Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 27 oktober

Nyprovat – tillfälligt sortiment 27 oktober

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 13 minuter

Halloween står för dörren och så även ett nytt parti viner i tillfälligt sortiment som lanseras den 27 oktober. Pär Strömberg listar såväl mousserande och vitt som orange, rött, starkt och sött. Det blir allt från busiga naturliga viner till exklusiva och eleganta klassiker. Läs på, finn det ni verkar gilla och handla förståndigt och glöm inte att dricka mindre, men bättre!

Nyprovat – tillfälligt sortiment 27 oktober

 

MOUSSERANDE VIN

Flaskbild på Folias de Baco Uivo Pt Nat Curtido 2022

Folias de Baco Uivo Pt Nat Curtido 2022, Portugal, TSV 95064, 189 kr

Grumligt och ofiltrerat simmigt med doft av örtschampo. Smaken är läskande frisk och naturligt jästig och örtig med syrlig frukt, apelsinzest, mandarin, lime, citrus, aprikos och persika. Lätt pärlande med flyktig strävhet i avslutet. Folias de Baco grundades av den unge och innovative vinmakaren Tiago Sampaio, 2007. Tiago har sina rötter i Douro och startade egendomen när han återvände hem efter sina oenologi-studier i Oregon. Vingårdarna ligger på branta terrasser på mellan 500-700 meters höjd. (Johan Lidby Vinhandel, 4200 fl.)

Mer om Pét-Nat av Pär Strömberg

 

Flaskbild på Birichino Pétillant Malvasia Bianca 2022

Birichino Pétillant Malvasia Bianca 2022, USA, Kalifornien, TSE 94255, 89 kr (Burk 250 ml, inkl. 1 kr pant)

Pét-nat av ren malvasia från Monterey paketerat i en aluminiumburk. Syrlig nos av blommigt schampo och örter, aprikos och persika. Grapefruktsyrligt men balanserat i syra och textur med mjuk och fin mousse. Birichino som, fritt översatt från italienska, betyder bråkstake, gör uttrycksfulla och druvtypiska viner på druvor från gamla vinstockar. Drivs sedan 2008 av Alex Krause och John Locke. (Handpicked Wines, 5000 burk.)

Mer om vin på burk av Pär Strömberg

 

VITT VIN

Flaskbild på Domaine du Pélican Savagnin Ouillé 2021

Domaine du Pélican Savagnin Ouillé 2021, Frankrike, Jura, TSE 93097, 399 kr

Savagnin från Arbois är alltid spännande men kanske inte alltid så lättillgängligt, vare sig på hyllan eller för den oerfarne konsumenten. Men det här är en klassiker i glaset med vagt reduktiva toner och syrliga äpplen i nosen. Ekologisk friskt syrligt gulfruktig, stram och energisk med vibrerande elektricitet och syra. Lång eftersmak fylld av gul frukt, örter och nötter. Ouillé betyder att faten är upptoppade och konstant fyllda för att undvika oxidation, så detta vin är gjort utan flor, vilket är vanligt för just druvan savagnin i Jura. Domaine du Pélican är ett sidoprojekt och förlängning av den välkända vingården Domaine Marquis d’Angerville i Volnay, Bourgogne. (Moestue & Cask, 480 fl.)

Mer om Jura av Andreas Grube

 

Flaskbild på Domaine de Chevalier L'Esprit de Chevalier Blanc 2020

Domaine de Chevalier L’Esprit de Chevalier Blanc 2020, Frankrike, Bordeaux, TSE 92982, 369 kr

Ex-châteauvin* och “andravinet” från Domaine de Chevalier i Graves med syrlig nos av sauvignon blanc-typiska toner där en floral touch av semillon gör sig påmind även i smaken. Krusbär, svartvinbärsblad, fläder och passionsfrukt i en  stram men generös fruktighet, läskande syra och elegant grönörtigt efterspel. (Vin Selekt, 240 fl.)

Flaskbild på Manfred Nössing Kerner 2022

Manni Nössing Kerner 2022, Italien, Trentino-Alto Adige, TSE 92925, 219 kr

Druvan kerner är en korsning mellan trollinger och riesling och just denna version är uppväxt i vingårdar som ligger cirka 800 meter över havet. Här uppe i alpregionerna sker allt arbete i vingården för hand. Doften är initialt reduktiv, gulfruktig, örtig och energisk med smaker av persika och gula plommon i en välkoncentrerad fruktjuice med mineralisk sälta i avslutet. Riktigt gott och dessutom kul om du vill sätta vinexpertpolaren på plats i en blindprovning. (Brix Wine, 3000 fl.)

Flaskbild på Massimo Lentsch Etna Bianco 2022

Massimo Lentsch Etna Bianco 2022, Italien, Sicilien, TSE 92953, 239 kr

Etna Bianco av carricante, en lokal druva som trivs allra bäst i de vulkaniska jordarna på Sicilien. Syrlig nos, gul frukt, citrus och sälta i tight stram och högfärdig syra, läskande frisk och tät umami och havspinad mineralitet i en lång sirlig eftersmak. Efter att ha upptäckt och förälskat sig i den lilla ön Lipari utanför Sicilien bestämde sig norditalienaren Massimo att ägna sitt liv åt vin, inte bara på den lilla ön utan även på  den stora ön Sicilien och på den aktiva vulkanen Etnas sluttningar. Bra beslut för alla oss andra! (Johan Lidby Vinhandel, 1200 fl.)

Mer om Massimo Lentsch av Åsa Johansson

 

Flaskbild på 1583 Albariño de Fefiñanes 2022

1583 Albariño de Fefiñanes 2022, Spanien, Rías Baixas, TSV 90103, 239 kr

Läcker albariño med friska atlantkustvindar, sval sälta i mineraliteten och värmande exotisk frukt. Grape- och passionsfrukt, litchi, persika och strandnära örter i en stram men generöst syrlig presentation. Albariño 1583 görs av speciellt utvalda druvor från lågt liggande vingårdar där ett tunt lager sandig lerjord ligger över granit. Jäsningen påbörjas i rostfria ståltankar och avslutas i franska barriquer där vinet lagras i tre månader med varsam bâtonnage. (Viña Española, 6000 fl.)

Flaskbild på Bodegas Luis Pérez S.L. La Escribana Vino de Pasto 2021

Bodegas Luis Pérez S.L. La Escribana Vino de Pasto 2021, Spanien, TSE 94279, 269 kr

Egensinnigt krutig och örtigt floral med honung, kaprifol och kryddig av feta nötter och curry vilket påvisar en lätt oxidation i nosen av bokna äpplen och syrlig gul frukt. Läskande frisk med smaker av rostbröd, julkrydda, nejlika och gröna färska örter, florala kvistar och grenar i avslutande rökig mineralitet. Torr och dammig mineralitet med krutrökiga inslag i avslutet. Pago Macharnudo i Cerro de Obispo är en vingård som har varit i bruk sedan 1400-talet. Vinet har lagrats ett år i 80 år gamla sherryfat under en tunn slöja av flor. Flor kan bildas om man inte fyller upp det fat eller den tank vinet förvaras i, se ovan om ouillé för motsatsen. (Quaffable Wines, 480 fl.)

Flaskbild på Filipa Pato Nossa Calcario Bical 2022

Filipa Pato Nossa Calcario Bical 2022, Portugal, Bairrada, TSE 94090, 279 kr

Fylligt aromatisk nos av gul frukt, honung, kaprifol med tydliga toner av naturlig jäst och nötter, misstänkt orange-light-vinifierat. Energiskt och koncentrerat, fylligt med fet textur, örter, gula blommor, honung, bivax och mineraler med lätt sälta och träigt avslut. Lokala druvan bical från ’grand cru’ byn Ois do Bairro vilket är vinmakaren Filipas hemby. Sedan starten 2001 arbetar hon med biodynamiska odlingsmetoder i kalkrika jordar. Filipa skördar aningen tidigare än sina grannar för att behålla fräschören i sina viner. Vinet har jäst med naturlig jäst och lagrats på använda ekfat där tio procent även jäst med skalen på amfora (I hate to say I told you so… alright). Låt det vädra en stund eller drick dagen efter öppnande, det gjorde jag och det var ren och skär magi. (Wine Trade, 960 fl.)

Flaskbild på Au Bon Climat Santa Barbara County Chardonnay 2022

Au Bon Climat Santa Barbara County Chardonnay 2022, USA, Kalifornien, TSV 92474 228 kr

Ett par årgångar har nu gått sedan grundaren till Au Bon Climat, Jim Clendenen, gick bort, alldeles för tidigt. Jim var en levande legend inom den kaliforniska vinnäringen, en visionär som sett det mesta och som var bundis med de flesta. Jag har alltid varit svag för ABC’s viner och 2022 är inget undantag. Elegant och energisk chardonnay med balanserad inbjudande nos, gul frukt, välplacerade fat och toner av örter, brynt smör, nötter i fullständig energi och kraft i ett.  Summasumarum: Läskande frisk fyllig elegans! Seriöst komponerat av arvtagarna som avslutar i en elegant finish där  den gula ledartröjan med häng på en snabb klunga som drar i täten genom bourgognes appelationer från norr till söder i ett vinöst Tour de France, spurtar sig fri och ensam korsar över ett kaliforniskt målsnöre. (Enjoy Wine & Spirits, 12000 fl.)

Mer om Au Bon Climat av Karin Ericson

 

Flaskbild på Ridge Estate Chardonnay 2021

Ridge Estate Chardonnay 2021, USA, Kalifornien, TSE 90526, 765 kr

Klassisk jänkare från Santa Cruz Mountains med stilen på rätt sida hattbrättet, inte storvulen, bara elegant. Gulfruktig med fatkaraktär, stort med snitsig charm av brynt smör, hasselnöt och örter. Fulländad solenergi, kraft och personlighet med sval höghöjdsdimmig och simmig havsblick. Läckert på alla sätt och vis, ett stort och mycket gastronomiskt vin. Flertalet kollegor har kommenterat sviterna av bränderna i Kalifornien som påverkan i vinerna från 2020 och 2021. Jag har personligen inte varslat det som ett problem och tror inte att det kommer att påverka din upplevelse, varken nu eller efter ansenlig lagring. Men det är inget jag kan ta ansvar för och heller inte sia om – bara en “For Your Information”. (Wine Affair, 120 fl.)

 

ORANGEVIN

Flaskbild på Čotar Vitovska 2020

Čotar Vitovska 2020, Slovenien, TSE 90556, 349 kr

Lokala druvan vitovska som macererat enligt många generationers hantverksmässiga traditioner. Orangefärgat och mycket aromatiskt av aprikos, persika, örter, färskhackad persilja och lagerblad. Syrligt och sirligt, stort, energiskt och kraftfullt, läskande friskt med hög syra. Torrt stramt avslut med tanningrepp i kinderna. Naturlig jästkänsla och nötig eftersmak. Efter skörd fick vinet jäsa med skalen i fem dagar innan det drogs om till ekfat där det fick vila på sin jästfällning i 36 månader. Enbart naturlig jäst, ingen filtrering och inget tillsatt svavel. Från en av de stora förebilderna i området när det kommer till naturlig vinmakning med skalkontakt. (Panache, 480 fl.)

Mer om Slovenien av Karin Ericson

 

Flaskbild på Badenhorst Family Wines Secateurs Riviera 2022

Badenhorst Family Wines Secateurs Riviera 2022, Sydafrika, Swartland, TSE 93730, 159 kr

Ett helt nytt vin från Swartlandgeniet Adi Badenhorsts serie Secateurs. Skalmacererad chenin blanc med mindre delar bukettraube, sauvignon blanc och roussanne. Gulfruktig av grapefrukt, orangezest, aprikos och apelsin. Frisk och tät med tanniner i välbalanserad struktur. Ett spännande udda vin med örtiga inslag som fänkål, anis och lakritsrot där en aromatisk superläskande läcker finish presenterar en uppvisning i balans och Swartland-sisu. (Tryffelsvinet, 4800 fl.)

Mer om det nya Sydafrika av Tina Johansson

 

RÖTT VIN

Flaskbild på Maison Chandesais Saint-Amour 2022

Maison Chandesais Saint-Amour 2022, Frankrike, Beaujolais, TSV 94433, 199 kr

Aromatiskt parfymerad och flirtig gamay från Cru Juliénas, en av de tio byarna med egen klassificering i Beaujolais. Floral och bärig artificiell ton av röda godisar i doften, hallon, smultron och medicinalörter. Syrligt och läskande med en lätt tillbakadragen hallonbärig/hallonbåtar finish. Maison Chandesais ingår i Compagnie Vinicole de Bourgogne som grundades på 1950-talet och man är verksam i flera delar av Frankrike. (Kiviks Musteri/Åkessons Vin, 6000 fl.)

Flaskbild på Château Gloria Esprit de Gloria 2019

Château Gloria Esprit de Gloria 2019, Frankrike, Bordeaux, TSV 95992, 319 kr

Från en oklassad egendom på klassad mark i Saint-Julien. En av de stora framstegsproducenterna som går från klarhet till klarhet för att använda ett uttjatat men pricksäkert uttryck. Brettig inledning med torr ekfatsnos över mörka bär. Syrlig frukt, plommon, svartvinbär, kaffe, kakao, ceder och blyertsväss av druvblenden cabernet sauvignon, merlot, petit verdot och cabernet franc. Tät, fruktig och kraftfull med stor volym och evinnerlig längd. (Hjo Grosshandel, 3240 fl.)

Flaskbild på Château Clerc Milon 2015

Château Clerc Milon 2015, Frankrike, Bordeaux, TSE 93527, 1355 kr

Ex-châteauvin* från Pauillac och från granngårdar till Mouton och Lafite’s premier cru’er. Således klassisk legendomsusad terroir med en druvblend av cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot och carménère. Ekfatstyngd med mörkt röda bär, svartvinbär, rostade fat, ceder och blyerts. Läskande frisk hög syra med fatkaraktär som tydlig ryggrad. Elegant och stilrent från en av de bättre årgångarna efter 2010. (Vin Selekt, 84 fl.)

Flaskbild på Château Léoville Poyferré 2015

Château Léoville Poyferré 2015, Frankrike, Bordeaux, TSE 93528, 1629 kr

Ex-châteauvin* och ett första vin från andra-cru (2ème Cru Classe) från Saint-Julien och ännu ett toppvin från årgången 2015. Även ett av legendariska flygande vinkonsulten och oenologen Michel Rollands projekt där han vid sidan av vinmakaren Didier Cuveliers gjort underverk. Svartvinbär, blyertsväss, torrt, stramt, mineraliskt och mörkfruktig med svartvinbär, choklad, kakao, kaffe och tobak. Mestadels cabernet sauvignon, mindre delar merlot, cabernet franc och petit verdot. Nästgårds ligger grannarna Léoville Las-Cases och Léoville Barton. (Vin Selekt, 84 fl.)

*Ex-château är benämningen på viner som säljs direkt från vingården efter att ha buteljerats och lagrats i vinegendomens eller slottets egen källare. Vinerna har alltså inte sålts via négociant-firmor som annars är vanligt och således aldrig lämnat produktionsplatsen före inköpstillfället. Ofta är de perfekt åldrade och redo att drickas när de erbjuds ex-château, med andra ord i perfekt skick med ett högre utgångspris. Möjligheten att köpa ex-châteauviner är relativt få och flaskorna oftast hårt allokerade.

 

Flaskbild på Josetta Saffirio Barolo Monforte d'Alba 2019

Josetta Saffirio Barolo Monforte d’Alba 2019, Italien, Piemonte, TSV 91111, 329 kr

Ros och tjära, körsbär och skog i en tät, sträv, koncentrerad, elegant och fruktdriven stil, full av energi och kraft. Rent och snyggt med läskande frisk syra, vitalitet, stram tannin och strukturerad balans. Sara Vezza är ansvarig för vinerna och etiketterna bygger på mamma Josettas barndomsminnen. När Josetta var liten berättade hennes far sagor om små tomtar som hjälpte till i vingården mot belöning i form av en skvätt vin. ”Vättarna är samvetet från goda människor” som Saras morfar Ernesto förklarade det. Fint tycker jag och även passande för våra vättars välvilja. (Tryffelsvinet, 14400 fl.)

Mer om Sara Vezza och Josetta Saffirio av Andreas Grube

 

Flaskbild på Giacomo Grimaldi Barolo 2019

Giacomo Grimaldi Barolo 2019, Italien, Piemonte, TSE 92954, 349 kr

Vi har skrivit en hel del om Ferrucio Grimaldis viner, både de tillfälliga släppen och i fasta sortimentet. Det är fantastiska viner som av någon outgrundlig anledning verkar flyga under den gängse baroloradarn, hur mycket jag och utvalda kollegor hyllar dem. Årgången 2019 visar upp sin bästa sida och priset på den här vinet är en ren super bargain. Druvor från två vingårdar i byarna Barolo och Novello som efter pressning får jäsa på druvskalen med sin naturliga jäst under tre veckor innan överföring till stora ekfat som ger vila i 24 månader fram till buteljering. Fylligt men stramt, fruktigt och juicy, elegant stilren av körsbär, tjära, skogsörter och rosenknopp. Tät med tuggiga tanniner i jämvikt med frisk syra och fruktig kropp. Avslutet är långt och sjunger om viol i samstämmig balans och fullständig harmoni. (Panache, 4800 fl.)

Flaskbild på Giacomo Grimaldi Barolo Ravera 2019

Giacomo Grimaldi Barolo Ravera 2019, Italien, Piemonte, TSE 92969, 449 kr

En mångfacetterad blend av färska, mogna och torkade körsbär, Gold Rivers långskurna tuggtobak/snus, viol, tjära och rosenknopp i nosen. Smakrikt, fylligt och eldigt örtigt, koncentrerat av körsbär med toner av sandelträ, ceder och kryddor i ett torrt långt koncentrerat stramt avslut. Nebbiolo från 35-åriga vinrankor i det för Novello historiska vingårdsläget Ravera vars jordmån består av sand- och fossilrik lera. Efter pressning får vinet jäsa på druvskalen med enbart naturlig jäst innan det förs över till ekfat där det sedan vilar i 24 månader fram till buteljering. Toppenköp för vinkällaren. (Panache, 1200 fl.)

Mer om Piemonte av Maja Berthas

 

Flaskbild på San Fereolo 2016

San Fereolo 2016, Italien, Piemonte, TSV 95373, 299 kr

Dolcetto från byn Dogliani och den egensinniga men brillianta vinmakerskan Nicoletta Bocca som satt både druva och område på världsvinkartan med besked. Djup doft av mogen frukt, mörkt röda bär och tobak. Driven syra, läskande frisk med koncentrerade mogna toner, utvecklat och kraftfullt med torra välplacerade tanniner, energisk frukt och ett långt kontemplativt avslut. Priserna har gått upp men kvaliteten likaså. Efter skörd och varsam pressning får druvorna jäsa ut helt med skalen utan tillsatt jäst för att sedan vila på botti av slavonsk ek i minst 36 månader innan buteljering. Nico gör helt enkelt som sina vänner Rinaldi, Fantino och Mascarello i grannbyarna gör när de vinifierar sin Barolo, bara en sån sak och frågan är om den inte, efter en tids lagring, kommer lura en och annan sommelier att det är traditionell Barolo i glaset. (Panache, 3000 fl.)

Mer om Nicoletta Bocca av Pär Strömberg

Mer om dolcetto av Sara Emilia Nässén

 

Flaskbild på Basilica Cafaggio San Martino Chianti Classico Gran Selezione 2019

Basilica Cafaggio San Martino Chianti Classico Gran Selezione 2019, Italien, Toscana, TSV 92032, 299 kr

En Gran Selezione från Panzano i hjärtat av Conca d’Oro till ett attraktivt pris. Jordmineralisk, körsbärskärnig och örtig med en torr stram och tight struktur där gröna toner, sandiga tanniner och syrlig frukt ger avslutet koncentration i en annars lätt citrusskalbeska och bittercitruston som finish. Blend av 85 procent sangiovese med resterande cabernet sauvignon. Vinet har lagrats ett och ett halvt år på franska ekfat om 225 liters barriquer. Ett välstrukturerat vin som behöver lite tid för att utvecklas. (Giertz Vinimport, 6600 fl.)

Flaskbild på Ciacci Piccolomini Rosso di Montalcino 2021

Ciacci Piccolomini Rosso di Montalcino 2021, Italien, Toscana, TSE 92975, 199 kr

Ciacci Piccolomini förtjänar sitt rykte som en av de ärbara i Montalcino. Återigen storartat och ståtligt även om det här “endast” är en Rosso di Montalcino. Det är ett otroligt prisvärt vin, du får enorm kvalitet för pengarna och du bjuds druvtypisk sangiovese med läskande frisk syra, körsbärsfrukt och tight struktur, lakrits, vildhallon, tobak, torkad frukt, läskande friskt, koncentrerat stort och kraftfullt med finess i en jordig mineralitet och lång eftersmak. Charmerande ståtlig elegans och överdådighet med självdistans och ärlig transparens. (Tryffelsvinet, 1200 fl.)

Flaskbild på Core Rosso Montevetrano 2019

Core Rosso Montevetrano 2019, Italien, Kampanien, TSE 90636, 199 kr

Aromatisk aglianico från hippa Kampanien (som ni snart kommer kunna läsa mer om i vårt kommande magasin) uppvuxen ur vulkaniska jordar och vinifierat så som vinmakarnas förfäder gjorde och med en målbild att det ska smaka som när de som barn fick prova det lokala vinet för första gången. Med andra ord, så lokalt och nära, hantverksmässigt och personligt det bara går. Här får vi kärlek i en flaska med mörk frukt och mogna körsbär, svettigt läderförkläde från “il macellaio locale”, ceder och örter i en tight och stram, torr struktur med grusiga tanniner med finstilt ekfatskaraktär i ryggen. (Quaffable Wines, 3600 fl.)

Flaskbild på Vinos en Voz Baja Costumbres Tinto 2020

Vinos en Voz Baja Costumbres Tinto 2020, Spanien, Rioja, TSE 92560, 239 kr

En Rioja som talar med låg röst om traditioner och ytterligare en av de “nyklassicistiska” återuppståndna atavistiska rörelserna i Rioja som gör vin som man gjorde förr, innan den amerikanska ekens inträde, men med modern teknik och outtröttlig glöd för att skapa nygammalt. Generös aromatisk nos av färsk frukt och mörkt röda bär, läskande friskt, energiskt och tight med strama tanniner och generösa toner av örter, lakrits, tobak och kakao. Energi och koncentrerad frukt där 80 procent är bärig garnacha, ett tionde tinta velasco och ett tionde tempranillo. En ny bekantskap jag verkligen önskar se mer av i framtiden. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

Flaskbild på Roda Reserva 2019

Roda Reserva 2019, Spanien, Rioja, TSV 95211, 319 kr

Klassikernas klassiker i området med en typisk blend av 93 procent tempranillo med mindre andelar graciano och garnacha. Här får man sedvanligt djup mörk frukt, tät av fatkrydda och örter i en välstrukturerad väldoftande aromatik. Roda är vad Roda är, för den inbitne, oftast helt fantastiskt, för andra, en nöt att knäcka. Syrligt läskande fräschör trots mogen torkad mörkt röd frukt, dammig mineralitet, örter och toner av vanilj, läder och tobak. Avslutet ger en skjuts av energi med tuggiga greppiga tanniner, hög syra och energisk kraft i textur och struktur i en välbalanserad akt vilket gör det till en av de bättre Roda Reserva jag provat på länge. (Solera/Prime Wine, 5400 fl.)

Flaskbild på Bodegas Tandem InMune Colección Garnacha 2022

Bodegas Tandem InMune Colección Garnacha 2022, Spanien, Navarra, TSV 92309, 159 kr

Ny vinbekanskap för mig och även en nyhet för ett nystartat importföretag med självaste MW Jonas Röjerman vid rodret. Frisk ungdomlig nos, rödbärig med naturligt vibrerande touch. Garnachafruktigt och bärigt, torrt, stramt och välstrukturerat med frisk syra, smak av nypon, blåbär, mörka röda bär och grusigt tuggiga tanniner. Från ett vineri som är ungt och som satsar på lokal hållbarhet framför allt, något vi förmodligen och förhoppningsvis kommer se mer av i framtiden. Dessutom är det mycket prisvärt, just saying! (Vitis Wines, 8400 fl.)

Flaskbild på Luis Seabra Xisto Ilimitado Tinto 2020

Luis Seabra Xisto Ilimitado Tinto 2020, Portugal, Douro, TSE 92314, 199 kr

Illuster portugis som belyser det nya Douro. En blend från en uppsjö av lokala druvor som exempelvis touriga franca, tinta amarela, tinta roriz, rufete och tinta barroca. Mörk frukt, svarta bär, örter, syrlig sirlig frukt, tät komposition, vuxna tanniner och lekfull frukt. Vinmakaren Luis Sebra jobbade tidigare hos vinvärldsstjärnan Dirk Nieepoort. Ett charmerande kvalitativt vin till ett löjligt bra pris. Bara att hamstra för att med portugisisk sol och värme lysa upp och mildra vinterns mörkaste stunder. (Pompette, 2400 fl.)

Flaskbild på Le Riche Cabernet Sauvignon 2021

Le Riche Cabernet Sauvignon 2021, Sydafrika, Stellenbosch, TSV 91160, 219 kr

Svartvinbär, kryddor och fat, stort och energiskt, kraftfullt och elegant storstilat med torra tanniner och generös frukt.  Kryddigt och generöst mörkbärigt med extra allt som cabernet från Stellenbosch har att erbjuda. Le Riche Wines är en familjeföretagande vinproducent belägen nära Helderberg, intill staden Stellenbosch. Vinhuset som etablerades 1996 köper in druvor från kontrakterade odlare. Till största delen består Le Riche Wines produktion av rött vin på, precis som du gissade, druvan cabernet sauvignon. (Wine Affair, 7200 fl.)

Flaskbild på Ridge Estate Cabernet Sauvignon 2020

Ridge Estate Cabernet Sauvignon 2020, USA, Kalifornien, TSE 92620, 895 kr

Mer från Ridge och Santa Cruz Mountains där årgången har varit tyngd av de våldsamma bränderna i området. Och visst, det finns en uns av grillkolsrökiga toner i nosen, men frukten är ren av svart frukt i en tät och tight men generös och energisk stil. Kanske kommer koltonen från bränderna vilket isåfall ger en intressant aspekt till vinet som är välbalanserat i övrigt. Flertalet kollegor har kommenterat sviterna av bränderna i Kalifornien som påverkan i vinerna från 2020 och 2021. Jag har personligen inte varslat det som ett problem och tror inte att det kommer att påverka din upplevelse, varken nu eller efter ansenlig lagring. Men det är inget jag kan ta ansvar för och heller inte sia om – bara en “For Your Information”. (Wine Affair, 240 fl.)

 

STARKVIN

Flaskbild på Kopke Quinta S.Luiz Vintage 2021

Kopke Quinta S.Luiz Vintage 2021, Portugal, Douro, TSE 92613, 649 kr

Portvin från Porto, inga konstigheter där. En tight blåfruktig ung doft av blåsvart frukt och värmande fatkrydda. Sötfrisk och ungdomligt lättdrucken med smaker av torkad frukt, lakrits, blåbär, hallon och peppar. Kopke gör onekligen publikfriande portviner men utan att tappa ansiktet och sin inneboende själ. (Solera, 600 fl.)

 

VERMOUTH

Flaskbild på Lustau Vermut Rojo

Lustau Vermut Rojo, Spanien, TSV 54700, 179 kr

Lustau grundades 1896 av Don José Ruiz-Berdejo y Veyan. Den här vermuten av sitt egenodlade vin som bas är smaksatt med malört, gentiana, koriander och apelsin. Doften är sötstark och örtig med smaker av bröstkaramell, hostmedicin, örter och beska droppar, fyllig och kraftfullt smakrik. Våga prova, det är på något sätt mycket godare än jag lyckas beskriva det. (Moestue & Cask, 2400 fl.)

 

Mer om förra veckans Nyprovat – tillfälligt sortiment 20 oktober

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.