Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Historien om malbec

Historien om malbec

Lästid: 2 minuter

En kylig februaridag stiger en ensam skådespelerska upp på en liten scen i Gamla stan, Stockholm. Pjäsen inleds med att skådespelerskan går in i karaktären av en ung pojke, som springer genom vinodlingarna likt en scen regisserad av Steven Spielberg. Skådespelerskan går sedan över till att spela pojkens farmor, Ana. Den person som pjäsen egentligen skulle komma att handla om.

Ana var gift med Nicola, en italiensk immigrant som skapade sig en framtid som vinodlare i Mendoza, Argentina. Pjäsen handlar om Anas resa över Atlanten, hennes hopp och drömmar i relation till historien om Malbec. En historia som börjar betydligt tidigare, då Eleonora av Akvitanien (dåtidens Bordeaux) år 1152 gifte sig med Henrik den II av England och tog med sig sina hemtrakters viner till Englands hov. Dessa viner var huvudsakligen gjorda på Malbec och blev snabbt populära.

När vinlusen, phylloxeran, drog igenom Europa och ödelade majoriteten av vinodlingarna valde många att byta ut malbecvinstockarna mot den mer lättodlade Merlot. Den lite kräsna druvan försvann därmed mer och mer från den europeiska kontinenten. Det fanns dock en plats i världen där malbecdruvan visade goda resultat, vilket blev startskottet för Argentinas tillväxt som vinland.

Historien knyts samman genom vändpunkterna i Anas och Eleonoras liv. När pjäsen är slut har publiken fått lära känna, inte bara Malbec, utan även kvinnorna som påverkat druvans förflutna och framtid.

Pojken i den inledande scenen heter Nicolás Catena Zapata och anses vara en av de mest betydande personerna för druvan Malbec och Argentinas vinindustri. Han är också pappa till Laura Catena, som idag driver vinhuset Bodega Catena Zapata och är initiativtagare till pjäsen om Ana och Eleonora. Det var aldrig en självklarhet för Laura att börja arbeta för familjeföretaget men med en bakgrund som läkare såg hon möjligheten i att använda sin kunskap inom forskning för att bevara de unika förutsättningarna som finns för höghöjdsodling i Mendoza. Catena gör nu högkvalitativa viner på främst Malbec, Cabernet Sauvignon och Chardonnay.

Catenas viner finns representerade i det fasta sortimentet och under våren släps även några guldkorn i små partier. Här är ett urval:

 Catena Alta Chardonnay 2016, nr 99287, 219 kr

Naturligt tillverkad höghöjds-Chardonnay med en balanserad fatkaraktär, frisk syra och en tydlig minarlitet. 900 flaskor släpps 8 mars.

Alamos Malbec Organic 2016, nr 6670, 99 kr

Textbokexemplet av en Malbec, med ett rent utryck och toner av mörka körsbär, plommon, kaffe och choklad. Det perfekta grillvinet. Ekologiskt och tillgängligt i det fasta sortimentet.

Catena Alta Malbec 2015, nr 95412 , 299 kr

Ett fylligt och välbalanserat vin som verkligen visar på potentialen i vad man åstadkomma med Malbec. Solvarma mörka bär, saftiga plommon och mogna tanniner får här ett långt, elegant avslut. Drick nu eller lagra upp till 5 år. 480 flaskor släpps den 22 mars.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.