Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Augustimånen, kräftor och de goda vinernas lovsång

Augustimånen, kräftor och de goda vinernas lovsång

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Vackra augusti! Kräfttider, vackra solnedgångar och goda vinnyheter. Pär Strömberg listar favoriterna som släpps den 11 augusti. Njut!

Goda vänner, låt oss fatta glaset,
stämma upp en ljuvlig hyllningssång.
Frid och fröjd skall råda på kalaset,
glädjen varar hela kvällen lång.
Må det glada skämtet alltid trivas,
här i detta sällskaps glada lag.
Låtom oss av druvans safter livas,
spara vattnet till en annan dag.
– Dryckesvisan är en omskrivning av melodin ‘Vintern rasat ut’.

Det är kräfttider och augustimånen lyste starkt över de tidigaste dagarna i månaden. Efter semester och lata dagar sätter vi åter igång livet med jobb och fritidsaktiviteter och kräftskivan brukar vara ett välkommen återförening av vänner och familj. De glada sångerna från grannars kräftskivor ekar i kvarteret med skålvrål och glaskross. Öl och snaps på borden, kräftor kräva dessa drycker, men går det att dricka vin till också? Jajjemen… Mina favoriter brukar komma från västra Loire, närmare bestämt från Muscadet de Sèvre-et-Maine nära staden Nantes vid Atlantkusten. Här görs viner på druvan muscadet som även går under namnet melon de bourgogne. Där Loirefloden mynnar ut i Atlanten ges vinerna en ungdomlig stil med fin sälta, mineralisk friskhet och med frukt som päron, äpple och citrus. De kostar heller inte skjortan vilket är ett plus till skivan med många gäster. Nedan hittar du först tre favoriter på mitt kräftbord och sedan följer tips om goda viner från tillfälliga lanseringen den 11 augusti.

Tre vita favoriter på mitt kräftbord

Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2019, FS 2275, 85 kr (Carovin)
Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2018, FS 2185, 89 kr (Stellan Kramer)
Calvet Muscadet Sèvre-et-Maine Sur Lie 2017, BS 70764, 115 kr (Enjoy Wine & Spirits)

Tillfälligt Sortiment Exklusivt 11 augusti

VITT VIN

Weingut Rabl Rote Erde Riesling 2017, Österrike, Kamptal, TSE 90421, 229 kr

Finfin vingårdsriesling från namnkunniga Rabl. Det doftar gott av gummislang, petroleum och mineral påfyllt av frukt som äpple och gråpäron. Kryddig och nyanserad och fullsmäckad med smak. Äpple, gul stenfrukt och citrus dominerar med toner av mognad och bivax. Kraftfullt och smakrikt. (Johan Lidby Vinhandel, 800 fl.)

Jamek Stein am Rain Grüner Veltliner Federspiel 2018, Österrike, Wachau, TSV 90163, 169 kr

Vit persika, krusbär och vitpeppar, det här är en skolboksgrüner i sval stil. Kanske är den lite blek i sin ungdom, men Jamek med lite ålder är i mitt tycke en riktigt bra deal med tanke på priset. Köp och lagra ett par år. (Heba, 3200 fl.)

RÖTT VIN

Marques de Murrieta Dalmau 2016, Spanien, Rioja, TSE 92290, 749 kr

Toppvin från Murrieta. Maffig mörk frukt, ceder, kakao och ekfat, dill och vanilj dominerar arom och smak. Koncentrerat, fylligt, torrt med riktigt bra längd. Kostar en slant, men det bjuds hög kvalitet. (Ward Wines, 360 fl.)

Domaine Louis-Claude Desvignes Morgon Corcelette 2019, Frankrike, Beaujolais, TSE 90170, 179 kr

Charmig och inbjudande bojo-doft av rosor och hallonsnören. Fin struktur, lena tanniner med frisk syra och sirlig röd frukt. Enkelt men riktigt gott, som det så gärna får vara på gamay från Beaujolais. (Gullberg by Stockwine, 1200 fl.)

Arbeau On l´appelle Négrette 2018, Frankrike, Fronton, Sud-Ouest, TSE 92200, 149 kr

Aromatisk parfymerat nos med schampotoner. Örtig, syrlig frukt, lingon, viol och rönnbär backas av timjan och svarta oliver. Strikt, stringent och en mycket egen stil på udda druva från närmast okänd region, köp och prova. (Enjoy Wine & Spirits, 1200 fl.)

Domaine Chaume Arnaud La Piade Vinsobres 2018, Frankrike, Rhône, Vinsobres, TSV 95628, 149 kr

Ekologiskt vin som lanserats tidigare, då som TSE. Grenache, syrah, cinsault och mourvèdre känns ju som en trygg fyrbackslinje när det kommer till Rhôneviner. Syrliga röda bär som rönnbär och lingon, gröna örter, lavendel peppar och lakrits. Sträv struktur men med avslutande mjuk och söt frukt. Bra pris och många flaskor blir höstens bordsvin hos många. (Johan Lidby Vinhandel, 9600 fl.)

Benanti Etna Rosso 2017, Italien, Sicilien, TSV 95445, 169 kr

Benanti gör många bra viner på Etna och denna rosso är inget undantag. Vulkanpust i nosen över ren körsbärsfrukt. Ljus sval stil, josigt, örtigt och kryddigt med tydliga umamitoner och körsbär. Avslutet är som ett hett vulkanutbrott eldigt och rökigt. Massor av flaskor till bra pris. Köp! (Vintegde, 6000 fl.)

K Vintners The Boy Grenache 2016, USA, Walla Walla Valley, TSE 90261, 429 kr

Besökte Charles Smith i Seattle tidigare i vår och The Boy var en av de mest lysande vinerna från senaste årgången vi provade direkt ur faten. 2016 har läcker doft av granskott, lingon och rönnbär. Maxad mouthfeel, torr och välbalanserad. Kanske anar jag en något övermogen frukt men det är power, rent och snyggt. (Handpicked Wines, 300 fl.)

Eftersom det fortfarande råder pandemi i vår värld har vinskribentsprovningarna ännu inte kommit igång som de ska. Gunilla Hultgren Karell och  Elke Jung sliter med att arrangera provningar i egen regi, likt Vinskribenternas förening genom  Maria Collsiöö, men tyvärr hinner inte alla viner komma in i tid för provning. Vi hoppas att det snart blir ordning på Systembolagstorpet så att fler viner kan testas och bedömas. Några viner som släpps, som inte fanns med på provningstillfällena, men som jag ändå gärna tipsar om hittar du nedan. De utvalda vinerna bygger på min erfarenhet av producenter, tidigare årgångar och kännedom om importörerna.

MOUSSERANDE VIN
Charles Heidsieck Blanc de Blancs NV, Frankrike, Champagne, TSE 90243, 649 kr
(Provinum Vinhandel, 360 fl.)

VITT VIN
Királyudvar Tokaji Furmint Sec Királyudvar 2017, Ungern, Tokaj, TSE 95810, 275 kr
(Wine Trade Sweden, 1000 fl.)

Vassaltis Santorini Assyrtiko 2018, Grekland, Santorini, TSE 95661, 337 kr
(Pompette, 600 fl.)

ROSÉVIN
Az. Agr. Frank Cornelissen Susucaru Rosato 2019, Italien, Sicilien, TSE 94002, 249 kr
(Vin & Natur, 1800 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.