Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 2 december

Nyprovat – tillfälligt sortiment 2 december

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Pär Strömberg har Nyprovat lanseringen av tillfälligt sortiment för den 2 december och här är hans bästa stalltips. Ett par oprovade men pålitliga tips som kommer följa med skribenten hem är årgångschampagnen Veuve Clicquot La Grande Dame 2012 och vingårdvinet Rijckaert Côtes du Jura Vigne des Voises 2020. Torsdag 1 december släpps även årets sista nyheter i det fasta sortimentet. Inte jättemycket skoj, men några guldklimpar finns, men det är en annan historia. Ha det roligt, sök ut dina favoriter och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_de_saint_gall

De Saint-Gall Blanc de Blancs Grand Cru Brut 2015, Frankrike, Champagne, TSV 92160, 379 kr

Union Champagne är ett kooperativ som ligger bakom denna prisvärda Grand Cru på enbart chardonnay. Sursyrlig nos av äpple och citrus, vass mousse,  hög syra och lite småstökig i texturen innan den snart lägger sig och bjuder mer balans och en  lätt torr brödighet i avslutet. (Premiumpartners, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_heidsieck_blanc_de_blancs

Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut, Frankrike, Champagne, TSV 92118, 649 kr

Ett av lanserings absoluta toppviner, Heidsiecks chardonnay är alltid i högform. Mjukt brödig ton med fruktig äpple och citrustouch, stor, syrlig men mjuk fyllig mousse, charmigt och krämigt. Syran är hög och läskande med välbalanserad frukt, citrus och vit nougat i avslutet. (Provinum Vinhandel, 3240 fl.)

winetable_nyprovat_gosset_grande_reserve

Gosset Grande Réserve Brut, Frankrike, Champagne, TSE 92131, 459 kr

Lågintensiv men utmärkande doft av citrus, brödig brioche och bakade äpplen i nosen. Röda bär, stor, mjuk och krämig mousse med läskande frisk syra. Tät och fruktig, fyllig och välbalanserad. (Divine, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_llopart_cava_imperial_panoramic

Llopart Panoramic Imperial Brut Reserva Corpinnat 2016, Spanien, TSE 95081, 239 kr

Ekologisk långlagrad Corpinnat med hela 70 mån på jästfällningen. Driven syrligt fruktig av grapefrukt, melon och stenfrukt. Stor , bred och mjuk mousse, frisk syra och skalbesk mineralitet, mycket aromatiskt av gul stenfrukt, florala toner och örter i ett mycket läskande och aptitligt avslut. Dosagen i detta vin är 6 gr socker per liter och druvblenden xarel·lo, macabeu och parellada kommer från olika vingårdslägen. (Wine Dog Dryckeshandel, 1920 fl.)

winetable_nyprovat_curvos_sparkling

Curvos Sparkling Bruto 2018, Portugal, Vinho Verde, TSV 94208, 179 kr

Friskt bubbel från Portugal på mestadels alvarinho och en mindre del arinto. Syrligt gulgrönfruktigt av päron, citron, lime och grapefrukt med läskande syra och sälta i mineraliteten. (Vinunic, 3240 fl.)

 

VITT VIN

winetable_nyprovat_keller_gruner_silvaner

Weingut Keller Grüner Silvaner Trocken Alte Reben 2020, Tyskland, Rheinhessen, TSE 94829, 178 kr

Gamla stockar och fina lägen har gett denna silvaner ett koncentrerat uttryck med mycket energi. Vag doft av äpple och örter, desto mer smak, drivet av syran där frukten är grön och örtig och lätt pepprig karaktär. Hög kvalitet utlovas. (Origo Wine Import, 2200 fl.)

winetable_nyprovat_keller_fon_der_dels

Weingut Keller Riesling von der Fels 2020, Tyskland, Rheinhessen, TSE 94822, 279 kr

Elegant petroleumnos fylld av citrus, limeskal, stenfrukt, vita blommor och örter. Gul stenfrukt, äpple, päron, mineral, stenkross är smakerna som lyfts av en läskande driven syra, balanserad fruktsötma och mineralisk saltstänkt längd. Keller gör sällan någon besviken och hans instegsriesling von der Fels är alltid ett välkommet exemplar. (Origo Wine Import, 924 fl.)

winetable_nyprovat_selbach_oster

Weingut Selbach-Oster Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese feinherb Ur-Alte Reben 2018, Tyskland, Mosel, TSE 92884, 289 kr

Moselenergi i form av en solvarm och gulfruktigt doftande riesling spätlese med fyllig fet textur och smaker av örtig aprikos, citrusfrukt och mogna röda äpplen. Välbalanserat mellan söt frukt och frisk syra från ett familjvineri med tre aktiva generationer i arbete. En familj med anor som kan se tillbaka på 400 år av vinodlingshistoria och som sedan mitten av 1700-talet har producerat högkvalitativa rieslingviner från Mosels branta sluttningar – allt i harmoni med naturen och med ett dedikerat hantverk. (Origo Wine Import (600 fl.)

winetable_nyprovat_dr_hermann_prälat

Dr. Hermann Erdener Prälat Riesling Auslese Alte Reben 2020, Tyskland, Mosel, TSE 92548, 357 kr

Senskördad riesling från gamla stockar, fina lägen och klassisk producent. Syrligt gulfruktig av exotiska toner och stenfrukt. Sötfruktig och örtig med hög syra och värmande fet sötma. Ett ädelsötat monument, ett stort och engagerande julvin med tydligt liturgiskt DNA med modest alkoholhalt om 7,5 %. (Wine Group Sweden, 336 fl.)

winetable_nyprovat_hirsch_ried_gaisberg

Hirsch Ried Gaisberg 1.ÖTW Riesling 2019, Österrike, Kamptal, TSE 93171, 359 kr

Biodynamiskt odlad riesling med naturliga förtoner. Lätt funky nos med toner av schampo, tvål och örter. Smaken desto renare av gul stenfrukt, tät och fruktig med läskande syra och koncentrerad textur. (Sincere Wines, 480 fl.)

winetable_nyprovat_oremus_mandolas

Oremus Furmint Mandolás Tokaj 2020, Ungern, Tokaj, TSE 94836, 199 kr

Gulfruktig furmint med grönörtiga inslag i doften. Hög friskt syra, fyllig och koncentrerad textur, floral med örter,vita blommor och gula frukter med aning av mandelbiskvitoner i avslutet. (Premiumpartners, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_tete_de_cuvee

Château Fuissé Tête de Cuvée 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 94259, 349 kr

Chardigt gulfruktig, floralt blommig och örtig med fatinslag och puffar av brynt smör. Välbalanserad med fin koncentrerad längd. Tät textur med syrlig gul frukt, smöriga fattoner, nötter och örter med aningens unga gröna stråk av lätt beska men med tydlig adress; Pouilly-Fuissé. (Johan Lidby Vinhandel, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_fuisse_le_clos_

Château Fuissé Pouilly-Fuissé 1er Cru Le Clos 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 94257, 629 kr

Hörs på namnet och känns igen i smaken var vinet kommer ifrån. Rökig reduktiv inledning, tydligt mineralisk komplexitet med gul frukt i dominans. Gulfruktig även i smaken med citrus, äpple, gul stenfrukt och inslag av nötter, smöriga ekfat, vanilj och popcorn. Fet textur, örtig och kryddig, rejält energisk och kraftfullt smakrik. Något ungt men redan sällsynt välbalanserat. (Johan Lidby Vinhandel, 180 fl.)

winetable_nyprovat_fulcro_a_pedreira

Bodega Fulcro A Pedreira Albariño 2021, Spanien, Rías Baixas, TSE 93192, 195 kr

Gulfruktig med exotiska inslag och havsmineralisk sälta. Läckert sirligt och saltmineraliskt, lite som att slicka på en saltsten, livlig syr och läskande frsächör med vag skalbeska, i avslutet. En stilfull aptitretare! (Terroir, 2000 fl.)

winetable_nyprovat_soalheiro_primeiras_vinhas

Soalheiro Primeiras Vinhas 2021, Portugal, Vinho Verde, TSE 94950, 189 kr

Aromatiskt av gul exotisk frukt och gul stenfrukt med frisk mineralitet i nosen. Torr och stram men samtidigt vänligt värmande solfruktigt med ett stenigt och saltstänkt mineralcrush i avslutet. Druvor från minst 40-åriga stockar och delvis jäst på ekfat har gett en fyllnad till ett annars krispigt syrdrivet vin. (Ward Wines, 4800 fl.)

 

ORANGEVIN

winetable_nyprovat_la_stoppa_ageno

La Stoppa Ageno 2018, Italien, TSE 93739, 349 kr

Orangetonat med volatil inledning och lätt funky toner. Lufta vinet och du får en doft- och smak-explosion av aprikos och färska persikor, citrus och örter. Elena Pantaleonis viner är inget för nybörjaren men väl för naturvinsvurmaren. Knastertorrt med läppkrullande tanniner, tät och läskande syrligt i avslutet av 90 procent malvasia di candia aromatica och ett tionde av blenden ortrugo & trebbiano. Ett underbart vin med fantastisk karaktär och personlighet. (Wine Trade, 600 fl.)

 

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_keller_spätburgunder_s_

Weingut Keller Spätburgunder ‘S’ 2018, Tyskland, Rheinhessen, TSE 94827, 389 kr

Lätt volatil inledning med röda bär, jordgubb, körsbär och örter. Högkvalitativ pinot noir med knastertorr men läskande josig textur tillsammans med en välbalanserad struktur mellan frukt och syra. (Origo Wine Import, 954 fl.)

winetable_nyprovat_mas_de_boislauzon

Mas de Boislauzon Cotes-du-Rhône Villages Les Deux Chênes 2020, Frankrike, Rhône, TSE 94876, 159 kr

Värdigt prissatt Villages med generösa anlag. Läskande men mörk svart fruktig bärighet av hallon/lakrits med örtigt garrigue i en välstrukturerad torr textur, lena och mjuka tanniner och örtkryddigt, varmfruktigt långt avslut. (Budbreak, 4200 fl.)

winetable_nyprovat_bosquet_des_papes

Bosquet des Papes Châteauneuf-du-Pape 2020, Frankrike, Rhône, TSV 91172, 359 kr

Stort varmt och solmoget med mörkt röd frukt och bär direkt ur djupa skogen, garrigue-örtigt och eldigt kryddigt komplex och smarrigt murrigt. Inbjudande värmande svartfruktigt avslut med örter och mineral, tobak, kakao och svartpeppar. Ett kaxigt med vänligt vin, kraftfullt men mjukt. (Johan Lidby Vinhandel, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_spertino_grignolino

Luigi Spertino Grignolino d’Asti 2021, Italien, Piemonte, TSE 93867, 239 kr

Friskt och aromatiskt lätt och fruktigt rött på den lokala druvan grignolino. Fräscht av röda bär, luftigt och piggt med läskande syrlig frukt, knastertorrt och välstrukturerat. Energifylld hög syra och lång eftersmak. Ett spännande och pillemariskt vin. (Dryckesbutiken, 600 fl.)

winetable_nyprovat_altare_dogliani

Altare di Altare Nicholas Dogliani 2021, Italien, Piemonte, TSE 92324, 179 kr

Med en känsla för himmelsk skönhet gör unge Nicholas sina viner. Här hans dolcetto från Dogliani med mjuk fruktig doft av mogna körsbär, jordgubb och färska örter. Läskande frisk med fin struktur och textur. Fruktigt bärig och torr med ett rungande sjungande avslut. Kanonpris och stor allokering, bra köpläge på den med andra ord! (Panache, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_oddero_langhe

Figli Luigi Oddero Langhe Nebbiolo 2020, Italien, Piemonte, TSE 94926, 199 kr

Vi har tidigare i höst bekantat oss med med de högkvalitativa och energiska vinerna från familjen Oddero. Nu släpps även deras Langhe som inte på något sätt sänker prestandan. Klassiska rosor och körsbär i nosen, läskande hög syra och torra strukturerade tanniner där örter, vildros och nypon leker fram en lätt och förförisk dans. Liksom ovan nämnda vin, prisvärt och med bra allokering = bra köpläge. Även mycket lagringsbart. (Panache, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_la_spinetta_langhe

La Spinetta Langhe Nebbiolo 2020, Italien, Piemonte, TSV 90219, 229 kr

2020 ser ut att bli ett bra år för nebbiolo – det utsrålar denna Langhe. Inbjudande aromatik av körsbär och rosor, örter, nypon, viol, körsbär och tjära. Välbyggt textur och frisk hög syra med torra tuggiga tanniner, välbalanserat med aptitretande bittercitruston i avslutet. (Enjoy Wine & Spirits, 16800 fl.)

winetable_nyprovat_quarticello

Quarticello Neromaestri 2020, Italien, Emilia-Romagna, TSE 92934, 169 kr

Traditionell Lambrusco av ekologiskt odlade druvorna lambrusco maestri och lambrusco grasparossa. Ljust rödfärgad med ren rödbärig doft, rödbärsyrligt av tranbär, körsbär och lingon- Helt torrt med mjukt pärlande frizz från kolsyrejäsning på flaska. Drick det här svalt i stora klunkar till det småvarma på julbordet. (Panache, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_alion_2018

Alion 2018, Spanien, Ribera del Duero, TSE 94834, 725 kr

Likt förra årgången är Alion årgång 2018 fyllig och tätt fruktig, samtidigt stram med förväntat tuggiga och unga tanniner som lär växa till sig. Stort och fruktigt, mörkt rödbärigt med tydlig karaktär av ekfat och smaker av vanilj, ceder, tobak och kakao i ett maffigt kraftfullt men likväl stilfullt paket. (Premiumpartners, 618 fl.)

winetable_nyprovaat_vega_sicilia_valbuena

Vega Sicilia Valbuena 5º 2017, Spanien, Ribera del Duero, TSE 94831, 1395 kr

Allt som släpps ur Vega Sicilias källare håller en omåttligt hög kvalitet. 2017 är varmfruktig och stor, rödbärigt komplex och kraftfull med finess och elegans. Tanninerna är som sig bör sammetslena och fylligt expressiva i fin fruktsyrlig balans. Precis som tidigare årgångar kommer en tids väntan ger ren och skär magi. (Premiumpartners, 990 fl.)

winetable_nyprovat_roda_reserva

Roda Reserva 2018, Spanien, Rioja, TSV 95211, 299 kr

Reserva 2018 närmast i raden efter Roda och Roda I som lanserats tidigare i höst. Djup koncentrerad nos av mörka körsbär, mörkt röd frukt, ekfat och vanilj. Tät stram och elegant djupt mörk frukt, ekfat, vanilj, torrt men bjussigt och stort, läskande fruktigt och välstrukturerat i balans. (Prime Wine/Solera, 5400 fl.)

winetable_nyprovat_ridge_lytton_petite_sirah

Ridge Lytton Estate Petite Sirah 2019, USA, Kalifornien, TSE 93165, 399 kr

Nu till en radda klassiska jänkare från Ridge med stilen på rätt sida hattbrättet. Vi börjar med Lytton Estate och ett vin på 100% petit sirah. Lilablå mörk densitet, aromatiskt av rödsvart- och blå frukt, vildhallon, blåbär, svarta plommon och björnbär med inslag av trä och örter. Tät fyllig frukt av svartvinbär, mogna mörka plommon och björnbär med grusiga men mjuka mogna tanniner i ett sötfruktigt och eldigt kryddigt avslut med fin balans. (Wine Affair, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_ridge_lytton_springs

Ridge Lytton Springs 2020, USA, Kalifornien, TSE 91330, 449 kr

Nästa vin är en blend av 79% zinfandel, 11% petite sirah och 10% carignan vilket lägger upp en inbjudande parfym av mörka körsbär svartvinbär, örter, blyerts och ceder. Smaken av syrlig frukt med frisk saliverande syra är tät och driven med fullmatad fruktighet, mogna körsbär, mineraler i form av smågrus, mjuka mogna tanniner och fin längd. (Wine Affair, 960 fl.)

winetable_nyprovat_ridge_geyserville

Ridge Geyserville 2020, USA, Kalifornien, TSE 92112, 449 kr

En klassiker från vingården Geyserville av lejonparten zinfandel och mindre delar carignane, petite sirah, alicante bouschet och mataro, som producerats sedan 1966. Doften är mycket generös av svartvinbär, mogna mörka plommon, björnbär, bigarrå och vagt rökiga fat. Fylligt och tätt, torrt och stort med mjuka sandiga och grönörtiga tanniner, mogen varm frukt, mineral och noterbara toner av ceder och blyerts med en lång solvarm kyss i avslutet. (Wine Affair, 1320 fl.)

winetable_nyprovat_ridge_estate_cabernet_sauvignon

Ridge Estate Cabernet Sauvignon 2019, USA, Kalifornien, TSE 94042, 645 kr

Fullmatad cabernet sauvignon med riktmärkena i schack. Blåbär, svartvinbär och mörka plommon, läder och ceder i nosen. Torrt och stort med flirtig syra och mjuka mogna tanniner, dansant och sjungande, riktigt läckert och velvety sexy. (Wine Affair, 720 fl.)

winetable_nyprovat_seghesio_cortina_zinfandel

Seghesio Cortina Zinfandel 2019, USA, Kalifornien, TSE 93023, 419 kr

Så en avslutande jänkare på zinfandel som visar vad druvan går för i egen prakt när förutsättningar och vinmakeri allieras i en välkomponerad och passionerad symfoni. Dry Creek Valley har inbjudande aromatik av svartvinbär och blåbär, murrig och stor värmande doft. Kraftfullt men mjukt som bomull, delikat frukt, och finstilta tanniner i total balans. Läckert blåbärig och sötfruktig med sötlaktrits, tobak och vildhallon, vilda örter och kryddiga kryddor. Ett maffigt och välmående vin. (Johan Lidby Vinhandel, 1200 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.