Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Välj glas till sensommarens dryck

Välj glas till sensommarens dryck

Bild på Karin Ericson
Karin Ericson Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Solen gassar, livet leker och du har något kylt i glaset. Nu bjuder vi gärna in vänner och dukar upp för grillkvällar och strandhäng. Så vilka glas matchar sommarens alla stunder? Vår sommelier och vinskribent Karin Ericson har valt ut säsongens bästa glasgarderob.

Den ljusa säsongen sätter också nytt ljus på glasen hemma. Vi ändrar vinstil och går från höstens mörka röda till lätta friska viner, roséer och kanske en öl. Då är det dags att titta på vilka glas som passar bäst till den här typen av dryck, både för att ge vinet en bättre chans att komma till sin rätt och rent praktiskt.

Jag har tagit fram fyra glas som jag tycker passar sommaren utmärkt. Dels utifrån vilken typ av viner vi brukar dricka, men också under vilka tillfällen. Jag kanske inte vill ta ut mitt mest eleganta vinglas med tunn stam på uteplatsen i gräset, och om jag ska ta med ett vin till picknicken vill jag gärna kunna ta med ett vinglas i stället för att dricka ur plast. Bevare mig.

Glasets påverkan

Hur glaset påverkar upplevelsen av drycken har det forskats på länge och glaskonstnärer har skapat glas för att framhäva vinet på bästa sätt. Det gör verkligen skillnad. Enkelt kan man säga att ett lätt vin med frisk syra vill ha en smalare och rakare kupa. Ett större vin med mer djupa smaker, en större kupa. Båda bör ha en något avsmalnad topp för att rikta aromerna mot dig. Du behöver inte ha olika glas till varje druva, men fundera över vilka vinstilar du tycker om och matcha din glasgarderob till det. Här kommer några förslag som passar extra bra till det vi brukar dricka och göra under sommaren. För med rätt glas blir allt från öl och vin till iskalla drinkar en så mycket bättre upplevelse.

 

För sommarens drinkar

Glas: Riedel Drink Specific Highball
Läskande drinkar med mycket is gör sig bra soliga dagar. Riedels Highballglas från serien Drink Specific är särskilt framtaget för Mojito, Tom Collins och andra longdrinks som du kan fylla upp med rikligt med is och soda. Glaset är elegant i sin form men har också bra funktion. I mönstret finns en diskret markering för mått som hjälper dig när du blandar dina drinkar till många på minglet och du får plats med garnityr, som en citronskiva samtidigt som det lämnar plats för att ta en sipp.

 

Rätt glas för din öl

Glas: Riedel Veritas Beer
Även vindrickaren tar kanske en öl ibland, speciellt om det är varmt ute och grillen är på. Öl är en fenomenal törstsläckare och ett givet val vid lägerelden liksom sommarfesten. Välj rätt glas till ölen för en större upplevelse av allt från den alkoholfria till IPA och lager. Riedel Veritas ölglas är gjorda i maskintillverkat glas med en kupa som framhäver smaken på allra bästa sätt. Glaset är extremt tunt, vilket gör att ölen håller sig kall längre.

 

Vinglas för uteplatsen – och riesling

Glas: Riedel The O Wine Tumbler
Ett vinglas utan fot är perfekt för uteplatsen och kan till och med viras in i en handduk och följa med till stranden. Det kanske känns märkligt, som att dricka ur ett vattenglas, men Riedel The O Wine Tumbler Riesling/Sauvignon är ett elegant vinglas av kristall utformat för friska viner med hög syra som vi brukar tycka om under sommaren. Glaset har en långsmal utformning som balanserar upp syran i glaset och lyfter fram vinets frukt. Ett glas som du till och med kan ha med på en guppande segelbåt.

 

Rosé i glaset

Glas: Riedel Veritas Viogner Chardonnay
Även om vi dricker rosé allt oftare året om är det under sommaren som vinstilen har sin absoluta peak. Lätta friska viner med doft av smultron och jordgubbar matchar soliga dagar förträffligt och oavsett om du tycker om de ljusa från Provence eller de mörka torra roséerna från Spanien är Riedel Veritas glas med druvnamnet Viogner/Chardonnay utmärkt. Glaset har en liten öppning som styr vinet till tungans främre del vilket gör att fruktsötman träder fram och vinet får en rundare smak med mindre syra.

 

Häll upp vackert

Karaff: Riedel O Single
Med en bra karaff kan du dekantera vinet och duka fram snyggt. En elegant karaff blir verkligen bordets mittpunkt. Nästan alla viner smakar bättre med lite luft men du kan även använda karaffen till annat, som att servera läskande drinkar. Tänk en vacker sangria eller paloma till sommarens brunch och mingel framdukat i O Single karaff, i stället för i en bålskål. Det lyfter festen direkt. Riedels munblåsta karaffer tillverkas av hantverkare i Österrike. Och O Single är formgiven för att passa med O Wine Tumbler kristallglas utan fot.

Psst..
Med koden WINETABLE25 får du 25% rabatt på Riedel Veritas serien hos www.sundqvist.se

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.