Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Någonting att dricka? Med årets Stellasommelier Anna Mellfors!

Någonting att dricka? Med årets Stellasommelier Anna Mellfors!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Hon har jobbat inom restaurangbranschen i 30 år med början på en irländsk pub och bland annat via fin-asiatiskt och stjärnkrog med legendarer som Jürgen Grossman och Mattias Dahlgren, till många år på Tranan. Hon har sju krogöppningar under bältet, men Gemla Vinbar är den första egna. Hon utbildade sig till kock från första början men har aldrig jobbat proffesionellt som det, istället blev det vinet efter en sommelierutbildning 1999. I dagarna blev hon utnämnd till årets sommelier på Stellagalan. Någonting att dricka har träffat ANNA MELLFORS!

På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är… sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?
– Min helg startar på söndagar eftersom jag alltid jobbar fredag och lördag. Men då vill jag naturligtvis ha ett glas Pét-Nat, helst från La Sorga i Roussillon.

Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk person?
– Julie Balagny, legendarisk Beaujolaisproducent som gick bort alldeles, alldeles för ung i somras. Vinvärlden är definitivt en stjärna kort när hon inte finns längre. Julies viner är det som allra tydligast har definierat de senaste 15 åren i mitt sommelierliv. Vi skulle inte dricka en, utan säkert tre flaskor vin, och vara uppe till morgonkvisten och bara snacka om livet. Vi skulle börja med ett rödaktig Pét-Nat på gamay från kollegor till Julie i Beaujolais, “Tonic of Wilderness” från Clos Bateau. Sen skulle vi dricka stilla gamay men från Auvergne som har ett så helt olikt utryck jämfört med Beaujolais, Magma Rock från No Control. Till sist skulle vi avluta med vitt med riktigt krispig syra, så det skulle förmodligen bli en savagnin från Jura, Fleur de Savagnin från Domaine Labet.

Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Det har jag ingen aning om, säkert många, ha, ha! Men en är säkert att jag är jobbig eftersom jag aldrig är rädd för att säga ifrån om jag tycker att något är fel och jag talar alltid om ifall jag har en avvikande åsikt om något. Dessutom har jag alltid på fötterna och bra argument och det tycker säkert folk är skitjobbigt. Jag vet inte om det är en fördom men i så fall är det kanske att jag bara skulle gilla “funky” viner för det stämmer inte. Jag vill absolut inte ha något skit i mina viner och de måste vara från friska, obesprutade vingårdar, men smakmässigt kan de även vara klassiska.

“hantverksvin vin alla dagar i veckan, aldrig Coca Cola-vin”

Porträttbild på Anna Mellfors, sommelier på Gemla Vinbar
Anna Mellfors blev i dagarna utnämnd till årets sommelier på Stellagalan 2023, hon driver sedan några år vinbaren Gemla på söder i Stockholm. Foto: Maximilian Mellfors

Vad är de största utmaningarna med att driva en vinbar?
– Allt! Nej, men vi öppnade Gemla Vinbar i en pandemi och sen blev det krig, mer krig och inflationen skenade och räntorna steg och nu har ingen några pengar. Så vi har kämpat i en motvind som nästan liknar orkanstyrka sedan dag ett. Det är en enorm utmaning att ha råd att betala hyra och löner och samtidigt inte tulla ett uns på kvaliteten. För oss är det även en utmaning att få folk att förstå att vi har precis lika fantastisk mat som vi har vin, att vi verkligen inte bara är en “vinbar”.

Vilket eller vilka är alltid de svåraste momenten inom ditt yrke?
– Att möta alla gäster på deras nivå men sedan långsamt höja den utan att de blir obekväma, för att de i slutändan ska gå ut från vinbaren och känna att de verkligen fick en upplevelse utöver det vanliga. Det är också det som är det allra roligaste i det här yrket!

Vad är trendigt just nu att dricka inom sommelierskrået?
– Återigen, jag har ingen aning. Jag tycker inte om att tala trender inom vin, det ligger liksom i vinets natur att det inte riktigt kan vara “trendigt” för allt tar sådan tid och kräver så mycket långsiktighet. Det tar många år innan en nyplanterad ranka börjar bära frukt och sen ytterligare många år innan frukten blir av riktigt bra kvalitet. Man kan bara få ut en skörd om året och när den är bärgad tar det minst ett år till, oftast längre, innan man kan sälja vinet. Så, med det sagt så tycker jag personligen att det generationsskifte som håller på att ske i Alsace är oerhört spännande. Med start för sisådär 15 år sedan håller den nya generationen vinbönder på att helt omdefiniera vad Alsace kan vara. Förr var det mesta kladdigt, tungt och syrafattigt, nu är det krispigt, zestigt och spritter av energi.

Konventionellt vin eller naturligt vin?
– Jag säger vin som är odlat utan kemi, utan att spraya vinrankorna med starka kemikalier och utarma jorden med gödsel och annat miljöfarligt som förstör mikroorganismerna i den. Vin som får smaka av sin växtplats utan att manipuleras med en uppsjö av tillsatser. Vin som är gjort så som de flesta tror att vin är gjort. Så hantverksvin vin alla dagar i veckan, aldrig Coca Cola-vin.

Vilken fråga om ditt yrkesliv får du oftast?
– Åh, du som är sommelier, kan du rekommendera vad jag ska köpa på Systembolaget om jag ska bjuda på den eller den maträtten? Vilket jag aldrig kan svara på eftersom det lätt var tio år sedan jag köpte vin på Bolaget.

På vilket sätt håller du dig uppdaterad med vad som sker i vinets värld?
– Dricker, läser, provar, provar, provar, dricker, läser, läser och dricker lite till. Och så fort jag har möjlighet tar jag tåget ner till Europa och besöker vinbönder och diverse mässor och går på bra vinbarer. Vilket sker lite för sällan nu eftersom jag jobbar så mycket och inte kan vara ledig. Jag är extremt nyfiken till min natur så så fort jag får nyss om något nytt eller nygammalt så måste jag lära mig mer. Det är nästan ett tvång, fast på ett bra sätt.

Bästa vinlista i Stockholm och dito i världen?
– Det är svårt för jag har ju inte varit på alla ställen ha, ha! Men i Stockholm är det nog för min smak Tyge & Sessil och Sensum. Internationellt, Bar Brutal i Barcelona och MAST i Wien.

“Pét-Nat såklart! Utan konkurrens”

Porträttbild på Stellasommelieren Anna Mellfors från Gemla Vinbar
Anna Mellfors är i vissa kretsar känd som Vin-Yoda, för hennes förmåga att inte bara minnas vad folk drack för tio år sedan, utan även vad de tyckte om vinet. Foto: Maximilian Mellfors

Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:

Öl? Omnipollo Sundbybergs Hazy IPA.
Vin? – Allt från Jura.
Sprit? – Louis Roque Vieille Prune.
Cocktail? – Negroni.
Raggargrogg? – G&T.
Festbål? – Apple Punch från Stockholms Bränneri.
Återställare? – Pét-Nat naturligtvis.

Favoritdruva, favoritregion och favoritstil på vin?
– Savagnin, Jura, sous voile.

Har du någon paradrätt du gärna lagar till gäster och vad bjuder du på i glaset?
– Ankbröst med ragu på Gotlandslinser kokta i vin med rotsaker och örter. Till det bjuder jag på gamay från Jean Maupertuis i Auvergne.

Har du något husvin hemma?
– Vin från Marc Castan och hans Domaine Mamaruta i Languedoc. Han gör vitt, orange, rosato, rött och bubbligt, allt extremt prisvärt och gott. Finns alltid några olika flaskor i vinkylen.

Bästa mat och dryckeskombo du vet?
– Qwarnfall från Herrydets gårdmejeri och 2012 Vin Jaune från Joseph Dorbon.

En annan matchning du avfärdar och som verkligen är överskattad?
– Torrt rött vin och ost är nästan aldrig gott. Det måste vara sött rött vin i så fall, ingen Bordeaux eller annat knas. Det finns liksom en anledning till att folk i världens bästa ostland (Frankrike) i princip alltid dricker vitt vin till ost.

Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Pét-Nat såklart! Utan konkurrens!

Samma sak om vad som får vilken fest att krascha?
– Bag-in-Box

Bästa vinupplevelse någonsin?
– När min absoluta favorit i Champagne, Cédric Bouchard hade vinmakarmiddag på Oaxen. Det var helt, helt galet bra! Varenda matchning! Jag kommer aldrig någonsin glömma den middagen.

Om man vill ta en spontanare med Anna Mellfors, vart hittar man dig allra säkrast?
– Utan tvekan Savant Bar, det är vår syskonvinbar i hjärtat och jag bor dessutom inte långt därifrån.

“jag har en närmast övernaturlig förmåga att pricka precis rätt”

Porträttbild på Anna Mellfors i rött.
t Sommelieren Anna Mellfors älskar druvan savagnin, området Jura och stilen sous voile. Hon älskar även Pét-Nat. Foto: Maximilian Mellfors

Fakta om Anna Mellfors

Bor: – Hälsingegatan, Odenplan i Stockholm.
Familj: – Man = Maximilian, operasångare, skådespelare och sommelier, numera vinimportör. Dotter 7 år, Alexandria. Har även världens bästa och mest stöttande mamma, en älskad syster med tre syskonbarn och en halvbror.
Gör: – Äger Gemla Vinbar och jobbar mest hela tiden. Tränar en hel del oxå, mest crossfit och yoga.
Aktuell med? – Nyligen utnämnd till årets sommelier på Stellagalan!
Känd som? – Vin-Yoda, för att jag inte bara minns vad folk drack för tio år sedan utan även vad de tyckte om vinet. Och för att jag har en närmast övernaturlig förmåga att pricka precis rätt när folk berättar vad de är sugna på att dricka.
Kul kuriosa? – Vår dotter är döpt efter Domaine Matassas vin Cuvée Alexandria som var det vin jag förförde Max med.

 

Förra veckans Någonting att dricka? Med Johan Edström!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.