Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Någonting att dricka? Med Nadja Karlsson!

Någonting att dricka? Med Nadja Karlsson!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Hon är dryckesexpert, curator och utbildare på Spritmuseum ute på Djurgården i Stockholm och har sedan mitten på 90-talet skrivit om öl, vin och whiskey för svenska tidningar. Hon har alltid varit öppen om sitt könsbyte och en stark röst för HBTQ-rättigheter. Hon är ett färgstarkt inslag och en omtyckt och respekterad kollega på den svenska dryckesscenen. Någonting att dricka har träffat NADJA KARLSSON!

På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är… sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?

– Oftast jobbar jag med dryckesprovningar på fredagskvällar. Men om jag blir sugen på något är det oftast väldigt ”syrliga” drycker. En Gueuze, eller ett härligt skalmacererat orangevin. På något sätt måste det vara värt det om jag skall svälja drycken. Jag vill dricka historiska smaker.

Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk person?

– Då skulle jag sätta mig ned med en av 1800-talets mest berömda svenskar – Lasse-Maja. Tillsammans skulle vi smutta på ett portvin, och då skulle Lasse-Maja få berätta om vilka smaker hen diggade. Men vi skulle också sitta ned som de två ”systrar” vi är. Det vore verkligen roligt att höra hur man talade om dryckerna i början på 1800-talet.

Vilken är den största fördomen folk har om dig?

– Jag är ju en människa som sticker ut lite, men det gör oftast inget i dryckesvärlden. När jag föreläser om Champagne så förväntas man var en ”unik & stark” personlighet.

 

Porträttbild på Nadja Karlsson från Spritmuseum
Nadja Karlsson vid en av de gamla korgliknande uppbindningarna av vinrankor på Santorini i den grekiska ö-världen. Foto: Privat

Vad är de största utmaningarna med att vara dryckesutbildare?

– Folk som skall jobba med dryck måste lära sig analysera vad som händer i deras munnar. Alltså sudda ut egot ”jag, jag, jag” och mer berätta vad som händer i smakernas ”verktygslåda” – munnen. För amatören är det kanske allra viktigaste dofta en stund extra, lära sig njuta av dofternas magi.

Vilket är alltid de svåraste momenten inom ditt yrke dryckescurator?

– Att få folk att släppa alla förutfattade meningar om drycker. Ofta använder jag humor och olika kulturella inslag – ibland kan en film eller en låt hjälpa människor att vilja prova något nytt.

Vilken fråga om ditt yrkesliv får du oftast?

– Vilket är världens bästa vin? Då skruvar jag på mig och glider undan och säger; jag vill prova nytt hela tiden. Men jag har en tjusig hatt på Spritmuseum, som jag tar på mig när någon dryck som är ”bäst” serveras.

Bästa restaurang i Sverige och dito i världen enligt dig?

– Jag älskar Restaurang Agnes här hemma i Stockholm. Skulle jag resa långt bort, då reser jag till Swartland i Sydafrika och besöker den fantastiska restaurangen Wolfgat.

 

Porträttbild på Nadja Karlsson med en häst i en vingård
Nadja med en kompis i en vingård om hösten. Foto: Privat

Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:

Öl? – Lite beroende vilken säsong det är, men gärna en Aecht Schlenkerla Rauchbier.
Vin? – Ett glas Magma från Frank Cornelissen, av vackra druvan nerello mascalese, som är kysst av Etna. Samtidigt spelar jag Morricones, Deborah’s theme!
Sprit? – För tillfället diggar jag Rye Whiskey, gärna Templeton Rye Whiskey.
Cocktail? – Dry Martini, en torr spännande Vermouth, gärna lokalt från Spriteriet, ingen oliv utan med krossad kapris från Pantelleria. Är det kallt som idag, då kan jag unna mig en Navy Strength Gin.
Raggargrogg? – En raggargrogg? Blir på kvällen när jag kommer hem från kvällens provning. Jag kanske har lite kaffe kvar från mitt morgonkaffe. En last för mig är att jag alltid njuter av dyra nymalda kaffebönor och då vill man gärna njuta av sista slatten med. Då blandar jag det kaffet med lite Tonic Water. En härlig alkoholfri grogg på kvällen.
Festbål? – Oj, jag måste träna på att ha fest oftare. Men i så fall tar jag gärna något med bubblor. Jag väljer ett mousserande vin som är baserat på svenska solaris, sedan vill jag blanda det med barndomens lingontoner. Skål och välkomna!
Återställare? – Lite härlig Pommac eller Champis.

Vad bjuder du på för att fira att något riktigt stort har hänt?

– Några flaskor ligger där och väntar på mig. Ett Gravner vin ligger där och väntar.

Har du något husvin hemma? 

– Alltid en bra pinot noir från Central Otago eller från Oregon, finns hemma.

 

Porträttbild på Nadja Karlsson med vinstockar i händerna
Nadja Karlsson på en av sina otaliga vinresor genom världen, här med gamla vinrankor i händerna. Foto: Privat

 

Bästa mat och dryckeskombo du vet?

– Risotto med kantareller, pimpad med rikligt med moliterno-ost. Till detta väljer jag någon Bordeaux-look-a-like, gärna från Margaret River eller Long Island!

En annan matchning med du avfärdar och som verkligen är överskattad?

– Kan man mer än dissa Champagne & jordgubbar? Men doppa jordgubben i creme fraiche – då fungerar det bättre!

Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?

– Återigen bubblornas magi, det är en bra start. Men servera ett blåbärsvin från Idunn, då överraskar du dina gäster. Ni får ett roligt samtalsämne.

Samma sak om vad som får vilken fest att krascha?

– När jag hade min 18-årsdag, för miljoner år sedan, så begärde jag in ett vin. Jag var ju vuxen, ansåg jag, och smörgåstårtan krävde ett vin. Jag fick Merlot Haskovo, ett bulgariskt vin från en annan tid, och nja, det var väl sådär till en smörgåstårta, men jag överlevde ju! Och blev till och med dryckesexpert på kuppen!

Om man vill ta en spontanare med Nadja Karlsson, var hittar man dig allra säkrast?

– På Spritmuseum. Ibland byter jag ut mitt efternamn och då blir det Nadja Spritmuseum.

 

Porträttbild på Nadja Karlsson i motljus i en vingård hållandes en vinstock.
Nadja trivs som bäst ute i vingårdarna. Foto: Privat

Fakta om Nadja Karlsson

Bor:– I Stockholm.
Familj: Lilla moi, samt ett syskonbarn & gudbarn som står mig nära.
Gör:– Dryckesexpert på Spritmuseum, vilket främst innebär leda olika typer av dryckesprovningar och att finnas tillgänglig för muséets utställningar.
Aktuell med: – Spritmuseum lanserar ny utställning, True Crime 20 & 30 talets smuggling i Stockholm – och då passar jag på göra en special provning om dryckesstaden New York.
Känd som:– Förutom mina älskade drycker, så har jag jobbat som fotograf och bland annat med ABBA- och Queer-stadsvandringar.
Kul kuriosa: Jag praoade på Karlshamns Punschmuseum – tänk om jag då hade vetat att “dryckesvärlden” skulle bli min värld.

 

Mer om Nadja Karlsson och Vinvärldens Outsiders av Åsa Johansson

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.