Cristal – Louis Roederers kronjuvel
Lästid: 7 minuter
En försommarkväll samlas ett gäng inbitna champagneälskare för att njuta en bättre middag och prova inte mindre än sex årgångar av Louis Roederers flaggskeppscuvée Cristal.
Det är en av försommarens första kvällar och den första värmen dansar lätt upp ur asfalten. Jag har tagit mig in till stan från norrort i god tid för att inte komma sent till en kväll som man sent skall glömma. Självklart flyter allting på bra i trafiken och jag kommer in till Östermalmstorg med marginal. Ett av mina favoritställen i området är Schmaltz Bar så jag slår mig ned på deras uteservering och blir serverad ett krispigt vitt vin från Savoie. Äntligen frihet i luften.
När tiden är inne går jag kvarteret runt för att, något förirrat, ta fel dörr och stöta på ett par holländska festfixare, svärandes över att elen hela tiden går när de försöker fritera sina bitterballen. Jag verkar ändå ha kommit rätt, då Studio Nian har egen entré dörren bredvid.
Vi är inte många gäster runt bordet, en liten men gediget intresserad grupp som samlats för att under guidning och god passande mat få en upplevelse utöver det vanliga. Gästerna är visserligen en brokig skara, men med samlat intresse i gastronomi, god dryck och naturligtvis, vintage-champagne.
Det är en kväll helt ägnad åt Louis Roederers toppcuvée Cristal. Men den inleds med en skål i Brut Premier på magnum med en bas från 2015, en mjuk krämig dröm med lågt tryck i moussen, rund och volymiöst påfylld med karaktäristiska smaker av citrus, gula äpplen och gula kex.
Väl till bords bjuder värdarna oss en presentation av både maten och drycken samt att vi gäster bjuder en kort presentation av oss själva för varandra. Det är ett spännande sätt att lära känna en grupp utifrån sin ingång och sitt gemensamma intresse före man avhandlar jobbtitlar och andra sociala markörer.
Stjärnan för kvällen är Cristal, ett hyllat vin som tyvärr blev utnyttjat av krafter ingen trodde skulle gå att stoppa genom amerikanska hip-hop artister och dess kultur som mer eller mindre kapade och körde varumärket i botten. Senare bespottat av desamma. Men med övertygat kampanjande och kämpaglöd har Louis Roederer tagit tillbaka namnet med all sin prakt, sin inneboende värdighet och lyskraft. Idag står Cristal återigen på stadiga ben.
Maten som under kvällen serverades nämner jag i inledningen av varje årgång som provades. Var rätt har sin egen historia värd att nämnas men artikeln här handlar främst om vinerna vi fick i våra glas. Kent Hammarsten stod för matlagandet och med sin gedigna kunskap om vin var den en fröjd att få serveras av honom i hans egna lilla chambre separée.
Först några sammanfattande ord om Louis Roederer Cristal Brut
För Louis Roederer är Cristal dess prestigevin, ett vin med ren själ, ett sofistikerat uttryck och ett fulländat gastronomiskt vin. Cristal är både kraftfull och känslig och kombinerar subtilitet med precision. Många har sagt att det definierar en symfoni av renhet och elegans och det är den själfulla urkraften från en av de sista riktigt stora men oberoende och familjeägda husen i Champagne.
Husets kanske mest kända cuvée skapades redan 1876 för att tillfredsställa den ryske tsaren Alexander II. Härskaren bad champagneodlaren Louis Roederer att spara husets bästa vin för honom varje år och han var enligt utsago larvigt förtjust i just dessa droppar. För att urskilja hans val av champagne mot möjliga kontaminationer och förfalskningar, beställde den paranoide tsaren sin favorit i en flatbottnad och helt transparent kristallflaska. Det nya varumärket namngavs efter detta och är än idag både transparent och lysande.
Cuvéerna under Louis Roederers hustak är frukten av ett gediget arbete med grundläggande ingredienser. Ett välskött samarbete mellan experter i sina olika fält, från jord till bord, allt i en strävan efter den perfekta balansen. Cristal produceras endast under de bästa åren, när druvorna chardonnay (cirka 40%) och pinot noir (cirka 60%) uppnår perfektion i mognad. Därefter lagras flaskorna under minst 6 år i Louis Roederers källare och lämnas i ytterligare minst 8 månader efter degorgering.
Cristal är en anmärkningsvärt balanserad och raffinerad champagne med oändlig längd. Den har en silkeslen konsistens och fruktiga aromer med en kraftfull mineralitet, vit frukt och citrustoner och är känd för sin skyhöga syra. Cristal är ett ypperligt lagringsdugligt vin och kan med fördel lagras tio år men klarar garanterat över tjugo år utan att förlora sin friskhet och karaktär.
Vinerna vi provade, vad vi åt till och hur de ter sig för tillfället
Till den inledande Brut Premier på magnum serverades snacks i form av risblad Öjeby med kräftstjärtar och en krustad fylld med lättrökt kaviar.
Till Cristal 2013 och 2012 serverades en förrätt på bakad vit sparris med forellrom och hollandaisesås smaksatt med ramslök.
Louis Roederer Cristal Brut 2013
«Cristal 2013 är en stor klassiker där mognad och friskhet är harmoniskt sammanvävda vilket garanterar potential för långt åldrande. »
– Jean-Baptiste Lécaillon, Cellar Master
Graciös äppelkärlek med en flirtig citruskick, sting i syran och kalk i mineralen. Cristal är inget för nybörjaren, heller inget som skall drickas för ungt men årgång 2013 är redan märkbart tillgänglig. En sen växtsäsong präglade årgången efter en oändligt lång vinter. Sommaren kom att bli efter förväntningarna och solskenet dränkte rankorna och dess druvor till perfekt mognad. Vid skörden i oktober kom svalka och gav resultat i form av en elegant friskhet, signumet för en klassisk årgång. Den här årgången är den aktuella och den finns kvar i begränsad mängd på Systembolaget.
Louis Roederer Cristal Brut 2013, 2150 kr, Nr 93453 (TS 16/3)
Louis Roederer Cristal Brut 2012
«Ett djupt och vinöst vin, ljust och ädelt, en sann Cristal. Det balanseras av en kritaaktig friskhet som skär igenom och sträcker vinet och ger det en smal kropp och stor finess. »
– Jean-Baptiste Lécaillon, Cellar Master
2012 var ett utmanande och komplicerat år i Champagne. Men komplicerade årgångar brukar leda till något stort. Lägre skördeuttag vid full mognad gav ett rikt, fylligt och strukturerat vin i klass med de största årgångarna i området. Den här årgången beskriver jag som dynamiskt guld. Det är också ett mycket maffigt och bjussigt vin med krämig textur, frisk syra och terroirtypisk mineralitet. De gula tonerna, den mogna autolytiska karaktären och det vinösa drivet i strukturen har gett ett nobelt uttryck med fantastisk ihållande koncentrerad längd.
Som varmrätt till Cristal 2008 och 2005 serverades vi smörstekt pärlhöna, vårens primörer, grön sparris, morötter, vårlök och färskpotatis med veloutesås och äpple.
Louis Roederer Cristal Brut 2008
«Cristal 2008 är djup, intensiv och mästerlig. Det erbjuder den väsentliga reflektionen av dess kritajord som ger den sin sammetslena struktur och känsliga spänningar. »
– Jean-Baptiste Lécaillon, Cellar Master
Årgången karaktäriserades av en ovanligt sval och torr sommar som resulterade i en intensiv och salinerande friskhet. Cristal 2008 lagrades i hela 10 år innan lansering på marknaden, något som skedde för första gången i vineriets historia. Vinet är en stram, stilren och frisk mineralbomb. Något knuten och tight till en början men med pigg fruktig nos vibrerande av mineralsälta. Moussen är något bredare än vanligt, syran lite vassare och med en örtig framtoning där även rostat kaffe och lakrits anas i texturen. Smaker av williamspäron och bakad citron följer med in i ett långt och koncentrerat friskt avslut.
Louis Roederer Cristal Brut 2005
«Denna Cristal 2005 sticker ut från alla andra Cristal-årgångar på grund av
dess aromatiska öppenhet och typiska “chardonnay” karaktär. »
– Jean-Baptiste Lécaillon, Cellar Master
En hård vinter övergick i en mild vår med fler soltimmar än vanligt. Det var även dåligt med nederbörd och likt 2003 och 2004 en torr växtsäsong. Hög värme och fukt i juli skapade svullnad i frukten, något som annars är ovanligt i området. Svalt i augusti och soligt i september fick igång mognaden fint men ökade risken för parasiter och sjukdomar. Solmogen och mer gulfruktig än övriga årgångar, öppen exotisk frukt i mjuk mousse som en krämig dröm. Andelen pinot noir något lägre än andra år, ingen malolaktisk förvandling och endast 20 % vinifierat på ek. En ren och delikat årgång dominerad av chardonnay.
Som efterrätt plockades det fram lite god ost till Cristal late release 2002 och Rosé 2007. Brillat savarin, lättsockrade rabarber och tryffel.
Louis Roederer Cristal Brut 2007 Rosé
«Cristal Rosé 2007 är en fantastisk klassiker av friskhet och substans. Intensiv, uppfriskande och exceptionellt exakt, avslöjar bouquén ett omfattande och komplext sortiment av smaker – ensemblen är silkeslen, fyllig, läcker och lätt, med en underbar aromatisk renhet. »
– Jean-Baptiste Lécaillon, Cellar Master
1974, 100 år efter skapandet av Cristal, beslutade Jean-Claude Rouzaud att skapa Cristal Rosé cuvée. För att uppnå detta valde han pinot noir-druvor från de äldsta vinstockarna ur de finaste Grand Cru-vingårdarna vid Aÿ, de som idag odlas enligt biodynamiska principer. Den unika kalkhaltiga lerjorden ger här druvorna en utsökt mineralitet och gör det möjligt för vinstockarna (under de bästa åren) att uppnå exceptionell fruktmognad kompletterad med en kristallklar syra.
På en genomsnittlig blend av cirka 55% pinot noir och 45% chardonnay där ca 20% vin jäst och mognat på ekfat, produceras denna rosé med hjälp av saignéemetoden efter kallmacerering. Cristal Rosé cuvée lagras i genomsnitt 6 år i Louis Roederers källare.
Guldorangerosa till färgen med en lökskalsskimrande rand får vi ett bärintensivt vin med sjungande driv i syran, gula kex och röda äpplen. Pure precise and elegant med ett sötkrämigt oumpf i fylligheten. Ett älskvärt rosévin med ihållande friskhet.
Louis Roederer Cristal Brut 2002
« Alla de exceptionella egenskaperna för årgången har bokstavligen fångats i denna Cristal, som är generös och frodig och avslöjar en perfekt balans mellan koncentration och finess, friskhet och intensitet.»
– Jean-Baptiste Lécaillon, Cellar Master
Ett extraordinärt år värdigt allt en exceptionell årgång i Champagne kan kräva. Varma dagar och svala nätter, rätt mängd regn (något under normalt) och en sval och torr period innan skörden bjöd på optimal kvalitet i druvorna. 2002 räknas som den riktigt stora årgången efter 1996. Mindre del på fat än normalt utan malolaktisk jäsning har gett ett elegant, harmoniskt, fylligt, energiskt och precist uttryck. 2002 är också en så kallad ‘late release’ som legat hela nio år efter degorgeringen. Rostade mogna toner av cocos och exotisk frukt, balanserade fattoner och krämigt syrlig fyllig mousse. Den påminner inte så lite om de vita grannvinerna från Bourgogne. Imponerande och förförisk!
Fyllda av vinets magi och mätta av den fantastiska maten flödade samtalen vidare in i försommarkvällen. Som sammanfattning skär Cristals finess och detaljrikedom likt dess inneboende syra genom den krämiga texturen. Ett flaggskepps vin som inte behöver ursäkta sig. Från Grand Cru gårdar i Montagne de Reims, Vallée de la Marne och Côte des Blancs plockade druvor med stil och elegans av högsta kvalitet. Frukten och syran är exceptionell och den kalkrika mineraliteten dess signum.
Cristal är så livfull att du nästan kan höra den!