Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 10 mars

Nyprovat – tillfälligt sortiment 10 mars

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Färgstarkt, friskt, porlande och parfymerat. Veckans tillfälliga lansering bjuder legender, drickglädje och naturliga inspel. Allt är Nyprovat och noga utvalt av vår chefredaktör Pär Strömberg.

Färger, de säger så mycket i själens vinterdagar. Färger som både tinar och värmer en frusen själ. När jag provar vin sveper min målande pensel färgstråk över de första generaliserande intrycken. Gult, blått, rött, orange, grönt och lila men också mer nyanserade valörer av transparens och opaka sinnebilder. Ett första intryck stannar ofta länge och kan belysa de analyser man sen söker i det mer fördolda, nyanser och detaljer som initialt gömmer sig men som sedermera öppnar de intryck som fastnar i mina noteringar.

VITT VIN

winetable_nyprovat_Peter_lauer_kabinett_fass_8_kupp

Peter Lauer Kabinett Fass 8 Kupp 2021, Tyskland, TSE 93642, 247 kr

Sötfrisk riesling kabinett fylld av krusbär, päron och persika. Fruktsötma i fin balans med frisk syra och mjuk frukt och ett torrt mineraliskt efterspel – ett mycket charmerande vin!  Familjen Lauer har producerat vin i Mosel sedan 1830 och det är idag den femte generationen som gör de karismatiska vinerna med adress Ayl i Saar. De har gjort sig kända för att endast jobba med riesling och för att under sina etiketter ”Fass” presentera olika jordmån, terroir, sluttningar, altitud och geografiska riktningar för sina viner. Förra veckan släpptes även Fass 9 Kern som vi gav fina lovord. (Terroir, 1500 fl.)

winetable_nyprovat_nik_weis_wiltinger_alte_reben

Nik Weis Wiltinger Alte Reben 2021, Tyskland, Mosel, TSE 95210, 198 kr

Spontanjäst handskördad riesling från gamla vinstockar i St.Urbanshof. Tydlig doft av päron, citrus, lime, grapefrukt och petroleum med frisk mineralitet. Smaker av grapefrukt, melon och päron, örter och mineraler med hög syra, fet textur och sötma i en lång frisk eftersmak. Weingut Nik Weis grundades 1847 av Nicolaus Weis. Vingårdarna består av 40 hektar och innefattar flera cru-lägen i Mosel. (The Wine and Spirits Collective, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_jamek_jochinger_riesling_ferspiel

Weingut Josef Jamek Jochinger Riesling Federspiel 2021, Österrike, Wachau, TSV 95427, 189 kr

Fjäderlätt från Österrikisk klassproducent. Aromatisk av päron, äpple och krusbär, grönfruktig med stenfrukt, omogen persika och vita smultron. Tät men lätt, med energisk elektrisk syra, vibrerande struktur och vagt skalbeskt citruszestigt, örtkryddigt avslut. Josef Jameks dotter driver i dag gården i pappas anda fokuserande på produktion av torra endruvsviner. (Heba Food & Beverages, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_domaine_henri_chablis

Le Domaine d’Henri Chablis Premier Cru Fourchaume Héritage 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 91109, 499 kr

Från 80-åriga stockar i ett av de finaste av områden i Chablis. Stenigt mineralisk frisk nos med toner av citrus och lime. Torr stram och fullödigt mineralisk med krispig syra, sälta och krita, gul stenfrukt, citrus och en  avslutande lätt örtig touch. År 2010 sålde Michel Laroche sin andel i Domaine Laroche. Han hade en storslagen plan om en småskalig egendom och behöll de historiska vingårdarna han ärvt och grundade Le Domaine d’Henri – som en hyllning till pappa Henri Laroche. (The WineAgency, 240 fl.)

winetable_nyprovat_gomariz_x

Coto de Gomariz X Albariño 2021, Spanien, Galicien, TSE 95253, 208 kr

Naturlig albariño med en pyttedel treixadura från skiffer- och granitrika jordar i Ribeiro. Exotisk frukt, mango, grapefrukt, nektarin och havssälta i en stram och krispig mineralitet, backad av hög syra, citrus, lime och färska örter. Ett koncentrerat, energifyllt och välbalanserat vitt vin med det mesta och det bästa av både druva och terroir på plats. Albariñodruvorna kommer från vingården As Penelas som planterades 2001 och treixaduro är skördad i vingården O Taboleiro. Vinmakare är Xosé Lois Sebio Puñal. Vinet Gomariz X har fått sitt namn av det galiciska ordet Xisto som betyder skiffer. (Wine Dog Dryckeshandel, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_fitapreta_branco_de_talha

Fitapreta Branco de Talha 2021, Portugal, Alentejano, TSE 94009, 239 kr

Ekologiskt odlad roupeiro och antão vaz som jäst och lagrats på talha-amforas. Initialy anonym i nosen med antydningar av gröna druvor, vita vinbär och krusbär. I munnen floral, med friska citrustoner, gulfruktig av gula plommon, persika, exotisk frukt och örter. Torr och stram med läskande syra och hint av vanilj i finishen. (Handpicked Wines, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_cartology_alheit

Alheit Vineyards Cartology 2021, Sydafrika, Western Cape, TSE 90145, 319 kr

Chenin blanc med ett tionde sémillon från familjedrivna Alheit i Hemel & Aarde. Driven syra, gulfruktig med kaprifol, plommon, honung, ylle och friska syror. Tät och fyllig, energisk och personlig. Fantastiskt gott redan nu men pallar ett stort antal års lagring för ännu mer komplexitet och mognad. Cartology är ett vin som utforskar arvet från Sydafrikas vingårdar. Vinet skall i en enskild årgång spegla de gamla vingårdarna och deras tradition. Därför kommer druvorna till cuvéen från unika och mycket gamla vingårdar. Självklart använde de druvsorter man först planterade i Sydafrika nämligen chenin blanc och semillon som har odlats här i århundraden. (Nigab, 624 fl.)

winetable_nyprovat_sandhi_santa_rita_hills_chardonnay

Sandhi Santa Rita Hills Chardonnay 2020, USA, Kalifornien, TSE 90270, 359 kr

Svalodlad ekologisk chardonnay från Stilla Havskusten med inspirationen tagen från Bourgognes kullar. Mjuk reduktiv inbjdande aromatik med elegant, chardonnay-fruktig nos. Smaken är tät och fyllig med rejält driven syra, full av energi där smöriga popcorn, gul stenfrukt, nötter och citrus matchas med rökig mineralitet i en läskande fräschör med kraft och elegant finess. Rajat Parr och Sashi Moorman fortsätter skapa burgundisk magi i Kalifornien. (The WineAgency, 1008 fl.)

Kutch Sonoma Coast Chardonnay 2020, USA, Kalifornien, TSE 90324, 469 kr

Gulfruktig och örtig med gröna stråk, välbalanserat och svalt elegant med citrusfruktigt mineraliskt avslut i bra saliverande längd. Hela klasar och malolaktisk omvandling på ekfat utan tillsatt jäst. Ett år på neutral ek och halvåret efter på sin jästfällning i ståltank. Jag gillar verkligen Jamie Kutch viner och även om de kostar en slant är de i mitt tycke värda varenda krona. (The WineAgency, 480 fl.)

Winetable_nyprovat_jim_barry_lodge_hill

Jim Barry Lodge Hill Riesling 2022, Australien, Clare Valley, TSV 93102, 159 kr

Riesling från Australien har en tendens att vandra gummislangens och petroleumets väg och så har även denna gjort i tidigare årgångar. Men med förra årgången hände något och årets version är friskare än någonsin. Päronfruktig med lime, och Granny Smith äpplen, hög fräschör och balans mellan syran och den täta tighta strukturen. Tuggigt och stramt med avslutande sötfrisk päronsplitig frukt. (Wine Affair, 7800 fl.)

ORANGEVIN

winetable_nyprovat_milan_nestarec_oragech

Milan Nestarec Oragech 2021, Tjeckien, TSE 92658, 195 kr

Skalmacerarad pinot blanc, sauvignon blanc, palava och traminer från Moravský Žižkov i kommunen Okres Breclav, södra Moravia, cirka 23 mil sydost om huvudstaden Prag. Lysande orangefärgad, ofiltrerat suddig med dofter av aprikos, torkad frukt, örter och apelsin. Kinderna stramas av driven syra med mjuknar med den fylliga munkänslan. Ett naturligt vin med härligt driv i frukten, nektarin och klementin, aprikos, apelsinskal, apelsinblom och syrliga vita vinbär. Energi och driv i syran, friskt och läskande med torra tanniner och fin längd. Druvorna avstjälkades följt av fem till sju dagars jäsning och skalmaceration i öppna kar. Vinet fick sedan vila cirka tio månader innan buteljering. Inget svavel har tillsatts under produktionen och vinet har varken klarnats eller filtrerats. (Wine Waves, 4000 fl.)

winetable_nyprovat_finca_feliz_tesoro

Bodega Clément Finca Feliz Naranjo de Pedro Gimenez 2022, Argentina, Mendoza, TSE 92759, 169 kr

Orangevin av den annars från sherry kända druvan pedro gimenez, men inte från södra Spanien utan från höga svala hlder i Cuyo, Argentina. Doften utbrister apelsinskal, apelsinblom, clementin, aprikos med  lätt oxidera touch, örter, kryddor och torkad frukt. Upplevelsen i munnen är driven av frisk syra, fylligt och mineralisk smakrikt med tydlig sälta, floralt och blommigt. Samtida elegans från gården El Divisadero i Santa Roza, Mendoza där druvorna jäst med skalkontakt i tio dagar och sen lagrats på betong och i amfora. Fint pris och kul nykomling på hyllan. (Quaffable Wines, 5000 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_family_becker_inot_noir

Family Becker Pinot Noir 2019, Tyskland, Pfalz, TSE 94060, 95 kr

Något tunnare än helan som lanserades förra veckan och kanske även något lägra upplevelse av syran, men med samma aromatiska petroleumstart, lätt reduktiv nos med jordgubb, körsbärsfrukt, hallon och nytänd sandelträrökelse. Smaken ger mer jordgubb och syrliga bär som tranbär, floralt som hibuskus, sandelträtorrt med driv i syran. Ungdomligt uttryck, läskande syrlig, komplex och full av energi och direkt drickredo. (Enjoy Wine & Spirits, 8000 fl.)

winetable_nyprovat_wetzer_kekfrankos

Wetzer Kékfrankos 2021, Ungern, Sopron, TSE 90244, 215 kr

Mörkt lilasvart i färgen, doften volatil och körsbärsfruktig med smak av granbarrskog och vilda bär, björnbär, plommon, spritade bär, vermouth och örter. Torrt syrlig och inte riktigt i samma balans som tidigare årgångar, eller så är det en mindre bra flaskvariation, vilket måste sägas, förekommer en hel del, även hos naturvinets pionjärer, hur erfarna de än må vara. Naturlig odling och vinmakning enligt biodynamiska principer men utan certifiering jobbar Peter Wetzer i ett betydligt svalare mikroklimat än vad övriga Ungern erbjuder. Kékfrankos kallas i Österrike för blaufränkisch och i Tyskland för lemberger. Nyfiken på mer? Läs Richard Sigrays artikel om druvan här. (Wine Waves, 900 fl.)

winetable_nyprovat_les_armandiers_crozes_hermitage

Dom. de Murinais Les Amandiers Crozes-Hermitage 2020, Frankrike, Rhône, TSE 92561, 219 kr

Cementjäst och lagrad syrah från Luc Tardy som tog över gården 1998. Djup mörklila färg och doft, stram och tät av plommon, björnbär, vildhallon, lakrits, anis, rökigt toastade fat, chark och järnberikad mineralitet. Domaine de Murinais historia sträcker sig tillbaka till 1768, ett årtal som står inristat på väggen i vinkällaren. Tillgängligt nu men kan vinna på en tids lagring. (Quaffable Wines, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_la_grace_fonrazade

Château La Grâce Fonrazade Saint Émilion Grand Cru 2016, Frankrike, Bordeaux, TSE 90623, 406 kr

Merstadels merlot med en andel cabernet sauvignon, klassiskt med stiltypiska toner av läder, stall och ceder i ett torrt, stramt, energiskt, stort och kraftfullt vin med smakrik fyllig textur där svartvinbär, körsbär, björnbär och plommon, tobak ekfat, trä och cigarr som formar och omfamnar den ursprungliga uttrycket. (Philipson & Söderberg, 360 fl.)

winetable_nyprovat_domaine_daupilhac

Domaine d’Aupilhac Les Cocalières Rouge 2020, Frankrike, Languedoc-Roussillon, TSE 94202, 269 kr

Är inte helt bekant med den här producenten men uttrycket känns ärligt och med ekologiska odlingar så har det gett mig en bra start i provandet. Initialt reduktiv, vagt av brett, hö, stall, körsbär och mörka plommon. Sträv och torr med unga tanniner, uppfriskande läskande driv i syran med tät mörkfruktigt avslut. (Provinum Vinhandel, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_barolo_bussia_cascina_dardi

Alessandro e Gian Natale Fantino Barolo Bussia Cascina Dardi 2017, Italien, Piemonte, TSE 94180, 499 kr

Ovanlig och smått unik i sin mörkfruktiga ton med nosen fylld av mogna plommon, körsbär, nyponsoppa, tjära och rosenvatten. Energi och driv i den höga läskande syran där välbalanserad frukt, tät och sträv textur med lång komplex struktur ger en exceptionell eftersmak. Känner att man inte kan skriva så mycket mer om en sån här klassiker, mer än att det är ett vansinnigt bra köp om du har tålamod och plats i din källare. (Panache, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_conte_gastone_amarone

Massimago Amarone della Valpolicella Conte Gastone 2018, Italien, Veneto, TSE 92258, 394 kr

Ekologisk Amarone med något så ovanligt som en icke-traditionell etikett. Oväntat ljus i färgen men stiltypisk av mogna körsbär, rostade örter och kryddighet. Fyllig med bjussig frukt, inslag av spritad frukt, körsbär och lätt kryddade, rökta fat där man anar torkade kryddor och örter. Kul och inspirerande från en annars  tradititionstyngd region. (Wine Group Sweden, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_brancaia_ilatraia

Brancaia Ilatraia 2019, Italien, Toscana, TSE 93234, 521 kr

Ekologisk supertuscan light utan att för den sakens skull missa något av dess forna glory. Här bjuds vi  en energisk nos, mörka bär, tät och stram med tuggiga tanniner, fylligt och sammansatt med körsbär och bigarå, färska örter, vibrerande med lätt fatkarakär. Tätfruktig, koncentrerad och fyllig med snygg fatkrydda av ceder, sandelträ och lång torr eftersmak från en blend av petit verdot, cabernet sauvignon och cabernet franc.
(Johan Lidby Vinhandel, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_sandhi_sta_rita_hills_pinot_noir

Sandhi Santa Rita Hills Pinot Noir 2020, USA, Kalifornien, TSE 98614, 419 kr

Parfymerat av hallon, jordgubb, körsbär, sandelträ och örter i en elegant och sirligt välbyggt och balanserad kostym. Druvorna fick jäsa enbart med hjälp av den naturliga jästen i öppna jäskar i betong och trä. Cirka trettio procent hela klasar användes där merparten av druvorna kommer från Domaine de la Côtes vingårdar, men en liten andel har även hämtats från den legendariska vingården Sanford & Benedict. (The Wineagency, 600 fl.)

winetable_nyprovat_catena_par_altamira_malbec

Bodega Catena Zapata Par Altamira Malbec 2020, Argentina, Mendoza, TSV 95738, 159 kr

Blålilafärg och doft, blåbär, svartvinbär, björnbär och plommon. Koncentrerat blåfruktig av mogna plommon, blåbär, björnbär, hibuskus och svartvinbär. Här finns även toner av rökta fat, chark och kryddig torrma med en märkvärdig sträv men  generös fruktig torrhet där roastade fat, ceder och torkad mörk frukt gett enorm energi. (Wine Affair, 18000 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.