Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyårskarameller med Andreas Grube, en kavalkad av årets bästa upplevelser...

Nyårskarameller med Andreas Grube, en kavalkad av årets bästa upplevelser...

Bild på Wine Table
Wine Table

Lästid: 2 minuter

Så här mot 2023 års sista skälvande dagar är det dags för Wine Table att summera årets bästa upplevelser. Under vinjetten ”Nyårskarameller” korar våra skribentprofiler de mest njutbara stunderna under året. Först ut är Andreas Grube!

Årets bästa…

…vinupplevelse?

– Det har varit många, men jag måste nog ändå säga den fenomenala flaskan Viña Tondonia Gran Reserva från 1973 som min fru Elin gav mig i 50-årspresent i somras. Otroligt häftigt vin, givetvis med rejäl utveckling men också med imponerande spänst och energi!

…bubbel?

– Jag är en sucker för roséchampagne, och i den klassen är Charles Heidsieck Rosé Réserve alltid någonting i hästväg (ligger i BS för 699 spänn – nummer 54185).

…krogupplevelse?

– Dött lopp mellan Bord, Leijontornet och Äng här. Bord för den brutalt goda maten i kombination med charmigt livlig atmosfär, Leijontornet för den hedonistiska magin och att man alltid går därifrån leende, och Äng för att de har en så vansinnigt fin precision i allt de gör.

…vinnyhet på den fasta hyllan?

– På rödvinssidan säger jag nog Cecchi Chianti Classico 2021 (nr 2842, 169 kr), en stilig och elegant rödpåk av klassiskt snitt med gott om ambition. Och årets bästa vita får nog bli Stellenrust Secrets & Lies Chenin Blanc 2022 (nr 20068, 149 kr). Chenin från Sydafrika med allt vad jag älskar i form av både läskande syra och lite munfet gul frukt.

…vinbar?

– Jag får aldrig nog av Cork i Gamla stan i Stockholm. Så galet mysigt och gott, och med världens mest älskvärda personal. Jag och Elin var även i New York på bröllopsresa i somras och hade en fantastisk kväll på Aldo Sohm Wine Bar, får inte missas om man råkar vara i den stan!

…cocktailupplevelse?

– Även här slår New York det mesta på fingrarna. Vi var bland annat på legendariska Please Don’t Tell, en skön speakeasy som ligger gömd innanför en lönndörr på en korvbar. Otroliga drinkar och en allmänt skön stämning. I Stockholm tycker jag att MAP Petite Maison på annars så tråkiga Vasagatan gör otroliga grejer.

…whisky?

– Den hemmawhisky som jag har köpt mest av i år är faktiskt Jura 12 Years Sherry Cask (nr 757, 449 kr). Härligt fyllig och rik med torkad tropisk frukt, nötter, chokladkola och mogen apelsin. Ruskigt bra både på egen hand och i cocktails. Jag blev också rätt knockad av Hav (nr 35783, 499 kr) från skickliga High Coast utanför Kramfors.

…vinbok?

– När jag pluggade vin för en massa år sedan så var The Oxford Companion to Wine den bok jag hade mest nytta av – det är kort och gott det mesta kompletta uppslagsverket om vin som finns att lägga vantarna på. Nu i år kom en ny och uppdaterad utgåva, och den är ett givet köp för min del. I den finns precis allt – och lite till – som du någonsin kan vilja lära dig om vin.

…vinpodd?

– Jag lyssnar faktiskt inte så mycket på vinpoddar, men på engelska gör Sara Underdown en kul och lärorik podd som heter Vine & Bubble. Här hemma skulle jag nog säga att Hemmasommelieren, med bland annat min kompis Fredrik Lindfors bakom rodret, gör ett lysande jobb. Informativt och killgissningsfritt, precis som man vill ha det, haha!

 

Fler Nyårskarameller av Pär Strömberg och Maja Berthas

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.