Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "pruébalo te gustará sesenta e nove"

Nyprovat – "pruébalo te gustará sesenta e nove"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 12 minuter

Fredag den 7 oktober kommer det en hel laddning nyheter igen. Ingen rast, ingen ro. Fokus på denna lansering har varit stilla viner. Inga mousserande alls faktiskt. Men de vita levererar högt från klassiska tyska riesling-producenter samt en otroligt god Chablis som jag tyvärr inte provat och som således inte är listad, men håll ögonen öppna ändå. Vidare excellenta svalheter från spanska västkusten och några riktigt fina jänkare. Det röda startfältet bjuder kraft och energi, från klassiska områden och välkända vinmakare, unga som gamla, men där alla håller en skyhög nivå. Avslutet bjuder en söt och en stark och jag önskar god jakt på era favoriter, men kom ihåg, drick mindre men bättre!

VITT VIN

winetable_nyprovat_siefersheim_porphyr_wagner_stempel

Wagner Stempel Siefersheim Riesling Porphyr 2021, Tyskland, Rheinhessen, TSV 96035, 189 kr

Ekologiskt odlad riesling med syrlig doft av vit persika och gula plommon, vita blommor och en touch av kaprifol. Örtig kryddig och fullmatad av smak som krusbär, päron, äpple, citrus och kall mineral. Avslutet är örtig och vagt skalbeskt men läskande friskt, syrligt och torrt. Daniel Wagner driver sina förfäders vision vidare med druvor sprungna ur den magmatiska bergarten porfyr. (Moestue Grape Selections, 3200 fl.)

winetable_nyprovat_schäfer_fröhlich_vulkangestein

Schäfer-Fröhlich Vulkangestein Riesling Trocken 2020, Tyskland, Nahe, TSE 94650, 241 kr

Vagt reduktiv petroleumdoft fylls på av persika och päron i en stram struktur med hög syra och lång eftersmak där en mineralisk piggelintouch delar utrymmet med päronsplittig friskhet. Familjegården Schäfer-Fröhlich drivs idag av Tim och frun Nicole och de fokuseras särskilt på de uttrycksfulla vulkan- och skifferjordar som idag utgör deras två terroirer. Deras 21 hektar vingårdar hittar du på de bästa platserna i Nahe och är planterade med 85 % riesling och 15 % pinot-sorter. (Origo Wine Import, 2400 fl.)

winetale_nyprovat_fritz_haag_juffer_kabinett

Fritz Haag Juffer Riesling Kabinett 2020, Tyskland, Mosel, TSE 94611,  179 kr

En klassisk monselkabinett med inbjudande djup aromatik av gula plommon, persika, krusbär i en driven elektrisk syrlig doft påbackad av en vag petroleumstinn gummiton. Smaken är sötfruktigt med hög äpplefrisk syra och mineraliska ocj florala inslag, där jag hittar både mandelblom och kaprifol. Brauneberger Juffer Riesling Kabinett kommer från hjärtat av den eminenta vingården Juffer vilken rankas som en av Moseldalens främsta. De branta vingårdarna, Juffer och Juffer-Sonneuhr blickar ner på den lilla byn Brauneberg där Oliver Haag producerar sina eleganta viner . Vinmakaren Oliver är son till grundaren Wilhelm som en gång gjorde vingården berömd med sina utmärkande viner. (Vinovativa, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_selbach_oster

Weingut Selbach-Oster Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese feinherb Ur-Alte Reben 2018, Tyskland, Mosel, TSE 92884, 289 kr

Mer Mosel i form av en solvarm och gulfruktigt doftande riesling spätlese med fyllig fet textur och smaker av örtig aprikos, citrusfrukt och mogna röda äpplen. Välbalanserat mellan söt frukt och frisk syra från ett familjvineri med tre aktiva generationer i arbete. En familj med anor som kan se tillbaka på 400 år av vinodlingshistoria och som sedan mitten av 1700-talet har producerat högkvalitativa rieslingviner från Mosels branta sluttningar – allt i harmoni med naturen och med ett dedikerat hantverk. (Origo Wine Import (600  fl.)

winetable_nyprovat_huber_ried_zwirch

Markus Huber Ried Zwirch Erste Lage Grüner Veltliner 2020, Österrike, Traisental, TSE 94706, 249 kr

Ekologisk grüner från en av österrikes yngre garde av topproducenter. Fyllig och kraftfull, fet och läskande syrlig md toner av vitpeppar, galia melon, persika och salta mineraler. Familjen Huber har varit druvodlare sedan 1760 och firman är belägen i Traisental, en subregion till Niederösterreich, som tillhör en av de minsta appellationerna i Österrike. Firman drivs sedan år 2000 av den karismatiske vinmakaren Markus Huber som sett till att den idag tillhör en av Österrikes allra främsta producenter. Unge Markus har fått både Wine Spectator och Decanter på knä för sina viner. (Vinovativa, 480 fl.)

winetable_nyprovat_gentil_du_clos_capucins

Domaine Weinbach Gentil du Clos du Capucins 2020, Frankrike, Alsace, TSE 94662, 209 kr

Ekologiskt odlad wholebunch-pressad druvblend av riesling, pinot gris, pinot auxerrois, gewurztraminer, muscat och pinot blanc som gett en djup parfym av gula äpplen, gul stenfrukt, aprikos, citrusfrukt i en fylligt fet och läcker struktur med ett örtigt och kryddigt, rikt och långt avslut. Druvor från den omtalade och världskända vingården Clos des Capucins, muromgärdad på endast 5 hektar, monopolägt av familjen Weinbach. Vingården nämns i skrift så tidigt som år 890 och drevs på 1600-talet av Capucinermunkar, därav namnet. (The WineAgency, 1440 fl.)

winetable_nyprovat_albamar_69_arrobas

Bodegas Albamar 69 Arrobas 2020, Spanien, Rías Baixas, TSE 93334, 389 kr

Är detta ett fulländad vitt vin? En sval havsbris av albariño med exotisk frukt, mineral, havssälta, läskande syrligt, komplex och drivet, fullmatat energiskt. Favorit i repris från gamla vinstockar och fem olika vingårdslägen från kvalitetsproducenten Albamar. Xurxo Alba vid havet brinner för att producera viner med precision, terroir och en mineralitet som tydligt talar om sitt ursprung. Endast 1000 liter av detta vin produceras (motsvarande 69 arrobas, som är en gammal lokal måttenhet). Utan att fråga finns ingen chans att få ett svar – Pruébalo te gustará sesenta e nove – Try it you’ll like it, 69* (Johan Lidby Vinhandel, 300 fl.)

winetable_nyprovat_el_paraguas_atlantico

Bodegas El Paraguas Atlántico 2020, Spanien, Ribeiro, TSE 93836, 229 kr

Floral och örtigt syrlig doft med inslag av grapefrukt och vita vinbär. Grönfruktig smak av päron, äpple och krusbär. Tät fyllig nästan fet textur, smakrik saliverande sälta i mineral och läskande syra, värmande textur och torrt stramt avslut. El Paraguas Atlántico 2020 är ett vin som produceras i D.O. Ribeiro med triumviratet av de stora druvorna i Galicien: treixadura, albariño och godello. Bodegas el Paraguas är ett kärleksbarn mellan kända vinmakarna Felicísimo Pereira och Marcial Pita för att uppvisa Galiciens unika potential. (Divine, 1403 fl.)

winetable_nyprovatspringfields_wild_yeast_chardonnay

Springfield Estate Wild Yeast Chardonnay 2021, Sydafrika, Robertson, TSV 90259, 189 kr

Gulfruktig med hög salthaltig mineralitet, fyllig med smöriga fat och massor av vilda örter. Maffigt, läskande, kryddigt och drivet i syra och längd och en av de bättre årgångar jag provat av detta vin. Egendomens jordar är till stor del mycket steniga, upp till 70% bestående av kvarts, och kalkrika likt i Bourgogne och Sancerre. Detta bildar en fantastisk grund för produktionen av elegant nyanserade viner. Springfield Estate ägs och drivs av syskonparet Jeanette och Abrie Bruwer, den fjärde generationen som producerar vin här. Jag hade äran att få prova igenom kommande årgångar samt några äldre med Jeanette undre min vistelse i Sydafrika förra veckan. De gör en svåråtkomlig albariño som är gudomlig… håll utkik efter den! (Johan Lidby Vinhandel, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_red_newt_cellars

Red Newt Cellars The Knoll Riesling 2017, USA, New York State, TSE 94670, 299 kr

Östkustsk Finger Lake-riesling rikt petroleumosande och persiko-, pärondoftande. Läskande hög syra, saliverande med vagt artificiell frukt och en örtig blommighet som drar mot sklbeska i avslutet. Koncentrerat och fylligt. Red Newt Cellars ligger på östra sidan av Seneca Lake i byn Hector i Finger Lakes-regionen i New York State. Red Newt Cellars grundades 1998 av David och Debra Whiting. Kul vin, våga prova eller varför inte blindprova på någon av dina självutnämnda vinexperter i vänskapskretsen. (Lively Wines, 1440 fl.)

winetable_nyprovat_tyler_chardonnay

Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2020, USA, Kalifornien, TSE 94709, 279 kr

Gulfruktig, tät, fet och kraftig med dofter av smaker av gula plommon, solmogen persika, smör, popcorn, honung och örter och apelsinzest, mjuk och läskande frisk i syran med en fyllig aptitlig vagt bittercitrus finish. Justin Tyler Willett, född och uppvuxen i Santa Barbara, startade Tyler Winery 2005, endast 24 år gammal. Han började med några få fat undangömda i hörnet av källaren där han arbetade som assisterande vinmakare. (Johan Lidby Vinhandel, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_langmeil_three_gardens

Langmeil Three Gardens Viognier Marsanne Roussanne 2021, Australien, Barossa, TSV 94088, 149 kr

Floralt aromatiskt inbjudan friskt blommigt i nosen, citrus och gröna äpplen. Örtigt och välfyllt av gula plommon, välbalanserat och friskt, med söt frukt och grönörtigt avslut. Bra pris för ett spännande vin. Rhoneinspirerad blend av viognier, marsanne, roussanne och clairette från familjen Lindners gårdar i Barossa där man odlat och vinifierat druvor i sex generationer. (Wicked Wine Sweden, 4200 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_ventoux_quintessence_rouge

Château Pesquié Ventoux Quintessence Rouge 2020, Frankrike, Rhône, TSE 93070, 219 kr

Ventoux är på gång, har vi sagt et tag nu, men kanske ska det äntligen lossna? Ventoux har ett ganska eget och unikt mikroklimat som man bör notera och dra nytta av i området, vilket Pequié har gjort i sin ekologiska produktion. Välkomnande friskt röd-blåbärig doft. Tuggiga tanniner, syrlig frukt med söt fyllnad i ett hett kryddigt avslut. Biodynamiskt odlad syrah och grenache från 50+ år gamla vinstockar i mer nordlig rhônestil, det sydliga läget till trots. (Vinunic, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_gigondas_raspail_ay

Domaine Raspail-Ay Gigondas 2019, Frankrike, Rhône, TSE 93125, 279 kr

Kultproducent och en av de främsta i södra Rhône. Gigondas är dessutom ett av Frankrikes hetaste områden just nu. Grenache och syrah i mjuk inbjudande svart- och rödbäriga toner som vildhallon, jordgubb och svarta körsbär. Lägg även till en fin örtighet och ett svartpepprigt avslut med tanniner som en mindre skur av grus. Gigondas är det enda vinet Dominique Ay och hans barn Anne-Sophie och Christophe gör och de gör det traditionellt och med stor respekt för naturen och deras omgivningar. Raspail-Ay ligger i hjärtat av området Gigondas och utgörs av en 19 hektar sammanhängande vingård. (Panache, 360 fl.)

winetable_nyprovat_foradori_teroldego

Foradori Teroldego 2020, Italien, Trentino-Alto Adige, TSE 94660, 225 kr

Lätt reduktiv med frisk blåbärsfruktig ton backad av mogna körsbär, tobak, torkat kött, läder och jordig mineralitet från den lokala druvan teroldego. Syrligt med hintar till volatilitet, torrt och stramt med ljusröda syrliga bär, körsbär, lingon, tranbär och havtorn. Friskt syrligt och välstrukturerat. Efter en tids luftning ett praktexempel av balans i den naturliga sektorn. Harmoni mellan människa och natur i en flaska, det är biodynamiska ledord för Elisabetta Foradori med familj. (Wine Trade, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_sanfereolo_2015

San Fereolo 2015, Italien, Piemonte, TSV 95373, 249 kr

Djupt mörk frukt, torkad frukt, russin och katrinplommon i en torr och stram stil med lätt övermogen frukt. Något mindre livfull än tidigare svalare årgångar, men 2015 var en varm årgång och vinet är utan tvekan välstrukturerat. Det behöver mycket luft, precis som Barolo 2015, för att öppna upp sin monumentala prakt. Efter skörd och varsam pressning får docettodruvorna jäsa ut helt med skalen utan tillsatt jäst för att sedan vila på botti av slavonsk ek i minst 36 månader innan buteljering. Nicoletta Bocca gör helt enkelt som sina vänner Rinaldi, Fantino och Mascarello i grannbyarna gör när de vinifierar sin Barolo. Läs mer om San Fereolo här: (Panache, 4200 fl.)

winetable_nyprovat_margherita_otto_barolo

Margherita Otto Barolo 2018, Italien, Piemonte, TSE 94705, 799 kr

Inbjudande parfym av körsbär, rosenknopp och nyponblom, örtig och frisk, mjuk och värmande men samtisigt torrt stramt och mycket tannintätt. Relativt nytt vineri beläget i Monforte d’Alba, grundat av Alan Manley som tidigare jobbat åt Cavalotto, Sandrone och Elio Altare innan han fick möjligheten att börja arbeta med Maria Teresa Mascarello på Bartolo Mascarello. Vi har sett ett par tidigare årgångar passera och de ligger fortfarande i källarna och väntar, ännu har de lång väg att gå, men den som väntar på något gott köper även denna årgång och lägger bredvid sina föregångare i källaren. (Vintedge, 324 fl.)

winetable_nyprovat_monteraponi_CC

Monteraponi Chianti Classico 2020, Italien, Toscana, TSE 90250, 199 kr

Prisvärd ekologisk sangiovese med rötterna djupt ner i Raddas mylla. Körsbär, körsbärskärnor, jord och örter,  mineral ocj jupiters blod i en stramt syrlig och friskt läskande struktur och textur. Vinet har lagrats ett år och fyra månader på franska och slavonska ekliggare följt av en månad på betongtank innan buteljeringen som skedde via gravitation strax efter fullmåne, bara en sån sak. Priset är inget att diskutera, det här är en super bargain! (Lively Wines, 7200 fl.)

winetable_nyprovat_fattoria_del_pino_brunello

Fattoria del Pino Brunello di Montalcino 2016, Italien, Toscana, TSE 94903, 549 kr

Mörk körsbärsfruktig med energisk elegans och drivkraft. Saftigt syrlig med välstrukturerad jordigt örtig karaktär, krispig mineral och varm frukt, mogna tanniner och ett mjukt avslut. Förra veckan släpptes finfina lillesyskonet Rosso, och nu denna skinande rena skolboks-sangiovese av den begåvade och outtröttliga naturkraften Jessica Pellegrino. Allt sker för Jessicas egna händer såväl ute i vingårdarna som i den lilla källare som hennes pappa byggt åt henne och hon har drivit gården på egen hand sedan år 2000. (Panache, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_callejo_valdelroble

Bodegas Felix Callejo Finca Valdelroble 2019,Spanien, Ribera del Duero, TSE 94567, 249 kr

Ekologiskt odlad tinto fino (tempranillo) och merlot uppvuxen ur kalksten och på hög höjd vilket satt karaktären för vinet. Mjukt rödbärig och frisk doft, ungdomligt blåfruktig med torra tanniner och inslag av fat i ett örtigt kryddigt, vagt eldigt avslut. Komplex och välbalanserat i syra och textur. Vingården har varit i familjens ägo sedan 1800-talet och drivs i dag av Felix Callejo, hans fru Pilar och parets barn. Felix tog över gården bara 16 år gammal då hans far gick bort. Callejo ligger i den lilla byn Sotillo de la Ribera. Byn ligger i den norra delen av Duerodalen och är en av de högsta platserna i dalen. Vingårdarna ligger på 850-930 meter över havet. (Handpicked Wines, 900 fl.)

winetable_nyprovat_baron_de_ley_siete_vinas

Baron de Ley Siete Viñas Reserva 2015, Spanien, Rioja, TSE 91256, 259 kr

Klassiskt, anrikt och toppmodernt från en av Systembolagets stora trotjänare. Mörkt röd frukt, svarta körsbär och blå plommon med vaga toner av fat. Mörkt djup frukt, vag brett, svettigt stall, läder, plommon, torr, stram och läskande, friskt fruktig och mogna tanniner. Ett fylligt fruktigt avslut rundar av med vaniljtoner. En Rioja med lite ålder i fin fas som kan drickas nu för ungdomlighet och sparas ytterligare några år för bra mognad och komplexitet. (Enjoy Wine & Spirits, 2000 fl.)

winetbale_nyprovat_zorah_karasi_aeni

Zorah Wines Karasì Areni Noir 2020, Armenien, Vayots Dzor, TSE 93324, 259 kr

Nytt även för mig, vin från Armenien hör inte till vardagsprovningarna även om vinhistorien har sin linda i områdena sydost om Svarta Havet. Svartfruktigt av svartvinbär, slånbär och blåbär, tätt och fylligt, torrt med strama tanniner och läskande pigg syra. Areni noir heter den lokala druvan som odlats och skördats på hög höjd, varsamt pressats och sedan jäst på ståltank och betongfat och lagrad i amforor. (Avec Sweden, 2000 fl.)

winetable_nyprovat_david_nadia_pinotage

David & Nadia Pinotage 2021, Sydafrika, Swartland, TSE 94750, 169 kr

Syrligt rödbärigt i nosen, läskande syrligt och välbalanserat. Rent rödbärig, örtig och josig, torr och syrlig med fyllig fruktbärighet. Torrt och fruktigt, stramt och syrligt, som en bättre boeaujolais, hur nu det är möjligt, dessutom löjligt prisvärt! Under en längre period har det inte funnits något så o-hippt i sommeliersvängen som just denna druva och vinerna från densamma. Pinotage är namnet och druvan korsades fram på 20-talet i en akt mellan de franska druvsorterna pinot noir och cinsault. Namnet härstammar från det tidigare lokala namnet på druvan ”cinsaut” (Afrikaans), som de då kallade hermitage. Regionen Swartland har utvecklats till något av ett centrum för innovation i vad som kallas det nya Sydafrika i vinsammanhang. David och Nadia Sadie är klart lysande stjärnor i just det sammanhanget. (Quaffable Wines, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_aslina_cab

Aslina Cabernet Sauvignon 2020, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 94748, 239 kr

Från Sydafrikas första svarta kvinnliga vinmakare. Rökig inledning, tobak, svartvinbär, körsbär och mineraler, välkomponerad, balanserat och drivet. Ntsiki Biyelas vinframställningsfilosofi byggde på tidigare erfarenheter av skörd i Toscana och Bordeaux, där hon upptäckte en nära samhörighet med naturen som återuppväckte hennes egen djupa koppling till jorden som hon själv växte upp med i Mahlabathini, en lantlig by i KwaZulu-Natal. Läs mer om Aslina i Maja Berthas artikel här: (Loki Pop/Cape Wine Experiences, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_tyler_pinot_noir

Tyler Sta Rita Hills Pinot Noir 2020, USA, Kalifornien, TSE 94708, 299 kr

Elegant parfym, jordgubb, smultron, skogsbär, sandelträ, torrt, mogna tanniner och frisk syra, mycket välbalanserat. Charmigt, personligt och snyggt med smaker av röda och blåbär i en skön elegant örtighet. Tyler är dedikerad till att producera viner med balans, där både struktur och nyans är tydliga. (Johan Lidby Vinhandel, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_occidental_freestone

Occidental Freestone Pinot Noir 2020, USA, Kalifornien, TSE 94711, 699 kr

Exklusiv pinot noir från Sonoma, denna gång från Steve Kistler och hans döttrar Catherine och Elizabeth. Biodynamiskt och svalodlat med närhet till havets sälta och vindar. Här serveras vi jordgubb ur sandelträ med röda blommor i en torr, stram, elegant och välbyggd balans med energi likt en dirigent framförandes ett lika komplex som vackert stycke. (Johan Lidby Vinhandel, 360 fl.)

winetable_nyprovat_the_boy_grenache_house_of_smith

House of Smith The Boy Grenache, 2018, USA, Washington State, TSE 94658, 459 kr

The Boy Grenache är gjord på druvor från en enskild växtplats som heter Powerline, den ligger vid foten av Blue Mountains i Walla Walla Valley, Washington State. The Boy Grenache var det första vinet Charles gjorde på annan druva än syrah med tanken och visionen av Bourgogne, ja så flippad kan han verka. Etiketten har dels en koppling till Beatles White Album, dels till den franske sångaren Serge Gainsbourg och låten ”The Boy”, där en fras i texten är ”I am the boy who can enjoy invisibility”. Rödbärig och floral med ett vitt och brett doft och smakspktrum som spänner mellan plommon och oliver, tobaksblad, lavendel och lagerblad, bränd jord, brödig sockerkaka och kanelbullar. (Handpicked Wines, 720 fl.)

winetable_nyprovat_gimenez_mendez_tannat

Gimenez Mendez Premium Tannat 2019, Uruguay, Las Brujas, TSV 94141, 179 kr

Rökig och stenig reduktiv inledning, som en torr doft av röda bär. Stram, stor och kraftfull med läskande syra och tät struktur. Rökiga fat med svart frukt. Hårt och kraftfullt, tannin-tyngd och besk-syrligt. Det här vinet görs på druvan tannat, en druva som annars kanske mest förknippas med de täta vinerna från Madiran i Frankrike. Även här bjuds på tät struktur, gott om kryddighet och smaker av svarta oliver, björnbär, vanilj, lagerblad och kakao. Gimenez Mendez håller till i Canelones i de södra delarna av Uruguay, strax norr om landets huvudstad Montevideo. Vänta med att ställ in grillen, det här vinet skriker “mer grillat åt folket”! (Quaffable Wines, 4200 fl.)

SÖTT VITT VIN

winetable_nyprovat_felsina_vin_santo

Fèlsina Spa Vin Santo del Chianti Classico 2011, Italien, Toscana, TSV 92641, 289 kr

Charmig Vin Santo från en favoritproducent. Kryddig doft av curry och flor. Lanseras på 375 cl halvpanna fylld av söta och kryddiga toner, aprikos, russin och torkade frukter i ett avslut som skrävlar om koncentrerad torkad söt och julig fruktkompot. (Vinunic, 1200 fl.)

STARKVIN

winetable_nyprovat_manzanilla_en_rama

Valdespino Manzanilla En Rama La Especial 2015, Spanien, Andalusien, TSE 93694, 219 kr

Manzanilla från Sanlúcar de Barrameda på palomino. Mandel, curry, äpple, läskande friskt (och tyvärr) lätt musigt avslut. 2015 lade Valdespino märke till den höga kvaliteten på just den skörden och bestämde sig för att reservera en serie Manzanilla-fat under den inledande fasen av biologisk åldring, när floret var i full utveckling. Vinet presenteras i en flaska i Rhenstil. Även om detta är ganska ovanligt i sherryregionen nuförtiden, hade Valdespino redan en Manzanilla La Especial tidigare. På 1910-1920-talet såldes detta i en mycket liknande flaska. (Enjoy Wine & Spirits, 360 fl.)

* Try it you’ll like it 69 var trycket på en omtalad t-shirt som bars av Kenneth ”Kenta” Gustafsson under Melodifestivalen 1980 – låten han framförde hette Utan att Fråga och slutade sexa. Thomas Ledin vann med Just Nu. 

Webblanseringen den 13 oktober kl. 10-00 – kort urval, inloggning krävs:

winetable_azelia_bricco_fiasco

Azelia Barolo Bricco Fiasco 2018, Italien, Piemonte, TSE-WEBB 93346, 779 kr

Klassiskt och rent, körsbärsfrukt, ros och viol, torr, stram och läskande syrligt mineralisk. (Tryffelsvinet, 120 fl.)

winetable_azelia_margheria

Azelia Barolo Margheria 2018, Italien, Piemonte, TSE-WEBB 93558 779 kr

Mest mineralisk av kvartetten, blod och järn, tjära och vilda rosor, tät struktur och syra i balans med torra tanniner. Körsbärsfruktig i avslutet.  (Tryffelsvinet, 120 fl.)

winetable_azelia_san_rocco

Azelia Barolo San Rocco 2018, Italien, Piemonte, TSE-WEBB 93599, 779 kr

Dovast och blygast i nosen av de fyra, tätare strukturerad och lite mer motvals med tuggiga tanniner och körsbärskärna. Dock läskande frisk och saliverande syra som lyfter upp dysterkvisten. Ändå en favorit! (Tryffelsvinet, 120 fl.)

winetable_azelia_ceretta

Azelia Barolo Ceretta 2018, Italien, Piemonte, TSE-WEBB 93657, 899 kr

Rödfruktig och mycket flirtig, typisk av körsbärsfrukt, rosor och viol. Torr, stram och mycket välbalanserad. Otrolig!
(Tryffelsvinet, 120 fl.)

winetable_tenuta_delle_terre_nere_guardiola

Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso Guardiola 1er Cru 2020, Italien, Sicilien, TSE-WEBB 94895, 399 kr

Röd frukt, röda mörka bär, körsbär, stort och maffigt mineraliskt kallt av järnmalm och vulkanaska, umami och värmande buljong. (Vinovativa, 120 fl.)

Samt ett antal fler exklusiva contradas från Tenute delle Terre Nere, Barolo Monprivato Riserva från Beppe Mascarello mer från Margherita Otto, Borgogno, Roberto Voerzio och magnums från Azelia. Även några topplägen från Occidental i Kalifornien och två heta toscanare från Nittardi och Monteraponi.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.