Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Coravin och en vinälskande uppfinnare

Coravin och en vinälskande uppfinnare

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Greg Lambrecht är mannen bakom Coravin, vinkonserveringssystemet som tagit världen med storm och som firar sitt tioårsjubileum i år. Dess senaste modell, Coravin Vinitas, lanserades i maj. Pär Strömberg har som enda svenska vinjournalist fått en intervju med grundaren som pratar om viner på glas, vetenskapens princip och varför han älskar att uppfinna saker.

– Jag utvecklade Coravin för mig själv. De första tio åren hade jag ingen aning om att det var något som andra människor ville ha, nu har det gått tio år till berättar Greg Lambrecht för Wine Tables Pär Strömberg under en exklusiv online-intervju tidigare i år.

Med examen som biomedicinsk ingenjör och inom kärnfysik från MIT började Lambrecht sin karriär inom den medicinska tekniksektorn med att designa medicinsk utrustning för Johnson & Johnson och Pfizer. Som designer för medicintekniska produkter har han varit med och påverkat alla som det tillämpats på, något som han tagit med sig i tanken om Coravin. Han har uppfunnit medicinska terapier och nålar som används inom hjärtkirurgi, kardiologi, OB-GYN, urologi, ortopediskt trauma, höft- och knäproteser, frakturfixering, ryggrads- och cancerbehandlingar och det är därigenom Coravin har sitt ursprung. Coravin är också en lek med latin och hans kärlek till vinet. Cora är hjärta på latin och att nå till hjärtat av vinet är vad Coravin betyder. Mekaniken är i grunden enkel, en ihålig nål som smidigt penetrerar korken ner i flaskan. När man sen trycker på modulens knapp kommer argongas att injiceras i flaskan. Argon är en ädelgas som är luktfri och smakfri och som inte reagerar med vinet, eller andra ämnen, i flaskan. Argonet skapar ett övertryck i flaskan så när man släpper knappen kommer vinet ut genom nålen. När nålen dras ut kommer korken att slutas igen tack vare dess elastiska material. Man kan sedan spara resten av flaskan i veckor, månader eller till och med år.

Porträttbild på Coravins grundare Greg Lambrecht
Greg Lambrecht är mannen bakom Coravin, vinkonserveringssystemet som tagit världen med storm och som firar sitt tioårsjubileum i år. Foto: Pressbild

– Coravin har varit en process för att avslöja hur passionerade människor är när det kommer till vin. Det är tydligen inte bara jag.

När han vid 23-års ålder värvades av Pfizer för att skapa en uppfinningsprocess visste han inte vad som skulle komma ur den anställningen.

– Jag ger verkligen heder åt Pfizer i allmänhet och Josh Mac som även är medgrundare av Coravin i synnerhet. Han var min första chef på Pfizer och sa, du vet, vi vill inte bara uppfinna en produkt, vi vill systematisera uppfinningen av användbara saker. Det måste finnas en metod, låt oss ta reda på den. Något som Greg tog fasta på i utformandet av Coravin.

Idag är Greg även VD för Intrinsic Therapeutics, ett företag som fokuserar på att hjälpa patienter med ryggradssjukdomar.

– Jag älskar vetenskapens princip; att det är en väg till sanningen. Och jag tror att det är den mest effektiva vägen till sanningen. Annars har du fastnat i hörsägen, folklore och tradition. De är alla underbara. Men de är inte nödvändigtvis det rätta sättet att lösa ett problem.

Greg berättar att han har hittat skärningspunkten mellan något som han brinner för och något han är bra på.

– Jag har två karriärer och två passioner, medicin och vin. Och jag antar att jag har friheten och turen att kunna arbeta med båda.

Bild på Coravin modellen Timeless Six Black Aerator
Greg Lambrecht uppfann Coravin för eget bruk, i dag finns flera olika modeller och de används både proffesionellt i restaurang och bar som hemma hos privatpersoner. Foto: Pressbild

Passionen för vin startade tidigt i livet för Greg och den startade med ett besök till Peju Winery i Napa Valley, Kalifornien, redan som sextonåring. Sedan dess har cabernet sauvignon varit en favoritdruva.

Med sin uppfinning kunde han helt plötsligt dricka ett glas rött vin medan hans fru föredrog vitt. De kunde kombinera sina egna viner till sina middagsrätter istället för att begränsas till samma flaska. Med Coravin kom friheten att välja de viner man vill ha utan att kompromissa. Varför välja en flaska när man kan dricka fem glas ur olika flaskor?

– Jag har 800 olika viner i mitt hem på glas. Det är den största vin-på-glas-listan i USA. Hemma i mitt hus, förklarar Lambrecht och fortsätter,

– Vad jag VERKLIGEN ville göra var att ändra beteendet och i princip säga att Champagne visst är för varje dag. Ikoniska viner kan njutas även till vardags. Det är kanske inte värt hela flaskan men det är verkligen värt ett glas eller ett halvt glas. Varför inte på en onsdag?

– Jag har regel sex till tolv olika mousserande viner påbörjade hemma. Det första glaset jag tar när jag kommer hem är ett glas mousserande vin. Så har jag engelskt mousserande, tasmanskt mousserande och jag har Champagne och Cava, Franciacorta och Prosecco tillgängligt vid alla tidpunkter. Med allt utforskande av olika flaskor lär jag mig någonting nytt varje dag.

Att cabernet sauvignon är hans favoritdruva är välkänt, att bubblorna dominerar likaså men Greg talar vidare varmt om både riesling och grüner veltliner och mer än gärna om vita viner från Bourgogne.

– Vit Bourgogne är transcendent. Chardonnay odlas överallt av alla, men det är något med vit Bourgogne som är överjordiskt. Och tyvärr vet alla andra det också, så det är superdyrt och svårt att få tag på, säger han och i samma andetag beskriver vidare,

– Jag älskar även viner från norra Rhône. De smakar aldrig, aldrig som om druvor har varit inblandat. De smakar peppar de första fem åren. Sedan förvandlas de till en skogsmurrig och underbar upplevelse innan de slutligen förvandlas till blod, kött och bacon.

Porträttbild på Coravins grundare Greg Lambrecht hällandes vin i ett glas
Passionen för vin startade tidigt i livet för Greg och den startade med ett besök till Peju Winery i Napa Valley, Kalifornien, redan som sextonåring. Sedan dess har cabernet sauvignon varit en favoritdruva. Foto: Pressbild

Hur lyckas då denna energiska uppfinnare att hålla ordning på allt i sitt huvud?

– Jag älskar att springa och cykla. Jag är en solosportkille. Att springa lugnar mitt sinne så jag har märkt att när jag tränar kan jag bara tänka på en sak. Så alla mina uppfinningar har kommit till mig när jag sprungit och cyklat – eller sitter i ett mellansäte i ekonomiklass på flyget hem från Australien. En 23 timmars isoleringscell är en bra plats för en uppfinning om hur man får ut vinet ur sin flaska utan att behöva dricka upp hela.

Mer om Coravins modeller hittar du här

Mer om porträtt inom vinvärlden av Karin Ericson

Mer om porträtt inom vinvärlden av Pär Strömberg

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.