Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vinbönder i Ahr–dalen hårt drabbade av översvämningarna

Vinbönder i Ahr–dalen hårt drabbade av översvämningarna

Bild på Richard Sigray
Richard Sigray Vinskribent

Lästid: 1 minut

Översvämningarna i nordvästra Tyskland är svåra att ta in. Bilder visar hur hela byar demolerats av flodvågor och slam. Hus har kollapsat och bilar har svepts bort av de enorma krafterna i flodvågorna. 

Meteorologer talar om att det under ett dygn kom lika mycket regn som normalt faller under två månader. För många kom varningarna för sent. Närmare 200 människor har mist livet och fler är skadade eller fortfarande saknade.

Översvämningarna i AHR har drabbat vinodlarna hårt
Ahr – dalen innan översvämningarna. I dagsläget är hela området hårt drabbat där hus och vinerier svepts bort av flodvågorna. Tyska vinorganisationen VDP har startat en insamling där privatpersoner har möjligheten att vara med och hjälpa till.

Ett av de värst drabbade områdena är Ahr-dalen med många vinodlingar. Enligt organisationen German Wine Institute har vinbönderna fått lokaler, utrustning, fat och ibland hela vinkällare förstörda.

Vinmakaren Julia Bertram, vars pinot noir vunnit många svenska vinentusiasters hjärtan, berättar på sitt Instagramkonto att hon och hennes familj är oskadda men att deras hus och vinkällare blivit raserade. Enligt en rapport har hon förlorat större delen av årgångarna 2019 och 2020. Systrarna Meike och Dörte Näkel sveptes bort av forsande vatten när de försökte rädda sitt vineri och överlevde genom att klamra sig fast i ett träd i flera timmar tills räddningspersonal kom fram.

Nu strömmar hjälpinsatser från hela Tyskland till de utsatta områdena, inte minst från många vinmakare i andra regioner. Katharina Wechsler från Rheinhessen är en av dem. Hon var i området för ett par dagar sen.

– Vi tog oss till Dernau för att hjälpa till hos kollegorna Bertram och Meyer-Näkel. Det var chockerande att se ödeläggelsen. Så mycket var borta: pressrum, ståltankar, maskiner… Ett vineri hade förlorat 300 barriquer. Det vi gjorde var att rädda så många hela flaskor som möjligt ur den tjocka leran som omsluter allt i källarna. För när leran väl torkar och stelnar är det för sent, berättar Katharina.

Översvämningarna kommer innebära ett hårt ekonomiskt slag för vinproducenterna i Ahr-dalen. Därutöver lär psykologiska trauman ta lång tid att läka. Tyska vinorganisationen VDP har startat en insamling där privatpersoner kan skänka pengar till katastrofhjälpen i Ahr, till exempel via Paypal. Klicka här för detaljer.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.