Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "WHO–HOO!"

Nyprovat – "WHO–HOO!"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Septembers sista lansering av viner på tillfälligt besök. Ett bra tillfälle att köpa på sig bra grejer inför hösten. Pär Strömberg har Nyprovat sig igenom det mesta och valt ut det bästa - håll till godo och kom ihåg: Drick mindre, men bättre!

Septembers sista suck kommer med en exceptionell lansering viner i systembolagets tillfälliga sortiment. Etnas enfant terrible Frank Cornelissen lanserar hela sex viner från sina contradas, benämningen på specifika vingårdslägen som ni kunde läsa om i söndagens Helgläsning av Karin Ericson. Ett par viner av diger karaktär och renommé har också undsluppit att bli provade, men är ändå såpass intressanta att undertecknad kommer att köpa dem blint. De oprovade korten är Elio Sandri Langhe Nebbiolo 2019 (Nr 92422, 219 kr) och nyligen hädangångne Jim Clendenen’s Au Bon Climat Sanford & Benedict Pinot Noir 2017 (Nr 95225, 499 kr). Nedan alla Nyprovade viner och det är mycket gott innan oktober rullar in…

MOUSSERANDE VIN

Nyprovat_vintips_tillfälligtsortiment_Domaine de la Taille aux Loups

Domaine de la Taille aux Loups Brut Tradition NV, Frankrike, Loire, TSE 94058, 219 kr

Älskar bubbel på chenin blanc. Den mycket habila druvan ger härliga toner av ylle och gul frukt, mogna gula äpplen och apelsinskal. Vinet är torrt och syrligt med skön mousse och med ett fint moget avslut. (Vintedge, 600 fl.)

nyprovat_vintips_tillfälligtsortiment_olivier_horiot_champagne

Olivier Horiot Sève Rosé de Saignée 2013, Frankrike, Champagne, TSE 95705, 499 kr

Ypperligt och föredömligt frisk, pigg rödbärsfruktig och bärig ton. Semi-carbonique har gett en djup färg, fyllig mjuk älskvärd mousse torrt med toner av jordgubb, röda bär och blodgrape, härlig munkänsla och syra i fin längd. Degorgerad i maj 2019. (Vin & Natur, 360 fl.)

VITA VINER

nyprovat_vintips_Askesäng_Kullaberg

Kullabergs Vingård Askesäng 2020, Sverige, Skåne, TSE 94059, 329 kr

Mjuk doft av vita vinbär och mjuk fatkaraktär. Äpple och vingummi, fin struktur och bra skalbesk längd. Ett svenskt toppvin på Piwi-druvorna souvignier gris och solaris. Imponerande längd med personlig karaktär. (Kullabergs Vingård, 1000 fl.)

nyprovat_vintips_tillfälligtsortiment_rabl_steinhaus

Weingut Rabl Steinhaus Rote Erde Riesling 2018, Österrike, Kamptal, TSE 92697, 219 kr

Den röda jordens riesling har gett friska toner av citrus, gräs och vita vinbär. Strukturen och texturen är fylligt oljig med högt balanserande syra. Avslutet klingar ut i moget äpple och citrustoner. (Johan Lidby Vinhandel, 1800 fl.)

ortiment_Tokaji Balassa Furmint

Tokaji Balassa Bor Furmint 2018, Ungern, Tokaji, TSE 93860, 179 kr

Grönfruktig doft, driven syra, frisk och fräsch, ja, nog är det en tydlig furmint allt. Frukten av gula plommon, gröna äpplen, persika och grillad citron med rökig mineralitet bjuder in till intresse där även priset gör sitt. (Handpicked Wines, 1000 fl.)

nyprovat_vintips_tillfälligtsortiment_Saint-Véran Vigne de Saint-Claude.png

Verget Saint-Véran Vigne de Saint-Claude 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 93966, 259 kr

WHO-HOO – when I feel heavy metal… en chardonnay som får mig på riktigt bra humör. Äntligen får vi åter njuta av belgaren Jean-Marie Guffens-Heynens progressiva projekt med inköpta druvor. Distinkt friskt och fruktigt tydlig terroir. Citrus, mandel, fat och vanilj i pigg läskande syra med ryggrad. Torr men smekande len, i ett örtigt och lite kryddigt avslut. (Provinum, 600 fl.)

ORANGEVIN

nyprovat_vintips_tillfälligtsortiment_krsorangezilavka

Škegro Family Winery Krš Orange Žilavka 2020, Bosnia & Herzegovina, Radišici, TSE 94050, 199 kr

Orange skalmacererat på lokala druvan žilavka. Parfymerad med toner av godisaprikoser, hallonbåtar och zootabletter i en syrlig och saftig stil med skön tanninstruktur. Drivor av torkad aprikos förgyller eftersmaken. När drack du bosniskt senast, väl värt att provas! (Winepartners Nordic, 1500 fl.)

RÖDA VINER

nyprovat_vintips_tillfälligtsortiment_Château de Chambrun Lalande-de-Pomerol

Chateau de Chambrun Lalande de Pomerol 2018, Frankrike, Bordeaux, TSE 93873, 325 kr

Djup doft och ren bärighet, här slår cabernet franc igenom i en josigare och lättare strukturerad stil än tidigare provade 2016. Slank och frisk fräschet, rödfruktig och grönörtig med härlig fyllig bärig stil. Avslutet har fin ekfatskaraktär som sig bör med cigarr, ceder och vanilj. (Sanler Wines, 360 fl.)

nyprovat_vintips_masdunotairemaitre

Mas du Notaire Maitre 2019, Frankrike, Rhonedalen, TSE 95709, 189 kr

Bra prisad rånare med adress Costières de Nîmes. Här kliver vi rätt in i en barrskog fylld av röda bär, gröna örter och sötsyrlig frukt. GSM-blend med mineraliska järntoner, blod, peppar och köttiga fat. Höstgrytans favorit. (Picky Drinks, 1200 fl.)

nyprovat_vintips_olgaraffault

Olga Raffault Chinon Les Peuilles 2018, TSE 940570, 199 kr

Inbjudande ungdomlig parfym av färska röda bär med gröna omogna stråk som kommer att blomma ut till mognad med lite lagring eller en svängom i karaffen. Kraftfull men sofistikerad, läskande med grön paprikabeska i avslutet. Olga är en cab franc favorit så köp for the love of Chinon. (Pompette, 840 fl.)

Maranges 1er Cru 'Les Clos Roussots'

Regnaudot Clos Roussots 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 94049, 299 kr

Maranges är den sydligaste beteckningen för Côte de Beaune och har länge överskuggats av sina nordliga grannar trots sin imponerande terroir. Aromatiskt parfymerat av klassiskt snitt med sandelträ och jordgubb. Stramt och syrligt ekvilibristiskt med fatkaraktär och fyllig söt frukt. Didier Regnaudot är en av appellationens starka traditionalister. Han förlitar sig på sina mycket gamla vinstockar för att producera rikt koncentrerad frukt. (Hoff Vin, 360 fl.)

nyprovat_vintips_tillfälligtsortiment_niurumaru

L’Archetipo Niuru Maru 2019, Italien, Apulien, TSE 93927, 169 kr

Fantastiskt att med biodynamiska metoder i en nästintill omöjlig plats och en om ännu mer omöjlig druva göra ett sånt fantastiskt rent och snyggt vin. Priset är galet bra jämfört med vad du får eller vad du skulle betala för ren skit från samma område. Druvan är negroamaro med djupt parfymerat mörka bär, järn och jord, syrlig frukt, blåbär, svarta vinbär, örter med driv i syran och ett mycket fokuserat avslut. (Panache Sweden, 6000 fl.)

nyprovat_vintips_rossodimontalcino_fattoriadelpino

Fattoria del Pino Rosso di Montalcino 2016, Italien, Toscana, TSE 93710, 249 kr

Underskönt och ursprungstypiskt så det förslår. Sjätte årgången för Jessica Pellegrino som driver egendomen. Tydlig sangioveseparfym, driv i syra, ren körsbärsfrukt, mineralitet och saliverande örtigt och syrligt avslut. (Panache, 1200 fl.)

nyprovat_vintips_tillfälligtsortiment_brunello_fattoriadelpino

Fattoria del Pino Brunello di Montalcino 2015, Italien, Toscana, TSE 93709, 549 kr

Skolboks-sangiovese med djup i doften som tillsammans med körsbär och mörkt bärig frukt lirar med snygg fatton. Rejält tryck i tannin balanserat med en frisk syra som lyfter frukten och uppstår likt en fågel fenix ur den initiala knock-outen och skiner som en diamant. (Panache, 600 fl.)

nyprovat_vintips_tillfälligtsortiment_luigioddero_barolo

Luigi Oddero Barolo 2017, Italien, Piemonte, TSE 90137, 349 kr

Kul att se 2017 rulla ut och ta för sig efter superårgången 2016. Klassisk nos av nypon, rosor och vilda körsbär i balanserat fatkaraktär. Torra tanniner, driv i syran där frukten lär blomma ut om ett par år. Ännu något tillknäppt så lagra och spar så är du den som om några år en guldklimp har! (Panache, 4800 fl.)

https://www.systembolaget.se/produkt/vin/dolcetto-dalba-priavino-9310001/

Roberto Voerzio Dolcetto d´Alba Priavino 2019, Italien, Piemonte, TSE 93100, 179 kr

Attraktivt pris  på ett attraktivt vin. Smörkola och röda bär, pigg skalbesk frukt med röda syrliga bär som tranbär, rönnbär och lingon i en stram kostym med breda axelklaffar och tuffa tanniner. Lagras eller luftas för tillgänglighet. (Backmans Vinhandel, 1800 fl.)

nyprovat_vintips_cavallotto_briccoboschis

Cavallotto Barolo Bricco Boschis 2017, Italien, Piemonte, TSE 90526, 799 kr

Cavalotto gör klassiska, traditionella och majestätiska viner, rejält hantverk från en seriös och ärlig vinmakare av tradition. Öppen doft med vagt mogna toner av höstlöv och svamp med körsbär och rosenknopp. Torr och stram med tuffa tanniner som gjorda för att mogna i lagom mak. Ett vin att lagras och njutas i framtiden. Trots det, märkvärdigt tillgänglig, kanske på grund av årgången. Ungdomlig frukt vittnar om det, körsbär, lingon, nyponros i ett grönaktigt mineraltätt och stjälkigt avslut. (Agrell & Hartley, 360 fl.)

Nyprovat Tillfälligt Sortiment Munjebel CS

Frank Cornelissen Munjebel Rosso CS 2018, Italien, Sicilien, TSE 93049, 540 kr

Från vingårdsläget Chiusa Spagnolo i contrada Zottorinto på ca 620 meters höjd. Oympade stockarmed en ålder på ca 80 årStarka inslag av lava, koncentrerat och friskt rödhårigt med blodgrape, bittercitrustoner och strama tanniner. (Vin & Natur, 330 fl.)

nyprovat_tillfälligtsortimet_munjebelRosso

Frank Cornelissen Munjebel Rosso CD 2018, Italien, Sicilien, TSE 94219, 540 kr

Calderara Sottana ligger nordväst om Passopisciaro och ca 600 möh. 40-åriga stockar, finlemmat och stilrent. Djupt röd doft, syrliga röda bär, tranbär, lingon, mogen körsbärsfrukt, varmt och mjukt. (Vin & Natur, 330 fl.)

nyprovat_tillfälligtsortimet_munjebelRosso

Frank Cornelissen Munjebel Rosso PU 2018, Italien, Sicilien, TSE 92657, 540 kr

Senaste tillskottet bland lägesvinerna och från norra Etna. Puntalazzo har gett en ljust röd färg, syrliga röda bär, vinbär, rönnbär, blodgrape och bittercitrus. (Vin & Natur, 330 fl.)

nyprovat_tillfälligtsortiment_munjebelFM-92x300

Frank Cornelissen Munjebel Rosso FM 2018, Italien, Sicilien, TSE 94220, 540 kr

Feudo di Mezzo norr om Passopisciaro är en vidsträckt contrada där skörden skett runt 580 möh. Djupare jordar och genomströmning av vindar har gett en floran och fruktig ton med syrliga bär, sandiga tanniner, lätt och fräscht i en anda av Nebbiolo a’la La Morra. Avslutet stiltypiskt och lavatroget i blodgrape och bittercitrus. (Vin & Natur, 330 fl.)

vin-winetable

Frank Cornelissen Munjebel Rosso MC 2018, Italien, Sicilien, TSE 94237, 540 kr

MC står för Monte Colla och ligger i Castiglione di Sicilia på ca 760 meters höjd. Här råder branta terrasserade marker att växa ur med stockar från strax efter andra världskriget. Frank kallar det sin “Hermitage” och syftar på vinernas kraft och rikedom från dess soldränkta sydläge. Sötfruktig doft fyllig var frukt och mogna tanniner. Här saknas lavan i jorden och ger således inte heller den typiska bittercitrustonen. (Vin & Natur, 330 fl.)

Nyprovat_tillfälligtsortiment_munjebelPA

Frank Cornelissen Munjebel Rosso PA 2018, Italien, Sicilien, TSE 94239, 540 kr

Porcaria ligger i den övre delen av Feudi di Mezzo på 640 m öh. Stockarna är beskurna som albarello och har en ålder på ca 60 år. Trots kämpig plats mot vädrets makter ger vinerna härifrån kraft och elegans. Något strukturellt knuten, stram och tight som mår bäst av en tids lagring eller en rejäl luftning. Friskt rödbärig visar den dock god potential. (Vin & Natur, 330 fl.)

nyprovat_vintips_tillfälligtsortiment_dominodelaguila

Dominio del Aguila Picaro Tinto 2019, Spanien, Ribera del Duero, TSE 93928, 299 kr

Undantaget som bekräftar regeln, ett färgglatt och härligt vin från en producent vi bekantat oss med tidigare under åren. Nu med sin tinto från Ribera del Duero på i huvudsak tempranillo med några procent övriga, fottrampade och samjästa, druvor. Vinmakaren Jorge Monzón är utbildad i Bourgogne och Bordeaux och har tidigare jobbat på både DRC och Vega Sicilia. Ekologisk brukad jord på hög höjd och gamla stockar. 2019 har gett smaker och dofter av smörkola och jordgubb i en torr, sträv och stram stil med frisk syra och läcker frukt. (Terroir, 1500 fl.)

nyprovat_vintips_tillfälligtsortiment_cruse_monkeyjacket

Cruse Wine Co. Monkey Jacket 2019, USA, Kalifornien, TSE 93837, 249 kr

En mix av massa spännande dofter och smaker. 51 % är relativt okända druvan valdiguié (även känd som gros auxerrois) och resterande en bleandning av blå druvor som tannat, carignan och syrah. Lite låg i doften av mörk frukt till ett så ljust vin. Annorlunda fieldblend med syrligt bärig frukt, stram men en i generös seglarkostym med glad syra och vänliga tanniner i ett rödbärigt friskt och fruktigt avslut. (Johan Lidby Vinhandel, 2400 fl.)

yprovat_vintips_tillfälligtsortiment_calera_ryan

Calera Ryan Pinot Noir 2017, USA, Kalifornien, TSE 93749, 599 kr

Lätt skön pinot doft med rökig mineral, sandelträ och jordgubb. Desto maffigare i strukturen med markerade fat som inte tar över frukten. Exklusivt och gott med smaker som jordgubb, ceder, sandelträ. Friskt rödbärig, sötfruktig och kraftfull i smidig sval stil. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

nyprovat_vintips_leyda_lot_21

Leyda Lot 21 Pinot Noir 2018, Chile, Leyda Valley, TSE 93921, 269 kr

Viviana Navarrete på Leyda räknas som en av Chiles främsta vinmakare. Här har även vår svenska Master of Wine Madeleine Stenwreth haft ett finger med i spelet då hon under en längre tid konsulterat för Leyda med blendning till den skandinaviska marknaden. Syrligt och jordgubbstät, smultron och omogna hallon, apelsin och örter med driv i syra och mineral. Sval stil i en lång elegant och balanserad eftersmak. (Anora, 600 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.