett kalasgott vin. Att det kostar en del beror på att Kershaw endast gör små produktioner av varje vin, som är hårt allokerade i världen. “Tim Atkins MW räknar Kershaw Wines som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2023 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till en av de högsta klassifikationerna man kan få i Bordeaux: 1ème Cru Classé – ett betyg som säger någonting om vilken upplevelse det är att njuta av Richard Kershaw MWs viner”. Tack till Tryffelsvinet som låter oss njuta av Richards viner igen. (Tryffelsvinet, 360 fl.)

Flaskbild på Thorne & Daughters Rocking Horse Cape White Blend 2022

Thorne & Daughters Rocking Horse Cape White Blend 2022, Sydafrika, Western Cape, TSE 93980, 249 kr

En annan helt fantastisk person och vinmakare ligger bakom Thorne & Daughters. Jag hade äran att prova igenom hans viner för inte så länge sedan under en trevlig och intressant sittning hos importören. Rocking Horse är en galen blend av semillon blanc, roussanne, chenin blanc, chardonnay och clairette blanche, galen med genialisk, en smått otrolig blend med tät kraftfull kropp och fulländad energi. Syrligt fyllig med torr stram mineralitet, gul frukt. Vinmakaren i fråga heter John Seccombe och är dessutom en otroligt hyvens kille man gärna festar med hela natten. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

Flaskbild på DeLoach Vineyards Russian River Valley Chardonnay 2021

DeLoach Vineyards Russian River Valley Chardonnay 2021, USA, Kalifornien, TSV 95071, 249 kr

Favoritburgundarna Boissett har även ett flytande och löpande projet i Russian River under namnet DeLoach. Fylligt gul chard-fruktig av äpple, citrus, exotisk mogen frukt, ananas, mango, vanilj och nötter. Vinmakaren Brian Maloney älskar Russian River och det märks, i en intervju om hans vinmakarstil säger han ”Reflective – I try and reflect the terroir, the history and the personalities of the grapes, the place and people involved.” (Tryffelsvinet, 6000 fl.)

 

ORANGEVIN

Flaskbild på Garage Wine Co. Isidore Vineyard Semillon 2021

Garage Wine Co. Isidore Vineyard Semillon 2021, Chile, Maule, TSE 92329, 379 kr

Det började med tre unga vänner som ville gör vin ihop, de blir fler, de startar MOVI (en rörelse för oberoende vinbönder) och boom så har det massproducerande Chile fått en uppsving när det gäller unga, spännande vinmakare med hantverket i fokus. Semillon i Sydamerika är en försvinnande liten del av gröna druvor som odlas. Madeleine Stenwreth, vår svenska Master of Wine var nyligen i Maule och meddelade att det fanns cirka 60 000 hektar semillon i Chile på 60-talet – nu finns endast 900 hektar kvar! Men det som är kvar är gamla stockar med mycket låga skördeuttag, vilket ger koncentration och unikt uttryck, vilket vi se i detta vin. Aromatiskt floralt med djupa doftinslag slag av vildjäst, oxiderade äpplen, aprikos, fläder, bivax, honung och örter. Hög syra, lätt tanninstruktur, mer aprikos och vit persika i ett torrt läskande saliverande och salthaltigt mineraliskt avslut. Druvorna kommer från över 65 år gamla vinstockar. Druvorna skördas traditionellt för hand med hjälp av arbetshäst vilket fortfarande är väldigt vanligt i den här delen av Chile. Jäsningen äger rum i amfora (tinaja) och endast med hjälp av naturlig jäst. Druvkärnorna tas bort när de flyter upp till ytan och därefter får vinet ligga kvar i amforan med sitt skal i åtta månader. Total produktion av denna årgång är 4 145 flaskor. Boom shackalack för orange och naturvinsvurmaren, don’t miss it! (Handpicked Wines, 240 fl.)

 

RÖTT VIN

Flaskbild på Jurtschitsch Mon Rouge

Jurtschitsch Mon Rouge, Österrike, Niederösterrich, TSE 9044, 199 kr

Riktigt oväntat och kul med ett rött vin från vitvins- och rosévins-kingen Alwin Jurtschitsch i Kamptal. En ekologisk blend av druvor och årgångar med beståndsdelar i zweigelt, pinot noir & St. Laurent. Ungdomligt sprittande frisk och rödblå-nosig, med läskande, saftigt josig syra. Torr blåfruktig bärighet med strama lätta tanniner, balanserat friskt och örtigt i ett torrt avslut. (Enjoy Wine & Spirits, 840 fl.)

Flaskbild på Catherine et Claude Marechal Savigny-lès-Beaune Vieilles Vignes 2020

Catherine et Claude Marechal Savigny-lès-Beaune Vieilles Vignes 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 94318, 389 kr

Favorit i repris, vars pris stadigt ökar. Svartfruktig nos, mineralisk, grusig, mörklilatonad, tät fyllig och kraftfull. Ovanligt fyllig och örtigt kryddigt långt avslut. Claude Marechal äger inte några av de största vingårdarna i Cote d’Or, men sedan hans möte med Bourgogne-legenden Henri Jayer på 1980-talet har han trots det producerat eleganta och hållbara viner från sin blygsamma position bakom mer berömda Dujac, Ponsot och Sauzet. (Picky Drinks, 600 fl.)

Flaskbild på Domaine de L'oubliée Merci la Vie 2022

Domaine de L’oubliée Merci la Vie 2022, Frankrike, Loiredalen, TSE 94227, 189 kr

Naturlig cabernet franc från Bourgueil med djupt blålila ungdomligt bärig aromatik, torr och stram med lätt naturligt jästiga toner, peppar och lakrits. Välstrukturerat med mineralisk sälta, svarta oliver och örter. Från en liten vingård som drivs enligt biodynamiska principer av den tidigare parisiska vinhandlaren Xavier Courant. Otroligt prisvärt för den som vill uppleva en stilig version av ett koncentrerat och rent naturpang. (Dryckesbutiken, 2400 fl.)

Flaskbild på Fontanafredda Barolo La Rosa 1998

Fontanafredda Barolo La Rosa 1998, Italien, Piemonte, TSE 90199, 999 kr

En pigg 25-åring med fin utveckling, mörk torkad frukt, skogsmark, svamp och mogna körsbär, kaffe och choklad. Läskande frisk med pigg syra, energisk trots sin ålder. Fontanafredda värnar om Piemonte och Barolos framtid och svara även för dess historik. Fontanafreddas klassiska Barolo är välkänd för många svenskar eftersom det var den första Barolon som började säljas i Sverige. Den har nu funnits på Systembolagets hyllor i hela 68 år. Kvalitet, tradition och smakupplevelse har varit en framgångsformula för att vinna svenskarnas hjärta år ut och år in. La Rosa är ett av de finaste och mest ursprungliga vingårdslägena, och det är en ynnest att det här drickmogna vinet kommer i så stor allokering till ett så bra pris till vår lilla monopoliska marknad.  (Enjoy Wine & Spirits, 3000 fl.)

Flaskbild på Frank Cornelissen Susucaru Rosso 2022

Frank Cornelissen Susucaru Rosso 2022, Italien, Sicilien, TSE 94240, 269 kr

En av de bästa årgångarna från Frank Cornelissens vilda vision. Mörkt bärig, stram med flirtigt rosenknoppig körsbärsfrukt och umamistinn mineralitet. Cornelissen har varit visionär och konträr på Etna sedan millenieskiftet. Ja, Cornelissen är hantverksvinets Gossen Ruda och belgaren som flyttade till Sicilien för att göra vulkanvin på Etna. Det må låta romantiskt men Frank har haft en vision utöver det vanliga och vi ska nog skatta oss lyckliga här uppe i norra avkroken att vi får se hans viner på Systembolaget, efterfrågan ute i världen är enorm och tillgången begränsad. Tack för det Vin & Natur! (Vin & Natur, 6720 fl.)

Flaskbild på Frank Cornelissen Munjebel Rosso 2021

Frank Cornelissen Munjebel Rosso 2021, Italien, Sicilien, TSE 93221, 399 kr

Steppet upp från Frank Cornelissen är rent flytande lavaguld av nerello mascalese med frisk nos av mörk frukt. Smaken är umamifyllig och saltstänkt med tighta tuggiga tanniner, energiskt syrlig och välbalanserad charmig personlighet. Ett av de bättre Munjebel Rosso från Cornelissen på länge. ”En intellektuell säger en enkel sak på ett svårt sätt. En konstnär säger något svårt på ett enkelt sätt”.  (Vin & Natur, 900 fl.)

Mer om Frank Cornelissen av Åsa Johansson

Mer om viner från Etna på Sicilien av Karin Ericson

 

Flaskbild på R López de Heredia Viña Tondonia Reserva 2011

R López de Heredia Viña Tondonia Reserva 2011, Spanien, Rioja, TSV 75092, 399 kr

Drickfärdig Rioja från klassisk mark och producent. Inbjudande aromatik av mogen mörkt röd frukt, vanilj och örter. Torr, tight och sträv med läskande frisk och energisk, högst levande energi. Vinet har lagrats sex år på ekfat med omtappning två gånger per år. Blodigt järnig mineralitet, cederfat, vanilj och lång kryddig eftersmak med potential att lagras änmånga år. (Premiumpartners, 6600 fl.)

Flaskbild på R López de Heredia Viña Tondonia Reserva 2011

R López de Heredia Viña Tondonia Reserva 2011, Spanien, Rioja, TSE 93531, 209 kr

Halvpanna av vinet ovan. Tät sträv ovh friskt syrligt bärfruktig, energisk pigg och fatkryddat med lång koncentrerad eftersmak. Druvsammansättningen är i huvudsak av större andel tempranillo, vidare med garnacha och avslut med topping av graciano och mazuelo. Viña Tondonia är en stadigt återkommande favorit bland landets vinälskare… keep ’em coming! (Premiumpartners, 2400 fl.)

Flaskbild på R. López de Heredia Viña Tondonia S.A. Viña Bosconia Reserva 2011

R. López de Heredia Viña Tondonia S.A. Viña Bosconia Reserva 2011, Spanien, Rioja, TSE 93908, 289 kr

Klassiskt så det förslår men också mycket kvalitativt. Koncentrerad och fyllig parfym av fat, vanilj och dill.  Mogen tät mörk frukt med inslag av vanilj och torkade plommon. Sirlig syra, frisk och kylskåpsmineraliskt åldrande i en tät, fyllig och örtigt fatkryddig finish. Vinet ger dock ett oväntat ungdomligt uttryck presenterat i klassisk kostym. Från ett av de äldsta vinerierna i Rioja. (Premiumpartners, 6270 fl.)

Flaskbild på Kershaw Clonal Selection Elgin Pinot Noir 2021

Kershaw Clonal Selection Elgin Pinot Noir 2021, Sydafrika, Elgin, TSE 90415, 399 kr

Se ovan för information om Kershaw. Hans pinot noir är inget annat än en fascinerande historia. Syrligt inbjudande med aromatisk nos av jordgubb, hallon, rosor och viol. Välbyggd struktur, kaxig syra över läskande frukt och torra välavvägda tanniner. Balanserat och mycket välgjort. (Tryffelsvinet, 360 fl.)

Flaskbild på Kershaw Clonal Selection Elgin Syrah 2020

Kershaw Clonal Selection Elgin Syrah 2020, Sydafrika, Elgin, TSE 93917, 399 kr

Se mer ovan om producenten. Aromatiskt av mörka bär, skogsbär och örter med djup skog, rökig chark och stenmineralitet. Tät stram med torra mogna tanniner, mörk koncentrerad frukt, frisk syra och välbalanserat avslut. Ett stort vin med kraft och energi, ruffig och burdus men med finessrik elegans. (Tryffelsvinet, 360 fl.)

Flaskbild på Dashe Cellars Dry Creek Zinfandel 2021

Dashe Cellars Dry Creek Zinfandel 2021, USA, Kalifornien, TSV 94394, 349 kr

De flesta som har någon koll på kalifornisk vinmakning borde ha koll på paret Michael och Anne Dashe. Som Paul Drapers högra hand på nedan nämnda Ridge Vineyards låg odling och vinifiering av zinfandel inte långt bort för  Michael. Lägg till mer än 40 års erfarenhet hos blans andra Château Lafite-Rothschild, Château La Dominique, Cloudy Bay, Far Niente, Chappellet och Schramsberg Wine Cellars har visionen om en egen vingård under eget namn flugit fritt över Dry Creek Valley i cirka 30 år. Friskt mörkt bärig nos, stram i syra och tannin, generös i frukt och längd, örtigt eldigt och kryddigt i finishen, zinfandel ÄR riktigt gott när det görs på rätt sätt under rätt förutsättningar. (Quaffable Wines, 3000 fl.)

Flaskbild på Ridge Lytton Springs 2021

Ridge Lytton Springs 2021, USA, Kalifornien, TSE 93229, 579 kr

Från Santa Cruz Mountains och ett vin av lejonparten zinfandel med petite sirah, carignane, alicante bouscet, cinsaut och counoise. Flirtigt blåfruktigt, lätt jammy i noens. Stor generös blåsvart frukt. Tight och stram, energiskt och välbalanserat, stort och maffigt, men elegant och finessrikt. Mer av blåbär, svartvinbär, fat, örter, vanilj, skogsbär i en varm famn av mjuka tanniner, torrt men generöst sötfruktigt. (Wine Affair, 840 fl.)

Flaskbild på El Esteco Finca Notables Malbec 2021

El Esteco Finca Notables Malbec 2021, Argentina, Valles Calchaquies, TSV 90304, 189 kr

Klassisk och stor malbec i en oförsvarbart tung flaska. Blålila tight stram struktur, generös fyllig frukt och kropp, örtigt och eldigt och mycket blåfruktigt. Mjuka tanniner, frisk syra och stort för relativt liten peng om man tänker att druvorna, som kommer från Plot No 9 som planterades år 2007 och ligger 1700 meter över havet, är handskördade och hantverksmässigt vinifierade. (Spring Wine/Spendrups, 5400 fl.)

 

Till förra veckans Nyprovat tillfälligt sortiment 10 november av Pär Strömberg

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.