Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grube guidar – 11 bästa vinerna bland decembernyheterna

Grube guidar – 11 bästa vinerna bland decembernyheterna

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Den 1 december släpps en ny laddning nyheter i Systembolagets fasta sortiment. Wine Tables Andreas Grube har provat alla nya viner och vaskat fram guldkornen – här är decembervinerna du inte får missa!

champagne-vielle-france

Champagne Vielle France Blanc de Noirs 2012, Frankrike, nr 2054, 459 kr

Bred och fyllig skumpa gjord på hundra procent pinot noir. Djup och nötig i stilen och med gott om mogna äpplen (både gula och röda), färska hasselnötter, apelsin och nougat. Eftersmaken rik men välbalanserad. Den här champagnen är inget att spara på – bara att poppa och njuta på en gång.

revi-brut

Rèvi Brut 2015, Italien, nr 7402, 159 kr

En så kallad trentodoc, alltså mousserande från Trento i norra Italien gjort på traditionell metod. Sval, ren, läskande och krispig med gott om både solmogen citrus, syrliga gröna äpplen och lite hasselnötsrondör. I eftersmaken också en tydligt mineralisk ton som piggar upp. Ambitiöst och seriöst, och klockrent för pengen.

kenwood-six-ridges

Kenwood Six Ridges Russian River Valley Chardonnay 2018, USA, nr 5715, 189 kr

Fläskig jänkarchardonnay av en typ jag själv vanligen kanske inte kastar mig över, men kvalitet är kvalitet, och gillar man stilen är det här ett kalasvin. Doft och smak bjuder på brynt smör, vanilj, mogen gul frukt och lite apelsintoner. Matvänligt med bra längd.

pernand-vergelesses

Pernand-Vergelesses Premier Cru Clos de la Croix de Pierre 2018, Frankrike, nr 2286, 299 kr

Den pålitliga producenten Louis Jadot serverar här en röd bourgogne från de norra delarna av Côte de Beaune, och här snackar vi välsnidad och stilig bourgogne med klassiska toner av röda bär, lite svartpeppar och lakrits och en lätt överton av järn. Ge gärna ett par timmar i karaff om du ska dricka den idag.

mezzacorona-pinot

Mezzacorona Pinot Nero 2020, Italien, nr 5411, 99 kr

Lysande bra vardags-pinot här, med pigg energi, läskande rödbärighet, skjuts i syran och med ett lätt kryddigt avslut. Snyggt och välgjort, samtidigt utan krusiduller. Bara att korka upp och njuta i stora klunkar.

barolo-cascina-rocca

Barolo Cascina Rocca Franco Molino 2016, Italien, nr 2468, 249 kr

Superstilig Barolo som bjuder på hela baletten av klassiska smaker: körsbär, nypon, lagerblad, rosor, svart te och kanelstänk. Imponerande öppen och tillgänglig redan idag, men får gärna blomma ut i karaff ett par timmar. Lika gott på egen hand som till charkbrickan eller svamppastan.

avondale-genus

Avondale Genus 2019, Syadafrika, nr 2909, 199 kr

Sydafrikansk blend – cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec och petit verdot – med härligt smakdjup och spännande komplexitet. Doft och smak bjuder på körsbär, svartvinbär, choklad och lite rosmarinkrydda i välbalanserad stil. Ge gärna ett par timmar i karaff.

maruxa-mencia

Maruxa Mencía 2020, Spanien, nr 2633, 129 kr

Ett av de roligare vinerna i det här släppet, tycker jag – väldigt kul med schysst mencía på fasta hyllan, dessutom till blygsam prislapp: Här bjuds på fint njut för pengen med härligt florala toner mixat med röda bär, torkade örter och en lätt järnig överton. Klockrent fynd.

casal-mor-baga

Casal Mor Baga 2020, Portugal, nr 2224, 100 kr

Kul och lättgillat vin som också visar upp det lite mer lätta ”Portugal 2.0” på ett schysst sätt. Här finns både läskande och klunkvänlig rödbärighet, färska örter och en liten touch sandelträ. Kul tillskott på hyllan!

chateau-fouquet

Château Fouquet Saumur 2019, Frankrike, nr 2063, 119 kr

Cabernet franc från klassisk mark i Saumur, Loiredalen. Och här får både näsa och gom precis det man vill ha i form av en rejäl näve både mörka och röda bär, örtighet, grön paprika och en lätt känsla av svampskog.

 

cossart-gordon

Cossart Gordon Boal Colheita 2010, Portugal, nr 8421, 299 kr

Underbart läckert från Madeira med fin komplexitet och massor med smaklager: rostade nötter, sultanrussin, apelsinskal och choklad i fin harmoni.

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.