TS 10 november Från klassiskt till bombastiskt - WineTable

Från klassiskt till bombastiskt

Pär Strömberg Redaktionschef, vinskribent och konstnär

Nyheter i tillfälligt sortiment – biodynamiskt, vibrerande, elegant, kraftfullt, rustikt och lockande! Tisdagen den 10 november bjuder en härlig samling viner. At your service – här är godaste köpen.

Inför senaste släppet höll världen andan. Rösträkningen i USA nöjde sig inte med en 36 timmars valvaka utan drog ut på tiden så eländet ockuperade i stort sett hela förra veckan. Som tur var släpptes det ju en del gott som fått ackompanjera Marcus Oscarssons alltjämt tröttare ögon. Nu när världens största ekonomi byter presidentskap kommer vi garanterat att få se en och annan förändring i världsordningen, till det bättre förhoppningsvis, för alla inblandade. Nog om det, vi har ju nya viner att se framemot, bland annat några riktiga kraftpaket som levereras från just det stora landet i väster. I vanlig ordning presenteras de kategoriskt och det är endast de viner som vi haft möjlighet att prova som hamnar i vår urvalsprocess. Håll till godo, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

Contratto Pas Dosé 2014, Italien, Piemonte, TSE 92658, 219 kr

Favorit i repris. Vagt autolytisk mognad, vitt bröd, persika och äpple i nosen. Stor mjuk mousse, knastertorrt med söt citrusfrukt, nötter och ett syrligt avslut från 80 procent pinot noir och 20 procent chardonnay. Odlat på hög höjd och vinifierat av mästaren Giorgio Rivetti från La Spinetta. Jag tycker att förra årets lansering (2013) var strået vassare men 2014 lovar gott inför nyårskvällen. (Enjoy Wine & Spirits, 4200 fl.)

VITT VIN

Evening Land Vineyards Seven Springs Chardonnay 2017, USA, Oregon, TSE 92829, 339 kr

Vit biodynamisk charm from Eoloa-Amity Hills i Oregon. Ren snygg chardonnaydoft av gula plommon, dyra fat och vanilj. Stram, fyllig och torr med varm gul frukt och tropiska toner, läskande syror och bra längd. En vildhäst i tyglar, låt den mognas ett par år och du får full utdelning på travet. (The Wineagency, 960 fl.)

Château Yvonne Blanc 2018, Frankrike, Loire, TSE 95036, 349 kr

Chenin blanc i toppform! Krämig, fyllig doft av honung, ylle och gul frukt, classic Saumur-style. Skön vibrerande munkänsla, fylligt med kraftfull syra, lång eftersmak av syrlig gul frukt och honung. Hög kvalitet och charm utlovas för den som hinner knipa en panna! (Vintedge, 240 fl.)

Schloss Gobelsburg Ried Steinsetz Grüner Veltliner 2019, Österrike, Kamptal, TSV 95870, 199 kr

Klassiskt men ungdomligt energiskt från anrika 1100-talsslottet Gobelsburg i Kamptal. Grön melon, lime och vitpeppar som sig bör i nosen. Elektriska syror och stendammstorrt, gulfruktig och vitpepprig med söta friska toner i avslutet. (Solera, 3000 fl.)

Pichler Krutzler Riesling Ried Pfaffenberg 2019, Österrike, Kremstal, TSE 92448, 259 kr

Hantverksriesling från Kremstal med ungdomlig ren gul och grön frukt, päron och vag petroleum. Pichler-Krutzler speglar sin terroir rent och enkelt. Fyllig och fet men med fräsch munkänsla, koncentrerad fyllig frukt av citrus och fin längd. Kommer nog till sin fulla rätt om ett par år när jästtonerna lagt sig lite.
(The Wineagency, 360 fl.)

Joseph Drouhin Pouilly-Vinzelles 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 90454, 239 kr

Stilikonen Drouhin visar upp typicitet utan att bli kladdig med ursprungsreferenserna. Gula plommon, äpplen och citrus, mjuk smörig och krämig textur, örtig och kryddig i avslutet, fin syra balanserar ut i längden. Läckert! (Provinum, 1800 fl.)

Shafer Red Shoulder Ranch Chardonnay 2018, USA, Napa Valley, TSE 90420, 525 kr

Bombastisk tungviktare i elegant kostym, exklusivt och påkostat. Förförisk nos, smörigt, kryddigt och pepprigt. Maxat med vanilj och dyra fat men riktigt snyggt paketerat. Napa chard för den som går igång på power. (Vinunic, 360 fl.)

RÖTT VIN

Château Gouprie Rouge 2015, Frankrike, Bordeaux, TSE 92604, 349 kr

Hyllat vin från stor årgång. Sammetslen doft av mörkt röd frukt, blåa bär och fat. Mjukt och lent, nyanserade tanniner och kryddiga fat. 75 procent merlot och 25 procent cabernet franc vinifierat traditionellt där vinet sen lagrats 12 månader på cirka 30 procent ny ek. (Tryffelsvinet, 360 fl.)

Villa Ponciago Fleurie Les Hauts du Py 2018, Frankrike, Beaujolais, TSE 93135, 185 kr (OBS! Flyttad från 27 oktober)

Enkel med stiltypisk ”bojo” från den charmiga ursprungsorten Fleurie. Gamayfruktig med blåbär och viol, körsbär och örter. Torr med balanserade lena tanniner och frisk syra. Kallmaceration med hälften hela druvklasar och hälften avstjälkade druvor. Villa Ponciago äger idag 49 hektar, på vilka det ryms inte mindre än 40 områden med helt vitt skilda karaktärer med en mycket distinkt terroir. (Solera, 960 fl.)

Shafer TD-9 2017, USA, Napa Valley, TSE 91177, 649 kr

Stor och bredaxlad nykomling hos Shafer med mål att bli en publikfriare. Mörk röd och blå frukt, fat, svarta vinbär, mörka körsbär, kaffe, kryddigt pepprigt och ekfat i avslutet. 62 procent merlot, 22 procent malbec och 16 procent cabernet sauvignon i en något tillgängligare stil än övriga Shafers. (Vinunic, 600 fl.)

Shafer Relentless 2016, USA, Napa Valley, TSE 91166, 929 kr

Relentless och repentless. Mörkröd syrahfrukt, maxade dyra fat, obändligt torrt och stramt. Vanilj, björnbär, svartvinbär och kryddor, solmoget, varmt, stort och maffigt. 90 procent syrah och 10 procent petite sirah i obeveklig Shaferstil som inte ber om ursäkt för sig.(Vinunic, 420 fl.)

Poliziano Asinone 2017, Italien, Toscana, TSE 92641, 399 kr

Djup dov doft, jord, mineral och blod. Knuten, stram och sträv med mörka röda körsbär, torkade kryddor, ceder, kaffe och kakao som formligen skriker 100 procent sangiovese. Kallas the big donkey, vingården Asinone från 60-talet påminner i formen en åsna. Här växer små bär med tjockt skal som ger tanniner och aromatiska fenoler efter lång extraktion på gamla ekfat. Ren sangiovese på gamla stockar, markant syra och vibrerande längd. (Johan Lidby, 600 fl.)

Poliziano Le Caggiole 2017, Italien, Toscana, TSE 92633, 799 kr

En fortsättning på ovan nämnda vin fast ett par nobla pinnhåll upp i rankingen. Koncentrerad ren körsbärsdoft, extraherat och välgjort. Mineralstinn, torr och stram med tuggiga tanniner, fin ren frukt och bra längd. Exklusivt och värt att lagras några år. (Johan Lidby, 180 fl.)

Navaherreros Garnacha de Bernabeleva 2018, Spanien, Madrid, TSV 92038, 199 kr

Favorit i repris med många flaskor till bra pris. Rustikt med lockande röda bär, rent, fräscht och matvänligt. Torra tanniner långt fram i munnen, rökiga mineraler, sprudlande och läskande syra, röd frukt, skogsbär, körsbär och skogshallon, härlig längd med vag ekfatskaraktär. Uttag från 30 olika vingårdslägen med varierande mikroklimat. Biodynamisk framställt utan certifiering. (Carovin, 5400 fl.)

Chateau de Villneueve Saumur-Champigny 2018, Frankrike, Loire, TSE 91218, 165 kr

Ekologisk cabernet franc som sjunger toner av svartvinbär, blåbär, slånbär, viol och grönstjälkiga örter. Stram med väl strukturerade och tuggiga aptitretande tanniner och friska syror. Mörk frukt och rökiga fat i avslutet. Gott till finfint pris. (Picky Drinks, 3600 fl.)

Chateau de Villeneuve Le Grand Clos 2018, Frankrike, Loire, TSE 90130, 289 kr

Inte lika ungdomlig och flirtig i doften som lillesyskonet ovan. Dock lika tuggiga tanniner med hög saliverande syra, mineralisk och mjuk frukt med gröna paprikatoner mot slutet. Lagras några år för full pott! (Picky Drinks, 360 fl.)

Cavalotto Dolcetto d’Alba Vigna Scot, 2019 Italien, Piemonte, 90544, 199 kr

Syrlig charm från mästerliga hantverkshänder. Syrlig röd frukt, hög smak av körsbärskärnor, gröna omogna tanniner, körsbär och viol med viss fatkaraktär i avrundninggen. Cavalotto gör klassiska, traditionella och majestätiska viner. Här en dolcetto som inte gör hål i plånboken och med en större allokering så man kanske får chans att få en flaska eller två innan det skriker tomt på hyllorna. (Agrell & Hartley, 900 fl.)

Fler viner i tillfälligt sortiment:

Eldiga novemberviner 

Nya ljusglimtar i tillfälligt sortiment

Se våra klipp från YouTube

Winetable Symbol

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.