Färre men värre
Lästid: 2 minuter
SMÅ PARTIER – Linda Pérez listar åtta viner att spana in till den åttonde mars.
Kill your darlings. Så fick det bli när vi plockade ut åtta från flera goda viner som åker fram i butikerna den åttonde mars. Här har listas en bättre blandning, alltifrån yppig Chardonnay till vårligt rött. Varsågoda!
Mullineux Old Vines White 2017, Swartland, nr 99484, 199 kr
Swartland har ju varit Sydafrikas nya swarta ett bra tag nu. När Andreas och Chris Mullineux tappar upp så är det stilrent, nyanserat och ärligt. Här i form av Chenin Blanc blandad med en mindre del Clairette och en ännu mindre del Viognier. Doften drar mot nyrostat bröd där ett tunt lager bittersöt apelsinmarmelad vilar över smältande smör. Typ så! Smaken är lika insmickrande i fruktig stil med finstämda fat och pigg syra.
Mâcon Verzé 2015, Bourgogne, nr 90325, 259 kr
Fabien Duperray heter mannen bakom vinhuset Jules Desjourneys som har sitt säte i Beaujolais och knogarna i biodynamiska principer. Bourgogne du Sud i all sin härlighet som bjuder stor flirtig doft och balanserad smak med rena gula frukttoner och frisk syra. Vinet lyfter bourgogneromantikern i mig. Och så längtar jag till fin bit piggvar med brynt smör och kapris. Vi får två viner från Fabien i detta släpp, med Pouilly-Vinzelles Les Longeays 2015 nummer 96112 och för 389 kronor tar du ytterligare ett steg upp i härligheten. Här är frukten lite gulare, lite djupare och något mer koncentrerad.
Viña Tondonia Reserva 2006, nr 95182, 269 kr
Att korka upp en Tondonia är som att landa i Riojas trygga vagga. Alltid gott, stilrent och lika tillgängligt som oändligt lagringsdugligt. ”You should have waited. It’s still a baby!” utbrast husets ljuvligt excentriska Maria José Lopez de Heredia, då jag under en middag för några år sedan berättade för henne att jag druckit min årgång, 1981, precis innan. Så nu vet i alla fall ni bättre än mig. I dag bjuder 2006 en örtig, skogsbärig doft i ung men fruktgenerös stil – god i dag, även som bebis.
1593 Dolcetto 2006, Piemonte, nr 92109, 249 kr
Dolcetto från Dogliani signerad Nicoletta Bocca. 1593 är året med den första skriftliga dokumentationen av Dolcetto som hittats i Doglianis arkiv. Ett passande namn eftersom Nicoletta gjort det till sitt livsarbete att spegla druvan Dolcettos starka, framgångsrika relation till jordarna i Dogliani. I det här vinet hägrar koncentrationen genom lager på lager av saftig mörk frukt och därtill en känsla av höstlöv och gammal god källare. Tre år i stora slovenska bottis och kan ligga massor av år i din källare, om du inte vill korka upp till vårens första grill.
Montesecondo Chianti Classico, 2016, Toscana, nr 92083, 199 kr
Silvio Messana är musikern som började sälja vin för att kunna försörja sin familj. Han är hälften ryss, hälften sicilianare, har växt upp i Tunisien, musicerat sig igenom New York och landat som vinbonde i Chianti. Det är jag glad över när denna flirtiga rödnos dyker upp. Rödbäriga toner med inslag av vilda rosor och viol får mig att längta hysteriskt mycket efter vårliga dagar. Då ska jag sitta mot en soldränkt husvägg, med ett svalt glas av Silvios Chianti.
Rålund Torrt Vin av Blåbär, Västerbottens län, nr 91227, 235 kr
Är det något vi ska lyfta fram vad gäller svensk dryck så är det frukt och bär. En hantverksmässig svensk äppelcider, must eller i detta fall bärvin ä svårslaget. Man blir nästan blå av glädje. Klart det är bärvin vi ska göra här hemma! Balanserat med koncentrerad blåbärston och fin eftersmak. Gott bland annat till husmanskost.
Foradori Teroldego 2016, Trentino-Alto Adige, nr 90405, 199 kr
Elisabetta Foradori gjorde sin första årgång 35 år sedan. I dag är denna goda egendom såväl ekologisk som biodynamisk och tre fjärdedelar är planterad med den lokala druvsorten Teroldego som är mästaren bakom detta lika eleganta som koncentrerade vin. Här finns läskande toner av skogsbär, fin stringens och frisk syra. Finstämt med lång eftersmak.