Någonting att dricka? Vintips och annat med Anna Norström!
Lästid: 6 minuter
Hon är landets skarpaste penna när det kommer till allt som rör restaurangbranschen där hon skriver om ämnet högt och lågt. Här får du tal del av hennes vintips och andra spännande insikter och åsikter. Välkommen Wine Tables krogkrönikör Anna Norström!
Några av hennes mest läsa alster är sågningen av Arlandas matbud, Systembolagets inköpsförehavanden och banancurry-pizzans comeback. Anna vill producera journalistik med spjutspets inom sitt ämne, något som enligt henne behövs. Hon skriver om ämnet högt och lågt: allt från granskningar om sexism i krogkök och Mexikos nya hubb för foodies till guiden som upptar Köpenhamns 38 mest intressanta ställen just nu. Matmedia är så mycket mer än bara recept på kladdkaka. Hon är även en högt uppskattat kollega, mat och krogkrönikör hos oss på Wine Table. När hon inte sysslar med det skrivande ordet så föreläser Anna om trender inom branschen, tar uppdrag som moderator och filar på vilket av alla hennes bokmanus som bör prioriteras. Oavsett så kommer det bli en kioskvältare!
På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är… sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?
– Eftersom jag inte lever ett inrutat niotillfem-liv på ett kontor fem dagar i veckan så har jag inte samma känsla för fredag som andra kanske har. Men, oavsett dag på veckan, så är en riktigt dirty dirty vodkatini alltid en bra idé.
Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk?
– Jag kommer vara en urbota matnörd och säga Anthony Bourdain. Jag har en gång drömt att han och jag var ihop, och störtkära! I drömmen gav Tony mig några väldigt bra råd, som jag tyvärr inte kan avslöja här, på vad som särskiljer en bra krogkritiker från mängden. Vi har och hade dessutom båda en fäbless för Negronis men jag tror att vi i denna uppdiktade stund delar en flaska svindyr japansk whiskey. Han får välja vilken.
Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Att jag bara äter på finkrogar. Jag kan verkligen uppskatta riktigt bra streetfood, som en simpel korv med bröd, Dan Dan-nudlar eller en tallrik chilaquiles — bara det är vällagat från grunden på bra råvaror.
Vad var de största utmaningarna med att utbilda sig till journalist?
– Äsch, jag vet inte om det var så många utmaningar? Jag läste min journalistutbildning i Storbritannien, och var den enda icke-britten i min klass, så ibland fick jag plugga hårdare för att hänga med. Men helt ärligt: allt som lagt grund till den journalist jag är idag har jag lärt mig genom att jobba. Jag gjorde egna tidningar som jag sålde som 7-åring, hade mitt första löp under praon på Södermanlands Nyheter när jag var 14 år och lusläste allt som krogkritikern AA Gill producerade från att jag var 17 år. Med mat och dryck som ämne blir man heller aldrig färdigutbildad, det är en process som löper livet ut.
Vilket eller vilka är alltid de svåraste momenten inom ditt yrke som matskribent och kroggäri?
– Att sätta mat och dryck i ett sammanhang. Varför lagas den här rätten med just denna teknik? Man måste ha en rik bank av referenter för att vara bra. Jag minns en gång när jag satt på en middag med min kompis Søren Frank, Danmarks mest fruktade krogkritiker, och han tyckte att något smakade väldigt mycket som typ “Noma år tre” – det är ett urexempel.
Att vara gäri inom mitt gebit är numer ingen grej. Men jag har jobbat oerhört hårt i min karriär för att spegla en dynamisk bransch och blotta ojämlikheter som med exempelvis Årets Kock långtgående patriarkala struktur som nu, tack och lov, är ett minne blott.
Vad är trendigt just nu att dricka i foodieskrået?
– Shaoxing-vin, Kinas svar på sherry.
Vilken fråga om ditt yrkesliv får du oftast?
– Det är rätt hemskt men folk kommenterar ofta att jag inte dras med övervikt trots att jag äter ute så mycket?
På vilket sätt håller du dig uppdaterad med vad som sker i restaurangbranschens värld?
– Genom att äta och dricka ute mycket, både i Sverige och utomlands. Det är lätt att vårt land blir lite av en gastronomisk ankdamm så perspektiv är oerhört viktig. Och så givetvis att prata med folk som jobbar i branschen och utbyta spaningar med mina internationella kollegor.
Bästa restaurang i Sverige och dito i världen?
– Oj, det här är en omöjlig fråga! Det finns så otroligt många restauranger med extremt olika uttryck som driver sin business i alla möjliga segment. Jag försöker att undvika uttrycket “bäst”, för vad betyder det egentligen? Det är ett ganska innehållslöst ord som är oerhört subjektivt. Plus att allt ändrar sig konstant, krogar, vinbarer och barer måste ju ställas i paritet till varandra. Just nu tycker jag att Daniel Berlins Vyn är högintressant inom fine dining och Ett Hem i Stockholm vill jag alltid till, men om jag skulle äta nånstans varje dag skulle det nog vara Bar Montan eller ett ställe som gruppen French Express driver, typ Café Nizza. Internationellt sett så drömmer jag allt som oftast om Lido84 vid Gardasjön, Jatak i Köpenhamn eller Quintonil i Mexico City om vi snackar avsmakning medan Trippa i Milano aldrig gjort mig besviken med sin á la carte. KOL Mezcaleria i London är en av mina absoluta favoritbarer och har förmodligen norra Europas bästa barmeny. Om jag ska nämna några…
Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:
Öl? – Jag är team Guiness.
Vin? – Skalmacererat.
Sprit? – Mezcal. Utan närmre konkurrens. Men även svag för äpple – och pärondestillat om vi snackar avec.
Cocktail? – Mezcal Negroni.
Raggargrogg? – Jag vet inte vad det betyder? En grogg som jag bjuder på när jag ska ragga? I sånt fall bjuder jag på mezcal.
Festbål? – Åttiotalet ringde och ville återlansera “bål”? Oh my. Jag röstar emot.
Återställare? – Sichuan Bloody Mary på min bästis krog Surfers i Stockholm.
Favoritdruva, favoritregion och favoritstil på vin?
– Chenin Blanc, Friuli Venezia Giuli och Slovenien om man nu kan kalla det en region samt… stil är svårt tycker jag. Beror på dagsform. Stora vita och juiciga röda, kanske?
Vad bjuder du på för att fira att något riktigt stort har hänt?
– Stolli-bolli.
Har du något husvin hemma?
– Det varierar med säsong. Men det blir något från vinimportörer jag gillar som har urbra portföljer: Vinstereo, Byracka, Jordmånen, Dryckesbutiken, En Halvpall eller Wine Trade.
Bästa mat och dryckeskombo du vet?
– Riktigt bra rödpang med lite ålder, hemskjuten hjort, sås och potatis! Slår aldrig fel.
En annan matchning du avfärdar och som verkligen är överskattad?
– Ostron och champagne. Trist. Däremot ostron och stout!
Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Inget slår väl hotshots lite senare på nattkvisten? Jag och min kompis Linda är starkt övertygade om att det var vi som gjorde hotshoten trendig igen när vi för cirka 15 år sedan klev in på Berns terrass och fick feeling, beställde varsin, och sen följde alla i hela baren efter.
Tvärtom, vad som får en fest att krascha?
– Ljummen öl eller varmt vin. Temperatur ska inte underskattas! Och boxvin – så som vi traditionellt känner till det stöpt i Systembolagsform. Däremot kommer bra hantverksvin på box att revolutionera på sikt, som exempelvis Eric Texiers “bagnum”.
Bästa vinupplevelse någonsin, oavsett vad och var eller dyr etikett på ett fancy ställe?
– En av de första gånger som jag på riktigt drack orange vin och blev kär var på en middag ovanpå ett tak i Köpenhamn. Paret Flemming Schiøtt Hansen and Mette Helbæk som driver Stedsans in the Woods i Halland idag, hällde vinmakaren Bressans vin Carat, från Friuli Venezia Giuli. Han blev visserligen rätt cancelled senare på grund av något ej okej uttalande men där och då kände jag att jag var vid en ny brytpunkt i livet. Det fanns två flaskor kvar som hela allokering i Norden och jag köpte dem på studs, vilket ju är en lyx man kan ägna sig åt i Köpenhamn där det inte finns samma tvångströja av regelverk som i Sverige. Och så åkte jag hem till hotellet i en taxi med flaskorna vaggandes vid min barm. Jag har fortfarande en av dem (tom, visserligen) kvar hemma. Alla vinflaskor jag älskat lite extra blir till ljusstakar.
Om man vill dela en flaska med Anna Norström, vart hittar man dig säkrast?
– Jag är ombytlig eftersom jag reser så mycket i jobbet men minst en gång om året checkar jag in på Talldungen, det är mitt happy place, och där delar jag en butelj med ägaren Emma Höök. Det finns ruggigt bra vin och sist blev det en flaska rosé-skumpa, från Amary Beaufort, något man verkligen kan drick alltjämt – året om!
Fakta om Anna Norström
Bor: – I Stockholm rent fysiskt, men i Mexiko rent själsligt.
Familj: – Lagotton Manne, som har landets näst bästa tryffelnos.
Gör: – Journalist.
Aktuell med: – Att vara ständigt aktuell med nya artiklar och expert i tv-rutan. Föreläser på en av årets viktigaste sammankomster: Framtidens Krogkultur 4 mars på Fotografiska.
Känd som: – Anna on the move (från Instagram).
Kul kuriosa: – Har drivit egen krog och kan tokmatcha människor med vin, exempelvis Sara + vulkaniskt vin från Etna = sant! Borde kanska starta ett vin-Tinder?