Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grube Guidar: Rosa i glaset – årets bästa roséviner

Grube Guidar: Rosa i glaset – årets bästa roséviner

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Kvällar på balkongen, picknick i det gröna och långa luncher i solen – äntligen är rosésäsongen här på allvar! Andreas Grube har gått igenom årets utbud av roséviner i fast sortiment, och här tipsar han om sina nio favoriter.

Flaskbild på Les Fumees Blanches Rose

Les Fumées Blanches Rosé 2022, Frankrike, Nr 22138, 99 kr

Det här är verkligen en pålitlig klassiker – som alltjämt fortsätter att leverera med hög kvalitet. Lättsam, frisk och läskande med syrliga röda bär, färska gröna örter, vattenmelon och med en lätt mineralisk ton i eftersmaken. Stabilt och säkert val för alla tillfällen.

Flaskbild på ljus rose Collavery

Domaine de Collavery 2022, Frankrike, Provence, Nr 2859, 104 kr

Riktigt klassisk Provence-rosé med hela baletten av det man gillar med stilen: smultron, hallon, vattenmelon, blodgrape och ett knippe färska örter. Okomplicerat, rättframt och väldigt lätt att gilla. Får en att längta till långa luncher längs strandpromenaden i Nice.

Flaskbild på mörk rosé från Les Lauzeraies

Les Lauzeraies Tavel 2022, Frankrike, Rhône, Nr 2724, 139 kr

År efter år en av de roséer som verkligen ligger i topp på min lista, och så även i år. Det här vinet bjuder på gott om karaktär och identitet i en lite fylligare och smakrikare stil än de flesta av konkurrenterna. Mogna jordgubbar, persika, blodapelsin och körsbär, toppat med gott om florala toner och ett stänk vanilj.

Flaskbild på M de Minuty rosévin

M de Minuty Rosé 2022, Frankrike, Provence, Nr 2590, 169 kr

En rosé med det där lilla extra i både doft och smak, fint koncentrerad och med bra djup. I doft och smak hittar du gott om vita och röda vinbär, smultron med blasten kvar, blodgrapefrukt och färsk timjan. Kostar några tior extra – men smakar också därefter!

Flaskbild på monte araya rosévin

Monte Araya Rosé 2021, Spanien, Rioja, Nr 2621, 79 kr

Ett vin som verkligen är överraskande gott, inte minst för den här löjligt låga prislappen. Smakrikt och fylligt i stilen, med solmogen röd frukt, vaniljtoner, charmig örtighet och en lätt överton av hallonbåtar. Väldigt matvänligt och eget. Kul på hyllan!

Flaskbild på Jurtschitsch rosé vom zweigelt

Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt 2022, Österrike, Kamptal, Nr 5600, 125 kr

Det här är verkligen riktigt smarrigt tycker jag – en av de roligaste roséerna i utbudet, i alla fall i min bok. Österrike är ursprunget och zweigelt är druvan, och här bjuds på rabarber, röda vinbär och blodgrape med smakdjup, viss komplexitet och väldigt bra och välbalanserad längd. Hatten av!

Flaskbild på Saam Rosévin från Sydafrika

SAAM Chenin Blanc Cinsault Rosé 2022, Sydafrika, Western Cape, Nr 2580, 115 kr

Charmigt och ganska eget i stilen, med doft och smak av solmogen röd frukt, limezest, torkade örter och aningen rabarber. Bra klipp i syran och härlig kombination av fyllighet och läskande stramhet. Lika gott på egen hand som till mycket i matväg.

Flaskbild på Colle Reale Cerasuolo Rosé

Colle Reale Cerasuolo Rosé 2022, Italien, Abruzzerna, Nr 2242, 99 kr

Här har vi färdats till Abruzzerna på den italienska östkusten. Vinet är gjord på den lokala specialiteten montepulciano och här bjuds på gott om citruszest, blodgrape, röda vinbär och örter i rund och lite mjuk stil. Klart bra rosé för pengen som bjuder på vårkänslor i glaset.

Flaskbild på rosé cuvée madame

Cuvée Madame Sélection de Mademoiselle 2022, Frankrike, Provence, Nr 2203, 139 kr

Tillbaka igen i rosévinets högborg – Provence. Det här vinet bjuder på en härlig kombination av lättsam friskhet och samtidigt en bra koncentration med syrlig ryggrad och en hel korg av färska sommarbär i form av hallon, smultron, jordgubbar och vinbär. Tillgängligt men också med gott om ambition.

Annons

Sancerre Les Belles Vignes

Sancerre Les Belles Vignes

Land:Frankrike
Pris:169 ,-
Alkoholhalt:13%
Sockerhalt:3 g/l
Volym:750 ml

Sancerre Les Belles Vignes

Land:Frankrike
Pris:169 ,-
Alkoholhalt:13%
Sockerhalt:3 g/l
Volym:750 ml

Frisk och pigg i stilen, med gott om syrliga vinbär och smultron, färskpressad lime och ett knippe färska örter. Ambitiös rosé med bra längd med en läskande mineralitet. Sitter bra som aperitif tillsammans med saltade potatischips.

NR: 93760

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.