Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nio fynd för januari – It's a Bargain!

Nio fynd för januari – It's a Bargain!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Det blåser hårt, det blåser kallt...* men visst bjuder januari på en hel drös av ljusglimtar, därtill snöfall så gnistrande vitt och vackert. För att matcha månadens återhållsamhet bjuder vi på nio viner vars kvalitet smäller högre än priset. Varsågoda!

Det blåser hårt, det blåser kallt…*

Januari är ju som alla vet en relativt fattig och synnerligen kall månad. Många kör veganuari utan kött på tallriken eller en vit månad utan någon som helst konsumtion av alkohol i glasen. Inget fel i det, vi behöver alla tänka till lite över alkoholkonsumtionen, något som Sara Emilia Nässén träffsäkert skrivit om i sin artikel Att dricka mindre, bättre, och på ett annorlunda sätt.

Det är också oroliga tider i världens politik och det känns som att 2021 kanske inte blir den frälsande arvtagaren till 2020 vi hoppades på – Makten och härlighetens pris är högt!*

Jag brukar normalt sett bevaka alla nyhetslanseringar, men titt som tätt delar jag även med mig av budgetviner som håller högre kvalitet än vad prislappen skvallrar om. Det är en djungel av lågt prissatta viner på Systembolagets hyllor, så en guidning till de viner där priset inte är för högt och som kräver alltför mycket blod, svett och tårar* kanske kan vara på sin plats?

Nedan listar vi nio viner som lever upp till bra mycket mer än de kostar för januaris lidande plånböcker.

3 MOUSSERANDE VINER

LouisBouillot_winetable

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut, Frankrike, Bourgogne, BS 7688, 89 kr/375 ml

En Streber* i halvformat. Ett stycke välformulerat mousserande vin från anrika områden på druvor som pinot noir, chardonnay, aligoté och gamay. Brödig doft med röda äpplen och citrustoner. Intensiv men mjuk mousse, inte för aggressivt utan välbalanserat och fylligt. Halvflaskor är alltid välkomna inslag i vardagen och här bjuds vi gula äpplen, päron, lychée och en krämig exotisk efterton. Gott som solitär när maten kokar på spisen eller till lättsaltade potatischips.
Finns i ca 5 butiker.

Fontanafredda_winetable

Fontanafredda Alta Langa Ltd Ed 2016, Italien, Piemonte, Alta Langa, FS 7949, 169 kr

Mycket prisvärt från en D.O.C.G. med strikt kontrollerade reglementen på hög höjd och med minst 30 månader på sin andra jäsning. Producenten har varit med och skapat denna appellation och ”benchmarkar” här stilen med frisk citrus, äpple, nötter och nougat. Mineralstinn och fullmatad men mjuk mousse och sötfruktigt långt avslut på pinot nero och chardonnay. Aperitifens aperitif eller till fiskgratäng.
Finns i ca 90 butiker.

rotari_winetable

Rotari Brut Riserva Magnum 2016, Italien, Trentino, FS 7567, 249 kr/1500 ml

I denna magnumbutelj möts vi av en elegant fruktig doft, finstämd ton av rostade nötter och brioche. Friska pigga bubblor som lyfter toner av citrus, gröna äpplen och mineral. Den stora flaskan borgar för hög kvalitet och goda lagringsmöjligheter. Rotari gör även en rosé som inte heller går av för hackor. Gott till blinier, rödlök, smetana, citron och röd kaviar.
Finns i ca 120 butiker.

3 VITA VINER

folklore_winetable

Folklore Albariño 2020, Spanien, Rías Baixas, FS 6263, 99 kr

Ny årgång på ett “go-to” vitt i det fasta sortiment. Ibland vill man bara ha något enkelt för under hundringen, där druvkaraktär och ursprung ändå lyser starkt och tydligt. Frisk aromatisk doft av exotisk frukt, svalt friskt koncentrerat med fin struktur. Citrusfrukt, litchi, päron, ananas och passionsfrukt med en mineralrik havssälta och skön syrakick i avslutet. Gott som aperitif eller till några enkla ostron.
Finns i ca 260 butiker.

zahel_winetable

Zahel Wiener Gemischter Satz 2019, Österrike, Wien, FS 2515, 119 kr

En unik field blend från Weingut Zahl i Wien. Föredetta racerföraren Richard Zahel skördade allt i sin första lilla vingård och namngav den Gemischter Satz tillsammans med ursprungsstaden. Vingården är idag betydligt större men olika druvsorter växer tillsammans, skördas och vinifieras ihop. I detta vin trängs grüner veltliner, riesling, chardonnay, grauburgunder, weissburgunder och traminer för att skapa ett kul vin med hög smakprofil. Viss antydan till petroleum i nosen, men smaken drar åt vita bär, exotisk frukt, päron och melon, mineral med ett fint och kryddigt avslut som andas nässlor. Gott till örtbakad vit fisk med spenat och fänkål.
Finns i ca 60 butiker.

Chardonnay_winetable

Jean-Claude Boisset Chardonnay Les Ursulines 2018, Frankrike, Bourgogne, FS 70131, 139 kr

Ingångsvin till den vita magin i Bourgogne. Tydliga smörtoner i doften med macadamianötter, vanilj och mogna gula äpplen, citrus och ekfat. Fylligt och varmfruktig med bra längd som avslutas i en skön liten citruskick. Syftet för Jean-Claude och hans efterträdande barn är att göra hantverksmässiga viner som tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen genom att jobba med långtidskontrakterade odlare. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget där de varje år gått från klarhet till klarhet. Gott till valfri vit fisk i en enkel med smörig och gräddig sås och ångade grönsaker.
Finns i ca 160 butiker.

3 RÖDA VINER

Bocanegra_winetable

Francisco Gomez Bocanegra Monastrell 2019, Spanien, Valencia, FS 2798, 85 kr

Fransisco Gomez odlar ekologiskt och efter biodynamiska principer, vilket bland annat innebär att man undviker användandet av syntetiskt framställda gödnings- och bekämpningsmedel. Ytterligare ett exempel på Fransiscos biodynamiska tillämpning är att inga mobiltelefoner går att använda ute i vinodlingarna, då signalerna anses störa vinrankorna. Det här vinet smakar kallt stål/varmt blod* med syrlig rödbärig doft med saltkola, gröna örter, kåda och granbarr. Stram och syrlig med anis och hallonlakrits. Väl strukturerad med aningens hårt och kallt avslut av torra steniga mineraler och vilt fäktande bittermandlar. Gott till fläskkotlett med vita bönor och panchetta.
Finns i ca 220 butiker.

LoganWeemalaShiraz_winetable

Logan Weemala Shiraz 2019, Australien, Central Ranges, FS 2522, 119 kr

Ett av Systembolagets mest prisvärda viner från den glade och charmige kvalitetsproducenten Peter Logan. Vi bjuds en djup koncentrerad elegant rödbärig doft av mörka björnbär och mogna skogshallon. Här finns också en hint av viol och en uns av pepprighet tillsammans med balanserade fat. Torr men mjuk, koncentrerad och strukturerad. Fin syra med primär frukt av mörkt röda bär och integrerade fat. Sekundärt kommer högprocentig mörk choklad och vitpeppar i ett långt värmande avslut. Gott till valfritt fredagskött serverat med bea och pommes.
Finns i ca 250 butiker.

chinon_winetable

Cuisine de ma Mere Chinon 2019, Frankrike, Loire, BS 71529, 129 kr

For the love of Chinon. En nyhet som kvalade direkt från beställningssortimentet in på flertalet butikshyllor, hela 16 stycken i skrivande stund. Inte ett vin med App- i början och -rone i slutet som skräddarsytts för den svenska marknaden, utan ett riktigt vin gjort av någon med valkar i händerna, skit under naglarna och stolt hjärta för sin naturliga och hållbara vision. Nico Grosbois gör hantverksmässiga viner i Loire på druvan cabernet franc. Namnet Cuisine de ma Mere kommer från att det var den typ av vin som stod på bordet i hans mammas kök när han växte upp. På den tiden sålde dem de koncentrerade, mer strukturerade vinerna och drack själva ett lättare och mer transparent vin till vardags. Ljust röd med frisk och fruktig doft av syrliga bär, svarta vinbär, blåbär, körsbär, kvisttomat, grön paprika, blå plommon och våt grusväg. Smaken är saftig och stram med uppfriskande fruktsyror. Svarta vinbär, blåbär, körsbär, lingon och örter. Gott till en rejäl skinkmacka med surkål.
Finns i ca 16 butiker.

* Det är 30 år sedan det svenska punkbandet Strebers, från Strängnäs, släppte sin hyllade CD Kallt Stål, Varmt Blod, en utökad version av vinylen I fädrens spår. Ulke, Pelle och Johnny stod upp för de karga och kalla skuggorna i landet Sverige och hade stort inflytande på mig när jag som konststuderande 19-åring såg dem live i Örebro. Året därpå spelade de dessutom in hyllningen Till En Vän i min hemstad efter att trummisen och den huvudsaklige textförfattaren Johnny Rydh omkommit i en bilolycka. Som en homage till dessa gamla punkhjältar, deras vision och deras makalösa album ger jag några låtar var sitt värmande vin i detta karga januari där det blåser hårt, blåser kallt och blåser högervindar överallt…

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.