Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nya ljusglimtar i tillfälligt sortiment

Nya ljusglimtar i tillfälligt sortiment

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Mörkret sveper in allt tidigare över frostig mark. Tur ändå att det finns massor av ljusglimtar oavsett årstid. Pär Strömberg listar 16 nytända facklor som nu lyser upp Systembolagets hyllor.

TILLFÄLLIGT PARTI 20 OKTOBER

På resa genom en snötyngt Norrland i det klara friska kranvattnets tjänst. Många flygskam-timmar senare, då flighten fick vända över Luleå på grund av storm, tänkte jag jobba i kapp lite via Systembolagets hemsida. Men, icke, även den var ur funktion och det kändes vemodigt att detta nådens år 2020 även möta ett totalt fimbulvintermörker redan i oktober. Till slut hittar jag några ljusglimtar i form av 16 nytända facklor på Systembolagets TS hyllor.

Systembolaget har uppdaterat sin hemsida och för oss som har den som verktyg i vårt dagliga arbete har förnyelsen varit efterlängtad. Nu återstår endast att se om den håller vad de lovat. Visst är det bra att den har förbättrat sin konsumentvänlighet och onlinebutik med dryckestips och visst är det bra att de är folkbildare i alkoholfrågor och fungerar som kunskapsbank för tillverkningsmetoder, spannmål, druvor och humlesorter.

Systembolagets webb har i snitt 110 000 besök om dagen. Med den nya onlinebutiken kommer besökarna uppleva det enklare att söka, hitta och utforska i sortimentet. Det går också att få personlig dryckesrådgivning via chatt-funktionen. Ambitionen är att ge kunden samma upplevelse online som i de fysiska butikerna.

– Vi vill inspirera, ge personlig service och hjälpa kunden att upptäcka nytt. Samtidigt försöker vi aldrig få kunden att köpa mer än man tänkt. Tvärtom gör vi det enkelt att ångra sig, till exempel genom att ha en ångravagn i kassan både i fysisk butik och online, säger Tobias Frohm E-handelsdirektör, Systembolaget.

Men vi som arbetar med dryck professionellt för att förmedla till er konsumenter känner oss ibland lite snuvade på konfekten vad det gäller information och bildmaterial. Här hoppas vi på ett stort steg framåt, precis som att vi önskar att, de av pandemin inställda, skribentprovningarna snart återupptas. Näst sista släppet i oktober bjuder på ett brett utbud av prisvärda volymviner och några skarpt bländande facklor. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre.

MOUSSERANDE VIN

Champagne_winetable

Deutz Blanc de Blancs 2014, Frankrike, Champagne, 759 kr

Exklusivt årgångsvin från 2014, en årgång som jag alltid kommer att följa lite extra, då min dotter föddes då och årgången var särskilt bra för just chardonnay. Låg men elegant doft, finbubblig men med en fyllig charmig mousse och ett krämigt avslut i skön typisk BdB-känsla . (Swedish Brand, 600 fl.)

ferrari_winetable

Ferrari Perlé 2015, Italien, Trentodoc, TSV 97714, 219 kr

Chardonnay från Italienska alperna. Fruktig doft av citrus och äpple med vegetativa inslag. Mjukt pärlande mousse, skalbeskt och sötfruktigt avslut. Toppvin i prisklassen. (Ward Wines, 4200 fl.)

VITT VIN

Meursault_winetable

Louis Jadot Meursault Narvaux 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 90297, 529 kr

Stilren, smörig och gräddig med stram gul frukt, karaktäristiska nöttoner och snygga feta fat. Tillgänglig redan nu, men otroligt lagringsduglig. (Wine Affair, 240 fl.)

Leitz_winetable

Leitz Rüdesheim Berg Schlossberg GG 2018, Tyskland, Rheingau, TSE 95226, 349 kr

Skönt mineralstinn GG från favoritproducent i Rheingau. Ren frisk doft, kraftfullt mineralisk. Tropisk frukt som ananas och litchi från den varma årgången och det extra året lagring på sin jäst. Sötfruktiga äpplen, gula plommon, sval och örtig, djup och komplex med bra syra och längd. (Johan Lidby, 600 fl.)

Wittmann_winetable

Wittmann Westhofener Riesling Trocken 2019, Tyskland, Rheinhessen, TSV 92881, 249 kr

Ekologiskt riesling med stram torr energi och sötfruktig doft av gummibåt. Knastertorrt med sprudlande syra, päron och krusbär, fyllig och hållbar längd. (Moestue, 2400 fl.)

AlbariñodeFefinanes_winetable

1583 Albariño de Fefinanes 2019, Spanien, Rias Baixas, 229 kr

Härligt och förföriskt med mineral, havssalt och tropisk frukt på nosen. Blommigt och knastertorrt med läskande havssalta mineraler och krispig syra, ett riktigt härligt skaldjursvin. (Viña Española, 8000 fl.)

QuintadeCouseloSeleccion_winetable

Quinta de Couselo Seleccion 2015, Spanien, Rias Baixas, TSE 95295, 259 kr

Doftar tropisk gul söt frukt, torrt och mineralrikt, lite tyngre och mognare frukt än vinet ovan på samma druva. Endast 6 ha i odlingarna i det saltstänkta området Rias Baixas. Vinet har lagrats tre år och fyra månader på rostfria ståltankar. Gott till libanesisk Meza. (Picky Drinks, 600 fl.)

RÖTT VIN

ChateauMusar_winetable

Chateau Musar 2001, Libanon, Bekaa, TSE 92503, 429 kr

Ett till vin som passar Meza. Vuxet med sina 19 år på nacken fullt med mogna toner av torkad frukt och multna löv. Balanserad syra med tannin, kanske något kort i frukten men ändå livfullt, naturligt och vitalt på cinsault, carignan och cabernet sauvignon. (Arvid Nordquist, 300 fl.)

OrinSwiftPalermo_winetable

Orin Swift Palermo 2016, USA, Kalifornien, Napa Valley, TSE 92973, 599 kr

Varm- och sötfruktig, fylld av karaktär, komplexitet och ett jävlaranamma. Fyllig smakbild av björnbär, mörka plommon och bigarråer med struktur och otrolig längd.  Etikett av fotografen Vincent J Musi som föreställer en mumifierad Capuchinpräst och är taget i katakomberna i Palermo, därav namnet. Vingårdarna finns i Atlas Peak, Coombsville, Calistoga och Rutherford, vilket bäst beskrivas som ”the Quintessential Napa Cab”. (Spring Wine, 365 fl.)

Radici_winetable

Mastroberardino Radici Taurasi Riserva 2014, Italien, Kampanien, TSE 95900, 399 kr

I Kampanien trivs druvan aglianico vilket passar kulturen där bra. Neapel i flaska. Massa kraft och korrupt struktur, ett vin med massor av personlighet och karaktär. Mörka körsbär, parfymerad tyngd, tjurnacke och kraft. (Tryffelsvinet, 900 fl.)

Beaune_winetable

Louis Jadot Beaune 1er Cru Boucherottes 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 90541, 429 kr

Elegant rödbärig pinot med tydlig Jadotcharm. Sötfruktig med timjan, vildhallon och körsbär. Fyllig, torr och tanninstram med läskande syror. Kommer öppna sig vackert efter ett par eller 30 år i källaren. (Wine Affair, 288 fl.)

Côte-Rôtie_winetable

E Guigal Côte-Rôtie Château d´Ampuis 2016, Frankrike, Côte-Rôtie, TSE 90083, 995 kr

Koncentrerad doft av mörka körsbär, läder, ceder och örter. Maxad smakbild, komplex med fin balans av frukt, plommon fat, syra och kryddiga tanniner. Kraftigt men elegant. Mestadels syrah (93 %) och liten andel viognier (7 %) från sju olika exceptionella terroirs. (Wine Affair, 240 fl.)

Massolino_winetable

Massolino Barolo 2016, Italien, Piemonte, TSE 92391, 339 kr

Nyponrosor och överläppsstramande tanniner. Fylligt och smakrikt av körsbär och syrliga bär, lingon, tranbär och gröna örter. 2016 visar otrolig potential, kanske lite stramt för vissa, men annars i fin drickfas redan nu, om du bjuder på gräddiga tillbehör. Kan lagras länge i källaren och är ett hett stalltips! (Provinum, 4200 fl.)

Domaine_winetable

Domaine Font de Courtedune Côtes du Rhône 2018, Frankrike, Côtes-du-Rhône TSV 90061, 139 kr

Ursprungstypisk rånare i bästa snitt. Varm mörkröd frukt. 60% grenache, 30% syrah och 10% cinsault ger syrlig parfymig fruktdoft, med örter, granskott och mineraler.  Rönnbär, lingon och tranbär, körsbär och en skörd av garrigue (kryddor och färska örter). Rödbärig och josig med mjuka tanniner och långt avslut. Och så priset på det, ett av de självklaraste valen för höstens grytor. (Quaffable Wines, 9000 fl.)

Vèrtebra_winetable

Terroir Sense Fronteres Vèrtebra de la Figuera 2018, Spanien, Montsant, TSE 90069, 299 kr

Sideshow-vin till det spanska ekologiskt projeket Terroir al Límit, grundat av Dominik Huber och Eben Sadie, i Priorat. Kryddiga fat och mörk röd frukt, kryddig smak med inslag av körsbär, sandelträ, kanel, persika, jordgubbar, blodgrapefrukt, örter och rökig mineral. Skön stil, mjuka lena tanniner med fin syra och bra balans. Vingårdarna sköts av Carles Ferré och vinmakare är Tatjana Peceric. (Gullberg by Stockwine, 720 fl.)

Lalama_winetable

Dominio do Bibei Lalama 2016, Spanien, Ribera Sacra, TSV 95221, 189 kr

Galicisk mencía som gett ett mustigt och örtigt men josigt uttryck av röda bär, björnbär, färska granskott och tallbarr.  Syrligt mineraldrivet avslut med torra peppriga tanniner. Gammaldags och supermodernt i ett. (Terrific Wines, 6500 fl.)

Läs mer från Pär Strömberg:

Viner till höstsolens sista strålar

Berusande goda viner i tillfälligt sortiment

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.