Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Någonting att dricka? Med musikjournalisten Fredrik Strage!

Någonting att dricka? Med musikjournalisten Fredrik Strage!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Han är musikjournalisten som alltid är aktuell, framförallt med podden "Hemma hos Strage", där kända artister hälsar på i lägenheten på Kungsholmen, och som krönikör varje fredag i Dagens Nyheter. Just nu jobbar på han också på uppföljaren till "Strage on stage", enmansshowen som han i fjol turnerade med från Malmö till Luleå. Vi säger välkommen till Fredrik Strage!

“No Moët – no showey, no Chandon – no band on”

Winetable_Nate
Nate, Strage och Snoop

Om du fick dela en flaska med vem du ville, levande som död – vem och vad?
– Definitivt Lana Del Rey. Hon dricker inte alkohol så det skulle nog bli läsk. Pepsi Cola skulle kännas lite för intimt, eftersom hon en gång sjöng att hennes vagina hade exakt samma smak, så jag skulle beställa Cherry Coca-Cola, en referens till hennes fullständigt briljanta låt “Cherry”.

Har du egen rider list på dina föreläsningar och shower och vad i så fall?
– Jag övervägde att ställa riktigt extravaganta riderkrav. Typ som Mariah Carey (20 vita kattungar och 100 vita duvor), Nikki Sixx (en boaorm plus en AK-47:a) eller Liberace (22 kandelabrar i rent guld och två manliga assistenter i åldrarna 15 till 19, helst av filippinsk härkomst). Jag funderade också på att citera det brittiska rockbandet Terrorvisions rider: “No Moët – no showey, no Chandon – no band on”. Men jag nöjde mig med en flaska kalifornisk chardonnay, ett paket Oreos, en valfri rockbiografi (gärna från antikvariat), kaffe, mjölk och lite frukt.

Vad är den knäppaste artist rider du hört talas om?
– Innan han blev cancelled krävde Marilyn Manson mikrovågspopcorn, Haribos gelebjörnar, en flaska absint och en skallig eskortflicka utan tänder. Kjell Höglunds rider var också tokig (eiffeltorn i kambodjansk bambu, nio östukrainska jonglörer, 13 dvärgar i folkdräkt mm) men till skillnad från Marilyn Manson skojade han nog.

“Fyra sexor Fahrenheit, tack”

Som rockjournalist, vad är den vanligaste drycken du blir bjuden på?
– Alldeles för ofta hostmedicinssmakande shots som Fernet. Jag älskar Martin Kellerman-serien där Rocky klagar på att han alltid tvingas dricka shots när vännerna bjuder. Och i sista rutan står hans polare Mange i baren och säger: “Fyra sexor Fahrenheit, tack.” Däremot gillar jag söta shots. Och jag kan tända eld på en Sambuca-shot i min mun!

Vad är den största fördomen folk har om dig?
– I dryckessammanhang att jag gillar pale ale, mörkt öl eller softistikerad, mikrobrygd raggsocksbärs. Ju blaskigare desto bättre, lyder mitt motto när jag dricker öl. När jag dricker vin vill jag känna mig lite finare än jag egentligen är. När jag dricker öl vill jag känna mig lite mer uppfuckad. Jag gillar till och med den metalliska smaken av sällan rengjorda öltappar på alkisbarer – även om de bästa sunkställena förstås inte ens serverar fatöl.

Du är född tre dagar före mig, samma år, hur firade du din 50-årsdag?
– Mina vänner överraskade mig med en hejdundrande fest! Emmon, Henric de la Cour och Agent Side Grinder spelade live. Jag har aldrig blivit gladare eller mer överraskad.

Bästa rockbar i Stockholm och dito i världen?
– Dött lopp mellan Riche Lilla Baren och Bar Brooklyn i Stockholm. Jag älskar att åka till Berlin och senast hamnade jag på Wild At Heart, en ljuvligt omtumlande rock’n’roll-bar i Kreuzberg.

Favoritrestaurang i Sverige och världen?
– I Sverige tycker jag bäst om Matbaren och Un Poco. I världen får det bli Tapas 24 i Barcelona.

winetable_Lunch_mic1_webb
Lydia Lunch Hemma hos Strage

Har det förekommit alkohol på inspelningarna av Hemma hos Strage och isåfall vad och med vem eller vilka?
– Jag gillar dekadent rockromantik men intervjuer blir inte bättre av alkohol. Så jag försöker undvika det. Ett lysande undantag är dock Father John Misty som dök upp med en flaska tequila. Han satt kvar vid pianot och hamrade tills långt in på småtimmarna. De viktigaste drogerna i podden har varit koffein och nikotin. Jag lät den amerikanska punkpionjären Lydia Lunch röka inomhus eftersom hon är Lydia Lunch.

Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:

Öl?
– Pabst Blue Ribbon eller, om jag hittar den, Turbonegros öl Turbopils med hög “chuggability”.

Vin?
– Calera Central Coast Chardonnay. Jag drack ett glas på Matbaren och fick dåndimpen av lycka.

Sprit?
– Fireball.

Cocktail?
– Klassisk champagnecocktail.

Raggargrogg?
– Vaniljvodka och Monster Energy Ultra Rosá.

Festivalbål?
– 7-Up och vitt lådvin.

Återställare?
– Vatten och Ipren.

“Jag är medveten om att min kärlek till chardonnay är töntig. Det är som att tycka att U2 är världens bästa rockband. Men jag är inte vinskribent så fuck it”

Vad bjuder du på för att fira att något stort har hänt?
– Jag lagar en riktigt bra citronrisotto. Till den tomatsallad och någon kemiskt superekad och totalt oekologisk chardonnay. Jag är medveten om att min kärlek till chardonnay är töntig. Det är som att tycka att U2 är världens bästa rockband. Men jag är inte vinskribent så fuck it. Jag blir både glad och törstig när jag ser att ett vin heter Buttery Barrel.

winetable_strage_dolly_style_tt_dn
Strage och Dolly Style. Foto: TT/DN

Du har fått i uppdrag att göra ett personligt omtag av några artister och du ska bjuda dem alla på en fin upplevelse med mat och dryck, vad bjuder du på till:

Ian MacKaye?
– Haloumiburgare och Coca cola med float.

Morrissey?
– Te och toast.

Dave Gahan?
– Sedan han blev ren har mörk choklad tydligen varit hans enda last så jag skulle fixa en chokladprovning.

Satyr?
– Han är ju värsta gourmén så jag vågar inte bjuda på något mer avancerat än en Kvikk Lunsj.

Petter?
– Han gillar Baroloviner, eller hur? En flaska sånt och till det en takeaway-kebab från Amidas kolgrill.

Dolly Style?
– Lösgodis och Fox Pinchos Fizzy Bubblizz.

Vilken av alla artister du har intervjuat har varit fullast eller ”högast” under intervjun? Och hur blev resultatet?
– Kanske Thom Yorke från Radiohead som somnade under intervjun. Men han sa att det berodde på jetlag. Han hade flugit hit från London. Det gick inget vidare.

“Så jag drack ett glas. Och “Exorcisten”-spydde i ett dygn”

WInetable_rsz_linda_blair_och_jag_0002
Linda Blair, känd från bland annat Exorcisten (1973)

Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Flamberade sambucashots. Eller något gammalt och anrikt. En gång var jag hemma hos min ex-svärmors kille Bosse som är en stor vinkännare och fantastisk kock. Han korkade upp en flaska Borgogno Barolo från 1947. Han hade köpt flaskan på Christies i London. Doften förde tankarna till gamla tandställningar och Jeffrey Dahmers källare med en underton av östtysk långvårdsklinik i paletten. “Nej, det här går inte att dricka”, sa Bosse. Jag tänkte: “Okej, men hur ofta får man smaka ett vin från 1947?” Så jag drack ett glas. Och “Exorcisten”-spydde i ett dygn.

Om man vill ta en spontanare med Fredrik Strage, var hittar man dig allra säkrast?
– Jag är inte så spontan när det gäller barbesök. Men jag bangar sällan Riche.

Winetable_Pressbild 2 (Foto Magnus Talib)
Foto: Magnus Talib

Fakta om Fredrik Strage


Bor: Kungsholmen i Stockholm.

Familj: Två barn plus flickvän.

Gör: Skriver och pratar om popkultur.

Känd som: Popkommentator i “Nyhetsmorgon” och “Så mycket bättre”.

Kuriosa: Den första alkohol Fredrik Strage drack var en flaska Beyaz, ett turkiskt vitt vin, före en Blue For Two-konsert i Linköping våren 1989. Senare samma kväll hamnade han på efterfest med bandet vars sångare Freddie Wadling bjöd på mjöd.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.