Gigondas vita vinskatt — Wine Table

Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Gigondas vita vinskatt

Gigondas vita vinskatt

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Äntligen får området Gigondas producera vita viner under appellationen AOP Gigondas Blanc, från och med årgången 2023, efter ett beslut från de franska appellationsmyndigheterna.

Vid ett möte i den franska nationella kommittén den åttonde september 2022 röstade medlemmarna i Institut National de l’Origine et de la Qualité (INAO) enhälligt för att justera appellationens riktlinjer för att tillåta vita viner under AOP Gigondas. En arbetsgrupp bestående av odlare och négociants, bland andra Château de Saint Cosme, Maison Gabriel Meffre och Pierre Amadieu med flera, har arbetat för ändringen i över elva år.

Hittills har vinproducenterna i södra Rhônes Gigondas-cru endast haft tillstånd att buteljera röda viner och roséviner under appellationen, men historiskt finns det en stark tradition av vita viner i Gigondas. Efter dess befordran till cru, år 1971, revs de flesta vingårdarna med gröna druvor upp, eftersom appellationen endast tilläts producera röda viner och rosévin. Vissa producenter behöll dock sina ”vitvinsgårdar”, men fram till nu har de endast kunnat buteljera dem under den generiska AP Côtes du Rhône. För närvarande finns det 16 hektar planterade med vita druvor inom appellationen, fördelade mellan 30 olika ägare. Ytterligare ett dussin producenter har uttryckt intresse att åter plantera gröna druvsorter, vilket kommer att öka andelen producenter av Gigondas blanc till 15 procent inom de närmaste fem åren.

Ändringen innebär att vita Gigondas måste innehålla minst 70 procent clairette och där övriga tillåtna sorter inkluderar bourboulenc, clairette rose, grenache gris, grenache blanc, marsanne, piquepoul och roussanne. Ytterligare sorter som viognier och ugni blanc kommer också att tillåtas, men endast upp till högst fem procent av det totala vinet.

Kalkrika jordar och vingårdar på hög höjd gör området perfekt för den här typen av attraktiv elegans som ger friska vita viner utan alltför hög syra.

 

Fem fakta om Gigondas i övrigt:

Gigondas ligger högt beläget i södra Rhônedalen, Frankrike vid foten av bergskedjan Dentelles de Montmirail. Här råder ett milt medelhavsklimat men bergskammen delar området i ett svalare och ett varmare område.

Området har varit känt för vinproduktion i flera århundraden och har en historia som sträcker sig ända tillbaka till romartiden.

Vinerna från Gigondas är främst röda och tillverkas huvudsakligen av de blå druvsorterna grenache, syrah, mourvèdre och cinsault. Druvor som trivs i det varma klimatet och de steniga jordmånarna som präglar området.

Jordarna här har ofta en kombination av kalk och lera, vilket ger en karaktäristisk egenskap och unik terroir i vinerna. Vinodlingarna och vinproduktionen i appellationen följer stränga regler och standarder för att säkerställa kvalitet och autenticitet.

Gigondas-vinerna är ofta fylliga av kraftfulla karaktär med bäraromer som hallon, körsbär och svarta vinbär, florala inslag som viol och lavendel tillsammans med kryddiga toner och inslag av örter. Unga viner är oftare kraftfulla och strukturerade men över tid utvecklas de och blir mer komplexa, mjuka och eleganta.

 

Läs mer om vinerna och vinområdena i södra Rhônedalen av Maja Berthas

Läs mer om vinerna och vinområdena i södra Rhônedalen av Karin Ericson

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.