Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Tomtebogatan 5
113 39 Stockholm

Redaktionens Nyårsraketer - Årets bästa viner

Wine Table

Årets bästa viner är utvalda av delar ur redaktionen. Vinskribenterna och krönikörerna Pär Strömberg, Andreas Grube, Maja Berthas, Karin Ericson, Anna Norström och Richard Sigray har alla plockat och valt friskt ur 2022-års lanseringar och annat upplevt njut från restauranger, barer och hemmafest. Med denna lista stänger vi 2022 och välkomnar er alla till ett späckat 2023 - GOTT NYTT ÅR!

___________________________________

Andreas-WT

Andreas Grube

Redaktör & Skribent Vin och Sprit

 

 

catherine-marshall_vintips_wine-table

Catherine Marshall Pinot Noir on Sandstone Soils 2020, Sydafrika, Elgin, Nr 75478, 245 kr

Helt ljuvlig pinot från en av Sydafrikas vinmakande visionärer. Finess och bärig elegans, också med imponerande koncentration i frukten. Ge gärna någon timme i karaff för maximalt njut. Går absolut att spara.

henriot-2012

Henriot Millésimé Brut 2012, Frankrike, Champagne, Nr 77710, 679 kr

Galet bra champagne som onekligen är ett kalasfynd i sin prisklass. Redan nu snyggt utvecklad och med allt på plats – mogna gula äpplen, färska nötter, brioche, färsk citrus och läskande mineralitet.

pietrarizzo

Pietrarizzo Tornatore 2018, Italien, Sicilien, Nr 2655, 199 kr

Sicilien har varit på många vinälskares läppar de senaste åren, och när man smakar den här förstår man verkligen varför. Grymt snyggt med mogna körsbär, blodapelsin, ljus nougat och lätt rökighet.

___________________________________

Maja-WTMaja Berthas

Redaktör & Vinskribent

 

 

winetable_vintips_brännland_iscider

Brännland Iscider Apple Ice 2020, Sverige, Nr 94021, 199 kr

Ibland kan något nästan vara farligt drickbart och i det här fallet är det en beskrivning som slår huvudet på spiken. Jag fick äran att prova detta fullkomligt magiska vin gjort på de bästa av svenska äpplen under en provning i Stockholm – och jag blev helt golvad. Ett lätt, och friskt, sött vin med en perfekt balans mellan sötma och syra. Smaken får mig att tänka på sur-söta äppelgodisar som kittlar hela gommen och hela min själ suktar efter mer. Tyvärr är vinet just nu slutsålt – men det kommer fler årgångar framöver och då får man slänga sig över det som lanseras.

charles heidsieck champagne

Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut, Frankrike, Champagne, Nr 92118, 649 kr

Jag har alltid haft en viss fäbless för de personliga och rika vinerna från Champagnehuset Charles Heidsieck. Dom har alltid en sån oemotståndlig kraft samtidigt som man uppvisar elegans och stringens. I den här ljuvliga lilla historien får man precis allt man kan önska sig – krispighet och sylvass syra, fruktighet och parfym, briochebrödighet och värme. Drick till fest eller som sällskap i badkaret på en grådaskig måndag – jag lovar att det piggar upp!

winetable_nyprovat_aslina_cab

Aslina Cabernet Sauvignon 2020, Sydafrika, Stellenbosch, Nr 94748, 239 kr

När man listar några av årets bästa viner är det också viktigt att bocka av flera aspekter än bara smaken. Aslina Cabernet Sauvignon är en av årets viktigaste lanseringar då kvinnan bakom vinet – Ntsiki Biyela – är Sydafrikas första kvinnliga, svarta, vinmakare. Vinet är lika magiskt som Ntsiki själv och den fullmatade, rika smaken av svarta vinbär, cederträ och mörk choklad är lika ljuvligt balanserad som självklar. Går fint att njuta redan nu men kan även sparas några år i källaren för den som inte är lika het på gröten som jag.

___________________________________

Pär-WTPär Strömberg

Chefredaktör & Vinskribent

 

 

Diebolt Vallois Blanc de Blancs, Frankrike, Champagne, Nr 88914, 395 kr

En underdog i familjen Diebolt Vallois range av viner, ett mycket prisvärt vin på uteslutande chardonnay från byarna Cuis, Chouilly och Épernay. Krispig mineralitet och sälta uppbackat av fräsch fruktighet, grön frukt, äpple, citrus, ananas, med skarp frisk syra, energisk och direkt. Ett underbart skaldjursvin och kanske främst till ostron.

winetable_vintips_marcel_deiss_pinot_gris

Domaine Marcel Deiss Pinot Gris 2016, Frankrike, Alsace, Nr 75507, 289 kr

Underbar och komplex med dofter och smak av honung, gul frukt och mineraler men även med florala inslag. Kryddig och örtigt aromatisk med lätt restsötma i en fin lång exklusivt finurligt avslut. Domaine Marcel Deiss har sitt säte i byn Bergheim och egendomen drivs idag av Jean-Michel med familj och sköts med biodynamiska metoder.

netable_vintips_frasca_barbera_dasti

Frasca Barbera d’Asti 2020, Italien, Piemonte, Nr 57355, 179 kr

Från Nizza i Monferrato med ungdomlig rödbärig charm, frisk doft av hallon och körsbär, örter och lakrits. Hög syra med läskande struktur, kraft och fjäderlätt elegans. Det är så här tanken om ett hantverksvin på folkets druva i Italien ska smaka. Galet välgjort, fantastiskt prisvärt och läskande smarrigt. Applåder för denna superbargain!

___________________________________

AnnaNorströmAnna Norström

Skribent Krog, Mat & Resor

 

 

winetable_vintips_thymiopoulos

Thymiopoulos Rosé de Xinomavro 2013, Grekland, Makedonien, Decantalo, € 12.80

Grekisk rosé på nationaldruvan xinomavro med 12 timmars maceration. Jag grät nästan av glädje när det serverades mig på restaurang Terrá i Köpenhamn. Vinet smakar loganbär, hallonets mer aromatiska kusin, med en grön örtighet och lång finish.

frilagd2

Champagne Amaury Beaufort Brut Nature Rosé 2018, Frankrike, Champagne, Privatimport Vin&Natur, 548 kr

Mer roséskumpa åt folket! Tänker jag alltid när jag får det i glaset, denna gång var det Emma Höök på Talldungen som både valde flaskan och delade den med mig. Här finns noter av blodapelsin och rostad mandel, något litet grönt i slutan. Ljuvligt, precis som Österlen.

winetable_vintips_yann_durieux_les_beurots

Yann Durieux Les Beurots 2019, Frankrike, Bourgogne, Cuvee 3000, € 156.40

Vinmakaren Yann Durieux kallas ”Bourgognes framtid” och ritar om kartan helt för vad vi tror viner från regionen är. Han gjorde sitt första egna vin redan som 13-åring, bara en sån sak. 100% pinot gris från några ynka rader i vingården gör ett orange vin med stor personlighet med noter av exempelvis nashipäron. Dricks med fördel på restaurang Extebarri i Baskien.

___________________________________

Karin-WT

Karin Faxén Sporrong

Skribent Vin & konst

 

 

winetable_vintips_duchene_vall_pompo

Bruno Duchêne Vall Pompo 2020, Frankrike, Roussillon, Cave Pur Jus, € 30.50

På etiketten strålar solen. I flaskan finns också solsken. 100 % grenache blanc. La vie est belle!

 

___________________________________

KarinEricson_vinskribent2

Karin Ericson

Vinskribent

 

 

winetable_vintips_Llopart_rosé

Llopart Rosé Brut Reserva Corpinnat 2019, Spanien, Penedés, Nr 97016, 239 kr

Underbar Corpinnat i hallonrosa kostym med stor mjuk mousse och frisk frukt som tar dig ut på en bubblande dans bland skogsbär och hallonsnår. Fyllig, fin struktur och utmärkt till mat.

winetaable_vintips_els_vinyerons_saltamarti

Els Vinyerons Saltamarti 2021, Penedès Spanien, Nr 58919, 150 kr (köpes i kolli om 3)

Ungt, kryddigt och friskt! Ett terroirdrivet vin som visar upp en ny sida av tempranillo. 90 % av druvorna är från 2021 och 10 % från äldre årgångar som legat på fat vilket ger djup. Så snyggt och fräscht!

winetable_vintips_laurel

Laurel 2019, Priorat, Spanien, Nr 94564, 419 kr

Jordgubbsmaffigt, smekande pangrött från Priorat som lever upp till områdets toppstatus. Så njutfullt att middagen avstannar en stund för att dofta på detta vin av pionjären Daphne Glorian. 75 % garnatxa, 20 % syrah och 5 % cabernet sauvignon.

frilagd

Philizot et Filz, Brut Numéro 3, Frankrike, Champagne, Winefinder, 349 kr

Krispig, bärig och mumsig champagne som kramar dig med röda äpplen, hasselnötter och mjuk mousse. Den har jäst naturligt och legat 24 månader på sin jäst, gjord på lika delar chardonnay och pinot noir samt 30 % pinot meunier. Mycket prisvärt!

___________________________________

Richard-WTRichard Sigray

Vinskribent

 

 

winetable_vintips_amos_nebbiolo

Valdisole Amos Nebbiolo 2020, Italien, Piemonte, Nr 90448, 229 kr

Detta är nebbiolo unfiltered för mig (ja, alltså bildligt talat). Allt du vill ha av pur frukt från druvan i form av rosor, nypon, blomsteräng, nylagd asfalt och läder. En vin som gjorts helt utan kontakt med ek, och vem saknar det när det blir så här elegant och energiskt vibrerande?

winetable_vintips_i_fabbri_lamole

I Fabbri Chianti Classico Lamole 2020, Italien, Toscana, Nr 93958, 189 kr

Oekad sangiovese i slank rödfruktig skepnad. Den typiska fiascoflaskan har använts i regionen sen 1300-talet, men bidrog till att ge Chianti ett rykte om sig att producera kitschiga och billiga dussinviner under 1970- och 80-talet. Susanna Grassis vin är allt annat än det. Rättframt, närapå klunkbart och perfekt till italiensk chark med ost.

winetable_vintips_rossese_di_dolceaqua

Maccario Dringenberg Rossese di Dolceaqua 2021, Italien, Ligurien, privatimport genom Reimersholme Vinhandel, 275 kr (fraktkostnad tillkommer om utanför Stockholm)

Giovanna Maccario utsågs nyligen till Årets vinmakare i Italien. I den lilla liguriska appellationen Dolceaqua gör hon terroirdrivna viner av druvan rossese. Vinet är lagrat på ståltank (ni kanske ser en röd tråd i mina tips) och bjuder på aromer av körsbär och tranbär med en klangbotten av jordigt skogsgolv. Transparent, fräscht och örtigt. Rött vin till fisk? Absolut!

___________________________________

Alexander-WT

Alexander Jansson

Skribent Naturvin

 

vintips_winetable_Leitz_magic_mountain

Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken 2021, Tyskland, Rheingau, Nr 70626, 159 kr

Till vårens första värmande solstrålar och de nyplockade nässlorna var den här laserskarpa rieslingen en svårslagen partner. Klorofyllbomb!

winetable_vintips_jerome_arnoux

Jérôme Arnoux Tradition 2020, Frankrike, Jura, Nr 52533, 195 kr

När sommarens nyfångade öring sakta grillades på en pinne över öppen eld gjorde den här Jura-blenden oss ett fint sällskap. Fjällbäcken porlade lika högt ett par meter bort som i den rödbäriga och alpfriska druvjuicen.

winetable_vintips_radikon

Radikon Jakot 2017, Italien, Friuli-Venezia-Giulia, Nr 72796, 349 kr

Radikons Jakot har samma bitterljuva känsla som en sommar som övergår till höst. Just därför var det den perfekta djupsinniga vännen till årets svamprensning. Som att äta en apelsin utan att skala den!

Winetable Symbol

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.