Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grube guidar – Bästa decembernyheterna i fast sortiment

Grube guidar – Bästa decembernyheterna i fast sortiment

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Den 1 december släpptes en ny laddning nyheter i Systembolagets fasta sortiment. Tyvärr har det varit ganska fattigt på kvalitetsfronten i de fasta lanseringarna på senare tid – men den här gången finns det några godsaker som är värda att lyfta fram. Andreas Grube har provat igenom alla vinerna och tipsar här om nio favoriter!

MOUSSERANDE VIN

nicolas-feuillatte-organic-collection

Nicolas Feuillatte Collection Organic Extra Brut, Frankrike, nr 7414, 399 kr

Riktigt schyst skumpa i segmentet (precis) under fyrahundringen. Här finns både en charmig rondör med brödighet, gula äpplen, vaniljtoner och hasselnötter, och på samma gång pigg syra och färsk citrus. Lättillgänglig och med balanserat avslut. Bra både som aperitif och till förrätten med laxtartar.

hattingley-valley

Hattingley Valley Classic Reserve, England, nr 2270, 339 kr

Ännu ett bra exempel på vilka finfina bubbel de gör borta i södra England. Precis som många andra i klassen är den här rejält stram, frisk och syrlig med gott om färskpressad citrus och en flintastensliknande mineralitet. Härligt pigg och med sprittande energi i eftersmaken.

 

VITT VIN

saint-mont-les-cepagees

Saint Mont Les Cépages Préservés 2020, Frankrike, nr 2448, 99 kr

Onekligen ett ”It’s a Bargain”-vin det här, dessutom från ett kul ursprung och med rolig druvblandning. Saint Mont i sydvästra Frankrike är platsen och i glaset hittar du 70 procent gros manseng tillsammans med courbu och arrufiac. Blommigt charmig och med örtig kryddighet, ett härligt bittert bett av citruszest och grapefrukt. Väldigt matkompatibelt.

juliusspital-wurzburger

Juliusspital Würzburger Silvaner Trocken 2022, Tyskland, nr 13094, 159 kr

När man snackar vitt vin från Tyskland blir det ju mycket riesling, men vi ska verkligen inte glömma bort silvaner från Franken! Det här vinet är friskt och läckert med gott om både gula och gröna äpplen och med en fin energi. Gör sig bra både som pratvin och till exempelvis fish & chips.

 

RÖTT VIN

bella-de-dia_2022

Bella de Día Garnacha 2022, Spanien, nr 2777, 199 kr

Faktiskt en av de charmigare vinerna på bag som dykt upp i sortimentet på länge, i min bok. Lättsam och modern garnacha med josig charm och gott om röda bär. Samtidigt så finns i munnen också en örtig krydda och en överton med ett uns av rökighet. Inbjudande, tillgängligt och klunkigt utan krusiduller.

controdanza-planeta

Contradanza Planeta 2022, Italien, nr 2010, 159 kr

Snyggt tillskott i det sicilianska utbudet, där man får mycket av ursprunget för pengen. Klassiskt stramt och lite crunchy, med smaker av blodapelsin, färska hallon, körsbär och en lätt stenig mineralitet. Pigg energi i eftersmaken och med syrlig finish. Ge gärna en timme eller två i karaff.

dandelion-cabernet-sauvignon

Dandelion Vineyards Fearless Fronds of Coonowarra Cabernet Sauvignon 2021, Australien, nr 2325, 189 kr

Dandelion är en stabil producent som alltid levererar snyggt i alla prisklasser, och så också här. Här bjuds på gott om elegans och finess, samtidigt är det bra tryck i smakerna med tät frukt och gott om kryddighet. Mår allra bäst med mat, gärna någon typ av klassiskt brasserikäk med kött och en fet sås.

shannon-ridge-high-elevation

Shannon Ridge High Elevation Collection Cabernet Sauvignon 2021, USA, nr 2087, 169 kr

Vilken druva det handlar om här behöver man inte tveka många hundradelar på – här vimlar det av svarta vinbär, körsbär, kaffetoner och lite lakrits, också med en väldigt tydlig svartpepprig överton i framför allt doften. Snygg kombination mellan det kryddigt fylliga och det stramt eleganta.

 

SÖTT VIN

quinta-da-devesa

Quinta da Devesa 10 Years Tawny, Portugal, nr 7551, 199 kr

Ja, när det handlar om portvin måste jag nog ändå säga att just tawny är en av mina absoluta favoritstilar. Jag älskar den här kombinationen av torkad frukt, knäckighet, kakao, rostade nötter och samtidigt den fina fräschören som finns där. Den här nyheten bjuder på just den typen av klassiska tawny-markörer – bara att duka fram en salt ost och börja njuta.

 

Läs mer:
Sugen på mer bra viner i det fasta sortimentet? Kolla in Grab a Bottle!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.