Riesling i nya världen – en mångfacetterad pärla
Lästid: 4 minuter
Riesling må vara en druva som framför allt är synonym med Tyskland och Europa. Men den har också ett starkt fäste på flera håll runt om i den nya vinvärlden. I bland annat Sydafrika, Australien och USA görs karaktärsfulla och unika viner på druvan.
Rieslingdruvan trivs väldigt bra i svalare klimat, där den så typiska höga syran och den krispiga citrusfrukten får skina i all sin prakt. På många håll i just nya världen hittar vi rieslingdruvorna i kustnära regioner eller på högre altitud. Samtidigt kan den naturliga krispigheten ofta också ackompanjeras av en charmig blommighet och ibland även en frukt som drar mot det tropiska.
Ståtlig riesling från södra halvklotet
Australien är ett nya världen-land där riesling verkligen blivit en stjärna i sin egen rätt. Både Eden Valley och Clare Valley är två förstklassiga regioner för riesling. I Eden Valley är det höga altituder som är väsentliga för kvaliteten, och riesling härifrån får ofta en stram karaktär med gott om lime och en ”stålig” mineralton. Clare Valley gynnas i sin tur av ett svalare klimat och svalkande vindar under höstarna. Vinerna härifrån är ofta lätta i kroppen, ofta också med en petroleumdoft med inslag av fotogen.
I Nya Zeeland har intresset för riesling växt sakta men säkert över tid, men trots det är bara en procent av landets totala vinproduktion som utgörs av riesling.
Ungefär 95 procent av alla odlingar ligger på den södra ön, där gott om soltimmar tillsammans med svala nätter och torr växtsäsong lämpar sig väl för riesling. Nelson, Marlborough, North Canterbury, Central Otago och Wairarapa är samtliga fem rieslingregioner att hålla ett öga på.
USA – en mångfacetterad terroir
Även i USA har både vinmakare och konsumenter omfamnat riesling. Inte minst räknas delar av Washington State, som Yakima Valley och Columbia Valley, som lysande ursprung för riesling. Vinerna härifrån är ofta charmigt generösa med smaker av persika, honung och citrus.
Även delstaten New York, inte minst då Finger Lakes, odlar riesling med stor framgång. Här är klimatet influerat av de stora sjöarna, vilket modererar temperaturerna och förlänger växtsäsongen. Vinerna här påminner ofta mer om klassisk europeisk stil, med hög syra och subtil fruktsötma.
I Sydafrika har riesling fortfarande en bit att vandra och den är ännu inte i närheten av ”The Big Five” som man talar om här (chenin blanc, chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon och shiraz). Men om man letar finns det riktigt bra riesling att hitta!
I Sydafrika talar man inte minst om potentialen i Elgin, där det lite svalare klimatet får druvan att trivas. Vissa svalare platser i Stellenbosch gör också lyckad riesling, liksom på sina håll i Hemel-en-Aarde.
På den sydamerikanska kontinenten står Chile ut som rieslingdruvans främsta land. Inte heller här är den särskilt utbredd, men av de viner som görs är det många som håller hög kvalitet. Man tror att druvan kom till Chile redan under 1800-talet, och än idag finns det kvar rejält gamla stockar här och var på vingårdarna. Den totala arealen riesling i Chile ligger idag på runt 400 hektar,
På senare år har vinmakare med stor framgång skapat fantastiska rieslingviner, inte minst på odlingar i något svalare regioner. Spana till exempel efter Bio Bio, Malleco, Osorno och San Antonio.
Stor framtidspotential
Att intresset för riesling i nya världen ökar, både bland vinmakare och konsumenter, är uppenbart. Det som kan vara lockande med just nya världens riesling är bredden av stilar och uttryck. Ofta är vinmakningsreglerna mer tillåtande och mindre traditionstyngda i nya världen än i de klassiska europeiska länderna och man tillåter sig att experimentera med allt från fatlagring och skalmaceration till olika söthetsgrader.
Kort och gott så är nya världen en skattkista att ösa ur för alla som älskar riesling. Pigg syra, solmogen frukt och matvänlighet i fin harmoni!
Läs mer!
Riesling – ett druvporträtt av Maja Berthas
Riesling som sätter Finger Lakes på kartan av Rickard Sigray