Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på ”Jag kan inte minnas senast någon anklagade mig för att vara antikrist”

”Jag kan inte minnas senast någon anklagade mig för att vara antikrist”

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Sam Neill, folkkär skådespelare, känd för roller som Dr. Alan Grant i Jurassic Park, Damien Thorn i Omen III men i Sverige mest känd som tempelriddaren Sir Brian de Bois-Guilbert i nyårsdagens eviga repris av filmen Ivanhoe. Pär Strömberg träffade Sam Neill i ett virtuellt möte online, om vin, film och livet.

Få känner till att han även gör prestigevin, långt från varumärkesbyggande ”kändisviner”. Sam äger dessutom vingården Two Paddocks i Central Otago på Nya Zeeland. Granne med Felton Road, gör han pinot noir-viner med mörkt uttryck, djupa dofter av röda bär, vild timjan, rosor och nypon i elegant stil med lagringspotential. Målet är att göra ”ett balettdansörernas pinot noir med styrka, smidighet och kraft, balanserat med elegans och skönhet”.

“Let the vineyards do it themselves, less is more”, säger Sam via ett svajigt zoomsamtal från Sydön. Det är midsommar i Central Otago, men igår föll det snö, förklarar han. ”En av utmaningarna att odla druvor här – frost och kyla är ett ständigt hot. Livet är fyllt av tragedier och triumfer när man odlar i svala klimat, särskilt om man som jag, odlar ekologiskt.”

”Mina föräldrar var i vin- och spritindustrin men först när skådespelaren James Mason introducerade mig för pinot noir för 40 år sedan förstod jag. Att jag råkade bo i Central Otago vid tidpunkten då man började odla vindruvor här var en slump. Vår första årgång var 1997, nu finns ingen väg tillbaka”.

Gibbston valley
Gibbston Valley där en av vingårdarna ligger belägen

Med ambition att producera världens bästa pinot noir undrar jag hur kritiker ser på hans skådespelarbakgrund och kändisskap.

”Jag ser inte mig själv som kändis även om jag är erkänd skådespelare. Visst, att jag är berömd har påverkat vårt varumärke. Även om det tog ett tag så har vi fått seriösa recensioner de senaste tio åren. Jag tror på mitt eget vin som det bästa men jag har provat fantastiska pinot’er från andra platser under mina år. Pinot har olika uttryck i hela världen, i regioner ända ner på vingårdsnivå. Som kontrast älskar jag även andra druvor som cab och shiraz, Yalumbas The Signatur och Penfolds 389 är motsatsen till mina viner men favoriter.

Som ägare till egendomen stakar Sam ut riktningen för Two Paddocks. Under ett normalt år spenderar han en tredjedel på vingården och resterande tid på filminspelningar.

Film och musikbranschen har flera seriösa aktörer som parallellt arbetar med vinproduktion.

”När vi spelade in Jurassic Park med Laura Dern, skickade Kyle MacLachlan sina viner från Walla Walla, enastående flaskor. Maynard från Tool gör också ovanliga viner under namnet Caduceus. Jag är fan och vän till honom, en underbar person som brinner för vinmakning”.

Sam Neill. Källa: Wine Affair

Det är 40 år sedan Omen III släpptes och jag undrar om han fortfarande blir igenkänd som Damien Thorn.

”Nej, inte längre, haha! Jag blir igenkänd för många saker men jag kan inte minnas senast någon anklagade mig för att vara antikrist.”

Sam hälsar att vi ska prova Two Paddocks till Ivanhoe nästa år och avslutar, ”men vi gör ju kvalitet före kvantitet, det blir kanske svårt att släcka törsten på alla svenskar”.

Two Paddocks passar till lammstek på ben med ugnsbakad sötpotatis.

Den 19 september finns två av Sams viner åter i beställningssortimentet – mer om dem när det är dags.

Two Paddocks The Fusilier Pinot Noir Organic 2019
Two Paddocks Pinot Noir Organic 2021

Mer om Sam Neill av Richard Sigray här:

Annons

Roaring Meg Riesling 2021

Roaring Meg Riesling 2021

Land:Nya Zeeland, Central Otago
Pris:149 ,-
Alkoholhalt:12%
Sockerhalt:
Volym:750 ml

Roaring Meg Riesling 2021

Land:Nya Zeeland, Central Otago
Pris:149 ,-
Alkoholhalt:12%
Sockerhalt:
Volym:750 ml

Det svåra bergets vineri har gjort ett mindre svårt vin. Vag petroleum inledningsvis samt inslag av smörkola, gröna örter och honung, med gul stenfrukt och päron i ett sötfruktig, friskt syrligt och torrt avslut. Druvorna till vinet kommer från vingårdar i utkanten av staden Cromwell i Central Otago, Nya Zeelands och ett av världens sydligaste vinområden.

NR: 91138

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.