Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Whisky: Fem rökare i fast sortiment

Whisky: Fem rökare i fast sortiment

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 1 minut

Massivt, stöddigt, kraftfullt och kryddigt. Att sippa på en rejält rökig wirre kan ibland vara det godaste som finns, särskilt när vinterkylan kryper in under skinnet på en. Här tipsar Wine Tables spritredaktör Andreas Grube om fem rökiga whisky som du hittar i det fasta sortimentet.

Bunnahabhain Mòine, nr 10106, 389 kr

Kul, god och väldigt säregen whisky tycker jag. Rökpelaren stiger högt ur glaset, men här finns också en tydlig smak av päron, vanilj och apelsin, toppat av en mineralisk, nästan ostronlik, sälta. Härlig kryddighet i avslutet som värmer från insidan.

Lagavulin 16 Years, nr 400, 699 kr

Ingen lista på rökig whisky utan att ha med den här klassikern, det är sen gammalt… Här möter den kraftfulla rökigheten smaker av svart te, tjära, mörk choklad och en lätt sälta i avslutningen som får en att tänka på stormande vågor som slår upp mot Islays klippor.

Caol Ila 12 Years, nr 377, 499 kr

Bjuder på en klart tydlig men samtidigt finessrikt balanserad rökighet. Jag hittar också en del gula äpplen, mogen apelsin, vanilj, mjölkchoklad och några lätta honungsstänk här. Elegant och snygg med kraft, som en boxarhandske av siden.

Ardbeg Uigeadail, nr 10407, 735 kr

En av de rökigaste rökarna i klassen. Tät, maffig, komplex och smakrik med känsla av sådana där tjärpastiller man kunde köpa på Finlandsbåtarna en gång i tiden. Vi hittar också en ton av falnad vinterbrasa och glödande kol, alltihop tjusigt toppat med lakrits, torkad tropisk frukt och rostade hasselnötter. Mums!

Jura 18 Years, nr 427, 699 kr

En av mina absoluta favoriter ur Juras portfölj. Kraftfull och tydligt rökig men med otroligt snygg balans i detaljerna. Gott om kryddighet, trätoner, spritade körsbär, kanel, apelsinzest, mörk choklad och hasselnötter. En whisky man alltid vill ha hemma.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.