Vad dricker man till grillad lax?
Lästid: 2 minuter
När det kommer till grillad lax kräver vinet en matchning med tillbehören. Det finns få saker som är så kopplat till svensk sommar som grillad lax, vare sig den är hel, som kotlett eller som fjäril. Svenskar älskar grillad lax, precis som vi på Wine Table. Pär Strömberg har därför valt ut tre viner ur fasta sortimentet som kan täcka de flesta behov av god dryck till den ädla fisken.
Chateau Ste Michelle Chardonnay 2022
Här får man ett fylligt och smakrikt vin i amerikansk chardonnaystil utan att slå över i ekfatstonerna. Häll gärna upp vinet på karaff innan så får du en renare och friskare upplevelse. Doften är tydligt chardonnay'ig med inslag av brynt smör, popcorn och ananas. Smakerna är exotiskt gulfruktiga med toner av honung, kaprifol, smörkola, kokos och ananas. Vinet är en blandning av 95 procent chardonnay med små doser av viognier, roussanne, grenache blanc, riesling och en enstaka procent av ospecificerade druvsorter och bör serveras vid 10-12°C och passar utmärkt till mjukt grillad lax med krämiga såser, örtsmäckade av dragon och timjan, eller till asiatisk touch med inslag av chili, soya, ingefära och lime.
Nanit Orange Organic 2023
Ett personligt präglat orangevin med tio dagars jäsning på skalen, följt av tre månaders lagring på jästfällningen har gett en charmig aprikosmarmeladig nos där man känner tydliga toner av kanderad apelsinzest. Smaken bjuder vidare på honung, kaprifol, aprikos och örter med ett lätt tanninbett och skalbeska. Druvan är den lokala viura från VdlT Castilla. Producenten Hammeken Cellars grundades 1996 av danske Nicholas Hammeken och producerar vin i 14 olika distrikt runt om i Spanien. Företagets huvudkontor är beläget i Alicante, och verksamheten leds av chefsvinmakaren Marcelo Morales från Chile. VdlT Castilla, som ligger sydost om Madrid och omfattar alla distrikt i Castilla la Mancha, är ett område där viner klassificeras som 'Vino de la Tierra' (VdlT). Denna beteckning indikerar bordsviner med rätt att ange sitt geografiska ursprung. Laxen till detta vin får gärna vara gravad, varm eller kallrökt. Alla de svenska smakerna som kommer med den råvaran hittar hem med detta vin. Men är laxen grillad vill du ha en skarpsås eller en örtig fetaostkräm som tillbehör!
La Corte del Pozzo Bardolino 202
Friskt fjäderlätt rödbärig nos, örtig och fräsch. Frisk lätt struktur, fina tanniner, hög syra, torr med örtig, hallon/lakritsbärig eftersmak. Tack vare läget – Bardolino ligger alldeles nära Gardasjön – får vi ett vin som bjuder på lätthet och charm: bärigt, josigt, piggt, lättklunkat och okomplicerat men med personlighet och karaktär. Druvorna som används till vinet är en blend för de i området så typiska corvina, corvinone och rondinella. Fasoli Gino drivs idag av Matteo Fasoli och domänen har odlat vin enligt ekologiska principer ända sedan tidigt 1980-tal. Sedan mitten av 1990-talet är alla Fasoli Ginos gårdar ekologiskt certifierade. För att lyfta fram fräschören och den josiga tillgängligheten jäses och lagras vinet på ståltank. Vinet njuts allra bäst rejält svalt och i stora kupor. Drick på egen hand eller till pizza eller pasta med lax. Jag gillar även att dricka den till sotad lax på grillen, där tillbehören drar åt basilika, tomat och avokado.