Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Fem grymma bourbon i fasta sortimentet

Fem grymma bourbon i fasta sortimentet

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 1 minut

Stifft och rivigt, och på samma gång både mjukt smekande med len rondör. Inte bara är bourbon – den amerikanska varianten av whiskey, gjord på minst 51 procent majs – popkulturellt mytomspunnet, det är också sjukt gott. Här tipsar Andreas Grube om fem lysande val som du lätt hittar i fasta sortimentet – plus fem grymma låtar att sippa till.

Bulleit Bourbon, nr 570, 359 kr

En personlig favorit i det fasta sortimentet, inte minst i den här minst sagt facila prisklassen. Är både skönt rivig i kryddan, samtidigt som den bjuder på den klassiska rondören i form av smörkola, karamell och torkad apelsin. Missa heller inte syskonet Bulleit Rye, där råg är huvudingrediensen istället för majs.

Buffalo Trace, nr 595, 369 kr

Skönt bred och lite oborstad i stilen, med gott om knäcktoner, vaniljkola, marshmallows, marsipan, kokos och en lätt överton av bränt trä från faten som whiskeyn har lagrats i. Härligt fet eftersmak. Kalasfynd i prisklassen.

Maker’s Mark, nr 558, 399 kr

En klassisk go-to-bourbon för min del, eftersom den har allt det grundläggande jag vill ha – oavsett om jag dricker den rent eller i en grogg. Den har ganska gott om söta toner i sig – tänk torkad tropisk frukt, bränt socker, vanilj och muscovadosocker – men också bra skjuts i kryddigheten tack vare lite extra alkohol (45 procent).

Woodford Reserve, nr 10104, 419 kr

En rätt stilig och elegant bourbon; mer kritstrecksrandig kostym än skinnjacka med fransar, så att säga. De brända faten känns tydligt i både doft och smak, och här finns också en riktigt härlig feeling av rostade hasselnötter och mogen apelsin. Riktigt bra!

Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon, nr 587, 579 kr

Visst, lite dyrare än de andra pavorna här, men den är klart värd de 579 pistolerna. ”Straight Bourbon” innebär bland annat att den har lagrats på nya fat i minst två år, vilket jag tycker känns både i form av kryddiga kaneltoner och en lätt touch av falnad brasa. Här finns också rikligt med torkad tropisk frukt och sultanrussin och slutresultatet är en pampig pjäs med både kraft och finess.

Lite musik till drinken? Här är fem bra låtar med bourbonanknytning!

Jockey Full of Bourbon  – Tom Waits
One Bourbon, One Scotch, One Beer – John Lee Hooker
Bourbon Nightmare – Entombed A.D.
Bourbon Street Jingling Jollies – Duke Ellington
Bourbon Bible – Jonathan Lee

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.