Nyårets tjusigaste tilltugg
Lästid: 1 minut
Låt nyårsbubblorna förföras genom kyssar från havet och de godaste av tillbehör. Här bjuder vår kock Rod Pérez på såväl äpplig citronette som ostgräddig gratinering och läckert smörrostade jordärtskockor.
Ostronens tre ljuva tillbehör
Äppelcitronette
¼ äpple skuret i små tärningar
½ dl citronjuice
½ dl olivolja
1 msk plockad dill
1 bit pepparrot rivs över ostronet vid servering
Blanda alla ingredienser och servera på ostronen, avsluta med att riva lite pepparrot över det garnerade ostronet.
Vinägerlök
1 dl champagne vinäger eller sherry vinäger
1 dl fint skuren schalottenlök eller silverlök
Finhacka löken och låt dra i vinägern minst 30 min innan servering
I glasen
Casa Canevel Prosecco Rosé Brut 2019, Italien, Veneto
Pierre Peters Cuvée de Réserve , Frankrike, Champagne
Ostgratinering
1 dl blåmögelost
ca 0,5 dl grädde
Svartpeppar
Blanda osten med grädde till en lätt och smidig kräm. Mängden grädde kan variera beroende på vilken ost som används.
Smaka av med lite svartpeppar
Toppa ostronen med 1 tsk av blandningen och gratinera med en brüle – brännare eller högst upp i ugnen på grillvärme mellan 30 – 60 sekunder, tills ostronet blir varmt och ostblandningen gyllene. Låt svalna något innan servering och toppa då med lite av vinägerlöken ovan.
I glasen
Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé, Frankrike, Bourgogne
Charles Heidsieck Brut Réserve, Frankrike, Champagne
Ett tilltugg vid sidan om ostronen …
Smörrostad jordärtskocka
10 st små jordärtskockor
Salt till kokning
200 gr smör
50 gram forellrom
½ dl gräddfil
2 st citronfiléer
Gräslök och smörgåskrasse till garnering
Koka jordärtskocka i saltat vatten i ca 15-25 min beroende på storlek. De ska fortfarande vara lite lätt hårda då de ska tillagas en gång till. Låt svalna (detta går fint att förbereda dagen innan).
Tryck sedan till jordärtskockan lite så att den blir lätt krossad. Stek sedan i smöret tills skockan blir gyllene och krispig, nästan smörfriterad. Låt droppa av på lite papper och när de svalnat – garnera med forellrom, gräddfil, citronbitar, gräslök och smörgåskrasse.
I glasen
Rotari Brut Riserva 2016, Italien, Trentino
Simpsons Chalklands Classic Cuvée 2017, Storbritannien, England