Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Är det inte dags att sluta med ”alkoholfritt"?

Är det inte dags att sluta med ”alkoholfritt"?

Bild på Anna Norström
Anna Norström Skribent Krog, Mat & Resor

Lästid: 3 minuter

Allt fler svenskar väljer bort alkohol på krogen. Svenska drycker som alkoholbefriad gin, kombucha och sparkling tea gör succé. Så varför pratar vi ens om ”alkoholfritt”, fortfarande? Det undrar Wine Tables krönikör Anna Norström.

Jag ska inte sticka under stol med att jag älskar alkohol. I mina vener rinner varken blodgrupp A eller det blåa adelsblodet utan chenin blanc och xinomavro.

Men i takt med att jag fick blodad tand för hantverksvin av nämnda druvtyper, började jag också tacka nej till dåligt bulkvin – och vad fanns då kvar? Vi ska inte sticka under stol med att det länge på krogen varit läsk, på sin höjd.

Därför var det öppet mål för Oddbird att ge sig in på den här marknaden, ett familjeföretag som drivs av socionomen och familjeterapeuten Moa Gürbüzer och hennes son Mehmet. Deras mission och vision är att ändra uppfattningen om alkoholfria drycker. I portföljen som stadigt växer finns vin, bubbelvin, naturvin, gin, öl – allt ”befriat från alkohol”.

Foto: Mathilde Hiley

De startade 2013 i en total uppförsbacke.

– Antingen så har man ingen uppfattning om alkoholbefriad dryck eller så är den dålig, säger Mehmet.

Med det sagt så kunde den allmänna uppfattningen liksom bara bli bättre, eftersom de startat på noll.

– Dessutom befinner vi oss i ett slags skifte. För allt fler svenskar väljer bort alkohol på krogen. Upp emot 15- 20% av gästerna beställer alkoholfritt en fredagskväll, säger Sami Amro, bartender på Tjoget. Han berättar att överlag så är folk mer beräknade i sitt drickande idag och folk går också ut mer än förut, så det blir liksom en förutsättning att dra ner på alkoholen då.

En storsäljare på Tjoget är Oddbirds alkoholfria gin tillverkat i ett destilleri vid Kalixälven. Naturen där har fått ge smak åt ginen med enbär, åkerbär, hjortron, björklöv och granskott. Återigen är det lite öppet mål, även de som vanligtvis dricker alkohol har förmodligen druckit flera olika ginsorter men aldrig en svenskproducerad gin minus alkoholen. Projektet är ett samarbete med RISE som forskat fram metoden under fyra års tid.

oddbird
Foto: Mathilde Hiley

Flera bartendrar jag pratar med säger att även de fått upp ögonen för att jobba utan alkoholhaltiga produkter. Sprit var länge normen. Men så länge det är en hantverksmässig dryck spelar väl alkoholen mindre roll?

I restaurangköken har vi sett en liknande renässans. Förr rynkade de flesta kockar på näsan åt veganer, det var ju kött som var det fina på tallriken. Men idag är trestjärniga Michelin- krogar som Eleven Madison Park i New York helt veganska, eller plantbaserade som man hellre säger, och många restauranger har strukit allt rött kött från sina menyer.

Dessutom finns en klar trend inom finkrogsvärlden där man skapar sina egna dryckespaket med juicer och hemgjord kombucha för att på bästa sätt kunna matcha maten. Nyligen åt jag på restaurang

Petri där sommelier Christofer von Seths egenkomponerade dryck på havtorn, milky oolong-te och rönnbär var kvällens bästa pairing med en skaldjursrätt.

På samma vis som det var svårt att få en njutbar måltid på krogen som vegan för fem år sedan så var det också stigmatiskt att inte dricka. Det fanns en rädsla att bli stämplad som någon med alkoholproblem. Folk ljög om att de hade bilen för att inte bli ifrågasatta. Eller låtsatsdrack alkohol för att ingen skulle räkna ut en graviditet, exemplevis.

Det är som att vi fastnat i vår egen alkoholnorm. När jag är ute och reser är det inte omöjligt att jag får frågan om jag dricker alkohol, medan härhemma så är det inget epitet att vara alkoholdrickande men däremot att vara nykterist. Lägg därtill en liksom absolut vikt åt båda håll, det finns liksom inget mellanting.

Pom Sparkling Tea
Foto: Petterson & Munthe

Dryck idag är också ett element av livsstil. Det såg Caroline Munthe Mossvall, en av grundarna till POM Sparkling Tea, från Gotland.

– Alkoholfritt vin kan vara att man börjar på minus, för att man måste och inte för att den är god, säger hon. Vi var så himla less på alla söta, tafatta alkoholfria alternativ. Eller så får man must, det är inte alltid man vill ha det heller.

Sagt och gjort, deras bubblande te lanserades förra året. Det görs på enbart naturliga råvaror, teet kallbryggs i omgångar, sedan tillsätts rabarber, fläder och bergamott med ett extrakt av kamutpeppar. Det är inget raffinerat socker i utan bubblet är sötat med druvmust.

POM
Foto: Petterson & Munthe

Första batchen 2021 var 2000 flaskor, hitintills har man i år sålt 15 000 buteljer. Och låt oss inte glömma OddBird, heller. De senaste fyra åren har deras omsättning vuxit från 8 till 40 miljoner kronor. Hitintills säljs deras produkter i 15 länder.

– Alternativen är snart en del av normen, helt klart!

Huvudbild fotat av: Osman Tahir

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.