Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grube guidar – nio bästa vinfynden att beställa

Grube guidar – nio bästa vinfynden att beställa

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Krispigt vitt, elegant rött och bubblande drömmar. Wine Tables Andreas Grube har doppat näsan i den guldgruva av vin som Systembolagets beställningssortiment utgör. Här är nio klockrena tips mer än värda en beställning!

MOUSSERANDE

god cava

Julià & Navinès Cava Organic Rosé, Spanien, nr 56008, 99 kr

Väldigt tillgänglig och lättgillad rosécava med gott om både färska smultron, hallon och blodgrape, uppbackat av lite smöriga mariekex. I sin lite enkla stil väldigt härlig att sippa på antingen på egen hand eller till salta snacks.

 

VITT

vit rioja

Muga Blanco 2021, Spanien, nr 72877, 129 kr

Vit rioja trendar ju hårt i vinvärlden, och det är lätt att fatta varför. Den här pavan bjuder på väldigt mycket NPK (njut per krona) i den där lite friskare och syrligare stilen som jag personligen föredrar framför den mer ekfatstunga. Stiligt, smakrikt och munfyllande.

prisvärd vinho verde

Soalheiro Granit 2021, Portugal, nr 73450, 149 kr

Det här är och förblir en personlig favorit vad gäller vinho verde, allt sitter liksom där det ska. Här finns de solmogna äpplena, honungsmelontonerna, ananasen och den färskpressade citrusfrukten – allt toppat med en mineralitet som ger en känsla av våt skärgårdsklippa. Så gott, så gott.

pinot gris

Pinot Gris Roche Calcaire Domaine Zind-Humbrecht 2020, Frankrike, nr 79976, 239 kr

Pinot gris har seglat upp som en favoritdruva för min del de senaste åren, och då särskilt exemplaren från Alsace. Här är en lysande ambassadör för stilen som verkligen visar precision, ambition och fokus. Härligt fet i munnen med gott om aprikos och mogen grapefrukt, men också en svalkande syrlighet som balanserar upp. Matvänligt så det sjunger om det.

prisvärd chenin blanc

Vouvray Cuvée de Silex Bernard Fouquet 2021, Frankrike, nr 76953, 169 kr

Gillar man välsvarvad chenin blanc från Loire är det här ett givet köp. Riktigt bra driv i syran, gott om mogna gula äpplen, färskpressad lime, ananastoner och ett lätt stänk honung. Också en lätt mineralisk överton i avslutet.

 

RÖTT

god syrah

Crozes-Hermitage Domaine Combier 2020, Frankrike, nr 74696, 259 kr

Trogna läsare har väl vid det här laget fattat att jag älskar syrah och det är den här typen av viner som verkligen kickar igång drickglädjen för mig. Så snygg elegans, finlemmad finess och floral parfym – samtidigt också härligt kryddig av svartpeppar, örter och en järnstinn eftersmak. God nu men kan utan vidare sparas bra länge för den som vill.

vin italienskt barbera

Frasca Barbera d’Asti 2020, Italien, nr 57355, 179 kr

Det här är riktigt läckert, och en barbera som är rakt upp min allé – inget mindre än toppklass! Här finns en tät koncentration i smakerna, men samtidigt fenomenal finess och en fjäderlätt känsla i anslaget. Kalasgott!

klassiskt rött vin

Marqués de Murrieta 2017, Spanien, nr 2612, 209 kr

Ibland längtar gommen bara efter något old school och klassiskt. Något pampigt och stadigt med klassisk elegans, som en skräddarsydd kritstrecksrandig kostym. Och då åker gärna ett vin av den här typen fram för min del. Antydan till utveckling i smakprofilen och generöst med tobak, kanel, choklad, mogna körsbär, plommon och lite vanilj. Lång välbalanserad finish som bjuder in till örtspäckad söndagsstek och goffig rödvinssås.

bärigt rött vin

Saint-Amour Mommessin 2018, Frankrike, nr 90555, 219 kr

Beaujolais i prima form från pålitlig producent. Älskar kombinationen av den lite kärva strukturen och den samtidigt vidöppna och inbjudande bärigheten. Behöver lite tid i karaff eller glas för att blomma ut, och dricks bäst med mat.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.