Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "snabbt, ge mig en bägare vin"

Nyprovat – "snabbt, ge mig en bägare vin"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 12 minuter

Det är endast två lanseringar i det tillfälliga sortimentet under juli. Det första kommer med inte mindre än 50 viner. Mitt i denna dvala av semestersol och lata sommardagar ids vi alltså ryckas upp ur vår slummer och på stumma ben lomma iväg till lokala SysBo för att fylla på förråden av livets dryck... "Snabbt, ge mig en bägare vin, så att jag kan fukta mitt sinne och säga något smart." - Aristofanes

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_terre_de_vertus

Larmandier-Bernier Terre de Vertus 1er Cru BdB 2015, Frankrike, Champagne, TSE 94488, 699 kr 

Med över 20 år i den lilla exklusiva skaran av ekologiska och biodynamiska odlare i Champagne gör Pierre och hans familj unika uttryck för området. De har sina lägen i premier cru-byn Vertus, där vineriet ligger, och resten fördelat över grand-cru byarna Vertus, Oger, Avize och Cramant, med fokus på chardonnay. Denna Blanc de Blancs från finfina årgången 2015 har gett en mogen brödig doft av brioche och gula kex med citrus och äpple som även fyller på i smakbilden. Krämig och fyllig i perfekt balans mellan syra, frukt och mousse. Mästerligt god! (Wine Trade Sweden, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_vincent_joudart

Vincent Joudart Special Club 2018, Frankrike, Champagne, TSE 93345, 496 kr

I Fèrebrianges odlar den perfektionistiske Vincent Joudart sina 8 hektar med chardonnay, pinot meunier samt pinot noir och gör utmärkt champagne med fin balans och renhet. Med stor del blå druvor och lång lagring gör han fylliga viner med mycket karaktär. I denna Special Club bjuds vi rågbrödig doft med inslag av citrus och äpple i en stor och bred mousse, friskt syrligt och varmt krämigt. Det låter som en motsägelse, men det är mycket välbalanserat med en charmigt ungdomligt syrlighet i avslutet. Special Club står för lyxcuvéer från små odlare i Champagne i en sammanslutning som som utmanat de stora husen sedan tidigt 70-tal. (ChampagneHuset, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_la_croix_montjoie

La Croix Montjoie Crémant de Bourgogne, Frankrike, Bourgogne, TSE 92257, 199 kr

Charmig i mycket champagnesk blanc des blancs-stil, på mestadels chardonnay som sig så bör. Friskt äpplig och ljust brödig doft med fyllig, krämig kropp, driven syra och läskande fruktigt välstrukturerat. Bra pris! Domaine La Croix Montjoie drivs av makarna Sophie och Matthieu. Egendomens 10 hektar ligger i Tharoiseau är främst odlade med chardonnay tillsammans med en del pinot noir. De arbetar helt ekologiskt och är sedan 2018 under konvertering till ekologisk certifiering. (Picky Drinks, 540 fl.)

winetble_nyprovat_integro

Chiusa Grande di Franco d’Eusanio Integro 2021, Italien, Abruzzerna, TSV 93863, 149 kr 

Naturlig méthode ancestral på chardonnay utan tillsatser från Colline Pescaresi, ett av nio ‘Indicazione Geografica Tipica’ (IGT) i regionen Abruzzo. Syrlig doft av grapefrukt, citrus, grönt äpple, lime och vita blommor med ett syrligt småmoussigt bubbelomfång som avslutas i lite vaga schampotoner. Chiusa Grande grundades 1991 av Franco D’Eusanio men en annan Franco, Franco Giandomenico, är idag vinmakare. (Winepartners Nordic, 6240 fl.)

winetable_nyprovat_novirus

La Cattiva No Virus On The Dance Floor 2021, Italien, TSE 90241, 73 kr (burk 250 ml)

Partyburken som försvann och återkom under förra året och som jag då gillade för sin friskhet, men där energin saknades, framförallt i moussen. Årets version, 2021, har definitivt mer energi än 2020, men båda proverna jag testat har varit instabila. Jag vill gärna rekommendera denna burk, för jag vill även tro på framtiden i dess utformning. Kanske har vi inte riktigt sett aluminiumburkens påverkan på vinet än för att göra någon slutsats. Vinet då… Initialt reduktiv med blodapelsin, grapefrukt och jästtoner. Läskande syra och fruktig men med ett överhängande sjok av murriga örter och musbur. Bara en varningens tecken till dem som är känsliga för det. (Dryckesbutiken, 4320 fl.)

winetable_nyprovat_popup

House of Smith Pop Up Sparkling 2019, USA, Washington State, TSE 91112, 179 kr

Jag har varit ett stort fan av Charles underfundiga och pillemariska sommarbubbel i tidigare årgångar, men jag är inte helt överrens med denna årgången. Gul frukt och jästtoner med en bred mousse och syrlig grapefruktbeska. Vidare inslag av passionsfrukt och citrus med en dovt hängande hö-känsla i ett avslut av sotad grillad citrus. Jag saknar fräschören, men hoppas att den dyker upp i en isfylld hink vid poolen. (Handpicked Wines, 2000  fl.)

winetable_nyprovat_jansz_vintage

Jansz Vintage Cuvée 2017, Australien, Tasmanien, TSE 94473, 329 kr

Mousserande från bubbelpionjärerna på den avlägsna ön Tasmanien utanför Australiens sydkust. Källarmästaren Jennifer Doyle har tidigare jobbat hos Louis Roederer i Champagne och har ett gediget register av kunskap i bakfickan. Jansz Vintage Cuvée har en krämig och charmig inledning fylld av frisk citrus och grapefrukt med stor bred mousse och högt siktande syra som tagit sikte på en stjärnhimmel av äpplen. Läs mer om Jansz och Tasmanien i Richard Sigrays artikel för Wine Table Magasin issue 3, nu online. (Vinunic, 840 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_jamek_gruner_veltliner

Josef Jamek Stein am Rain Grüner Veltliner Federspiel 2021, Österrike, Wachau, TSV 90163, 173 kr

Fjäderlätt klassisk grüner veltliner från en Österrikisk topproducent där alla markörer står som spön i backen av krusbär, melon, äpple och vitpeppar.  Snyggt och rent, välbalanserat och sofistikerat, smakrikt och fruktigt med hög syra och mjuk fyllighet i en elegant finish. (Heba Food & Beverages, 3600 fl.)

winetbable_nyprovat_laroche_chablie

Domaine Laroche Chablis Premier Cru Les Montmains 2020, Frankrike, Bourgogne, TSV 96146, 308 kr

Elegant och finstämt av storheterna och förebilderna för många i området. Laroche leder utvecklingen framåt och skapar högstämd kvalitet rakt igenom. Den här 1er Cru från Les Montmais har allt det där man önskar i en klassiker. Krämig doft av vanilj, äpple och citrus. Fyllig och smörig med balanserad stenig mineral och syrligt fruktig finish. Prisvärt och lagringsdugligt. (Spendrups/Spring Wine, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_girardin_meursault

Vincent Girardin Meursault Le Limozin 2017, Frankrike, Bourgogne, TSE 94501, 539 kr

Välstrukturerat från estaten Vincent Girardin. Denna chardonnay från Le Limozin, som ligger mellan premier cru’erna Les Genevrières och Les Charmes, har en innerlig och intressant mineralitet, backat av en ryggrad av välintegrerade ekfat med smaker av vanilj och gul stenfrukt, syrligt fylligt och mycket balanserat. Vincent Girardin sålde verksamheten 2012 men Eric Germain, vinmakare sedan början av 2000-talet, blev kvar för att säkerställa kontinuiteten. Vincent sålde dock inte alla innehav utan ett antal tomter hölls och lämnades över till Vincents son, hetare än hetast, Pierre, som sedan dess har etablerat Pierre Girardin, men det är en helt annan story! (Prime Wine/Solera, 600 fl.)

Winetable_nyprovat_Rougeot-Meursault-SLV-2016

Domanie Rougeot Meursault Sous la Velle 2019, Frankrike Bourgogne, TSE 90282, 499 kr

Djup doft av krutrök, oförlöst och ungdomligt med vanilj, nötter, gul frukt, persika och brynt smör. Fördelaktig prisbild lockar till köp likväl som den fylliga strukturen, den svala elektriskt friska syran, mineraliteten och det täta fruktiga avslutet med välbalanserade fatinslag. När Pierre-Henri Rougeot anslöt 2012, lät sig fadern Marc influeras av sonens passion för hållbara odlingar och naturligare vinmakning. Odlingarna styrdes om till ekologiska och i källaren inleddes försök med svavelfri vinifiering. Resultatet har du i glaset framför dig på fredagkväll. (Panache, 360 fl.)

winetable_nyprovat_Famille-Bolleau-Château-Lespault-Martillac

Famille Bolleau Château Lespault-Martillac 2020, Frankrike, Bordeaux, TSE 93722, 305 kr

Härligt fylligt och syrligt matvin som riktigt längtar efter en grillad dorada med färska örter. Från Pessac-Léognan med syrlig doft av krusbär, äpple, gult gräs och färska örter med en lång koncentrerad eftersmak med ytterligare dimension av nötigt efterspel. Château Lespault-Martillacs historia går långt tillbaka, ända till romartiden och de är ett av de äldsta registrerade vinerna från Martillac. Sedan årgången 2009 har familjen Bolleau lämnat över ansvaret för vingårdarna till Olivier Bernard, ägare av Domaine de Chevalier, Grand Cru Classé de Graves.(The Wine Team Global, 360 fl.)

winetable_nyprovat_bianco_porticello

Tenuta di Castellaro Bianco Porticello 2021, Italien, Sicilien, TSE 93603, 199 kr

Syrlig doft, citrus, lime, mieralisk sälta, äpple, syrligt, fruktigt mineraliskt med grapefrukttoner i avslutet. Friskt läskande och svalt mineraliskt med havssälta. Från den lilla Eoliska vulkanön Lipari strax norr om Messina på Siciliens nordkust på större del carricante och något mindre del moscato bianco. Ett av mina favoritviner i tidigare årgångar och jag är lika förtjust nu, glad även över att priset inte rasat iväg sedan tidigare släpp. Tenuta di Castellaro kan du läsa mer om i vår skribent Åsa Johanssons artikel och vill du prova Massimo Lentsch vulkaniska viner från Etna så har vi skrivit om dem med, bara att söka i sökfunktionen ovan! (Johan Lidby Vinhandel, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_bastion_de_la_luna

Forjas del Salnés Bastion de la Luna Albariño 2020, Spanien, Rías Baixas, TSV 96008, 179 kr

Från druvan albariños omtvistade ursprungsplats, runt byn Meaño i hjärtat av Salnés, Rías Baixas. Här ges vinet doft och smak av exotisk frukt med havsbris i nosen, syrligt, friskt med översköljande havssaltig mineralitet. Ett citrusfruktigt syrligt vin, otroligt friskt, med havsnära örtighet och ett nästan spritsigt avslut. Rodri Mendez odlar sina ursprungstypiska druvor med traditionella metoder, nedärvda i generationer med respekt för jorden de brukar. Vinkmakare är kultförklarade Raúl Pérez som sedan början av 2000-talet jobbat nära tillsammans med Rodri. (Wine Trade, 10000  fl.)

winetable_nyprovat_quartz_reef_PG

Quartz Reef Pinot Gris 2021, Nya Zeeland Central Otago, TSE 90432, 259 kr

Österrikaren Rudi Bauers vingårdar brukas biodynamiskt och ligger i Bendigo, en subregion till Central Otago, världens sydligaste vinregion. I doften gröna noter som sockerärtor, Granny Smith-äpple och omogen citrus. I munnen en definitivt mognare ton av floral örtighet, smörkola, gul frukt med en mineraliskt läskande syra. Avslutet bjuder ett välstrukturerat grepp och fin längd. (Divine, 600 fl.)

ORANGEVIN

winetable_nyprovat_craven_pinotgris

Craven Pinot Gris 2021, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 93706, 189 kr

Guldrosa orangevin med lockande rödfruktig och blommig doft. På bristningdgränsen av citrusfruktighet, blodgrape, apelsin, aprikos, och nektarin. Syrligt torrt med lätt tanninstuktur i en välbyggd, välbalansera textur som är direkt obönhörligt sommarläskande. Craven är naturligt inriktade och när vinmakarna ”Aussie” Mick och ”Saffa” Jeanine möttes i Sonoma 2007 valde de att slå sig till ro, bilda familj och börja göra sina egna viner i Stellenbosch. (Handpicked Wines, 900  fl.)

winetable_nyprovat_logan_clementine

Logan Clementine Pinot Gris 2021, Australien, Orange, TSE 93321, 169 kr

Peter Logans hyllning till sin dotter Clementine ‘Minnie’ är inte bara rörande vacker och poetisk, utan även “A wonderful mix of sweetness and spice and all things nice” som Peter själv uttrycker det. Ypperligt charmigt rosaorange med doft och smak av aprikos, kaprifol, rosor, jordgubb, clementin och citruszest med en dos havsnära mineralitet. (Johan Lidby Vinhandel, 1500 fl.)

winetable_nyprovat_a_laranja_mecanica_fitapreta

Fitapreta a Laranja Mecânica 2020, Portugal, Alentejo, TSE 93732, 159 kr

Mörkt gulorange med doft av aprikos, vanilj och örter. Läskande med torkade frukter, örter, päron, stenfrukt, gul melon i en syrlig och sötsur kompott, torrt strukturerat med ett grusigt avslut. Druvorna till a Laranja Mecânica är en fantastisk blandning av arinto, roupeiro, verdelho, antão vaz, alicante branco, trincadeira-das-pratas och fernão pires. ”Det här är vår version av ”A Clockwork Orange”, säger vinmakaren António Maçanita, och syftar på livets hårda press och tuffa villkor, här fritt översatt till mekanisk pressning av druvor till ett tufft, karaktärsfullt och motståndskraftigt vin som står på egna ben. (Handpicked Wines, 1200 fl.)

ROSÉVIN

winetable_nyprovat_ Chateau La Sauvageonne La Villa

Gérard Bertrand Chateau La Sauvageonne La Villa 2021, Frankrike, Languedoc, TSE 90164, 489 kr

Ekologisk och biodynamiskt odlad blend i en liten exklusiv allokering. En hyllad rosé nästan helt utan färg med klistrig doft, skarpt syrlig av diskmedel, citrus och äpple. I munnen är det mjukare, tät, fyllig och smakrik av jordgubb, äpple och citrus. Blenden består av grenache och mourvèdre från gamla vinstockar på sluttningar som producerar små bär med låg avkastning samt vermentino och viognier odlade i skiffersluttningar. Grenachedruvorna jäser ihop med vermentino och viognier vilket skapar denna unika och sällsynta blend av byggstenar till detta vins högaktade egenart. (Ward Wines, 240 fl.)

winetable_nyprovat_trapiche_pure_rose

Trapiche Pure Rosé 2021, Argentina, Mendoza, TSV 93539, 120 kr

Glatt återseende av en av förra årets stora överraskningar. Rosé på malbec är något att hålla ögonen öppna inför. Ljust transparent rosa med doft och smak av jordgubb, hallon, örter, saltstänkt mineral och läskande syra. Trapiche har idag 1500 hektar vinodling med olika druvsorter, även om det är malbec som ligger dem absolut närmast hjärtat. Malbec har ju i det närmaste kommit att bli Argentinas nationaldruva. Chefsvinmakaren Daniel Pi kom till vinhuset år 2002 och hans uttalade mål är att göra världens bästa malbecviner. Stor allokering och bra pris! (Spendrups/Spring Wine, 4000 fl.)

winetable_nyprovat_district7_rosé

Scheid Family District 7 Rosé 2020, USA, Kalifornien, TSV 92484, 129 kr

Från Central Coast och Monterey County en stiltypisk pinot noir med glad rosa färg och rödbärig doft. Smaken läskande med flirtig frukt, fyllig textur, mjuk syra med uppföljande fruktighet. Enkelt med gott. District 7 i Monterrey är inte bara hyllade i Kalifornien, även i internationellt. Med sin pinot noir har de vunnit internationella priser och utmärkelser och fått fina recensioner världen över. Scheid Family Wines brinner för att skapa bästa möjliga vin och samtidigt vara goda förvaltare av jorden och stötta det lokala samhället. Deras toppmoderna vineri är skapat med hållbarhet i fokus. (Winemarket Nordic, 8000 fl.)

RÖTT VIN

Winetable_nyprovat_dorli muhr

Dorli Muhr Zweigelt Nouveau 2021, Österrike, TSE 90156, 189 kr

En flirt med Beaujolais Nouveau måhända? Här med den österrikiska storheten zweigelt (en korsning mellan blaufränkish och sankt laurent) i en ungdomlig blåsprängd spritsig doft, med smaker som spritter lite åt och höger och vänster som blåbär, lingon och färska örter, från tidigt skördade druvor på riktigt gamla rankor. Vildjäst där hälften av vinet fick ligga på ståltank och resten på gamla fat. Vinet har buteljerats ofiltrerat. Kul men lite volatilt osäkert kort. Våga prova! (The Wineagency 1200 fl.)

winetable_nyprovat_volnay_les_

Vincent Girardin Volnay 1er Cru Les Santenots 2017, Frankrike, Bourgogne, TSE 94500, 519 kr

Och så ett rött vin från estaten Vincent Girardin. Aromatiskt intensivt doftande av jordgubb och sandelträ. Smaken komplex och elegant med en underliggande vild ton med inslag av vildhallon och rabarber. Klassiskt i övrigt, mörkbärigt och torrt, stramt men lätt och ledigt med syrlig frukt och mjuklagd tanninstruktur. (Prime Wine/Solera, 600 fl.)

winetable_nyprovat_protos_27

Protos 27 2018, Spanien, Ribera del Duero, TSE 91243, 239 kr

“Första årgången av detta vin var 2014. Etiketten är en hyllning till bodegans förflutna då den hette Bodega Ribera Duero och etiketterna hade detta formspråk. Druvorna till detta vin kommer från över 50-åriga rankor som handskördas i små 20 kg lådor. Efter noggrann sortering vinifieras druvorna med skalkontakt i tre veckor följt av malolaktisk jäsning och lagring 16 månader i franska ekfat”.
Orden är Mariano Rodriguez, grundaren till Viña Española, Marianos och Salmantinos Delikatesser och som i decennier levererat spansk mat- och dryckeskultur till Sverige. Detta är en hyllning till Mariano som dessvärre lämnade jordelivet för en dryg vecka sedan. Rest in Power Mariano och tack för att vi vinskribenter fått nyttja dina lokaler för våra sortimentsprovningar.

En klassiker som rönt framgångar och medaljskördar sedan starten. Årgngen bjuder mogen frukt, rökig ek, trä och bark, cigarr och mörkt djupt röd frukt, mynta och vanilj. Torr och stram med fylliga tuggiga tanniner i ett långt och rikt avslut.  (Viña Española, 4800 fl.) Lanseras även på Magnum

winetable_nyprovat_tate_vina_somoza

Viña Somoza Taté 2019, Spanien, Galicien, TSE 94542, 359 kr

Från vrålheta Valdeorras och Costers del Segrevax en vild blend av garnacha tintorera, mencia, merenzao, brancellao. Ljust rödbärig och lätt parfymerad doft. En frisk syra hugger tag i frukten, josig med finessrik av mörka bär, plommon,  vildhallon och jordgubb, torrt men lätt och friskt läskande. Viña Somoza grundades så sent som 2001 av Victor Fernandez som är en av galjonsfigurerna i dagens avant garde-rörelse som verkligen satt Valdeorras på kartan. År 2015 anställde Victor den talangfulle Javier Garcia (tidigare på 4 Monos) för att ytterligare förbättra kvalitetsarbetet på gården där man har man anammat principen ”lutte raisonée” det vill säga ekologiska metoder utan att ännu ha ett certifikat. (Tryffelsvinet, 480 fl.)

winetable_nyprovat_supersonico_frontonio

Bodegas Frontonio Supersónico Garnacha 2019, Spanien, Aragonien, TSE 94552, 239 kr

Från Valdejalón en blommig energisk garnacha odlad på över 1000 meters höjd som lagrats i gamla foudres. Ett uns macabeo (viura) har också fått bidra med extra fräschör. Rödbärig och örtig nos, driven syra och ung röd frukt med sval sälta av mineralisk sten. Moreller, vildhallon, violer och mynta i en pigg alert struktur och läskande josigt avslut. Ett naturligt garagevin av Master of Wine Fernando Mora och Mario López. (Happy Dog Dryckeshandel, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_saperavi_qvevri

Askaneli Saperavi Qvevri 2019, Georgien, Kakheti, TSV 92197, 158 kr

Den lokala druvan saperavi har jäst och lagrats tillsammans med druvskalen på amfora – lerkrus som i Georgien kallas Qvevri. Familjevineri som satsar hårt och stort på det georgiskt lokala arvet inom vinodling och vinmakningstekniker. Inbjudande aromatik, örtigt och friskt rödbärig doft, en ung pigg och alert parfym. Torrt men fruktdrivet där mörkt röda körsbär balanseras av gröna örter. (Avec Sweden, 14400 fl.)

winetable_nyprovat_gabrielskloof_syrah

Gabriëlskloof Whole Bunch Syrah 2021, Sydafrika, Walker Bay, TSE 94773, 179 kr

Peter-Allan Finlayson är en klart och starkt lysande stjärna på den Sydafrikanska vinhimlen. Med tillhåll i Bot River driver han sin svärfars gård Gabriëlskloof parallelt med sitt eget något mer kända Crystallum. Flirtig aromatisk syrah-parfym av röd frukt, mörka bär, körsbär, lakrits och örter. Tätt koncentrerad med järnig mineralitet och ett vilt nästan sptitsigt lynne. Hög frisk syra, torr stram och ungdomlig frukt, vildhallon och svartpeppar. Behöver lite tid för att lugna sitt ungdomliga raseri men med ett par varv i karaff smakar det gudomligt. (Tryffelsvinet, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_opdieberg_degrendel

De Grendel Op die Berg Syrah 2020, Sydafrika, Ceres Plateau, TSE 92224, 219 kr

Djup mörk fruktdoft med kolatoner i en frisk läskande syra, stramt hållna tanniner och fyllig frukt. Osäker på om någon sätter denna blint som syrah, men skitsamma, gott är det ju vilket som. De Grendel känner vi annars som fantastiska odlare av sauvignon blanc. Chefsvinmakare och källarmästare är Charles Hopkins, som är känd och respekterad vinmakare i landet. Egendomen som grundades år 1720 ligger i Durbanville och har varit i familjen Graaff ’s ägo i 4 generationer. (Carl Wine, 1020 fl.)

winetable_nyprovat_palermo

Orin Swift Cellars Palermo 2018, USA, Kalifornien, TSE 92680, 599 kr

Napa Valley i full koncentrerad parfym av svartvinbär, bigaråer och täta fat. Ett välbyggt vin med örtig karaktär där lakrits, choklad och kaffe kryddar en vällustig fruktighet. Avslutet bjuder en finstilt syra som balansear upp kraften av faten. Dave Phinney har tidigare jobbat hos Robert Mondavi och blivit känd för sina kraftfulla viner och konstnärliga, uttrycksfulla etiketter. Denna etikett är ett foto av fotografen Vincent J Musi som föreställer en mumifierad Capuchinpräst och är taget i katakomberna i Palermo, därav namnet. Vingårdarna finns i Atlas Peak, Coombsville, Calistoga och Rutherford, vilket bäst beskrivas som ”the Quintessential Napa Cab”. (Spendrups/Spring Wine, 1100 fl.)

winetable_nyprovat_Hiyu Tzum Elder Smockshop Band

Hiyu Tzum Elder 2019, USA, Oregon, TSE 94591, 539 kr

35 km från Mount Hoods snöiga topp, i en alpin floddal som myllrar av fåglar och vibrerande ljus, ligger en vild liten gård där kor, höns och grisar betar bland vinrankor och där svampar och blommor förökar sig i gränslandet mellan odlad mark och skog. Hiyu odlar naturligt har ni kanske förstått och deras pinot noir är inget likt det vi annars känner igen från Oregons mer tämjda landskap. Läskande josig med tvärtorrt avslut, frukt av jordgubb, hallon och vilda örter i ett kryddigt och lätt eldigt avslut. Odlarna tillika vinmakarna Nate och China är naturmänniskor som lever för naturen och det vilda. De står även bakom vinerna från Smockshop Band. (TM Kvalitetsviner 168 fl.)

winetable_nyprovat_ver_sacrum

Ver Sacrum La Cayetana Pinot Noir 2019, Argentina, Valle de Uco, TSE 94848, 249 kr

Friskt doftande av färska röda bär och örter i en torr och stram stil med en frisk fläkt av läskande josig syra. Avslutet bereder en härlig längd i den vitala röda fruktiga bärigheten. Egendomen La Cayetana i Maipo planterades ursprungligen 1860, stod övergiven under slutet av förra seklet, men 2013 köptes den av vinmakarparet Eduardo och Emilia Soler. Viner i serien La Cayetana är bland andra detta druvrena vin på pinot noir från odlingar på 1100 meters höjd. (Handpicked Wines, 348 fl.)

winetable_nyprovat_heartland

Heartland Directors’ Cut Shiraz 2019, Australien, Langhorne Creek, TSV 95897, 199 kr

Djup doft av köttig svart frukt, ceder och eucalyptus. Fylligt och tuggigt, tätt och kraftfull med mycket rödsvart frukt och rostade toner i ett mineraliskt bergtaget avslut. Elegant och finessrikt med ren fräschör från händerna på en av Barossas storheter, Ben Glaetzer. Vineriet drivs av solenergi och sköts enligt hållbara principer men utan certifiering. (Mondo Wine/Solera, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_logan_weemala_pinotnoir

Logan Weemala Pinot Noir 2021, Australien, Orange, TSV 90251, 145 kr

Svalodlad pinot i en något mörkare bärig ton än förra årgången. Läskande smakrik med torr anstrykning i en friskt syrlig uppenbarelse där en rökig kryddighet bjuder in vildhallon, tranbär, jordgubb, körsbär och gröna örter till rostat avslut. Syskonvinet Weemala Shiraz ligger sedan ett par år tillbaka i fasta sortimentet. (Johan Lidby Vinhandel, 16200 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.