Bild på Riesling i nya världen – en mångfacetterad pärla

Riesling i nya världen – en mångfacetterad pärla

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 4 minuter

Riesling må vara en druva som framför allt är synonym med Tyskland och Europa. Men den har också ett starkt fäste på flera håll runt om i den nya vinvärlden. I bland annat Sydafrika, Australien och USA görs karaktärsfulla och unika viner på druvan.

Rieslingdruvan trivs väldigt bra i svalare klimat, där den så typiska höga syran och den krispiga citrusfrukten får skina i all sin prakt. På många håll i just nya världen hittar vi rieslingdruvorna i kustnära regioner eller på högre altitud. Samtidigt kan den naturliga krispigheten ofta också ackompanjeras av en charmig blommighet och ibland även en frukt som drar mot det tropiska.

Ståtlig riesling från södra halvklotet

Australien är ett nya världen-land där riesling verkligen blivit en stjärna i sin egen rätt. Både Eden Valley och Clare Valley är två förstklassiga regioner för riesling. I Eden Valley är det höga altituder som är väsentliga för kvaliteten, och riesling härifrån får ofta en stram karaktär med gott om lime och en ”stålig” mineralton. Clare Valley gynnas i sin tur av ett svalare klimat och svalkande vindar under höstarna. Vinerna härifrån är ofta lätta i kroppen, ofta också med en petroleumdoft med inslag av fotogen.

Rieslingdruvor på sina rankor i väntan på skörd.
Rieslingdruvor på sina rankor i väntan på skörd.

I Nya Zeeland har intresset för riesling växt sakta men säkert över tid, men trots det är bara en procent av landets totala vinproduktion som utgörs av riesling.

Ungefär 95 procent av alla odlingar ligger på den södra ön, där gott om soltimmar tillsammans med svala nätter och torr växtsäsong lämpar sig väl för riesling. Nelson, Marlborough, North Canterbury, Central Otago och Wairarapa är samtliga fem rieslingregioner att hålla ett öga på.

USA – en mångfacetterad terroir

Även i USA har både vinmakare och konsumenter omfamnat riesling. Inte minst räknas delar av Washington State, som Yakima Valley och Columbia Valley, som lysande ursprung för riesling. Vinerna härifrån är ofta charmigt generösa med smaker av persika, honung och citrus.

Även delstaten New York, inte minst då Finger Lakes, odlar riesling med stor framgång. Här är klimatet influerat av de stora sjöarna, vilket modererar temperaturerna och förlänger växtsäsongen. Vinerna här påminner ofta mer om klassisk europeisk stil, med hög syra och subtil fruktsötma.

Ett glas vitt vin i solnedgången.
Riesling från nya världen kännetecknas ofta av en fin balans mellan frisk syra och solmogen frukt.

I Sydafrika har riesling fortfarande en bit att vandra och den är ännu inte i närheten av ”The Big Five” som man talar om här (chenin blanc, chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon och shiraz). Men om man letar finns det riktigt bra riesling att hitta!

I Sydafrika talar man inte minst om potentialen i Elgin, där det lite svalare klimatet får druvan att trivas. Vissa svalare platser i Stellenbosch gör också lyckad riesling, liksom på sina håll i Hemel-en-Aarde.

På den sydamerikanska kontinenten står Chile ut som rieslingdruvans främsta land. Inte heller här är den särskilt utbredd, men av de viner som görs är det många som håller hög kvalitet. Man tror att druvan kom till Chile redan under 1800-talet, och än idag finns det kvar rejält gamla stockar här och var på vingårdarna. Den totala arealen riesling i Chile ligger idag på runt 400 hektar,

På senare år har vinmakare med stor framgång skapat fantastiska rieslingviner, inte minst på odlingar i något svalare regioner. Spana till exempel efter Bio Bio, Malleco, Osorno och San Antonio.

Stor framtidspotential

Att intresset för riesling i nya världen ökar, både bland vinmakare och konsumenter, är uppenbart. Det som kan vara lockande med just nya världens riesling är bredden av stilar och uttryck. Ofta är vinmakningsreglerna mer tillåtande och mindre traditionstyngda i nya världen än i de klassiska europeiska länderna och man tillåter sig att experimentera med allt från fatlagring och skalmaceration till olika söthetsgrader.

Kort och gott så är nya världen en skattkista att ösa ur för alla som älskar riesling. Pigg syra, solmogen frukt och matvänlighet i fin harmoni!

Läs mer!

Riesling – ett druvporträtt av Maja Berthas

Riesling som sätter Finger Lakes på kartan av Rickard Sigray

Dela via:

Mest besökta vinbarerna just nu

Gabagool

Avslappnat

Stockholm, Östermalm

Ramla in

Bar Ingrid

Livligt

Stockholm, City

Ramla in

Bar La Lune

Avslappnat

Göteborg, Vasastaden

Schysst uteservering

Hornstulls Bodega

Avslappnat

Stockholm, Södermalm

Hål i väggen

Svarta Hästen

Wow-personal

Stockholm, Östermalm

Perfekt läge

Leijontornet Bar

Skön atmosfär

Stockholm, Gamla stan

Skön innergård

Gemla Vinbar

Stockholm, Södermalm

Bouchon

Malmö

Nektar

Skön atmosfär

Stockholm, Vasastan

Schysst uteservering