Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Umeå – centrum för svensk iscider

Umeå – centrum för svensk iscider

Bild på Tina Johansson
Tina Johansson Vinskribent och chefsommelier

Lästid: 3 minuter

Iscider, en fantastisk dryck gjord på fryst och fermenterad äppelmust, börjar bli mer och mer populärt i Sverige och serveras idag på flera av landets bästa restauranger. Wine Tables medarbetare och stjärnsommelier Tina Johansson spanar norrut mot Umeå!

Trots detta är det i dagsläget endast en handfull producenter som tillverkar denna unika stil av cider, varav två av dem ligger i Umeå kommun. Brännland Iscider, den överlägset största producenten av iscider i Sverige, samt den mycket mindre BUTE Iscider är båda baserade här i den norrländska kylan. Men vad är det som gör just Umeå till den perfekta platsen för produktion av iscider?

Enligt Jeffrey Lewis på BUTE Iscider är det klimatet som är avgörande.

Porträttbild på Jeffrey Lewis från Butes Cider
Jeffrey Lewis framför sitt garage där han tillverkar sin iscider. Foto: Tin Johansson

– För iscider behövs ett klimat där äppelträd kan överleva, men som ändå blir kallt nog för att frysa musten naturligt. Det finns inte många sådana platser men Umeå är en och Quebec i Kanada, där iscider uppfanns och jag växte upp, är en annan. Producenter söder om Gävle har väldigt svårt att frysa sin must naturligt som vi kan här, säger Lewis.

Även Andreas Sundgren, grundare av Brännland Iscider, håller med om att det är klimatet som gör Umeå perfekt för deras iscider.

– Västerbotten kombinerar ett klimat idealiskt för isvin. Det blir alltid kallt på vintern, men sommarklimatet möjliggör äppelodling på längre sikt framöver. Det är inte bara en slump att vi är två producenter av iscider här, säger Sundgren.

Den första iscidern någonsin producerades i Kanadas Quebec för 30 år sedan vilket gör det till en relativt ny produkt inom dryckesvärlden. I Quebec finns trots det redan nu ett regelverk uppsatt för iscider där det bland annat bestäms att äppelmusten måste frysas och koncentreras med hjälp av naturlig utomhuskyla istället för i en industrifrys. Att iscider sedan börjat tillverkas i Sverige är naturligt. Torr cider har producerats länge, men det senaste decenniet har antalet producenter ökat markant till dagens siffra på 54 registrerade ciderföretag. Att klimatet dessutom är optimalt för både äppelodling samt en vintertemperatur som klarar av att frysa årets äppelmust gör oss till en perfekt plats för ändamålet. Trots den stora tillväxten inom cidersektorn och vårt klimat är iscider ännu inte lika utbredd som torr cider.

Starten kom med Brännlands iscider som tillverkades kommersiellt för första gången år 2012. Då var det några hundra liter, idag 30 000 liter totalt per år. Till det krävs det mellan 140 och 150 ton äpplen vilket nästan är fyra gånger så mycket som behövs för att göra torr cider. Äpplena kommer både från egna odlingar lokalt samt från södra Sverige.

Några år senare började BUTE experimentera med sin iscider och storleken på dagens produktion varierar beroende på hur bra växtsäsongen varit. I år blir det närmare 500 liter medan året innan gav 800 liter iscider. Här plockas alla äpplen lokalt och fokus ligger på sorter med högt tannininnehåll eftersom det inte är så vanligt för just svenska äpplen.

– Jag föredrar äpplen från Västerbotten. En del sorters prydnadsäpplen här har mycket tanniner, men även en högre syra och en skillnad i smak och textur. Dessa typer av äpplen är vanliga för cider som görs utanför Sverige, säger Jeffrey Lewis.

Både hos BUTE och Brännland är man överens om att äpplena som odlas i Västerbotten är speciella.

– Generellt lämpar sig svenskodlade äpplen väldigt bra för iscider. Det var de svenska äpplenas specifika smakprofil som gjorde att vi bestämde oss för att producera just iscider från början. Det tycks dock vara en hel del skillnader på odlingar i Norrland jämfört med Skåne. Den korta växtsäsongen här ger en annan sensorik med mer tanniner, säger Andreas Sundgren.

På restaurang idag tar svensk dryck mer plats på menyn och båda dessa producenter har fått ett väldigt positivt bemötande, bland sommelierer och gäster tillika. Brännland exporterar till och med sin iscider utomlands där den dyker upp på Michelin-restauranger runt om i Europa. Förhoppningsvis leder det till en ökad produktion i framtiden. Hos Brännland Iscider vill man nu jobba fram en appellation för iscider i norra Sverige, något som onekligen hade satt oss på kartan i internationella dryckessammanhang.

Andreas Sundgren i sitt vineri, Brännland Iscider.
Andreas Sundgren i sitt vineri, Brännland Iscider. Foto: Tina Johansson

– Målet för oss är att etablera en appellation och en långsiktig tradition av iscider här. Sensoriskt ser vi iscider tillverkad på äpplen från norr som nästa steg i utvecklingen, även om vi inte kommer sluta med det uttryck vi får av äpplen odlade i södra Sverige. Det finns redan nu ett litet antal producenter av iscider i Sverige, men mig veterligen är det bara vi och BUTE Iscider som arbetar efter de kanadensiska reglerna med naturligt fryskoncentrerad must, avslutar Andreas Sundgren.

Även om Umeå och Västerbotten redan nu är ledande som ursprung för svensk iscider lär staden kunna etablera sig ännu starkare som Sveriges hemort för den söta drycken snart. Brännland Iscider har nämligen börjat plantera mer och mer äpplen här med 10 hektar till dagens datum, och BUTE Iscider flyttar i vår till större lokaler med möjlighet till expandering framöver. Med en så pass stark start som drycken haft här på tio år kommer framtiden för svensk iscider vara väldigt lovande.

Flaskbild på Brännland Iscider och BUTE Iscider.
Brännland Iscider och BUTE Iscider, båda från Umeå. Foto: Tina Johansson

 

Mer om Brännland Iscider av Pär Strömberg

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.