Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nya vinmakare och ny ek i Champagne

Nya vinmakare och ny ek i Champagne

Bild på Karin Ericson
Karin Ericson Vinskribent

Lästid: 5 minuter

"Under min resa ser jag dock mer källare än solljus då jag träffar en ny generation vinodlare och vinmakare som växer fram i Champagne. En ung generation som vill arbeta naturligt, med terroir och som tar tillbaka eken i vinmakningen". Följ med Wine Tables Karin Ericson till det nya unga Champagne!

Det är en av de tidiga vårdagarna i mars, Champagne har dagar av nollgradigt bakom sig när solen nu kikar fram och värmer mig där jag befinner mig i Aÿ, en av de 17 kända Grand Cru-byarna.

Under min resa ser jag dock mer källare än solljus då jag träffar en ny generation vinodlare och vinmakare som växer fram i Champagne. En ung generation som vill arbeta naturligt, med terroir och som tar tillbaka eken i vinmakningen.

Porträttbild på Gaspard med champagneflaskor
På provning av gamla årgångar hos Gaspard Brochet

Gaspard Brochet

En av dem är den 28 åriga grafiska formgivaren Gaspard Brochet som jag träffar i hans tre-gradiga vinkällare i Ecueil, sydväst om Reims. Vi testar hans vin clair och han korkar upp en dammig flaska daterad 1961 från hans farfar – medan vi pratar om förr och nu. Gaspard använder naturlig jäst, gör ingen klarning eller filtrering och vill uttrycka terroir.

– Jag är en anti-champagne. Jag blandar inte år, vingård eller druvsort. Målet är att varje årgång och varje terroir ska kännas i vinet. Mina viner har hög syra som jag balanserar med ek, varav 80 procent är nya fat, och battonage som jag gör i snitt 30 gånger. Det är få som jobbar så. Det ger vinet textur, arom, en fetma och – mycket viktigt – det skyddar vinet, säger Gaspard Brochet.

Ekfat är inget nytt i champagne. Förr lagrades alltid vin clair på ek innan den andra jäsningen på flaska. Men under industrialismen förändrades detta och ståltankarna tog över, eftersom det är mindre kostsamt och lättare att hantera. I stort sett alla stora hus övergav ekfatslagringen, utom Bollinger och Krug. Idag när många unga vinmakare vill jobba naturligt får dock eken ytterligare funktion – tanninerna skyddar vinet från bakterier och oxidation.

Porträttbild på Pierric Brochet
Pierric Brochet vill låta terroiren sätta sin prägel på vinet. Här visar han upp olika jordmån från sina 4,5 hektar i Taissy, Mailly, Aÿ, Rilly la Montagne och Barzy-sur-Marne

Pierric Brochet

I Taissy, en by i Montagne de Reims, möter vi upp den unga triathlonlöparen Pierric Brochet, under champagnenamnet Jules Brochet, vilket var hans farfars far. Vineriet är beläget på en ståtlig gård som han delar med sin pappas vinhus. De delar dock inte samma vision.

– När min pappa fokuserar på en konstant standardisering, letar jag efter den unika identiteten för varje årgång, varje plats och vingårdsläge, säger Pierric Brochet.

Innan han ärvde sina egna 4,5 hektar arbetade Pierric hos förebilden för många, Jacques Selosse, vars filosofi är att vinet till 90 procent görs i vingården. En filosofi Pierric förvaltar. 2020 gjorde han om till ekologiskt jordbruk och arbetar för en biologisk mångfald med naturliga växter och insekter i vingården. Och han jobbar med nya ekfat.

– Jag letar inte efter en specifik arom, för mig är ekfat det viktigaste verktyget om man vill göra bra viner så naturligt som möjligt. När du har en bra population av naturlig jäst som frodas i dina fat har du ingen risk för en utveckling av dåliga mikroorganismer. Jag använder ek, direkt efter pressning och låter det ligga i minst tio månader, då det enda levande element som vinet är i kontakt med är eken, säger Pierric.

Har man ett tillräckligt rikt vin med mycket protein så integreras fatet i vinet enligt Pierric. I slutändan handlar allt om att hitta rätt fat till rätt vin för att få balans vilket är ett komplext jobb. Han ser inte ekfatslagringen som en trend, men är glad att fler använder metoden igen.

– Det kommer öka vår kunskap om potentialen i våra viner. Kunskap som tyvärr delvis gått förlorad under de senaste decennierna, fortsätter han.

Fatexperten Henri Giraud i sin lagringskällare.
Fatexperten Henri Giraud i sin lagringskällare.

Henri Giraud

En som tagit ekfatslagringen till en egen nivå i Champagne är Henri Giraud som är ett av de äldsta hus som fortfarande drivs inom familjen. Sedan 1625 har de odlat vindruvor i Aÿ, men det var inte förrän i tolfte generationen som de började göra sitt eget vin. Idag är de inne på trettonde generationen med Sébastien Le Golvet som källarmästare och de gör cirka 280.000 flaskor om året, fördelat på ett tiotal cuvéer. Henri Giraud älskas av samlare och sticker ut – framför allt för sin användning av fat – som han vill ska ge karaktär.

I nästan femton års tid har Henri Giraud forskat på Argonneskogens terroir för att kategorisera och namnge trädens olika växtlägen precis som i en vingård. Varje år väljer de ut vilka träd i skogen som ska bli till nya ekfat.

– Ett ekträd har terroir precis som vinstocken och ger olika sorters karaktär. Exempelvis ger träd som växer La Chalade i syd mer rundhet och växer de i Châtrices kan de ge mer stringens och syra, säger Stéphane Barlerin, försäljningschef på Henri Giraud.

På faten, som tar fem år att tillverka, står när trädet höggs ner, från vilket cru, och från vilken del av det 150-300 år gamla trädet som fatet är gjort av – eftersom allt det är information om vilken karaktär fatet kommer ge till vinet.

– Vi vill skapa vin med ett minimalt ingrepp och minimal användning av svavel. Vår naturliga vinmakning och eken gör att vi kommer så nära jorden, terroiren och druvsorten som möjligt, säger Stéphane.

Det har tagit Henri Giraud många år att få förståelse för fatet och vinets samhörighet. I källaren finns 1 500 fat varav 200 är nya varje år. Med ett överslag utifrån att ett fat kostar runt 10 000 kr kan vi konstatera att investeringen är stor. Henri Giraud samarbetar även med skogsvårdare och återplanterar varje år 8 000 träd för att säkra framtiden för skogen.

För ekfat må vara något som dog ut, men som tycks ha ny framtid med yngre vinmakare som vill utveckla Champagne.

Bild på fathall med ekfat och amforor
Henri Giraud är mästare på fatlagring och lagrar såväl på ek som på amfora. Under golvbrunnarna finns husets reservvin som ligger i fat under vatten i floden Marne.

PSST…
Vinerna från Gaspard Brochet, Jules Brochet
och Henri Giraud tas in till Sverige av Wine Scout.

 

TRE CHAMPAGNER PÅ TEMAT FRÅN WINE SCOUT

Flaskbild på Gaspard-Brochet-333b-Front_1000x

Gaspard Brochet 333.c Brut Nature

Etiketten är en avbild av Gaspards mamma och namnet står för tre druvsorter, från tre vingårdslägen och från tre årgångar. Det är tredje året han släpper denna NV cuvée vilket bokstaven c avslöjar och vinet är fullt av röda bär och friska mineraler, citruszest och gräddiga äpplen, Gaspard använder naturlig jäst och varken klarnar eller filtrerar vinet som görs helt utan tillsatser.

Flaskbild på JULES BROCHET CHAMPAGNE BRUT NATURE PRÉMICE V19

Jules Brochet Prémice Brut Nature Champagne

Elegant och friskt med mogen citrus, röda äpplen, en snudd av ek, nötter honung och örter med krämig, pigg munkänsla på 40 procent chardonnay från Taissy och 60 procent från Grand Cru vingården i Mailly. Spontanjäst och utan dosage. Endast cirka 2000 flaskor.

Flaskbild på Henri Giraud Esprit Nature

Henri Giraud Esprit Nature

På 80 procent pinot noir och 20 procent chardonnay från Grand Cry vingårdarna i Aÿ, varav 50 procent reservvin ur ett solerasystem. Du får här ett stank av salta mineraler, citrus, mandel och generös frukt . Vinet har legat på ekfat från Argonneskogen som gör vinet mjukt och balanserat och du får en lång eftersmak.

Annons

Patrick Boivin Champagne Cuvée Rosy Premier Cru

Patrick Boivin Champagne Cuvée Rosy Premier Cru

Land:Frankrike
Pris:599 ,-
Alkoholhalt:12%
Sockerhalt:8 g/l
Volym:750 ml

Patrick Boivin Champagne Cuvée Rosy Premier Cru

Land:Frankrike
Pris:599 ,-
Alkoholhalt:12%
Sockerhalt:8 g/l
Volym:750 ml

Patrick Boivin Champagne Cuvée Rosy Premier Cru har en uttrycksfull smak med krispiga och saftiga röda bär. Doften är öppen och vinets eftersmak är läckert ihållande. Servera svalt, perfekt till skaldjur eller varför inte till snittar med lax- eller skagenröra.

Mer om naturlig Champagne av Pär Strömberg

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.