Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyårskarameller med Maja Berthas, en kavalkad av årets bästa upplevelser...

Nyårskarameller med Maja Berthas, en kavalkad av årets bästa upplevelser...

Bild på Wine Table
Wine Table

Lästid: 2 minuter

Så här mot 2023 års sista skälvande dagar är det dags för Wine Table att summera årets bästa upplevelser. Under vinjetten ”Nyårskarameller” korar våra skribentprofiler de mest njutbara stunderna under året. Dags att ta tempen på Maja Berthas!

Årets bästa…

…vinupplevelse?

– Årets vinupplevelse måste nog ha varit i en mycket trång bastu i en ”mancave” på söder där det bjöds på en sittande walk-around tasting av chenin blanc. Vi var sex fullt påklädda personer som stod och satt på varandra i den två kvadratmeter stora bunkern medan temperaturen närmade sig 50 grader. Här serverades kyld Mullineux Schist Chenin Blanc som med sin fenomenala komplexitet gjorde den klaustrofobiska provningslokalen till ett vidsträckt himmelrike.

…bubbel?

– Ja, vi har korkat upp en och annan flaska under året och riktigt högt upp på den listan hamnar nog Louis Roederer Rosé 2014 på magnum. Det här var litegrann som att dricka en nyrostad macka med smält smör och jordgubbsmarmelad. Helt fantastiskt om jag får säga det själv.

…krogupplevelse?

– Vi hade en mycket speciell upplevelse på vår senaste vinresa i Sydafrika då planerna för dagen fick ändras i sista minuten eftersom århundradets oväder drog in över Kapstaden. Så med vinden piskande runt öronen och regnet vräkandes äntrade vi värmen på klassiska Belthazar i Waterfront. Här mumsade vi languster, ostron, matiga köttbitar, goda såser och drack vin så det stod härliga till. Ordet ”Carte Blanche” kan ha nämnts när det kom till vinlistan.

…klunkvin från fasta sortimentet?

– När man har många vänner, grannar och annat löst folk som smyger runt i buskarna runt lantstället så måste man ha något snabbt att plocka fram vid såväl väntade som oväntade besök. När man dessutom är hänvisad till ett typiskt landsorts-bolag så får man inte vara alltför omständlig i sina val. Så hos oss finns alltid minst sex flaskor av Weinmann Grüner Veltliner Klassik (nr 73522, 99 kr) på literbutelj hemma. Friskt, fräscht, päronstinnt med en anstrykning av melon som gläder de flesta gommar.

…vinbar?

– Nu är jag tillbaka i Sydafrika, närmare bestämt i Stellenbosch. Här finns idag ett gäng fenomenala vinbarer som alla är fina på sitt sätt. På Brampton dricker du billigt, på De Warenmarkt klunkas det vin från Stellenbosch och nyöppnade Wijnhuis hittar du en gedigen vinlista med många klassiker. Själv njuter jag gärna ett glas i solen på The Wine Glass och får man feeling kan man klinka på det turkosa pianot som står på uteserveringen.

… vin- och matkombo?

– Nu ska jag dunka mig själv i ryggen. Jag fick nämligen lite av en geniknäpp när jag fick för mig att blanda mitt eget senapssmör – tvåhundra gram saltat smör som blandades med en en par-tre matskedar Västerviks söt-starka senap. Detta breddes på en bit vörtbröd som sedan toppades med en skiva skinka och en klick äppelmos. I glaset hade vi Kloster Eberbach Riesling Kabinett (nr 5810, 129 kr) som bjuder på en stor dos restsocker vilket fick smaklökarna av brista ut i jubel

… bäst fyllda fågel?

Lejontornets ankleverfärserade vaktel med gratängbakad spetskål och en sås från gamla tiders Olympen kommer nog glida in som en av de godaste rätterna i år. Hur man kan få till en fågel så snyggt fylld är för mig en gåta.

…vinbok?

Wines of the New South Africa av Tim James är en fantastisk bok för dig som gillar Sydafrika. Den är otroligt välskriven och går igenom hela Sydafrikas vinhistoria från tidernas begynnelse till den vinrevolution som idag tagit fart i landet. Jag har två ex – ett i lägenheten i stan och ett på landet. Man vill ju inte gå runt med rumpan bar, så att säga.

 

Fler Nyårskarameller av Pär Strömberg och Andreas Grube

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.