Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyårets tjusigaste tilltugg

Nyårets tjusigaste tilltugg

Lästid: 1 minut

Låt nyårsbubblorna förföras genom kyssar från havet och de godaste av tillbehör. Här bjuder vår kock Rod Pérez på såväl äpplig citronette som ostgräddig gratinering och läckert smörrostade jordärtskockor.

Ostronens tre ljuva tillbehör 

Äppelcitronette

¼ äpple skuret i små tärningar

½ dl citronjuice

½ dl olivolja

1 msk plockad dill

1 bit pepparrot rivs över ostronet vid servering

Blanda alla ingredienser och servera på ostronen, avsluta med att riva lite pepparrot över det garnerade ostronet.

Vinägerlök

1 dl champagne vinäger eller sherry vinäger

1 dl fint skuren schalottenlök eller silverlök

Finhacka löken och låt dra i vinägern minst 30 min innan servering

I glasen

prosecco_winetable

Casa Canevel Prosecco Rosé Brut 2019, Italien, Veneto

champagne_winetable

Pierre Peters Cuvée de Réserve , Frankrike, Champagne 

Ostgratinering

1 dl blåmögelost

ca 0,5 dl grädde

Svartpeppar

Blanda osten med grädde till en lätt och smidig kräm. Mängden grädde kan variera beroende på vilken ost som används.

Smaka av med lite svartpeppar

Toppa ostronen med 1 tsk av blandningen och gratinera med en brüle – brännare eller högst upp i ugnen på grillvärme mellan 30 – 60 sekunder, tills ostronet blir varmt och ostblandningen gyllene.  Låt svalna något innan servering och toppa då med lite av vinägerlöken ovan.

 I glasen

clotildedavenne_winetable

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé, Frankrike, Bourgogne

champagne_winetable

Charles Heidsieck Brut Réserve, Frankrike, Champagne

Ett tilltugg vid sidan om ostronen …

Smörrostad jordärtskocka

10 st små jordärtskockor

Salt till kokning

200 gr smör

50 gram forellrom

½ dl gräddfil

2 st citronfiléer

Gräslök och smörgåskrasse till garnering

Koka jordärtskocka i saltat vatten i ca 15-25 min beroende på storlek. De ska fortfarande vara lite lätt hårda då de ska tillagas en gång till. Låt svalna (detta går fint att förbereda dagen innan). 

Tryck sedan till jordärtskockan lite så att den blir lätt krossad. Stek sedan i smöret tills skockan blir gyllene och krispig, nästan smörfriterad. Låt droppa av på lite papper och när de svalnat – garnera med forellrom, gräddfil, citronbitar, gräslök och smörgåskrasse.

I glasen

Rotari_vintips

Rotari Brut Riserva 2016, Italien, Trentino

simpsons_winetable

Simpsons Chalklands Classic Cuvée 2017, Storbritannien, England

 

 

 

Winetable Symbol

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.