Grube guidar – alla de bästa dryckerna till midsommar — Wine Table

Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grube guidar – alla de bästa dryckerna till midsommar

Grube guidar – alla de bästa dryckerna till midsommar

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 8 minuter

Midsommar hägrar bara någon vecka bort, och bland det bästa med denna sommarhögtid är ju den goda maten – och de smakfulla dryckerna. Wine Tables Andreas Grube bjuder här på den perfekta dryckesguiden till både midsommar och semester. Här hittar du tips på allt från öl och snaps till rosé och grym gin till GT:n. De allra flesta dryckerna hittar du också enkelt i det fasta sortimentet!

Gå direkt till..

ÖL

En glasflaska med Landsort Lager, ett ljus lager från Stockholms län i Sverige

Landsort Lager

Produkt från Sverige, Stockholms län

art nr 1466

500 ml

5.3%

34 kr

Läskande lager av bästa sort som jag alltid ser till att ha i kylen om sommaren. Stabil producent som gör bra öl i massor av olika stilar, men på just sommaren är det här en klassiker. Gott om rågbrödiga smaker tillsammans med örter, apelsin, knäckighet och en touch honung. Grymt bra allroundbärs som sitter fint både till maten och på egen hand.

En burk med Italopils, ett ljus lager från Stockholms län i Sverige

Italopils

Produkt från Sverige, Stockholms län

art nr 11770

330 ml

5.2%

25.20 kr

Här har vi en riktigt härlig törstsläckare, perfekt för varma sommardagar. Det är det skickliga gänget på Stockholm Brewing som ligger bakom, och i burken har vi en ljus lager i modern och karaktärsfull stil, med gott om humlearomatik. I doft och smak hittar du färsk citrus, formfranska och färska örter. I eftersmaken också en ton av ananas. Perfekt för brygghänget eller i hammocken.

En burk med Dugges Tropic Thunder Stillwater Artisanal, ett syrlig öl från Västra Götalands län i Sverige

Dugges Tropic Thunder Stillwater Artisanal

Produkt från Sverige, Västra Götalands län

art nr 31032

330 ml

4.5%

36 kr

En fruktig och syrlig öl som är rena rama sommardrömmen i doft och smak. Generöst med passionsfrukt, saftig persika, blodapelsin och färskpressad citrus i både doft och smak. I munnen en mycket välbalanserad syrlighet, och med en eftersmak som är pigg, ren och lätt i stilen. Underbart gott, och sitter bra både som törstsläckare och aperitif.

En burk med Oppigårds Bryggeri Fanoma Session IPA, ett ale från Dalarnas län i Sverige

Oppigårds Bryggeri Fanoma Session IPA

Produkt från Sverige, Dalarnas län

art nr 30140

330 ml

4.2%

18.90 kr

Jag är ett stort fan av det här Hedemora-baserade bryggeriet, och den här godingen – som du hittar i lokalt sortiment – är inget undantag. Fruktdriven och härligt humlearaomatisk med doft och smak av apelsin, mango, persika, färska örter och en liten överton av vaniljdröm. Perfekt som ackompanjemang till den lätta lunchsalladen.

En burk med Brygghuset Finn Golden Ale, ett ale från Sverige

Brygghuset Finn Golden Ale

Produkt från Sverige

art nr 1184

330 ml

4.5%

20.20 kr

En kul nyhet som dök upp på den fasta hyllan nu i början av juni. Brygghuset Finn håller hus i Landskrona, och den här alen bjuder på en snyggt välbalanserad beska och toner av grapefrukt, äpplen, rostad formfranska och aningen ananas. Suveränt god på egen hand, men också lysande som sällskap till såväl kyckling som fläsk.

SNAPS

En lättare glasflaska med Östgöta Sädesberännvin, ett kryddat brännvin från Sverige

Östgöta Sädesberännvin

Produkt från Sverige

art nr 16

500 ml

40%

245 kr

En återkommande favorit på det Grubska sommarbordet. Jag gillar den inte minst för att den är en så bra allroundsnaps som sitter lika bra till sillen som till grillade grejer. I smaken finns en whiskyliknande fatighet tillsammans med russin, apelsinskal, torkade örter och en balanserad honungssötma. Kul och karaktärsfull!

En lättare glasflaska med AB Stockholms Bränneri Akvavit, ett akvavit från Stockholms län i Sverige

AB Stockholms Bränneri Akvavit

Produkt från Sverige, Stockholms län

art nr 80656

500 ml

38%

299 kr

Kul akvavit från det lilla bränneriet på Södermalm i Stockholm som, glädjande nog, finns i det fasta sortimentet. Stockholms Bränneri är skickliga på att alltid sätta en högst personlig prägel på allt de gör, något de också visar med all tydlighet här. Både kryddig och fräsch, med tydliga nyanser av enbär, fläder, citrus, koriander och dill. God både immande och lite mer rumstempererad.

En glasflaska med Saltö Akvavit, ett akvavit från Sverige

Saltö Akvavit

Produkt från Sverige

art nr 80

350 ml

38%

179 kr

Saltö har fått sitt namn från en ö i den bohuslänska skärgården. I flaskan har vi också en snaps som både svalkar som salta vågor och river skönt i gommen. Här har man kryddat med pors, vilket ger den där härliga beskan i smaken. På toppen finns också gott om både citruszest, kummin och lite fänkål. Hur god som helst till matjes!

En lättare glasflaska med Gammel Opland Aquavit, ett akvavit från Norge

Gammel Opland Aquavit

Produkt från Norge

art nr 70624

700 ml

41.5%

402 kr

Den här godingen fyller verkligen sin plats på bordet med sin lite rikare och maffigare stil. Kryddningen domineras av dill, kummin och citrus och i smaken finns också gott om fatkrydda och aningen honung. Härligt rivig och kryddig i eftersmaken, också med bra smakdjup. God till de lite kryddigare sillarna, men gör sig också bra till det grillade köttet för den som så vill.

En pet-flaska med O.P. Anderson Dill Aquavit, ett akvavit från Sverige

O.P. Anderson Dill Aquavit

Produkt från Sverige

art nr 1176

500 ml

40%

229 kr

Den här dök upp på fasta hyllan tidigare i våras. Den görs med den klassiska O.P:n som bas, och har alltså kummin, fänkål och anis som smakbotten. Här har man också tillsatt dillfrön och citronskal, men bara med en liten del fatlagrad sprit för att få den klar i färgen. Ren, rik och generös dillton, och samtidigt med fräschör i avslutet.

VITT VIN

En glasflaska med Coto de Gomariz 2022, ett vitt vin från Galicien i Spanien

Coto de Gomariz 2022

Produkt från Spanien, Galicien

art nr 92237

750 ml

13.5%

229 kr

Godello har de senaste åren seglat upp som en riktig sommarfavorit för vad gäller druvor. Här är vi i regionen Ribeiro och det som bjuds i glaset är ren och skär summer love. Vidöppet och inbjudande med örtighet, gul frukt med tropiska inslag, grapefruktig syrabeska och aningen vitpepprighet. Snyggt kryddig i eftersmaken och samtidigt med rondör. Släng pulpon på grillen!

En lättare glasflaska med Allesverloren Chenin Blanc 2023, ett vitt vin från Western Cape i Sydafrika

Allesverloren Chenin Blanc 2023

Produkt från Sydafrika, Western Cape

art nr 75986

750 ml

13.5%

119 kr

Jag är ytterst svag för chenin blanc i alla dess former, och inte minst många av de ljuvliga exemplaren från Sydafrika. Det här är en variant av ett enklare snitt, men som ändå bjuder på en fullödig upplevelse. Härlig rondör i munnen, kombinerat med sjung i syran. Gott om gula äpplen, honung, grillad citron, apelsin och lite nötighet. Helt underbart när du lägger en abborre med mycket smör och salt i folie och grillar på.

En lättare glasflaska med Soalheiro Alvarinho 2023, ett vitt vin från Vinho Verde i Portugal

Soalheiro Alvarinho 2023

Produkt från Portugal, Vinho Verde

art nr 74935

750 ml

12.5%

145 kr

Alvarinho från nordvästra Portugal och det som kallas Vinho Verde är alltid extremt sommarkompatibelt. Här finns blommor, läskande citrus, melon, persika och en mineralisk ton som påminner om saltstänkt skärgårdsklippa. Verkligen ett vin som piggar upp efter en långsam dag i solen.

En lättare glasflaska med Kir-Yianni Assyrtiko 2023, ett vitt vin från Makedonien i Grekland

Kir-Yianni Assyrtiko 2023

Produkt från Grekland, Makedonien

art nr 2338

750 ml

13.5%

114 kr

Jamen eller hur, ingen sommar utan assyrtiko? Det här vinet är en pålitlig go-to-assyrtiko i det fasta sortimentet som levererar precis allt det man vill ha av druvan. Här har du de krispiga äpplena, den fräscha citrusfrukten, den läskande mineraliteten och den där charmiga honungsmelontonen. Gott till mycket, men klart att ett grillspett på havets läckerheter står högt i kurs.

En lättare glasflaska med Jakob Jung Erbacher Michelmark Riesling Trocken 2023, ett vitt vin från Niederösterreich i Österrike

Jakob Jung Erbacher Michelmark Riesling Trocken 2023

Produkt från Österrike, Niederösterreich

art nr 23153

750 ml

12.5%

115 kr

Tysk riesling från regionen Rheingau och en domän där en vinmakare från den nya generationen nyligen tagit över. Klassiskt pigg, frisk och syrlig med gröna äpplen, färsk citrus, läskande mineralitet och en lätt spritsig känsla i munnen. I eftersmaken finns också en lätt överton av sötma i fin balans. Perfekt som aperitif i hammocken, men sitter också kalas till en ceviche eller gambas med vitlök och chili.

ROSÉVIN

En lättare glasflaska med Señorío de Sarría 2023, ett rosévin från Navarra i Spanien

Señorío de Sarría 2023

Produkt från Spanien, Navarra

art nr 2156

750 ml

14%

99 kr

Ett fylligt och generöst rosévin från Navarra som utan tvekan kvalar in under Wine Tables vinjett It’s a Bargain. Färgen är rikt röd och djup, och i doft och smak hittar du gott om solmogna röda bär, blodapelsin och örter. Härligt fylligt och med matvänlig struktur i munnen. På det stora hela väldigt öppet och inbjudande i stilen, med gott om karaktär i rosésvängen. Sitter lika bra på egen hand som till matiga sallader eller en skagentoast.

En lättare glasflaska med Crudo Rosé Organic 2023, ett rosévin från Sicilien i Italien

Crudo Rosé Organic 2023

Produkt från Italien, Sicilien

art nr 2114

750 ml

12.5%

99 kr

Ännu en nykomling i det fasta sortimentet, och ett vin som kvalar in i kategorin okomplicerat och klunkvänligt. Frappato är druvan man har använt, och här finns en väldigt framfusig bärighet – jordgubbar, smultron och hallon – i både doft och smak. I mixen hittar vi också blodgrapefrukt och saftig vattenmelon. Dör ut ganska fort i eftersmaken, men gör jobbet som bersårosé.

En glasflaska med M de Minuty Rosé 2023, ett rosévin från Provence i Frankrike

M de Minuty Rosé 2023

Produkt från Frankrike, Provence

art nr 2590

750 ml

13%

169 kr

Jamen se här, en riktigt klassisk Provencerosé formulär 1A. Kostar lite mer – men smakar också därefter. Väldigt frisk och fräsch, med hela paletten av stiltypiska smaker: vattenmelon, smultron, färska örter, solig persika, röda vinbär och lite blodgrape. Lätt, ren och pigg. Klockrent vin att möta solnedgången med.

En lättare glasflaska med Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt 2023, ett rosévin från Niederösterreich i Österrike

Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt 2023

Produkt från Österrike, Niederösterreich

art nr 5600

750 ml

12%

125 kr

Mmm, det här är ju verkligen riktigt gott – och karaktärsfullt! Ursprunget är Kamptal i Österrike och vinet är gjort på landets röda nationaldruva zweigelt. Här bjuds vi på en snygg kombination av läskande fräschör och tryck i smakerna. Gott om röda vinbär, smultron, blodgrape och på det en härligt floral ton som charmar smaklökarna.

En glasflaska med Les Lauzeraies Tavel 2022, ett rosévin från Rhonedalen i Frankrike

Les Lauzeraies Tavel 2022

Produkt från Frankrike, Rhonedalen

art nr 2724

750 ml

14%

149 kr

Det här har länge varit en personlig favorit i rosésvängen. Tyvärr har den nu halkat ur det fasta sortimentet och in BS, men strunt i det – det är bara att klicka hem! Det här vinet står ut i klassen, både med sin vackert djupa färg och sina smaker av körsbär, mogna jordgubbar, blodapelsin och röda vinbär. Sitter absolut lysande som pratvin, men gör sig också snyggt till såväl kyckling som fläsk eller lyxigare korv.

RÖTT VIN

En lättare glasflaska med Langhe Rosso 2021, ett rött vin från Piemonte i Italien

Langhe Rosso 2021

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 73279

750 ml

13.5%

119 kr

Dags att göra hemmagjord pizza i uteköket? Eller bara slänga ihop en enkel bolognese en regnig sommarkväll? Oavsett vad – här har du ditt vin. Välkomnande och lättgillat i stilen, med gott om körsbär, rosenblad, hallon, lingon, blåbär och stänk av både kakao och kanel. Passar fint att drickas svalt ur stora kupor!

En glasflaska med Vidal-Fleury Saint-Joseph 2020, ett rött vin från Rhonedalen i Frankrike

Vidal-Fleury Saint-Joseph 2020

Produkt från Frankrike, Rhonedalen

art nr 2306

750 ml

13.5%

249 kr

När det här dök upp i fasta sortimentet i början av juni blev en syrah-lover som undertecknad såklart svinglad. Här bjuds på typiskt tät och stram struktur i munnen, med doft och smak av körsbär, viol, nymalen svartpeppar, svarta oliver och aningen rökighet. Snygg balans, harmoni och längd i eftersmaken. Ge gärna någon timme i karaff så att vinet får blomma ut, och servera sedan till en bra köttbit med rostad potatis och riktigt fet bea.

En lättare glasflaska med Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vielles Vignes Organic 2021, ett rött vin från Rhonedalen i Frankrike

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vielles Vignes Organic 2021

Produkt från Frankrike, Rhonedalen

art nr 2151

750 ml

14.5%

125 kr

Vääääldigt långt namn på det här vinet, men strunt i det – smakupplevelsen är direkt och lätt ihågkommen. Côtes-du-Rhône är alltid gott när det vankas grillat, och det här vinet bjuder på både kryddig tyngd, charmigt florala toner och gott om mogna röda bär. Mycket bra för pengen!

En lättare glasflaska med Delas Les Launes Crozes-Hermitage 2021, ett rött vin från Rhonedalen i Frankrike

Delas Les Launes Crozes-Hermitage 2021

Produkt från Frankrike, Rhonedalen

art nr 2800

750 ml

13%

219 kr

Här är vi kvar i Rhônedalen, men kliver ett snäpp upp på stegen vad gäller ursprung och smakdjup. Hundra procent i glaset, och ett vin som bjuder på klassiska smaker av viol, nymalen svartpeppar, charkuterier, färska hallon, svarta oliver och lite fatrökighet. Ett vin som är gott nu men som också kan sparas i källaren för den som vill.

En lättare glasflaska med Krugscher Hof Pinot Noir 2021, ett rött vin från Rheinhessen i Tyskland

Krugscher Hof Pinot Noir 2021

Produkt från Tyskland, Rheinhessen

art nr 22388

750 ml

13%

149 kr

Så här i sommartider kan man ju ibland vilja ha ett vin i glaset som på samma gång är lätt och fräscht, och också har lite tyngd och botten för att matcha marinader och grilltoner. Den här rackaren gör jobbet snyggt! Mogna jordgubbar, lakritstoner, mjölkchoklad, hallon och lite vanilj i fin harmoni.

GIN

En glasflaska med Hernö Gin, ett gin & Genever från Västernorrlands län i Sverige

Hernö Gin

Produkt från Sverige, Västernorrlands län

art nr 86927

500 ml

40.5%

337 kr

Vilken imponerande resa Hernö har gjort ändå – från lokalt mikrodestilleri till en global angelägenhet. Och när man testar den här förstår man ju varför – den har både smakrikedom och precision i detaljerna. Smakrik, ren och pigg, med gott om de klassiska enbären och till det färsk citrus och örtig krydda. Klockren allroundgin som alla kan gilla.

En glasflaska med Hellström Dry Gin, ett gin & Genever från Gotlands län i Sverige

Hellström Dry Gin

Produkt från Sverige, Gotlands län

art nr 84029

500 ml

40%

385 kr

Stjärnskottet Elisabeth Hellström drog igång sin verksamhet i precis samma veva som pandemin la sin blöta filt över världen. Men inte låter sig en superentreprenör stoppas av det – Hellström blev en veritabel braksuccé och flaskorna flög av hyllorna. Den här ginen är fräsch och ren i stilen, med en charmig blommighet och smaker av fläder och citrus.

En lättare glasflaska med AB Stockholms Bränneri Pink Gin, ett gin & Genever från Stockholms län i Sverige

AB Stockholms Bränneri Pink Gin

Produkt från Sverige, Stockholms län

art nr 70583

500 ml

40%

329 kr

Ja, lilla Stockholms Bränneri fick med ett tips också i snapskategorin, men eftersom de gör en av landets bästa pink gin får de vara med även här. Vidöppen och inbjudande i profilen, med smaker av rabarber, rosor, somriga bär, färskpressad citron och limeskal. Lysande gott.

En glasflaska med Västerås Navy Strength Gin, ett gin & Genever från Västmanlands län i Sverige

Västerås Navy Strength Gin

Produkt från Sverige, Västmanlands län

art nr 39513

500 ml

57.1%

397 kr

Västerås Destilleri är en kul stjärna på den svenska ginhimlen som jag följer med intresse och spänning. De har flera bra gin i portföljen, men jag valde den här för att den är så kul i sammanhanget. Stöddiga 57,1 procent alkohol vilket ger en påtaglig kryddighet, och till det toner av enbär, citrus, pepprighet och färska örter.

En glasflaska med Citadelle Rouge, ett gin & Genever från Frankrike

Citadelle Rouge

Produkt från Frankrike

art nr 85217

700 ml

41.7%

349 kr

En fransk gin från beställningssortimentet som verkligen smakar sommar för hela slanten. I både doft och smak har vi en riktig bärfest, med en blandning av hallon, röda vinbär och smultron. Till det de givna enbären tillsammans med lime och citron.

 

Sugen på att läsa mer Grube guidar? Läs mer här:

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.